Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

  • 46 915
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: X
Добро утро!
Ако представлява интерес, бих предложил една статия (с достоверни източници и стъпила на нещо) как да се подходи с протеините в храненето. Има някои хитрости, които биха били полезни, според мен.
Ето линк:
https://suppversity.blogspot.com/2016/05/protein-oxidation-101-8 … ple-rules-to.html

# 166
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Аз прочетох статията. Обаче понеже не съм медик, моля накратко да я разкажете. Като за прости хора.

# 167
  • Мнения: 31 857
На мен не ми се отваря и ще помоля и аз за "превод" Simple Smile

# 168
  • Мнения: 3 001
Дъщерята е висока 165 и тежи 55 кг.Плувкиня е ,но от март месец не е ходила на тренировки ,така се наложи..Хляб не яде ,или ако се случи да се сети яде 1 филийка за целия ден -домашен хляб.Картофи и ориз почти ме готвя.Ориза го замених с булгур напоследък. Месо ,салати,супи.Сутрин -това няма как да го изкореня от две годишна закусва прясно мляко със зърнена закуска на нескуик.1 кафе на ден.По изключение си позволява сладолед или нещо сладко или пък парче шоколад ако и падне кръвното.Газирано ме пие.Често в жегите си прави айран със сол.

# 169
  • here, there, everywhere
  • Мнения: 925
Интересно ми е защо заменяте ориза с булгур? Булгурът е пшеница. Според мен оризът е в пъти по-добра опция ако се хапва спорадично. Не се заяждам, наистина питам какви са ви причините.

# 170
  • Мнения: 31 857
Пред ориз и булгур аз бих предпочела елда или киноа. Simple Smile Но всъщност вече харесвам повече пълнените чушки с карфиолен "ориз".
По отношение на зърнената закуска- ако е склонна поне да пробва някаква алтернатива, има и доста добри нвх мюслита с ядки и семена. Ако човек потърси, онлайн има доста рецепти. А може пък и да и харесат. Всъщност, не е хубаво денят и "да започва зле" , т. е. добре е да не започва с вв закуска.

# 171
  • Мнения: X
Моята дефиниция за хубава храна е:да има максимално много мИкроелементи на максимално малко калории...оризът какво има-нищо, въглехидрати и калории, овесените ядки, другото "здравословно" ядене също . Вкусно ли ви е такова ядене?! На мен ми става гадно и от двете, говоря без да добавяме сосове, соли и подправки.
Имаме прекрасни неща в България...и евтини.
На прима виста глава целина. Това сигурно е най-евтиното нещо в един пазар/супер . В сезона му левче струва май една огромна глава.
Обелвате, изрязвате на "френски картофтки и във фурната.  За 1 лев яде човек "картофки" до пръсване. И вкусът е като на картофки.


Ето това е смислена храна за мен и струва смешни пари! Дайте да видиме какво вкарва в тялото:
(целината е една от малкото храни, които като се изпекат намаляват въглехидратите си)



Eто това имам предвид -евтино,всеки може да си го купи!
-лесно за готвене
-богато на мИкроелементи
-Бедно на захари и въглехидрати.
-Няма нишесте, за разлика от много други кореноплодни.

*За статиите-няма проблем, от тук-насетне ще ги превеждам тези, които пускам аз. На мен темата ми е интересна от чисто любопитство, на ниво правилно хранене и лайфстайл. Някой ще каже, че с подобно "хобиѝ' става човек роб на инсулина. Не мисля, просто може да бъде смъртен враг и най-добрия приятел на човек. И е интересен за разгадаване, доколкото това е възможно. Така че да дискутираме и всеки да споделя своите наблдения за мен е привилегия.

Последна редакция: пт, 31 юли 2020, 22:33 от Анонимен

# 172
  • Мнения: 18 539
То хубаво така на хартия, но колко от тези микроелементи се усвояват?

# 173
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Аз си я преведох. Имам нужда от "разтоварване" от медицински термини, за да стигна до смисъла.

# 174
  • Мнения: 20 002
Накратко дългото готвене при високи т оксидира протеините.
Замразяването, осоляването, преработката на кайма и т.н. също.
Трябва да се яде прясно месо а лангле.
Мляко, което не е UHT.
Да се избягва червеното месо.

Берти, 8-10% мазнини имат фитнес моделите. Може ли да споделиш какво  ядеш?

# 175
  • Мнения: 18 539
И още нещо да добавя, все пак, жените като цяло имаме повече мазнини от мъжете. Това 8-10% е изключително малко за жена - почти сигурно гарантира липса на цикъл. По-важно е къде са мазнините, не толкова точния процент, но упоменатия по-горе е прекалено малък. Нормалният диапазон за жена е 20-35% според гугъл.

