Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 340
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
Излиза, че палео е най-подходящ за мен?
Може ли да ми предложите някакво примерно меню за деня на подобен режим?
На мен тат мат са ми в норма, но имам леки изменения в щж. Т3, Т4 са ниски, а тсх висок.

# 571
Палео ама без плодове.

# 572
Здравейте. Тъй като имам някои проблеми, ми казаха да си направя кръвна захар на гладно и обременяване с глюкоза ( два пъти трябва да ходя) Кръвната захар беше 4,8. Но сега четох в началото на темата, че е хубаво да се изследва и инсулин, заедно с обременяването на глюкозата, така ли да им кажа? Трябва ли да стоя в лабораторията или мога да се прибера вкъщи, (няма кой да гледа децата)? И да питам, понеже никога не съм се изследвала, възможно ли е да ми стане лошо от глюкозата?

# 573
Здравейте. Тъй като имам някои проблеми, ми казаха да си направя кръвна захар на гладно и обременяване с глюкоза ( два пъти трябва да ходя) Кръвната захар беше 4,8. Но сега четох в началото на темата, че е хубаво да се изследва и инсулин, заедно с обременяването на глюкозата, така ли да им кажа? Трябва ли да стоя в лабораторията или мога да се прибера вкъщи, (няма кой да гледа децата)? И да питам, понеже никога не съм се изследвала, възможно ли е да ми стане лошо от глюкозата?
Аз лично нямах проблем при обременяването. Трябва да е поне трикратно вземането на кръв. При мен беше даже 4 пъти. Между отделните боцкания трябва да сте в покой и без излишни емоции, иначе се компрометира изследването. И да, добре е всеки път и инсулин да ви изследват, но него си го плащате.

# 574
На мен преди не ми е ставало лошо, но този път от обременяването ми стана много зле. Едно, че по-късно получих лека хипогликемия - и се разтреперах от глад, което е очаквано. И преди след обременяване като започна да пада захарта ми е пригладнявало, но сега беше много по-силно от предния път. Може би, защото сега не бях почти никаква яла захар месеци наред, а тогава си хапвах редовно и захар и тесто (беше точно след предишна бременност, която ми се ядяха основно кроасани с шоколад и ядях всяка сутрин на закуска....). Този път получих и ужасно главоболие

# 575
  • Paris, France
Скрит текст:
Какви пробиотици вземате, момичета? Аз някога пих едни след един цистит, но честно казано после не съм се сещала. Иска ми се, ако взимам, да са читави.
Аз лично приемам Лактофлор био плюс и Лактажин вагинално.

Миоки и iren11, но и всички останали, да ви разсмея малко. Преди 20 години приятелка ми донесе някакви пробиотици от САЩ. Не знаех за какво служи това чудо и влязох да търся в интернет, където тогава форумите се брояха на пръсти и ги имаше осбовно на английски език. Намирам един форум, в който се дискутира разтваря ли стомашната киселина обвивката на пробиотиците, кои са добри, с храна или без се пият, след или преди хранене, ей такива. Викам си, тези пробиотици са за чревна флора и би трябвало да са като свещички. На приятелка бяха дали нещо подобно за дисбиоза във влагалището и си ги поставяше директно там. Решавам да питам за всеки случай, отварям тема и вежливо излагам мислите си. Даже разсъждавах не е ли добре да си направя клизма, та да махна част от лошите бактерии. В Лондон имаше цели клиники за colonic irrigation и близките с по 60-100 литра вода бяха на мода. Оле, скъсаха ме от подигравки. Писаха ми, че ако пръдна капсулата може да излезе и бактериите да се зяносат по тавана, че трябва да внимавам като правя анален секс да не иде капсулата в стомаха, ей такива. Пада ми се, де! Закрих си профила.

А пробиотиците са сложени в специална обвивка, която стомашният сок не я разтваря и така достигат до червата невредими. Същото е с протеолитичните ензими (Ако не ги взимаме като дигестивни за помощ при преработка на храна.

