Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

  • 7 994
  • 199
  •   2
Отговори
# 30
  • Paris, France
  • Мнения: 6 804
Скрит текст:
Здравейте, мили дами Simple Smile
Не знам дали съм за тук, но ще ви помоля за мнение. Следя тази тема и темата за НВВМХ, но досега не съм писала. Храня се нисковъглехидратно от година и половина, рядко стигам до кето, като първата половин година свалих около 15 кг (до 62), после през зимата върнах някои от тях (докъм 68 ) и в момента се въртя около 65. Не е много, но ми се иска да сваля 3-4 кг (172 см съм).
От известно време имам нередовна менструация, както и имам хора в семейството с хипофункция и Хашимото. Пуснах си изследване на полови хормони, които са доста ниски, ще говоря с гинеколога за тях, очаквах го. Но което ме стресна, е резултатът от липидния профил - много висок общ холестерол и LDL. Щитовидната ми също очевидно не е наред. Ето ги резултатите:

Скрит текст:
Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза/Glucose        4.90       mmol/l     2.8 - 6.1     PHOT
Креатинин/Creatinine        73       umol/l     44 - 96     PHOT
Урея/Urea        6.20       mmol/l     2.60 - 7.40     PHOT
Пикочна киселина/Uric acid        230.6       umol/l     149 - 363     PHOT
Холестерол/Cholesterol       8.70       mmol/l     < 5.17     PHOT
HDL-холестерол/HDL-cholesterol        3       mmol/l     М. > 1.45; Ж. > 1.68     PHOT
LDL-холестерол/LDL-cholesterol       6.43       mmol/l     < 3.36     PHOT
VLDL-холестерол/VLDL-cholesterol        0.29       mmol/l     < 0.65     PHOT
Триглицериди/Triglycerides        0.63       mmol/l     < 1.71     PHOT
ASAT/GOT        12       U/l     4 - 31     PHOT
ALAT/GPT        12       U/l     0 - 33     PHOT
GGT        14       U/l     0 - 50     PHOT
Желязо/Iron        7.9       umol/l     6.6 - 26     PHOT
Гликиран хемоглобин/HbA1c                      
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        33       mmol/mol    29 - 42     TINIA
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        5.1       %    4.8 - 5.9     TINIA
C-реактивен протеин/CRP        0.54       mg/l     < 5     TD
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3       2.85       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        12.58       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        3.22       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG        45       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT/anti -TPO        19       IU/ml     < 34     ECLIA
LH       1.4       U/l     2.4 - 12.6     ECLIA
FSH       2.7       U/l     3.5 - 12.5     ECLIA
Пролактин/Prolactin        131       mIU/l     102 - 496     ECLIA
Естрадиол/Estradiol        52.9       pmol/l     46 - 607     ECLIA
Тестостерон/Testosteron        1.36       nmol/l     0.29 - 1.67     ECLIA
Кортизол/Cortizol - сутрин        495.6       nmol/l     171 - 536     ECLIA
Инсулин/Insulin        4.5       uIU/ml     2.6 - 24.9     ECLIA

На 31 години съм, нямам бременности и раждания. Преди една седмица дарявах кръв, та затова ми е ниско желязото предполагам, по принцип ми е много добре.
Ще трябва да ида на ендокринолог, но още не знам къде и при кого.
Извинявайте за дългия пост, и ако не съм за тук също.

Оле, това са все едно моите изследвания след като отслабнах и пак ми спря менструацията! Диагнозата ми беше хипоталамична аменорея поради ниско FSH, LH и естроген, но също и Т3. Имаш и доста висок сутрешен кортизол, макар и в норма.

Не можеш, при това положение, да се храниш ВМ и НВ. Не е добре за общото ти здраве. Пусни в гугъл hypothalamic amenorrhea и ще ти излезе какво да правиш.

Временно трябва да увеличиш бавно ВХ, но да отрежеш мазнините, като оставиш само полезните омега 3 и ALA с малко зехтин за мая. Това ще повлияе благоприятно и на лошия ти холестерол, който е доста зле в момента.

