Защо децата ни малко успяват? - Седем причини.

• 14 415
  • 270
  •   1
Отговори
# 255

На същото мнение съм и аз.

И съм съгласна и с последните изказвания на Асса и Василиса. Много са хлъзгави изказванията...

# 256
Продължаваме с въпроса, повдигнат от д-р Ивелина Георгиева (колко по-добре звучи от GI, нали?). Някой друг попита кой бил поръчал изследването. Чак ми стана смешно, понеже едва ли има по-авторитетно проучване в сферата на детското развитие през последните 5 години. По-важен за мен е не въпросът кой го е поръчал, а кой как тълкува резултатите.

За онези от вас, които не сте запознати с изследването, нека поясня:
АИДЗЧР започна изследването за ранната детска грижа през 1991 г. с помощта на 27 изследователи, които са наблюдавали развитието на над 1000 деца на територията на Съединените Щати. Всъщност това е най-масивното дългосрочно изследване по отношение на детското развитие, направено до този момент - децата, участвали в изследването, са наблюдавани от момента на раждането и обхващат различни етнически и икономически произходи. Основният фокус на изследването е грижата за децата в най-различни нейни аспекти, между които времето, което децата прекарват в детски градини, видът и качеството на детската грижа и др. Отчетени са също и някои важни фактори като поведението на децата и качеството на връзката майка-дете.

По-голямата част от децата, участвали в изследването, са наблюдавани при навлизането им в детската градина, в първи клас и в шести клас. Анализът на децата, навлезли в тийнейджърските години, тепърва предстои. Основният извод, направен от института, е следният: "Децата, за които се грижат предимно техните майки, не се развиват по различен начин от онези деца, за които се грижат други." Бързам да вмъкна моя личен коментар, че този генерален извод, направен от страна на АИДЗЧР, е в явно противоречие със самите изследвания и засяга само една негова динамика - когнитивното развитие на децата. Налице е проявено пристрастие. Освен това изследването получи съвсем различен отзвук в публичното пространство. В изданието на Ню Йорк Таймс от 16 Юли 2003 г. Сюзън Гилберт пише: "...това проучване се основава на доказателства, че онези деца, които прекарват дълги часове в детска градина, могат да преживеят повече стрес и са с повишен риск да станат по-агресивни и да развият други поведенчески проблеми."

Разбира се, това не е единственият коментар - настоящите изследвания са коментирани от водещи изследователи по целия свят, които ги поставят в контекст и перспектива. По-голямата част от тях поставят акцента върху негативната страна на изследването; едва няколко коментатори (основно Джон Лав от Математическия институт в Принстън) твърдят, че заведенията за детска грижа способстват за  детското социално и емоционално развитие.

Между другото, дори и координаторът на изследването Сара Фрийдман заявява следното: "В крайна сметка, около 17% от децата, посещаващи детска градина, са с над средните нива поведенчески проблеми като агресивност и насилие. Въпреки че тяхното поведение попада в нормалните граници, децата, демонстриращи тези качества са в положение на РИСК от развитие на поведенчески отклонения".

Отново Ню Йорк Таймс твърди, че: "Всъщност проучването установи, че времето, прекарано в детската градина, е свързано в по-голяма степен с детското поведение отколкото с качеството на обучението."

Въпреки че, както и във всяка друга страна, медиите не са подминати от склонноста си към пропаганда, аз съм склонен да се съглася с направените коментари. Ето кои са малките детайли от изследването, направили впечатление не само на мен, но и на медиите и учените:

- Количеството време, прекарано в детсите ясли, не е свързано с детските когнитивни или езикови умения;

- Децата, прекарали повече време в яслите, са по-малко кооперативни, по-непокорни и по-агресивни в сравнение с децата, отгледани от майките си;

- Децата, които прекарват над 30 часа седмично в детските ясли по време на първите си четири и половина години, са по склонни да имат поведенчески проблеми;

- Майките на децата от детските ясли показаха по-ниско ниво на чувствителност към децата си през първите 3 години в сравнение с майките, които се грижат сами за децата си.