# 176
  • Мнения: X

Берти, 8-10% мазнини имат фитнес моделите. Може ли да споделиш какво  ядеш?
Ще се опитам да е максимално сбито и лишено от термини:

Основното ми е мазнините:
Приоритет са ми мононенаситените и наситените, гледам да има минимално количество полиненаситени , за транс изобщо не коментираме. Внимавам да има достатъчно мазнини заради три неща: Лептин и съответно лептинова резистентност,СХБГ (Секс байндинг хормон глоболин Simple Smile ) и работата на ЩЖ.Но най-важното, че витамините и елементите в калциевия метаболизъм като Д,К,Е и т.н.т. са мастноразтворими! Тоест, без мазнини, всичко рухва! Смятам, че всички , които се ограничават откъм мазнини са "чао", лично мнение, всеки си знае.Източници: зехтин, авокадо,лешници.
Протеините:
Ям меса/рибни 3 пъти в седмицата(7дневна). Сардина, ако намеря.Пъстърва. Сомги и мазни риби не обичам.
Всеки ден яйца от читав източник-6-7 цели.
Въглехидрати няма да разглеждам като отделен мАкроелемент:
За мен е важно да си набавя мИкроелементите: 4700 мг Калий ; 1500 мг. Калций ДНЕВНО, като около тези два мИкроелемента е техния метаболизъм гравитира всичко. Грамадни количества зеленчуци, като се стремя да са преминали някаква термична обработка. Никакви нишестета. Като добавка, защото не си стигам Калия-екстракт от житна трева.

Калцият е по-важния, защото това е мИкроелемента на човешката еволюция. И най-ш@бания за набавяне и измерване.
Всяко синтетично съединение на Калция, без калциев карбонат,за мен е ултра опасно и не трябва да се суплементира с него и да се пият добавки.! Причината е , че когато за кратко време навлезе в кръвопотока огромно кличество Калций , той започва да се отлага по съдовете, прави калциеви депа и...ясно кво се случва. Причината за смъртност при вземащите стероиди! Силно андрогенен организъм има нечовешка усвояемост на Калций и съответрно употребяващите химия го складират баш където не трябва-в кръвоносните съдове.
Защо е лош за измерване. Защото Калцият е толкова важен, че кръвопотока има така наречения "калциев басейн"
Тоест, той си има запас винаги , обаче като не му го доставяме , го извлича от други места-като костна матрица. И на изследването докторите казват "ок ти е калция" ама не баш-те са измерили басеина.Все едно да си правиш изводи за сушата по нивото на изкуствен язовир. Има начини да се измери чрез нивата на паращитовидния хормон, но не е това темата сега.
Та, Калций само от храна, затова ям млечни доста-прясно мляко, определена марка, произвеждана или поне брандирана от Кауфланд. Наред с това гледам всички елементи в метаболизма му-Вит К2, Вит Д, магнезий и т.н.т.

Понеже няма как да опиша всичко в един пост, а и за фитнес не знам нищо, на който му е интересно, предлагам два източника на хора, с които не се познаваме, но следваме еднаква до последната запетая идеология за хранене, базирана на д-р Рей Пийт (ние нямаме знанията да измислим такова нещо, само го копираме и прилагаме)
1.Ашли-то (треньорката на Брадли Купър , Пъф Деди и една камара про спортисти: Ashley Conrad) Общо взето казва същото. Гледа да държи диетата на Рей Пийт на клиентите си, гледа им Калция , Калия и така. Тя държи 10 процента мазнини така, макар че мен не ме кефи-много е жилка за жена.Един път и писах :Я ква си спица, ама не можа да си преведе:)))
https://www.youtube.com/watch?v=G69YMbrgVKA&t=47s

2. Другия човек българин е Насето (Атанас Велев) . Той е дългогодишен фитнес модел, момчето с това си се занимава и той в канала си прави видеа за този начин на живот (10% мазнини, без много зор, целогодишно, на база теориите на доктор Рей Пийт). Има видео за абсолютно всеки компонент на този лайфстайл.
https://www.youtube.com/channel/UCIBfV_kiH5eFVG4wjlZPn4g

Tова е моята идеология за хранене поне. Колко е правилна...не знам. При мене работи.

Интересно ми е и експериментирам със себе си с различни млечни и елементите на метаболизма на Калция, примерно : (накратко статията се касае за повишаване нивата на витамин Д3, като се миксира с два вида протин на прах):
https://suppversity.blogspot.com/2020/06/scientists-find-whey-to … ignificantly.html

Последна редакция: сб, 01 авг 2020, 10:52 от Анонимен

# 177
  • Мнения: 20 002
Берти, много благодаря за отговора!
Обаче за В защо нищо не пишеш?
Нямам достатъчно детайлни познания за Рей Пит, но знам, че се ядат доста В.
Консумираш ли такива, колко гр дневно?
Извинявай за многото въпроси , но ми е адски интересно, как може да се намали процентът телесни мазнини, ядейки М, но и В?
Лешниците явно не съдържат много ПУФА. Знам, че ядките не се препоръчват. Той и Омега 3 не препоръчва като добавка, което за мен е  странно.
Ще прочета статията за вит. Д. При дъщеря ми той е много проблемен и не се покачва след суплементиране.

# 178
  • Мнения: X

Обаче за В защо нищо не пишеш?
Нямам достатъчно детайлни познания за Рей Пит, но знам, че се ядат доста В.
Консумираш ли такива, колко гр дневно?


 При дъщеря ми той е много проблемен и не се покачва след суплементиране.
Много дълго ще стане Simple Smile) Сериозно, по-скоро ми се ще да видя и други как ги виждат нещата и да си коментираме. Нутрициологията е свят , в който догми се рушат от днес за утре, а пък медицината с нейните способи нали виждате колко успеваемост има със своите методи за борба със метаболитните болести-само 20 милиона измират от рак , инсулт, диабет и сърце Simple Smile)) Направо да се довериш на мига! Така че тук споделен опит и "патило" е много по-добре от това, да се декламират заучени неща, дори и придобити в следване п медицина. Само вижте по програма колко часове са заложени на храните Wink Така чене пиша изчерпателно, за да споделят и други какво мислят.
Инначе:
Не ме кефят разни мед и пъпеши/дини, много ми е силно усещането за сладост. Пия много кока кола Зеро и тя ме насища със сладост. Не ми се започва такава дискусия за нея, защото едната страна ще извади сумати доводи за, другата против и ще стане полемика. Иначе в млякото ми има въглехидрати, отделно в зеленчуците има, хапвам берита , зимата много портокали ям , пак заради калция. Много ми е мързелив деня -плажове, карам уейкборд/кайт , нямам чак такава нужда от въглехидрати, както примерно като другите двама съидейници Ашли и Атанас, те са хора, които си вадят хляба с визия, обвързана с мускулна маса, която изисква своята доза спорт.Нямам нищо против фруктозата от плодовеи мед. Но до там. Грамове и калории не гледам . Гледам да има Калций , а на 1,5 гр дневно си е много храна.

За вит Д-аз затова казах , че карам Уейк/Кайт , в темата за откритите басейни на форума пиша , общо взето съм пристрастен към слънцето Simple Smile)) И пак ми е 400 нанограма при референтни стойности от 200 до 1500 нанограма на милилитър. Много е зле. Понеже е евтино изследването, а и имам достъп до база данни , трябва да ви кажа, че нямам приятел , дето да не му е около 200 нанограма. Изключвам тези от Уейка или плажовете, където и там е зле,ама пак по добре. Така че не е само детето. За суплементирането с него, нека не забравяме, че той е МАСТНОРАЗТВОРИМ витамин, т.е.-разтворен в мас Simple Smile трудно ми е да повярвам, че на таблетка ще проработи Wink
Трудно е обогатяването с Д3, факт Simple Smile

Като заговорихме за дефицитите и за мазнините , в България сме привилегировани да имаме наистина издържани проучвания и статистически изследвания от хора, които знаят как да проведат такъв експеримент и го правят , заедно с още по-опитни колеги от други страни. Доста сме напред по този параграф. Ето едно ценно изследване, което дава много информация:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4505546/
Оф, пак дълго стана, извинявам се.

Последна редакция: сб, 01 авг 2020, 12:25 от Анонимен

# 179
  • Мнения: 31 857
Диабетик тип 1 изпадаше в хипер и съответно хипогликемии от кока-кола зеро. Close Не пиша това, за да критикувам кой какво пие- просто ми беше много интересен този ефект още тогава (диабетикът тип 1 предпочиташе стандартната кока-кока, защото поне знаеше как ми влияе и как да дозира инсулина). Друго нещо което влияеше "чудовищно" на КЗ беше...белият ориз. Тогава ми беше странно за ориза (нали уж не беше сладък). После ми се изясни.
Bertie, а какво ще кажеш за желязото (в темата е всеизвестно, че съм с ниско желязо и феритин)? Blush Желязо 8,49 при референтни 8-26, феритин 13,9 при референтни 13-150 (това е след месец по 100 мг желязо дневно+ месец по 200 мг Малтофер фол, иначе преди беше и 11 феритинът)...Сега (почти от месец) съм на 300 мг Малтофер дневно, след няколко дни ще го спра и след известна почивка ще ги изследвам пак.
И понеже се чудя дали да не сменя Глюкофаж XR със стандартен Глюкофаж (или друга марка метформин)- от твоя гледна точка, ако реша да заменям, трябва ли да има промяна в дозировката? Да намалявам "бавния" Глюкофаж по схема и после да включа, пак по схема, стандартния метформин? Или направо да преминавам от единия на другия? Понеже никога не съм била на "бърз" метформин и нямам представа как би ми понесъл и затова изобщо нямам идея (ако реша да заменям) как да процедирам... Thinking
По отношение на ЩЗ подозирам, че "благодарение" на ниските железни показатели не конвертирам добре Т4 в Т3. При предните изследвания след включване на 25 мкг Л-тироксин Т4 се беше покачило малко, но Т3 беше спаднало още...Интересно ми е сега при 50 мкг като изследвам какво ще е положението...

Общи условия

Активация на акаунт