Желязото ти е ужасно зле ако ядеш месо. Фолат, Б12 как са ти, мутации? Бих се изследвала за хеликобактер при това положение. Някакъв препарат ти трябва за желязото.

Гликираният хемоглобин е висок за човек, който се храни ВМ-НВ. Като обърнеш  палачинката може и да се покачи.

Аз се справих с проблема като започнах да ям торта всеки ден, но преди парчето кекс или торта ходех бързо и след това пак. Така месец и започнах да я ям през ден, през два дни. Проблемът е, че многото спорт също допринася за ХА и предизвиква ХА. Ходене със средно темпо след хранене е ОК. Въглехидратите е задължително да се изгарят веднага след ядене. Не можем да лежим и да ги ядем без последствия. Това заради ИР.

Решение е балансирано хранене с чистене, но на мене ми е трудно. Другото е WFPBD, но ще трябва да водиш активен живот. Можеш да циклиш с кетогенна (аз така правя). Неприятно е, няма го чувството за постоянно засищане, но това е положението.

Ако имаш сантиметри за сваляне можеш да пробваш метода нормално хранене, но силови упражнения  които горят мазнина и правят мудкул. С един куршум два заека. Хем се стягаш и новият мускул гори глюкоза, хем си си здрава. Проблемът с метода е, че намалените мазнини също водят до ХА.

Имаме явно нисък лептин и затова лесно слабеем. Ендокринолог може да те подпомогне с инжекции лептин. Аз не съм пробвала.

Не е болка за умиралка. Навън може да ядеш банани, особено зелени, моркови, ябълки, колкото искаш черен ориз и бобови. На мене ми спря цикъла 3 месеца, като бях на което  но почна да идва веднага след като обърнах резбата. Липсва ми еднократното хранене и чувството на засищане, но се свиква.

За протокола - отслабнах с кетогенна и после VLCKD, оттогава допускам +/-5кг, но гледам, ако кача, да ги сваля бързо. Инсулинът ми падаше и на WFPBD.

Успех

# 31
  • Мнения: 8 716
Невена, какви са тези инжекции с лептин, не съм чувала досега? Grinning Съмнява ме и повечето лекари в БГ да са чували за тях?
Скрит текст:
От чисто любопитство питам, мразя инжекции... Blush 

# 32
  • Мнения: 13 151
Според мен пък липидния профил на aureos си е много добре. Ако HDL е висок и триглицеридите ниски, LDL не е никакъв проблем и спрете да го наричате "лош" холестерол - това определение е абсолютно неточно да не кажа невярно.

# 33
  • Мнения: 7
Благодаря за отговорите!

dolce miele, желязото ми януари беше 14.6, хемоглобинът ми по принцип е между 135 и 150 (имам наблюдения от кръводарявания, да кажем два пъти годишно; сега ми се наложи да дам два пъти за последните 10 седмици, което е позволено, и преди второто кръводаряване хемоглобинът беше 140, но явно все пак за една седмица не съм възстановила още). Феритин, ЖСК, Б12, фолат не съм изследвала.
Симптоми на хипофункция на ЩЖ не забелязвам, освен може би уморяемост, но аз водя много активен и натоварен живот, та е нормално да се уморявам. Отчитам, че системно спя малко.

Невена, цикълът ми изчезна за 80 дни от октомври до декември, и оттогава е на около 35-47 дни, като в момента започва да се нормализира сякаш, преди съм нямала проблеми и яичниците ми са били здрави според гинеколога ми. Отдавах го на стрес, но и в момента стресът не е по-малко и няма изгледи да стане, и не мога да оставя нещата на самотек.
Иначе за храненето определено ще трябва да го мисля, и малко съм объркана от разноположните мнения, които намирам, като това на Миоки - че ниски триглицериди и висок холестерол е ок, и обратното, LDL ми е ужасен. Храня се с месо, да, и яйца доста, зеленчуци; млечни и ядки ограничено, защото много мога да прекаля с тях. Картофи, ориз, зърнени не ям. Плодове рядко.
Иначе откак си вкарах килограмите в норма, се чувствам несравнимо по-добре, силна и жизнена, не съм боледувала от настинка даже, спортувам редовно (не силови тренировки), хобитата ми са свързани с движение, и структурата ми е по-скоро спортна, нямам много мазнини, освен на ханша.
Но явно ще трябва да преразгледам цялостния подход.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 17:19 от aureos

# 34
  • Мнения: 13 151
aureos, ако разбираш английски, препоръчвам ти работата на Dave Feldman по темата и сайта cholesterolcode.com. Ще си обясниш нещата, които казвам по отношението на LDL. Това е май най-обширната работа свързана с холестерола и стотици опити - негови и на много, много други хора от последните няколко години.

