Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

 • 7 994
 • 199
 •   2
Отговори
# 15
 • Мнения: 8 716
Отчет след днешните прегледи при ендокринолог и гинеколог:
Ендокринологът каза, че съм отличник за почти всичко (от изследванията). Само "имало още доста да покачвам феритина". Глюкофажът си остава в същата доза, но дозата на хормона за ЩЗ я удвои. Каза щом се чувствам по-добре когато я взимам късно вечер (реално е между 1-3 ч), да продължавам така.
Гинеколожката каза, че няма миоми или притеснителни неща- само едната страна на матката била удебелена което най-вероятно било вследствие на секциото (а и щом съм нямала обилен цикъл- иначе без разрезът от секциото+ обилни кръвотечения щяла да се усъмни за адено...нещо си Grinning ). Остава да излезе и резултатът от цитонамазката. Каза, че не вижда гинекологични причини за ниско желязо. Предложи да се изследвам за окултни кръвоизливи...
Между другото, тази седмица имах нови рекорди по отношение на КЗ- 4,11 и 4,66 Grinning Предишната най-ниска измерена ми беше към 4,8-4,9, нещо такова. Само ми се иска по-редовно да виждам стойност под 5 на гладно. Най-често е лекичко над 5.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 21:46 от dolce miele

# 16
 • Мнения: 19 000
Вероятно се бъркаш - метформин е името на активната съставка на метфодиаба, метфогамата, глюкофажа, сиофора и собствено метформина като марки лекарства.
Ох, да, все забравям.
Глюкофаж съм пила.

# 17
 • Мнения: 128
Момичета, кръвна захар на гладно пуснах профилактично, но излезе 5.5 ... сега мисля да пусна отново с инсулин за да се види дали има резистентност... Какво мислите за тази стойност?

# 18
 • Мнения: 8 716
А досега каква ти е била КЗ по изследвания? Някога изследван ли е инсулин? Гликиран хемоглобин? Симптоми? Според мен, идеално е КЗ да е под 5 на гладно, но аз още не мога да измервам трайно, ежедневно такива стойности. Все пак, миналата година от началото до юни не можех да "мръдна" от 6 на гладно+ имах период на замъглено зрение и болки в краката.
Иначе, възможно е 5,5 да е еднократно измерена стойност, но все пак е добре да се провери.

# 19
 • Мнения: 128
А досега каква ти е била КЗ по изследвания? Някога изследван ли е инсулин? Гликиран хемоглобин? Симптоми? Според мен, идеално е КЗ да е под 5 на гладно, но аз още не мога да измервам трайно, ежедневно такива стойности. Все пак, миналата година от началото до юни не можех да "мръдна" от 6 на гладно+ имах период на замъглено зрение и болки в краката.
Иначе, възможно е 5,5 да е еднократно измерена стойност, но все пак е добре да се провери.
Кръвна захар на гладно през 2017г. за други изследвания е била 4.5.
Инсулин не е изследван.
Гликиран хемоглобин - 4.9 като границите са 4-6.

Правех доста чести хипогликимии, но от както започнах да се храня по-балансирано и да консумирам повече въглехидрати май затихнаха, но тук идва но-то, че лека по-лека се качват и килограмите и без значение какво правя не мога да сваля /здравословно хранене и спорт не помагат/.

# 20
 • Мнения: 8 716
Хипогликемиите не са нормално нещо- при нормални обстоятелства и подходящо хранене не би трябвало да ги има. Възможно е само инсулин на гладно да не даде повече информация, а да се покачва само на 60 и 120 минута. При мен беше ясно и само на гладно- заради КЗ, а после и инсулинът на гладно беше висок когато го изследвах.

# 21
 • Мнения: 64
Когато за първи път си пуснах изследвания инсулина ми беше над 11 а кръвната ми захар беше 5.5. След няколко месеца НВ хранене инсулина ми падна на 10 а кръвната захар на гладно 3.8. Та ако искаш си пусни както са те посвъетвали кръвна захар, инсулин, гликиран хемоглобин и ще си изчислиш и НОМА индекса.

# 22
 • Мнения: 3
Здравейте на всички тук!
Бих искала да споделя резултатите си с вас след изследването ми с глюкозно натоварване, долу слагам снимка, не са никак добри, нали? Sad 
Оплакванията ми са - всяка година съм с няколко кг по-дебела, имам корем, имам проблеми със забременяването, на 40 год съм.
Решила съм да започна НВ режим с пълно изключване на млечните храни за 2-3 месеца. Какво бихте казали вие моля?