Деси123, докато не съм забравила. Ходенето след ядене на ВХ не е до измерване на КЗ под 5, а още 30 минути. С времето 40 мин ще са ти достатъчни.
Излиза, че палео е най-подходящ за мен?
Може ли да ми предложите някакво примерно меню за деня на подобен режим?
На мен тат мат са ми в норма, но имам леки изменения в щж. Т3, Т4 са ниски, а тсх висок.

Не мисля,но може да пробваш. Изследвай си селена и увеличи йод от риба и месо Т4 се прави от йод при достатъчно магнезий, Б12, цинк итн. А тях ИР ги сваля .

Аз за 2 седмици бавно свалих ВХ до практическа нула. От 2 филии хляб на ядене намали на филия и половина, една, половин и половин само вечер  Това образно обяснено. Заместих с протеин и после леко го намалих и него. Втората седмица ядях ВХ само преди лягане, колкото да мога да заспя.

Яденето на ВХ в условия на ИР може да те държи в така наречената ничия зона - Не си в кетоза, но хапваш повече мазнини, които пречат на малкото ВХ, които изяждаш да се усвоят.

Давам ти моят начин на хранене докато бях ма диета, което за мене беше до сваляне на излишните мазнини в черен дроб и отне 2 месеца и 15 кг тегло.

Първо закусвах Задължително хубав протеин, в моя случай яйца 2-3, пържени или варени с 3-4 зеленчука като домат, краставица, чушка и морков, но може и омлет със спанак, примерно, шкембе чорба, половин кило гъби (Ако можеш да ги изядеш),

На обяд и вечеря ядях наготвено на обяд месо или риба, като за вечеря само претопях и си режех салата. Зеленчуци, ако са зелени, на корем ядеш, особено маруля, магданоз, кориандър, спанак, коприва, лапад, зелен лук. Богати са на ензими и разни флавоноиди, както и на фибри. Засищат добре, но дават запек.

Ако ти се яде готвено готвиш с броколи, спанак, гъби, целина. Никакви картофи, банани, ямс, маньока, даже карфиол.

Ако ти се яде супа - супа от броколи със сметана и сирене, гъбена супа със сметана и чесън, закачена, лапад. Никаква тиквена, морковена, картофена.

Правех си овчарска салата, но без шунка, маруля със зелен лук и лимон, маруля с краставица и кисело мляко, сръргана целина с малко морков, подправена с чесън, зехтин и лимон, ей такива. По една голяма салата с всяко ядене.

След 1-2 седмици махнах закуската и започнах да ям по 2 вечери - в около 17-18 И В 20-21 часа.

Десерт само на последната вечеря - 1-2 квадратчета черен шоколад 85-90%.

Тогава не постех.

Важно е киселинността на урината да седи 6.5-7. Ако е по-млада се пие цитрат. По поне лъжичка или 2 мазнина на ден.

Като махнеш коремните мазнини и докараш инсулина до прилични стойности можеш да включиш ВХ в едно ядене  и да ходиш бързо след ядене.

Изчети първия пост.

Да, на мене ми стана много лошо и прегладнях първия път. След това никога не се е случвало. Не може да ходиш по време на изследването. Седиш на стол или скамейка в лабораторията за поне 2-2.30 часа. Не може да се разхождаш наоколо, да пиеш кафе, да пушиш. Може само да пиеш вода, бавно, колкото искаш, но само обикновена вода, не газирана или силно минерална ( Ако е с много магнезий или натрий променя резултатите) Трябва и да си се наспала и да не си яла 9-11 часа идеално. Дават го 8-12 по принцип. Трябва и през седмицата да си се хранила високо въглехидратно, да не си свалила или наддала тегло, да не си постила.

Последна редакция: вт, 15 сеп 2020, 00:56 от Nevena Virolan

# 576
Момичета моля за малко помощ.Изследванитя ми показват ИР нали?
Сама съм си ги назначила и тепърва ще трябва да се консултирам с лекар.Имам тежка поликистоза, нередовен цикъл и липсваща овулация.От десетките гинеколози които съм обиколила, само една ме посъветва да направя обременяване.Другите се осланяха на това че съм слаба.160 съм висока и съм 54 кг, не съм манекенка, но все пак...
Чакам да ми потвърдите диагнозата и ще се впускам в четене на темите и съставяне на план за действие 🙂

# 577
  • Paris, France
goldfinch, да, доста тежка ИР имаш и висок инсулин, дори на гладно. Захарта ти ма гладно също не е цвете. Килограмите (почти) нямат значение, но трябва да се сложиш на диета и да махнеш вътреорганните мазнини. Ако не се харесваш с по-малко тегло, след сваляне на килограмите и вкарване на инсулин и КЗ в норма можеш отново да качиш тегло, но ядейки повече протеин и със силови упражне ия и малко кардио. Аз така направих.