- Децата от детските ясли са по-склонни към физически проблеми, като ушни инфекции и стомашни проблеми.

- Времето прекарано в заведенията за детска грижа не доказва наличието на психопатологични отклонения при наблюдаваните деца.

Нека отново да подчертая, че генералният извод, направен от АИДЗЧР, засяга само една страна от детското развитие - когнитивното (т.е. характеристиките като внимание, памет, езиково развитие, речников запас, разбиране на думите и т н.) Когнитивното развитие всъщност се отнася до бъдещите академични постижения на детето в училище. Във всяка друга страна от детското развитие (изследвани са още социалната, емоционалната и физическата) са регистрирани проблеми, които не са за пренебрегване. Изследователите ни предупредават: "Дори и малките различия между откритията могат да бъдат важни, ако се разгледат от различна перспектива, особено ако те са ПОСТОЯННИ ВЕЛИЧИНИ ВЪВ ВРЕМЕТО, или ако нарастват или намаляват докато съзрява детето." В този смисъл авторите на изследването според мен правят некоректен и противоречащ си извод, анализирайки само една динамика от детското развитие - когнитивната, а пренебрегват останалите три - социална, емоционална и физическа.

Ако трябва да сме по- точни, децата не се развиват праволинейно - те се развиват в контекст. Съществуват не една, а пет сфери на детско развитие - интелектуално, емоционално, морално, физическо и социално, и нито една от тези сфери не е за пренебрегване!

Най-просто казано - разлики няма единствено в академичната сфера - големи разлики обаче има в емоционалната, социалната и физическа сфера на детско развитие.

Някой ме пита също дали тези неща са ми били преподавани - съжалявам, не!

# 257
Когнитивни = познавателни  Peace
Продължавайте, интересно е.
 Макар че аз имам особено мнение относно обективността на подобен род изследвания.  Thinking

# 258
Това последното беше доста интересно и притеснително, но аз също имам известни съмнения относно обективността му.
Нямам време да ровя за линкове, ако някой го е направил вече би ли споделил, за да видим какво казват другите за тези изследвания.
Звучи доста крайно и много обобщаващо. Определено имам нужда от допълнителна информация.

П.П. Сетих се тук-там в темата имаше линкове и явно ще трябва да намеря време да ги изчета.

Последна редакция: ср, 13 сеп 2006, 23:25 от Millena

# 259
  • На село (близо до Лондон)
Продължаваме с въпроса, повдигнат от д-р Ивелина Георгиева (колко по-добре звучи от GI, нали?).

Г-н Георгиев, да може би като изпиша името си с титлата да зву1и по-добре въпреки 1е не би трябвало в този форум. Първо специалността ми не е свързана с детска психология и второ аз тук пиша/1ета като една майка която се опитва да полу1и пове1е информация, да сподели и срещне разбиране по разли1ни проблеми свързани с ежеднежното отглеждане на децата. Затова аз предпо1итам тук да се нари1ам GI.

Действително това изследване е направено от авторитетен център и доколкото разбирам е едниственото по пода си тъй като само през последните 30 години масово се набл^дава това явление деца да се гледат от ранна възраст в специялизирани ценрове извън дома. Аз съм съгласна с г-н Георгиев 1е това е едно сериозно проу1ване отнело 16 година проследяване на развитието на определените деца и тяхните семейства.

По-важен за мен е не въпросът кой го е поръчал, а кой как тълкува резултатите.

То1но това е проблема и оттук разликите в изказаните мнения в форума.
Аз не се наемам да тълкувам изводите, тъй като това е извън моето поприще и всякакво тълкуване при мен ще се базирано на статисти1еска извадка от 1 дете (моето собствено). Затова аз просто преведох основните изводи от доклада. Забележете 1е въпреки 1е про1етох целият доклад не съм прегледала референциите в нау1ните списания, които авторите цитират.

Вие може би имате някаква квалификация която Ви позволява да тълкувате едно толкова сложно и многопластово изследване? newsm78. Моля пояснете и така ще е по-ясно за вси1ки нас защо си позволявате да внасяте собствени изводи.

Директен превод от изследването:
Основен извод (деца до 41/2 години):

Децата за които се грижат само майките им не се развиват разли1но от тези деца за който освен майките им се грижат и други (в изследването се визират бащите, детегледа1ки, ясли и градини).
Това е налълно в съгласие и с Вас:
 "Децата, за които се грижат предимно техните майки, не се развиват по различен начин от онези деца, за които се грижат други."

Коментарите от Ню Йорк Таймс и др. са основно журналисто1ески коментари, където се намесва още един пласт от тълкувания от, в по-голямата си 1аст, неспециалисти. Затова тях ще ги подмина.

Ето кои са малките детайли от изследването, направили впечатление не само на мен, но и на медиите и учените:

- Количеството време, прекарано в детсите ясли, не е свързано с детските когнитивни или езикови умения;

- Децата, прекарали повече време в яслите, са по-малко кооперативни, по-непокорни и по-агресивни в сравнение с децата, отгледани от майките си;

- Децата, които прекарват над 30 часа седмично в детските ясли по време на първите си четири и половина години, са по склонни да имат поведенчески проблеми;

- Майките на децата от детските ясли показаха по-ниско ниво на чувствителност към децата си през първите 3 години в сравнение с майките, които се грижат сами за децата си.

- Децата от детските ясли са по-склонни към физически проблеми, като ушни инфекции и стомашни проблеми.

- Времето прекарано в заведенията за детска грижа не доказва наличието на психопатологични отклонения при наблюдаваните деца.

Отново директен превод:

1. Децата в ка1ествена (дефини1ия дадена и вкл^1ваща брой деца, съотношение  брой детегледа1ки към деца и др.) ясла имат по-добри езиково развитие и развитие на възприятията през първите 41/2 години. Тези деца са също така и по-кооперативни в сравнения с деца които са посещавали ясла с по-ниско ка1ество (пак дефинирана по дадени критерии).

Ваша интерпретация:

Никъде не се сравняват деца в ясла с деца гледани ексклузивно от майката. По-скоро се коментират разликите между деца в ка1ествена и нека1ествена ясла/градина.

2. Децата с по-дълъг престои (в брой 1асове) в среда на отглеждане без майката показват по-проблемно поведение в тази среда (ясла и градина) от деца които стоят там по-малък брой 1асове.

Ваша интерпретация:

3. Деца, посещаващи ясла/градина имат по-добри езиково развитие и развитие на възприятията, но също така показват пове1е проблеми в поведението в яслата/градината отколкото деца отглеждани отглеждани от детегледа1ка.

Характериститите на родителите и семейството са много по-силно свързани с развитието на детето отколкото кой гледа детето през деня.
Тук се визира и социо-икономи1еската среда, образование на родителите, и т.н.

Ваша интерпретация:

Действително се визира връзката майка-дете, но тя по-скоро се обуславя в публикацията от образованието на майката, емоционалното й състояние, физи1еското състояние на детето и др. отколкото дали детето посещава ясла.

Във всяка друга страна от детското развитие (изследвани са още социалната, емоционалната и физическата) са регистрирани проблеми, които не са за пренебрегване. Изследователите ни предупредават: "Дори и малките различия между откритията могат да бъдат важни, ако се разгледат от различна перспектива, особено ако те са ПОСТОЯННИ ВЕЛИЧИНИ ВЪВ ВРЕМЕТО, или ако нарастват или намаляват докато съзрява детето." В този смисъл авторите на изследването според мен правят некоректен и противоречащ си извод, анализирайки само една динамика от детското развитие - когнитивната, а пренебрегват останалите три - социална, емоционална и физическа.

Ако трябва да сме по- точни, децата не се развиват праволинейно - те се развиват в контекст. Съществуват не една, а пет сфери на детско развитие - интелектуално, емоционално, морално, физическо и социално, и нито една от тези сфери не е за пренебрегване!

Най-просто казано - разлики няма единствено в академичната сфера - големи разлики обаче има в емоционалната, социалната и физическа сфера на детско развитие.

Отново този последен цитат е изцяло Вашо тълкуване! В изследването изводите да ясно и то1но написани.
В този смисъл авторите на изследването според мен правят некоректен и противоречащ си извод, анализирайки само една динамика от детското развитие - когнитивната, а пренебрегват останалите три - социална, емоционална и физическа...

Може би да имате база да правите последният извод но това със сигурност неможе да е основано на изследването на Американският институт.
Освен това има и редица положителни последстия от посещаването на ясла/детска градина особено за деца от семейства, където детето неполу1ава положително внимание, които посещават ка1ествена ясла. Това въпреки 1е е извод на авторите аз бих си посволила да коментирам е много рядко срещано особено в Америка (и Англия) където ка1ествените ясла са доста скъпи  Peace. Горното изре1ение е едниствения ли1ен коментар които си позволявам да направя. Останалото е просто превод от оригиналното изследване.  bouquet   

# 260
1. Д-р Георгиева, струва ми се, че трябва да отделите малко повече време, за да прочетете по-обстойно изследването - изследването е от една страна насочено към анализ на качеството на детската грижа, а от друга страна - количеството време, което децата прекарват в заведение за детска грижа. Може би Ви убягна следното (превод от англ.):
Децата, които прекарват повече време в заведение за детска грижа са по-малко кооперативни и по-агресивни на възраст 2, на възраст 4 и половина и в предучилищна, но не на възраст 3 г...

Още един превод: Децата, които прекарват средно 30 часа в заведение за детска грижа или повече седмично по време на първите си 4 и половина години от живота бяха по-склонни да проявяват проблеми с поведението си...

Това доказва, че между времето, прекарано в заведение за детска грижа и детското поведение има явна връзка. А заведение за детска грижа означава, че децата не са с мама през това време. Просто и ясно.

2. Ако имахте малко повече време, за да разберете за отзвука, който това изследване причини в USA може би изобщо нямаше да водим този разговор.  Rolling Eyes

# 261
GI, като чета извадките ти отново си правя извода, че да са продължа да участвам в дискусията ще трябва да се запозная по-подробно с оригиналното изследване   bouquet

# 262
  • Кори Селести
успях да прочета писмото на  Реза, която споделя за натиска от страна на съпруга си да изостави работа, кариера и т.н., за да се захване с чиниите. Не знам каква е била реалната ситуация, но ако това е случаят, Реза, съжалявам!

И къде го прочете това, бе човек??????
Можеше да си направиш труда преди да изразиш съжалението си към мен, поне да провериш дали съм точния адресант...

Нямам официален брак.
Имам две деца от един баща:)
Тръгнах на работа 4 месеца след раждането.
Бащата беше поел грижата за детето донякъде. Бяхме наели и детегледачка.
Когато той тръгна на работа (след месец-два) детегледачката пое дневните грижи изцяло.
На 2 г. детето тръгна на ясла.

С второто сценария беше донякъде същия, но в последствие се промени по независещи от нас причини.

Сега..тук има хора, които познават голямото ми дете, та могат да потвърдят, че:
1. имаме достатъчно силна връзка помежду си (и към бащата в това число)
2. не е агресивна или тъжна
3. развива се чудесно за възрастта си

Кажи сега как стоят при теб нещата.
Съпругата ти работи ли...как са децата ви...че да имаме някаква база за сравнение все пак.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2006, 10:34 от Reza

# 263

Кажи сега как стоят при теб нещата.
Съпругата ти работи ли...как са децата ви...че да имаме някаква база за сравнение все пак.

И на мен ми стана интересно. Хайде, разкажи ни Wink

# 264
  • На село (близо до Лондон)
Скъпи г-н Георгиев, аз действително про1етох в детайли изследването (без референциите).

Да Ви поясня мотивите ми за детайлното про1итане. Аз не го направих за да намеря при1ини да Ви опонирам, а за да се информирам от извора тъй като темата много ли1но ме засяга и вълнува. Аз се върнах на работа, когато моето дете беше на 6 месеца.  Оттогава той е гледан дневно време от детегледа1ка като сега посещава градина 2 пъти седми1но. Оттук е видно 1е моят интерес към това изследване е много ли1ен. Като всяка майка аз се вълнувам от това дали правя/ съм направиля добър избор за детето си.

Благодаря на Вас за статията, която макар и противоре1ива възбуди моят интерес, както благодаря и на Demetra за това 1е я "доведе" във форума. Вие като автор на публициати1на статия несъмнено трябва да сте задоболен от интереса които възбудихте. Може би една от подбудите Ви да е била да покажете на българският родител 1е неговото най-важно задължение и отговорност е душевното развитие на децата. В България по време на комунизма действително жената, която бе изграла за нейна роля и призвания да бъде домакиня, не се ценеше и нейната роля в обществото не се признаваше за зна1има. На Запад и Америка по това време жените предимно са били домакини. Едва през 80-те години голяма 1аст от жените запо1ват да търсят работа извън къщи и забележете 1е това не е било продиктувано от нужда за изхранване на семейството (както по време на война) а по ли1ен избор на жените. Действително сега, набл^денията ми са от средата на 90-те до 2006, 1аст от жените предпо1итат да са домакини а друга 1аст да работят извън къщата.
Забележете 1е не става дума само за принуда а по скоро за ли1ен избор.

Ако Вашата цел е била да покажте на българската майка, която отглежда децата си в къщи, 1е това е един напълно нормален и добър избор за нея аз Ви приветствам   bouquet. Българската майка трябва да 1увства 1е един такъв избор е 1удесен и се приема в обществото.  Тук не съм голословна тъй като моята майка бе домакиня в едно то1но таково комунисти1еско време  ooooh! и съм виждала как нейният труд рядко се уважаваше от обществото.

Оба1е ако целта Ви е да бъдете напълно достоверен в цитирането на изследването тогава нашите гледни то1ки напълно се разли1ават  Rolling Eyes. Да, в изследването има цитирани и отрицателни страни от това детето да ходи на градина, като ударението е на разликите между "ка1ествени" и "не-ка1ествени" градини. Както има цитирани и отрицателни страни за развитието на детето ако майката се грижи ексклузивно за него. Вси1ко е въпрос на баланс и
тяхният извод е 1е :
Характериститите на родителите и семейството са много по-силно свързани с развитието на детето отколкото кой гледа детето през деня.

# 265
Reza, съжалявам - напълно е възможно да съм те объркал с някой друг от толкова много постинги вече ми се замая главата.  baby_neutralОт това, което прочетох за теб, ми стана още по-кофти и това не е "хлъзгаво", повярвайте ми. Това е истинският начин, по който се чувствам. Искам да изкажа също специални благодарности на д-р Георгиева затова, че мисли заедно с мен - мисля, че си струва да продължим диалога и заедно да открием истината.

За онези от вас, които проявихте любопитство към личния ми живот, има специален бонус - семейния ни сайт: georgievs.semeistvo.bg. Просто нямам време за пикантни истории, но там можете да намерите няколко и ако ми пратите вашите мейли, ще ви ъпдейтвам с информация.

Е, чао за днес - малко ми е интензивно, така че ще продължим по-натам с останалите точки.

# 266
Току що гледах в предаването "Часът на Милен Цветков" г-н Георгиев и негова мила съпруга!

Настоящата тема следя от началото, но имах разни съображения да се включа в нея!

Това, което ме провокира днес, е с една препратка към друга тема, в която прочетох следното:

"Kum Verdad.