# 23
 • Мнения: 19 000
Видно е, че имаш проблем.
За 2-3 месеца нищо няма да направиш.
Мислиш ли, че за 2-3 месеца може да свалиш всичко, после да се върнеш към старото ядене и да си останеш слаба и здрава? Това са някакви илюзии.
Минимум година строг режим. Само на цикъл може да си позволиш нещо дребно.
Казвам година, защото на организма му трябва време.
А след това също трябва внимаване. Това е до живот.

# 24
 • Мнения: 3
Елора, имах предвид 2-3 месеца без млечните. Иначе "режима" ще се превърне в начин на живот.

# 25
 • Мнения: 13 151
Няма лошо да пробваш, но моят съвет е да не махаш веднага млечните. Първо се адаптирай към горене на мазнини, а след това махни и млечни и виж дали има разлика.
Ако още в началото вземеш драконовски мерки, може да имаш проблеми и да ти е невъзможно да спазваш стриктно режима който си избрала.
Индивидуално е, но има хора на които им е трудно, така че прецени добре, за да не се разочароваш.
Махни само прясното мляко, ако пиеш такова, а си остави твърдите сирена и такива с под 1% ВХ

# 26
 • пак там
 • Мнения: 2 495
Махни само кравето прясно мляко.

# 27
 • Paris, France
 • Мнения: 6 804
Елора, имах предвид 2-3 месеца без млечните. Иначе "режима" ще се превърне в начин на живот.

При тебе проблемът е наднорменото тегло. На първи час не ти е идеален инсулина, но за година можеш да го вкараш в норма.

Ако се опитваш да забременееш НВ диета не е добър вариант, особено при тебе. Твоята КЗ е сравнително ниска, при кетогенен режим ще падне още повече, плодът няма да развие достатъчно Лангерхансови острови в панкреаса и ще бъде предразположен към висока КЗ и диабет.

Съветът ми е да разкарваш бързо ВХ, да влезеш в кетоза, да намалиш драстично калориите, да свалиш ударно килограмите, да започнеш да ходиш бързо и спортуваш и когато свалиш килограмите да тръгнеш на фитнес със силови упражнения, но не леки тежести и много повторения, а тежко и само няколко, но за кратко. Това за да опиташ да качиш мускулна маса. Не зная колко са ти килограмите за сваляне, но трябва да ги свалиш бързо.

Междувременно може да опиташ сауна.

Предвид силно напредналата възраст и навлизане в предменопауза трябва незабавно да се обърнеш към възпроизводствен ендокринолог, защото шансовете ти за забременяване в момента са на свободно падане към нулата и това няма да се промени дори и да отслабнеш. Потърси специализирана клиника веднага!

Изследвай си витамин Д3, Б12, фолат, селен мутации! Освен, че недостиг или неусвояване са причина за ИР и дебелеенепречат на забременяване.

Успех ти желая и бързо 💐

# 28
 • Мнения: 7
Здравейте, мили дами Simple Smile
Не знам дали съм за тук, но ще ви помоля за мнение. Следя тази тема и темата за НВВМХ, но досега не съм писала. Храня се нисковъглехидратно от година и половина, рядко стигам до кето, като първата половин година свалих около 15 кг (до 62), после през зимата върнах някои от тях (докъм 68 ) и в момента се въртя около 65. Не е много, но ми се иска да сваля 3-4 кг (172 см съм).
От известно време имам нередовна менструация, както и имам хора в семейството с хипофункция и Хашимото. Пуснах си изследване на полови хормони, които са доста ниски, ще говоря с гинеколога за тях, очаквах го. Но което ме стресна, е резултатът от липидния профил - много висок общ холестерол и LDL. Щитовидната ми също очевидно не е наред. Ето ги резултатите:

