Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 46 842
  • 735
  •   1
Отговори
# 75
Миоки, овулация нямам, заради ниските нива на естроген и прогестерон. Гледали са ме с ехографи - всичко нормално.
При тази хипоталамична аменорея се загубва връзката между /най-общо казано/ мозъка и яйчниците. И много трудно се възстановява. Но просто не мога да приема, че всичко се случи не защото съм отишла в някаква крайност, а напротив...

# 76
Честно казано, не мисля че причината е в промяната на режимът на хранене и увеличеното движение. Просто не си променила нищо крайно, че да има такъв ефект и няма никаква логика. Вероятно е съвпадение с нещо друго.
Не ти ли казаха вероятни причини за тези ниски хормони?

# 77
Моя приятелка като тийн, че и доста след 20-те и години, имаше цикъл който и прескачаше и беше нередовен. Пиеше разни хапчета (мисля противозачатъчни) заради цикъла, известно време имаше точен цикъл и после пак... Нормализира се чак след 25 г може би. Така и не стана ясно как. При нея същото беше и с анкето...
Аз си мисля, че няма как да се очаква цикъл при положение, че няма овулация? Thinking А щом са ниски хормоните- вероятно те са причина да няма цикъл и трябва да се търси причината защо са такива...И на мен не ми се струва храненето и движението да са чак такива фактори в случая.

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 12:38 от dolce miele

# 78
Естрогена и прогестерона са ниски заради ниските ФСХ и ЛХ, а ФСХ и ЛХ се контролират от хипоталамуса. И хипоталамуса "решава" дали организма не е в някакви форсмажорни обстоятелства, недоимък и пр. и така го "застрахова" от евентуална бременност.
И лекарите ми казват, че няма логика в моя случай.
Допреди винаги съм имала редовен цикъл (е, изключвам първите една-две години след появата му в пубертета). Нито един месец не ми се е случвало да пропусне. Но преди никога не съм отслабвала, никога не съм имала нито време, нито желание да направя нещо за себе си. Докато бях слаба и спортувах, се чувствах както никога преди, никога не съм била толкова енергична, подвижна и изобщо никога не съм имала толкова енергия, колкото тогава.

# 79
  • Варна
Здравейте!
От днес имам глюкомер. Бихте ли ми обяснили как да си следя захарта?
Не приемам никакви лекарства тъй-като бях в ин витро процедура когато ми откриха ИР, а сега съм бременна. Доктора ми каза да продължавам с хранителен режим, но искам да следя организма си, в моето състояние може би съм склонна към гестационен диабет.
Благодаря!

# 80
Здравейте! Искам да ви питам изследване за инсулинова резистентност само за жена ли се прави или може и на мъж. Питам така, защото са ни правени всички други изследвания (цветна снимка, хормонални, за съпруга ми спермограма), но това изследване не ми е правено. Всички излизат нормални, но бебче няма, правихме инсеминации, но пак не се получи. Кога преценяват, че трябва да се направи, дали сме го изпуснал просто. Мисля да си го направя сама и ако има проблем да потърся лекар, но дали само аз да се изследва или и съпруга ми? Благодаря ви!

# 81
Разбира се, че се прави и на мъже.
ИР засяга и двата пола за съжаление, но за липса на бебе, май по-важно е какво е непосредственото положение при жената, ако причината за провалящите се опити е тази. Въпреки това, твърде е възможно и качеството на спермата да се влияе от същата причина.
Добре е да се изследвате и двамата, ако не друго, от грижа за здравето.

# 82
  • пак там
Няма ограничения, хубаво е да си направите изследвания.

# 83
Благодаря ви за отговорите! Потвърдихте мнението ми, че трябва да го направим и това изследване. Вижда ми се странно, че всичко друго беше направено, а това не. Нищо не се знае все пак.

# 84
Не съм учудена изобщо. От години правя хипогликемии и никой никога не се сети да ми изследва инсулин и дори да ми намекне, че там може да има някакъв проблем... трябваше сама, от зор да търся информация от къде са ми всички здравословни проблеми и защо на 40г се разпадам и се чувствам като на 80.

# 85
Миоки, обичайният съвет при хипогликемия е...да си носиш/хапнеш сладичко, да "ядеш регулярно въглехидрати", както и все неща от този тип- които не само, че не помагат, ами поддържат/влошават ситуацията...Да кажеш на някого да си изследва инсулина е точно обратното на препоръките които така щедро се раздават (поне масово) Grinning

# 86
  • Paris, France
Естрогена и прогестерона са ниски заради ниските ФСХ и ЛХ, а ФСХ и ЛХ се контролират от хипоталамуса. И хипоталамуса "решава" дали организма не е в някакви форсмажорни обстоятелства, недоимък и пр. и така го "застрахова" от евентуална бременност.
И лекарите ми казват, че няма логика в моя случай.
Допреди винаги съм имала редовен цикъл (е, изключвам първите една-две години след появата му в пубертета). Нито един месец не ми се е случвало да пропусне. Но преди никога не съм отслабвала, никога не съм имала нито време, нито желание да направя нещо за себе си. Докато бях слаба и спортувах, се чувствах както никога преди, никога не съм била толкова енергична, подвижна и изобщо никога не съм имала толкова енергия, колкото тогава.

