Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 46 906
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
  • пак там
Ами безобразно висок е. Това, че Вашият ендокринолог не Ви го е казал, не означава, че е ОК.

Има един доктор, Огнян Пелов се казва. Има и група във фейсбук. Послушайте го, аз и да Ви обяснявам - няма да ми повярвате.

# 151
Да разбирам ли,че НВ хранене не е ок за щитовидната?Ако да,трябва ли да вкарам въглехидрати и да започна Глюкофаж,който не пия,защото си мислех,че ще регулирам всичко с храна и спорт?

# 152
Аз лично смятам, че ниско въглехидратно съчетано с високо мазнинно хранене, не пречи на щитовидната. На щитовидната пречи постоянното и хронично ограничаване на храна/калории и вечното диетуване. Тук не се включва периодичното гладуване/фастинг и фастовете като цяло, при условие, че във времете през което се храним, приемаме стабилно количество храна.

# 153
Най-голямото светило в света, по въпросите на щитовидната жлеза , е доктор Рей Пийт. Недостижим специалист!
Накратко препоръчва фруктозата да присъства в диетата на страдащите от ЩЖ , като разграничаваме фруктоза от плодове и фруктоза от гмо царевичен сироп. Има много изписано по тема5та, ако човек гугълне Ray Peat diet, лично аз съм с мнение за него, че болестите в ЩЖ се делят на два етапа-преди и след Рей Пийт.

# 154
Аз не съм опитвала неговите препоръки, а и подозирам, че млечните не ми понасят. Наскоро разбрах, че има страница на бг https://www.notion.so/3f46be25fb0740ea88fcbcb2d6e42fe1
Уми, според мен е индивидуално за В.
Най-добре си засечи колко приемаш.
А и не е сигурно, че симптомите ти са от ЩЖ.
Аз само предположих.

# 155
Аз не съм опитвала неговите препоръки, а и подозирам, че млечните не ми понасят. Наскоро разбрах, че има страница на бг https://www.notion.so/3f46be25fb0740ea88fcbcb2d6e42fe1
О, някой си е направил труда да превежда,много яко! Мерси за линка!

На база неговите неща направих "дребни" промени , които ми помогнаха(следващото да не се тълкува като автореклама, просто така стоят нещата в момента) целогодишно да държа 8-10% подкожни мазнини, без да си давам много -много зор.
Аз мазнините ги държа "високи" - причини много–Хормони, СХБГ, Лептин и т.н.т. Но гледам  преобладаващите да са
мононенаситени. Основно от риба, авокадо, зехтин и лешници.   Много по-трудни са за отлагане по тялото . Иска повече сметки, което докато си конструирам менютата е доста досадно, но си заслужава неудобството.  Така го карам на изчистен протеинов източник, беден на мазнини заедно с консумацията на преобладаващи на мононенаситени мазнини. Много добре се чувствам,по-добре от там healthy keto lifestyle, където се търсят източници на протеин , директно комбинирани с мазнини, като мазни риби и меса.

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 14:02 от Анонимен

# 156
Лично аз избягвам да подслаждам. Стевия не ползвам- ползвах я години наред преди да разбера за ИР. Имам един пакет еритритол, но много рядко се сещам за него. Понякога хапвам плод, или подслаждам нещо с малко кафява захар (но в по-малко от "стандартните" количества). Но най-често подслаждам с шоколад. Предпочитам плод или кафява захар в останалите случаи- но не ми се прияжда често сладко.

# 157
Не ползвам никакви подсладители. Сладкият вкус, поддържа зависимостта от сладко, за това съм против подсладителите. Отделно, че няма доказателства, че са безопастни. Ако ми се прияде сладко, което не се случва почти никога вече,  ям неща със захар.
За мазнините, гледам източника, а не какъв тип е точно мазнината. С изключение на кокосовото масло, не консумирам други от растителен произход. Ако консумирам растителни мазнини, то те си идват с "опаковката" - например орехи и маслини, от време на време.

# 158
Здравейте,на дъщеря ми и правиха изследвания в отделение по ендокринология по повод поликстоза на яйчниците и установиха ИР.На 18 години е. .Изписаха глюкофаж хr 500 по 1 т вечер .Пие глюкофажа от 1 ноември.Трябваше да е за 6 месеца,но точно на 6-ия месец тя беше под много голям стрес  ,мина през 7 изпита за  месец и половина и ендокриноложката прецени ,че няма да спираме глюкофажа.Препоръча ,като се успокои да го спрем и да направим глюкозо толерантен тест отново.Да ама лекарката е бременна и излезе майчинство.Препоръча ми изследването да е в Бодимед в Пловдив ,че ни е по -близо.
Тука ми е питането ,ще сгреша ли ако спре глюкофажа примерно от 1.08 и направим теста на 20-ти август?Може ли рязко да го спре или да е нещо постепенно?И пикозитол пие ,мисля и него да спре.То заради стреса ли ,цикъла пак почна да и закъснява.Миналия месец и дадох дуфастон за 5 дни и и дойде ,видях лекарката на улицата и и споделих -тя ми се накара ,че така не се прави.Да ама сега пак закъснява .Трябва да търся добър ендокринолог в Пловдив , иначе няма да стане.Гинеколозите знаят само противозачатъчни да изписват.

# 159
А лекарката която е предписала хапчетата и повторното натоварване какво казва- трябва ли да се спират преди това или не? Иначе 500 мг Глюкофаж XR е най-ниската доза- понеже при него таблетките НЕ трябва да се делят! При обикновения Глюкофаж може да се дели таблетката, но при този не бива. Принципно, лекарствата с метформин се започват и спират постепенно, по схема. Но при тази доза просто няма накъде да се намалява. По-скоро въпросът е дали трябва да се спира хапчето...

# 160
Ами тя каза ,че е достатъчно 1 ден преди теста да го спре дъщерята.При положение обаче ,че първоначално идеята беше да го пие временно за 6 месеца ,се чудя дали да не го спре от сега то минаха 8 месеца.Да видим на теста как се справя организма без него. Мислех ,знам че не се дели дали да не го пие през ден,през два и да го спре на края?Или при тази доза няма смисъл и да го спре от веднъж?

# 161
  • Стара Загора
Здравейте,на дъщеря ми и правиха изследвания в отделение по ендокринология по повод поликстоза на яйчниците и установиха ИР.На 18 години е. .Изписаха глюкофаж хr 500 по 1 т вечер .Пие глюкофажа от 1 ноември.Трябваше да е за 6 месеца,но точно на 6-ия месец тя беше под много голям стрес  ,мина през 7 изпита за  месец и половина и ендокриноложката прецени ,че няма да спираме глюкофажа.Препоръча ,като се успокои да го спрем и да направим глюкозо толерантен тест отново.Да ама лекарката е бременна и излезе майчинство.Препоръча ми изследването да е в Бодимед в Пловдив ,че ни е по -близо.
Тука ми е питането ,ще сгреша ли ако спре глюкофажа примерно от 1.08 и направим теста на 20-ти август?Може ли рязко да го спре или да е нещо постепенно?И пикозитол пие ,мисля и него да спре.То заради стреса ли ,цикъла пак почна да и закъснява.Миналия месец и дадох дуфастон за 5 дни и и дойде ,видях лекарката на улицата и и споделих -тя ми се накара ,че така не се прави.Да ама сега пак закъснява .Трябва да търся добър ендокринолог в Пловдив , иначе няма да стане.Гинеколозите знаят само противозачатъчни да изписват.
Нищо не пречи да почивате 20 дни, в които обаче не бива на прекалявате с въглехидратите, даже строг контрол върху манджата. От Бодимед ще ви искат бележка от лекар за назначаване на изследването. Препоръчвам Д-р Сава Петров. Работи в КИРМ на частно и по ЗК в някоя от държавните болници.

# 162
Какво се разбира под "строг контрол върху манджата"? Защото си има условия за провеждане на натоварването и също какво да се прави/яде в дните преди това.

# 163
А как се храни? Питам, защото и дъщеря ми е с поликистозни яйчници и не пие хапчета. Повлиява се от ограничаване на ВХ. Поне засега.

# 164
Аз съм споделяла и преди, (нямам СПКЯ), но пия Глюкофаж  XR 2000 мг дневно. Аз се повлиявам основно от вм-нвх, при малко повече вгх КЗ си скача- въпреки хапчетата...Но аз взимам хапчетата заради КЗ на гладно и заради инсулина.

Общи условия

Активация на акаунт