Скрит текст:
Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза/Glucose        4.90       mmol/l     2.8 - 6.1     PHOT
Креатинин/Creatinine        73       umol/l     44 - 96     PHOT
Урея/Urea        6.20       mmol/l     2.60 - 7.40     PHOT
Пикочна киселина/Uric acid        230.6       umol/l     149 - 363     PHOT
Холестерол/Cholesterol       8.70       mmol/l     < 5.17     PHOT
HDL-холестерол/HDL-cholesterol        3       mmol/l     М. > 1.45; Ж. > 1.68     PHOT
LDL-холестерол/LDL-cholesterol       6.43       mmol/l     < 3.36     PHOT
VLDL-холестерол/VLDL-cholesterol        0.29       mmol/l     < 0.65     PHOT
Триглицериди/Triglycerides        0.63       mmol/l     < 1.71     PHOT
ASAT/GOT        12       U/l     4 - 31     PHOT
ALAT/GPT        12       U/l     0 - 33     PHOT
GGT        14       U/l     0 - 50     PHOT
Желязо/Iron        7.9       umol/l     6.6 - 26     PHOT
Гликиран хемоглобин/HbA1c                      
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        33       mmol/mol    29 - 42     TINIA
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        5.1       %    4.8 - 5.9     TINIA
C-реактивен протеин/CRP        0.54       mg/l     < 5     TD
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3       2.85       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        12.58       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        3.22       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG        45       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT/anti -TPO        19       IU/ml     < 34     ECLIA
LH       1.4       U/l     2.4 - 12.6     ECLIA
FSH       2.7       U/l     3.5 - 12.5     ECLIA
Пролактин/Prolactin        131       mIU/l     102 - 496     ECLIA
Естрадиол/Estradiol        52.9       pmol/l     46 - 607     ECLIA
Тестостерон/Testosteron        1.36       nmol/l     0.29 - 1.67     ECLIA
Кортизол/Cortizol - сутрин        495.6       nmol/l     171 - 536     ECLIA
Инсулин/Insulin        4.5       uIU/ml     2.6 - 24.9     ECLIA

На 31 години съм, нямам бременности и раждания. Преди една седмица дарявах кръв, та затова ми е ниско желязото предполагам, по принцип ми е много добре.
Ще трябва да ида на ендокринолог, но още не знам къде и при кого.
Извинявайте за дългия пост, и ако не съм за тук също.

# 29
 • Мнения: 8 716
Малинката, аз също съм на мнение, че не бива да се чака много и трябва да се потърси специализирана клиника заради забременяването. Има неща които трябва да са добре като стойности преди това, а някои и повече време преди забременяването. Хубаво е, че имаш ниски антитела на ЩЗ, ТСХ е добре (за забременяване го искат точно да е под 2), някога изследвала ли си Т3 и Т4? За половите хормони не съм наясно, вероятно не е зле и те да се погледнат (но се правят в определени дни от МЦ). Резултатите ти от натоварването не са свръх лоши, но трябва да ги подобриш преди бременност- важно е и за бебето, и за теб, защото по време на бременност може да се отключи/да се влоши ИР. На 120 минута щеше да е хубаво инсулин и КЗ да са по-близо до началните стойности. Според мен, вместо рязко спиране на млечни, по-добре изключвай плавно- все пак и без излишно протакане във времето. От млечните прясното мляко е най-желателно да изключиш. Ако изключиш много храни наведнъж реално няма и да можеш да прецениш кое как ти се отразява. Успех!
Аз днес се събудих с КЗ 3,94 Blush Учудих се, особено като за сутрешна КЗ. Като изключим лека сънливост, нямах никакви поводи да очаквам такава стойност.
Снощи попаднах на интересна статия за връзката желязо/феритин и хипофункция на ЩЗ. После ще я пусна, може на някой да му е интересно.
Редактирам, ето линк.
https://www.verywellhealth.com/fixing-low-iron-thyroid-3232716

Аureos, а как е било желязото преди, феритин, ЖСК, хемоглобин? Сега няма смисъл да ги изследваш пак, щом си дарявала кръв. Бих обърнала внимание на ЩЗ, има значение дали антителата ти са 2-3 пъти под референтните стойности или примерно 10 пъти по-ниски (колкото по-ниски, толкова по-добре; моите за сравнение са поне 10 пъти по-ниски). Т3 и Т4 не ми се виждат добре- трябва да са поне в средата, нормално- в горната 1/3, а идеално- в горната 1/4 на референтните. Аз лично при ТСХ над 2 започвам да се чувствам зле и все се оказвам с железен дефицит - докато при ТСХ 1,615 и въпреки Т3 и Т4 в долната 1/3 (т. е. неоптимални) се чувствам чудесно. Можеш да потърсиш инфо за латентна хипофункция на ЩЗ (субклиничен хипотиреоидизъм), да прецениш имаш ли симптоми. Защото според много ендокринолози такова нещо не съществува. Не казвам, че всеки трябва да пие хормон за ЩЗ- при положение, че няма симптоми човек изобщо не е нужно.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 16:13 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт