Некоректен работодател

• 2 289
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
чак толкова прости хора? Винаги можеш да кажеш, че като е така ще си вземеш книжка като стане време за заплата.
Трудовата книжка въобще не е толкова ценна в днешно време, че хората така да се лъжат.
Предназначението и смисълът на трудовата книжка изобщо не са се променили и тя е точно толкова ценна днес, колкото и преди 20 години. За започване на работа, за регистриране в БТ, се изисква трудова книжка с вписано прекратяване. А срокът за регистрация в БТ се брои от датата на прекратяване, а не от датата на изплащане на последната заплата.
Та, аз не бих давала подобни съвети толкова лежерно. Заплатата може и след 3 месеца да я изплатят. И човекът ще загуби от обезщетението, защото се е подвел по подобен съвет.

# 16
Точно.Срокът за БТ е 7 дни,а без трудова книжка не може да се регистрират.

# 17
И тези хора така заповед не подписват ли? И на нея не упоменато също, че си получили трудовата книжка с оформен стаж на дата х?
И в НОИ нямат всички данни от 2000 година до сега фирми и стаж?
И какво ще я прави тази книжка работодателят? На следващия ден след крайния срок можете да съдите работодател, да викате ИТ.
Е тогава трудовата книжка за какво му е.
Пък и никой на никого не си е дал трудовата книжка насила.

# 18
Заповедта не може да замести трудовата книжка.
Да, на работодателя не му трябва трудовата книжка. Но на служителя му трябва. Следователно, ако не е достатъчно уверен и запознат с правата си, е податлив на изнудване.
В НОИ имат данни за осигурителния доход. Но нямат за основанието за прекратяване. А от това основание зависи размерът на обезщетението. И се удостоверява и доказва със записа в трудовата книжка.

# 19
А заповедта е придружаваща хартийка към трудовата книжка?

# 20
Скрит текст:
За май са ти изплатили само аванса ли? понеже пишеш, че не са ти платили цялата заплата, тоест може да са ти изплатили част - аванс.
По принцип, фирмата плаща осигуровките за май месец до 25. юни и може да изплати заплатите след това. Тоест, за сега не си толкова назад със заплатата.
За юни осигуровките сега се внасят, до 25. юли и отново след това се получават заплатите, тоест може да ти се изплати през август, а за юли по същата логика може да се изплати през септември, без да има закъснение.

Да се върнем на аванса -  аванс взимаш ли, взела ли си за май, юни и юли? Защото обикновено авансът се плаща средата на месеца, за който се отнася. тоест би могло и за трите месеца да имаш платен аванс. Така ли е?

Няма такова нещо, че като напускаш, на самият ден всичко трябва да ти е изплатено и да получиш документ за това. Трудовата книжка трябва да ти попълнят. Те може да те накарат ти да им се подпишеш, че си върнала инвентар, облекло някакво, или други неща, които ти им дължиш. А те ще ти платят в обичайния срок, в който изплащат заплатите.
Аз от една фирма като напуснах, чаак декември ми платиха колкото ми се полага гоодишна премия. Искам да кажа, че някои неща се позабавят във времето.

Надявам се работодателят ти да се окаже съвсем коректен и всичко да спази. Ако не, опитай се първо да поговорите, да ти обясни какви срокове смята да спази и чак тогава се оплаквай в ИТ. Но виж и тези срокоове, които аз ти написах и които са напълно законни и читави и никакво оплакване няма да ти се зачете от ИТ, ако бързаш със сроковете и само ще си развалиш отношенията с работодателя. Не е добре да стигаш до съд, по-хубаво да стане с добро, ако е възможно.
Дължат ми 3ри заплати. За май, юни и юли месец.
Като заплата ми се плаща накуп. Нямам аванс.
Име на фирма не в споменато. А и към средата на юли да не си изплатил заплатите за май, за мен не е точно пример за коректност.
Кое точно в КТ казва, че работодателят може да си плаща когато си иска? Има срок, който се залага в договора. Авторката е споделила, че винаги ѝ се плаща с поне две седмици закъснение, но Вие не виждате нищо некоректно. Амиииии....добре.
Освен забавянето, което до сега даже не съм го правила на проблем към,, шефовете ми", тук говорим за 3ри заплати, които не ми ги плащат. Както Вие казвате аз имам трудов договор, в който пише кога се получава заплатата. Не разбирам някои от коментирате по-горе. Те ако искат да чакат и 2години да им изплащат заплатите. Аз смятам, че човек е редно да търси правата си.
Благодаря Ви поне на Вас за адекватния отговор 😊

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 16:30 от AnMary

# 21
  • Пловдив
Е,как дължат заплати за юли ,като не е изтекъл?За май съм напълно съгласна.За юни би трябвало да се изплати до края на юли ,а той още не е изтекъл.Така че не разбирам освен за май,за което сте права как очаквате заплати за юни и юли.
Аз лично плащам на 2 седмици,но това винаги води до проблем за мен,защото при един болничен нещата се променят бързо.Осигуровките пак поемам аз ,защото работника не иска да ги плаща-изобщо работодателя винаги е некоректен.Да не говоря колко не искат да подпишат договор и не искат 8 часа работен ден за да не плащат пълни осигуровки.И говоря за висш медицински персонал, а не за бакалия.

# 22
А Вие Как решихте кога трябва да се изплати заплатата за юни, след като не сте видели договора? Различните работодатели имат различни практики и мога да Ви уверя, че болшинството сериозни и надеждни работодатели вече отдавна са изплатили юнските заплати. Това, че има работодатели, които смятат, че е редно да плащат с месеци след като работата е извършена, е много тъжно.
Скрит текст:
Не е нормално заплатите за даден месец да се плащат в края на следващия. Няма и логична причина за това. Месецът свършва, работата е изработена, най-много до 10-то число на следващия месец би трябвало да се плати. По какви причини се задържа изработено възнаграждение до края на следващия месец, никога не съм могла да разбера.
А и тя не очаква заплатата си за юли сега. Очаква я на 01.08, когато се разделя с този работодател. Дайте ми една основателна причина да не може да ѝ се изплати заплатата на 01.08? Няма такава. Месецът е изтекъл, работата е свършена, всичко е налице. Разбира се, че може да се изплати още на 01.08 заплата. Просто работодателите не искат. Не разбирам удоволствието от това да бавиш на хората заплатите, но явно има работодатели, които го разбират.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 23:47 от Нищо лично

# 23
Освен другите предположения какво пише в трудовия договор, имам питане защо трудовата книжка е у работодателя? Има ли съгласие да я съхранява или чисто и просто я е прибрал? Определено майската заплата е "в падеж", но юнската може да е дължима /зависи от ТД/ в края на юли или да речем от 25 до 30-то число на следващ месец.

Общи условия

Активация на акаунт