Temata e napulno istinska. Ne bih iskal da se 4ustvate zaduljeni da si ostavqte telefonni nomera, vse pak tova sa li4ni danni. Problemut oba4e e 4e otdavna se optitvame da namerim hora s takava sudba i nai-setne se svetnahme 4e e nai-dobre da publikuvame obqvata tuk.
Ako iskate 5te vi kaja temata na dne6noto predavane o6te ot sega - predavaneto zapo4va vse palk ot 17:15 ...Taka de za da se uverite v dobronamerenostta ni vi izdavam kakvo 6te e predavaneto.
Ta dnes 6te ni gostuva dvoika sapruzi, koito predlagat bra4ni konsultacii na drugi semeistva. Simpati4ni sa...Snejina i Stoyan Georgievi se kazvat .
Nqma laja, ako iskate zvunete na stacionar - toi e na predavaneto.

Offf, golqmo opravdanie izleze Smile"

Тук питанките ми станаха твърде много, но ще ги коментирам по-късно!

Искам единствено да отбележа - г-н Георгиев, бяхте твърде неубедителен, особено, когато слушателка по телефона ви представи реална ситуация от ежедневния живот!
Но пък беше хубаво, това което казахте за романтиката!
А съпругата ви ми направи впечатление на скромен и свит човек, твърде неуверен, за да взима самостоятелни решения!
Това, че отговаряхте в множествено число на зададените ви въпроси, меко казано ме смути!

Успех в Дон Кихотовско-то ви начинание да поправяте злини всякакви и да напътствате заблудени души родителски!

Но ви е нужна повече убедителност!

име няма да дам, още по-малко телефон, както мамите в споменатата по-горе тема!

Последна редакция: вт, 19 сеп 2006, 19:12 от Verdad

# 267
  • Кацнала на едно дърво.
Не е ли странно, как човек, без необходимото образование и квалификация, дава семейни консултации, пише статии за възпитанието и проблемите в семейството в специализирано списание, че и води курс за деца-лидери (деца-лидери, боже мой! ShockedСамо как звучи!).
Ами, Стояне, защо не правиш и мозъчни операции?

# 268
В отговор на Verdad искам да кажа следното: наистина не разбирам за какво става въпрос този текст на маймуницата и какво общо имаме аз и жена ми с това. Освен това не разбирам как изобщо е възможно да бъдеш убедителен в шоу, в което имаш шанс само за няколко реплики и което е по-скоро със забавен, отколкото със сериозен характер. Повярвай ми - най-голямото разочарование на мен и жена ми след предаването беше факта, че г-н Цветков трябваше да завърши набързо и ние просто нямахме шанс да кажем какво мислим по случая. Случката дефакто беше наистина съкрушаваща за нас.

За говоренето в множествено число - не знам какво е нивото на вашите семейни взаимоотношения, но ние с жена ми работим като тим, мислим като тим, отглеждаме децата като тим и няма нищо чудно, че съм използвал фразата "ние" в предаването. Доколкото си спомням, Снежи също използва веднъж множествено число. Освен това я познавам много по-добре от теб, Verdad - тя наистина е много скромна и самото участие в предаването за нея беше много смела постъпка. Искрено й се възхищавам затова, че взе това напълно самостоятелно решение и мисля, че като за първи път (на мен ми е за втори) се справи чудесно. 

Между другото, има ли някой тук изобщо заинтересован в това да спазваме добрия тон на разговор? Понеже вече имам чувството, че си губя времето, особено след изказването на Василиса (или както там й е името).

# 269
Г-н Георгиев,
Постът ми далеч не беше заядлив.
Смея да твърдя, че и ние сме тим със съпруга ми, но когато взимаме отношение по различни въпроси, или пък решения, още повече такива касаещи децата ни - винаги използваме първо лице единствено число.
Какво по-хубаво, семейното цяло се състои от две половини, нали!?
Още по-добре, когато са различни!
По този начин никой не се явява говорител на другия - звучи нелепо, поне за мен.

Аз лично не съм заинтересована от продължаване на дискусията.

Общи условия

Активация на акаунт