Преди съм отслабвала и дебеляла, но с цикъла не съм имала проблем. Като почна да не идва помислих, че влизам в менопауза, но се оказа СПКЯ с ИР, на кетогенна бързо свалих килата и цикълът почна да идва, но след 6 месеца спря. Дойде като обърнах резбата и почнах да ям високо ВХ. Тази година пак се сложих на кетогенна и пак спря и взе да идва като проявих ВХ. Не при всички, обаче идва веднага.

Имаш ли някакъв недостиг на Д3, Б витамини, селен? Това влияе негативно на лептина.

Високо ВХ хранене, само по себе си, не винаги докарва цикъл. И то, като ниско ВХ, трябва да е балансирано, с доста фибри, с достатъчно протеин, без фруктоза или да не е много, да се храним рядко и с голям обем храна.

При всеки е различно. При мене вдигането на ВХ помага, но вдигане на калории, повече фибри, повече мазнина няма абсолютно никакъв ефект. Единствено ВХ, при това от комплексни ВХ и без плодове оправя нещата, но не мога да гарантирам, че и при тебе ще е така.

Спирането на спорт е нож с две остриета. Заменянето на кардио с упражнения с висок интензитет влияе положително.

А магнезий приемаш ли? Прогестеронът се прави от магнезий.

Тук има предложения какво да се прави:

https://webbernaturals.com/en-ca/blog/how-to-boost-your-leptin-levels/

Ако това не ти помогне, лептин на инжекции помага, както и Т3, но без Т4, но само ако е нисък. Иди на ендокринолог!

При нисък лептин инжекциите лептин даже подобрявали ИР. Не съм пробвала лично.

Алфа липоева киселина и омега 3 помагат, като подобряват и ИР. Първото Не съм го пила.

Предвид естеството на темата пиша за това, което помага при хипоталамична, но скривам текста и моля отслабващите без проблем с цикъл да не четат, за да не се разсейват и да не развалят дисциплината, но и да не се дразнят, а и защото не ги касае. Предвид, че при наднормено тегло, което не ще да се махне, обикновено има висок лептин и лептинова резистентност това, което ще напиша не е за отслабващи в момента:

[/spoiler] Четох, че парче торта дневно върши чудеса. Условията са преди тортата да направим някакво упражнение с висок интензитет, да се натъпчем с фибри като салата, да изядем много бавно парчето торта, мотаейки я в устата и след тортата да направим още малко упражне ия с висок интензитет. Тортата трябва да бъде сладка, но вкусно сладка, а не да се насилваме да ядем нещо, което не е по наш вкус. Не трябва да съдържа никакви боклучави мазнини като маргарин или олио, примерно. Грис халва с орехи, зехтин и меден сироп е ОК, купен от магазина с маргарин и 100 Е-та не е ОК. Идеално се яде вечер, но не веднага преди ядене.

Помагат и дни с тъпкане с храна. Дни, в които ядем много боб, моркови, ама, ей такива, но тогава има дни с пости. За хора, които са били ИР и с наднормено тегло постите са задължителни, но никога, никога, никога над 16-17 часа и никога в два поредни дни. Нещо като Джейсън Фънг.  Ден тъпкане и интензивен спорт за кратко и ден пост и почивка.

Тъпкането не трябва да е прекалено, до гадене и не трябва да ни прави летаргични по цял ден.[/spoiler]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080974/

dolce miele, здрасти. Отговорих за инжекциите лептин. ✌

# 87
Невена, благодаря! Както винаги, ни даваш много полезна информация.

# 88
Имам въпрос.От 6мес.се храня НВ/ незнам дали е ВМ/Ограничила съм въглехидрати до такива от зеленчуци и млечни.От 2 седмици започнах да получавам някакви алергични реакции,но не установявам от какво-сърбежи,подуване и петна по езика.Ще ходя на алерголог,но според приятелка,това ми състояние е реакция от начина ми на хранене и някакъв недостиг на нещо си.Според вас възможно ли е?

# 89
Петна по езика и лигавиците може да се появят в следствие на много ниски нива на вит. В12, но симптомите надали ще са огранничени само до това.  
Не съм чувала при отрязване на някоя храна, ако ще да е жизнено необходима, да се проявява алергична реакция. Алергиите са към дразнител, не към дефицит. Описаните симптоми наистина говорят за някаква алергична реакция по-скоро.

Общи условия

Активация на акаунт