Ако нямаш коремни мазнини, но това е малко вероятно с твоите резултати можеш да опиташ body recomposition чрез силови упражнения. По-бавно има ефект, но е прекрасен.

За поликистозата - моята изчезна още първия месец Метформин и диета, но и магнезий, витамини итн. Недостиг ма йод прави листи в яйчниците. Инозитол + фолат заменят успешно Метформин при поликистоза. Моята от 6 години не се е появявала повече, въпреки че миналата година вдигнах инсулин на гладно до 18, но явно и липси ма вит Д, цинк и осо е о йод са по-важни.

Изчети няколко пъти първия пост и започвай!

За около 2-3години можеш да си вкараш всичко в норма.

# 578
  • пак там
Я да разредим малко полуболничната обстановка Simple Smile

Вие какъв тип човек сте - ендоморф, мезоморф или ектоморф?

Прочетох няколко статии, в които обясняваха как се разболяваме и как да се храним и тренираме според вида на структурата на човека. Интересно ми е дали ще се потвърдят.

Според тях именно ендоморфите са предразположени към проблеми със захарта и трябва да избягват въглехидратите.

Ектоморфите пък все не могат да качат мускулна маса и са си гърчави по рождение.

Най-облагодетелстваните са мезоморфите - мускулести, с красиви тела. Те няма да се притесняват от нищо направо...

Мамо, що не ме роди мезоморф? Simple Smile

# 579
Nevena много благодаря за отговора 🤗
Имам си малко коремни мазнинки да.Просто не съм драстично пълна затова не съм дълбала много по въпроса с отслабването.
Ще се захвана да прочета темата и почвам с диета още утре.Ще мисля и с кой доктор да се консултирам.Иначе от витамините приемам b12, фолиева и Д.Посещавам репродуктивен специалист и той ми ги изседва и ми ги изписа.Знаех си, че тази поликистоза не е паднала така от небето, ама явно човек всичко сам трябва да си дълбае...

# 580
И аз не съм дебера и никога не съм била, даже хърбава бях и пак правех хипогликемии. Теглото изобщо не е определящо, то е страничен ефект при някои хора, а не причина за проблемите.
Поради тази причина никой никога не ми обърна внимание на проблемите. От възраста било, нищо, че си имам болежки от 25 годишна... Ако човек не се разрови и не попрочете малко, така и ще си изживее дните неудовлетворен и с болки които са изцяло и сравнително лесно премахваеми, ама няма пари, които да се цуцат от хората там... Побеснявам всеки път като се замисля.

# 581
Я да разредим малко полуболничната обстановка Simple Smile

Вие какъв тип човек сте - ендоморф, мезоморф или ектоморф?

Прочетох няколко статии, в които обясняваха как се разболяваме и как да се храним и тренираме според вида на структурата на човека. Интересно ми е дали ще се потвърдят.

Според тях именно ендоморфите са предразположени към проблеми със захарта и трябва да избягват въглехидратите.

Ектоморфите пък все не могат да качат мускулна маса и са си гърчави по рождение.

Най-облагодетелстваните са мезоморфите - мускулести, с красиви тела. Те няма да се притесняват от нищо направо...