# 35
  • Мнения: 36
Здравейте.Нова съм в темата и имам няколко въпроса относно ИР.
Възможно ли е от това да получавам сърцебиене по едно и също време на деня?
Имам затлъстяване в областа на ханша и корема.Не съм си правила изследване още,в понеделник ще отида,но този висок пулс ме влудява

# 36
  • Мнения: 8 716
Да, възможно е това да са симптоми на ИР. Но можеш да имаш ИР дори и без точно тези симптоми (може да са съвсем други), може и да се дължат на друго. Аз например получавам сърцебиене преди МЦ...

# 37
  • Мнения: 36
От няколко месеца го получавам.Всеки ден след обед.
Колко ще ми струва да си пусна това изследване?Да изследвам инсулина и захарта и какво точно да изискам да се изследва

# 38
  • Мнения: 8 716
Определено време след обяда ли се случва?

# 39
  • Мнения: 36
Определено време след обяда ли се случва?
Да.Винаги към 16:00 и трае по два часа някъде

# 40
  • Мнения: 8 716
Може да е хипогликемия.

# 41
  • Мнения: 36
Може да е хипогликемия.
Как се разбира?Приемала съм сладко по това време и резултат няма

# 42
  • Мнения: 13 151
Тъй, да ви кажа, правих си малко изследвания.

Гликирания е спаднал от 5,5 на 4,9%, глюкозата ми е 4,7, а инсулина 7,56.

Холестеролът ми е доста висок, но не ме притеснява, даже ме радва.
- общ 7,47
- HDL - 1,71
- LDL - 5,34
триглицериди - 0,92

Чернодробните са без особена промяна, леко понижени стойности, но нищо значително.

Хемоглобинът ми се е вдигнал на 143 от 129, а феритинът е паднал от  49,4 на 27,6. В12 е 347 (190-900 ng/l). Не знам дали си струва да се старая да го вдигам с хапове. Последния път беше 734, но пиех добавка. Не мога да си обясня защо феритинът е паднал. Желязото (Fe) е 14.32  (6.60 - 34.00µmol/l)

Пикочната ми е 248.00 µmol/l (142.00 - 340.00) калцият (общ) - 2.45   (2.15 - 2.50 mmol/l) и най-голямата изненада D3 - 89nmol/l. Очаквах, че ще е около 30 в най-добрия случайл Пия добавка от време на време, да речем средно 2 пъти седмично по 4000IU, но слънце почти не виждам кажи-речи от поне 2 години не съм се излагала системно.
C-реактивен Протеин ( CRP )   - 1.43 (до 5.00mg/l).

Щтитовидните:
TSH            2.830 (0.300 - 4.200 mIU/l)
FT 3 ( свободен Т3 )      4.27 (3.20 - 6.80 pmol/l)
FT 4 ( свободен Т4 )      20.20 (12.00 - 22.00pmol/l)

Антителата на щитовидната
 TAT <10.00 (до 115.00 IU/ml )
 MAT<9.00 (до 34.00 IU/ml )

Като цяло съм много доволна от резултатите, но ще се радвам на коментари, ако някой има желание. За щитовидните не съм сигурна дали са оптимални - там не разбирам много.

# 43
  • Мнения: 19 000
Аз нямам забележки Grinning
Може инсулина една идея по-нисък, ама да не се втеляваме.
Браво за резултатите.

# 44
  • Мнения: 13 151
Благодаря за коментара, Елора.
Да, няма да се разсърдя на малко по-нисък инсулин, обаче не знам какво повече бих могла да направя, за да падне още.

Общи условия

Активация на акаунт