Мамо, що не ме роди мезоморф? Simple Smile

Хахаха, това е пълна измама. Аз съм или по-точно бях мезоморф - никакви излишни мазнини, добре очертани мускули, които лесно се оформят, умерено качване на мускулна маса. А сега съм в тази група и мога да се похваля с доста добро уплътнение на корема, макар още да минавам за слаба. И това при положение, че никога не съм се хранела особено нездравословно. Докато моите приятелки се изтезаваха с какви ли не диети, аз можех да ям каквото пожелая. На скоро дадох на племенницата ми, която е на 11 и е слабо и атлетично дете мои къси дънкени панталонки, които носех, когато бях на 30+ и й се оказаха малки...
Мисля, че слабите хора, които са благословени на по-млади години с изваяна фигура (както бях аз преди), се научаваме да лежим на тази кълка и лесно и неусетно се плъзгаме към проблеми от този характер, а после е много по-трудно да свикнеш на дисциплина, която никога не ти се е налагало да имаш. И Ферари да имаш, като го зареждаш с боклуци - ще се движи и пуши като каруца

Последна редакция: вт, 15 сеп 2020, 17:04 от Desii_123

# 582
  • Paris, France
голдфинч, тази фолиева киселина може да те разболее. Цианокобаламинът е направо безсмислен за много хора, а метилкобаламин не всеки може да отметилира. Генетични за MTHFR мутации имаш ли? Ако не, иди и си направи и дотогава спри фолиевата киселина.

Няма значение колко си слаба. Някои индийци, мъже, стават автоматично диабетици ако надхвърлят 45 или 49 кила. Те нямат мускули, нямат и мастни клетки под кожата и излишните, не изгорени ВХ и мазни и ги складират из вътрешните органи. Слабите диабетици също трябва да отслабнат рязко, а после или ядат 2/3 От калориите, които са яли или ядат същите, но изгарят една трета с кардио. Този човек е трябвало да гладува 11 дена и о, чудо, край с диабета:

https://www.google.com/amp/s/www.dailymail.co.uk/health/article- … rvation-diet.html

Едва ли е бил дебел преди диетата.

Това за екот, месо и ендоморфите не е валидно за ИР и диабет. Дайте на хора от трита типа повечко наситени мазнини, малко транс, фруктоза, фолиева киселина, хранене ги с индустриално месо и риба от рибарници и колкото искат салата, даже няма нужда от ВХ. До месеци повечето ще са ИР, а тези с MTHFR мутациите може и да не са живи или да ги е тръшнал инфаркт.

През август ходих на една среща с ИР жени, повечето от северно африкански произход, някои с диабет. Нито една от нас не тежеше повече от 59кг, а някои са 1.75-1.78м. Някои са като върлини.

Има един английски гребец, който има мускули и на мене да даде, гребе по 6 часа на ден, шампион и с диабет 2. Жена му е лекарка. Той се беше сложил на инсулин за да не губи сила и мускулна маса. Ядеше по 6000 калории на ден и явно панкреасът му не смогва да обработи толкова ВХ. Висок е 1.95м и тежи 103 кила, които явно не толерира.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Steve_Redgrave

Пуснете Steve Redgrave в някоя търсачка и вижте снимките и колко мускули е имал!

Ако се навие да смъкне малко мас ще се излекува и той.

А уж високите не били застрашени от диабет.

# 583
Не знам какъв морф съм, ама ми звучи като диета според кръвната глупа Simple Smile
Някой май си търси извинение да хапва повече забранени неща Wink
МАйтапя се, но наистина не вярвам в такива разграничения между хората относно храненето. Вярвам обаче в храненето според животинския вид.

# 584
Върнах се снощи от море. Имаше там храни извън режима, естествено аз бях и главният носач на багажа...Не само по време на пътуването, ами и плажни чанти, покупки и др. Доста активна почивка изкарахме. По-интересното е, че сега всичко ми се струваше 2 пъти по-лесно, по-близо, по-бързо...Преди 2 години беше точно обратното, голям зор ми беше носенето, изкачването на стълби/наклони, разстоянията- въпреки че принципно много обичам да ходя. Сега след 10 км ходене бях екстра. А и се будех рано много лесно, въпреки че не съм лягала рано вечер. Grinning
Рися, не съм наясно с тези "морфи", но не ми вдъхва доверие тази теория...Вярвам, че най-важно е какво ядем (като вид и качество на храна), независимо какъв тип сме. Рано или късно...всеки си плаща сметката. Blush

Общи условия

Активация на акаунт