Образователен Говорилник - Виртуално бистро (7). Вълнения.

• 26 452
  • 744
  •   1
Отговори
# 555
  • София
НПМГ и 107-мо в една сграда ли са ?

# 556
Лейди, такива са слуховете. Десем има повече инфо.
Б и Х сега са две паралелки и явно искат да остане една.

# 557
  • София
В момента НПМГ имат по 9 гимназиални паралелки на випуск: 2 - М и Инф., 1 - Ф и М, 2 - Х и Б, 2 - Б и Х, 1 - Г и 1 - СХН. /При сегашните 10-ти и 11-ти клас, вместо едната паралелка Х и Б, има една паралелка Х и Ф/. Доколкото разбрах, заради приема в 5-ти клас, ще махнат СХН и едната паралелка Х и Б. НПМГ е единственото училище в София, което предлага паралелки в природните науки. Поне единственото, което си струва. И намаляването на техния брой не ми се струва добра идея. И не ми кореспондира със стратегията за увеличаване на броя на STEM паралелките. Има специалности, за чийто прием в чужбина се изисква във втори гимназиален етап да са изучавани химия, биология и физика. Това в момента само НПМГ може да предложи.
Иначе е хубаво да има прием след 4-ти клас, но не за сметка на съкращаване на STEM паралелки в гимназиален етап. Аз по-скоро бих махнала географията, ако трябва нещо да се маха.
Няма да остане само една паралелка с химия и биология, Дъждец, три ще са /в различна конфигурация - Х и Б/Б и Х/, но все пак...

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 11:23 от sanaka

# 558
Санака, имах предвид, че ще остане само една от конфигурацията Б и Х, но си права, че ще има общо три с тези два предмета като профилиращи.
Във фейсбук някой е писал, че ще махнат географията.

# 559
Никога не съм се интересувал от НПМГ и затова сега ми е много интересно какво пишете.
Наред с много полезната информация много ми е забавно това име - Ушагелов, което срещам за пръв път.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 11:44 от Татко Мецан

# 560
  • София
Санака, имах предвид, че ще остане само една от конфигурацията Б и Х, но си права, че ще има общо три с тези два предмета като профилиращи.
Във фейсбук някой е писал, че ще махнат географията.
Аз разбрах, че по-скоро ще остане една от конфигурацията Х и Б, но все още няма нищо официално. А и точната конфигурация няма особено значение. За сегашните 11-ти клас, които са първи по новата програма, в учебния план на НПМГ е предвидено първият профилиращ предмет да се изучава с 8 часа седмично, а вторият със 7. Но това е въпрос на решение на училището - могат да направят и двата /че и трите профила/ да се изучават с еднакъв брой часове. Но и разликата от 1 час седмично, не е толкова съществена.

# 561
  • София
Дъждец, всъщност в момента са 4 паралелките Б и Х - 2*Б+Х и 2*Х+Б

Географите са си традиция, а и аналог няма. Особено, ако е География+Мат.
Нея първа бяха нарочили за махане преди 3 г.
СХН и една от Б+Х или Х+Б ще са минусите.

# 562
Аз още не съм се информирала, но за различните конфигурации на Х и Б не се ли държат различни олимпиади или състезанието на НПМГ? Тоест за паралелка Б и Х се явяваш на оли по Б или на състезанието по Б, а за Х и Б държиш оли Х?
Ако е така, не е съвсем без значение коя паралелка остава сама.

# 563
  • София
Тоест, може да няма СХН в НПМГ? Аз пък видях, че май мислят да махнат една Математика и Информатика. Но вярно няма нищо официално още. Не знам, съкращаването на паралелки с Б и Х не е хич добре. Може пък ПЧМГ да запълнят нишата...

# 564
  • София
Никога не съм се интересувал от НПМГ и затова сега ми е много интересно какво пишете.
Наред с много полезната информация много ми е забавно това име - Ушагелов, което срещам за пръв път.
Бивш директор на СМГ, понастоящем на НПМГ.

# 565
  • софия
хе хе, това звучи малко като "това мога, това правя" в смисъл - веднъж директор на мат училише - мат форевър.

# 566
  • София
Амели, баш. Не исках аз да го пиша, ама ей на, не само на мен ми изглежда така Joy

# 567
  • В офиса
Аз от Ушагелов доста се разочаровах това лято. Класически чиновник, който ползва наличните му механизми за някакви негови цели. Отвън погледнато - всичко точно, а отвътре - не съвсем. Личен случай на познато семейство, но доста показателен.
Хубаво е това, което са решили сега, де, няма как да кажем на бялото черно.

# 568
  • София
Аз пък още обмислям плюсовете и минусите на това, че "изпитът" ще е аналогичен на този за СМГ . Ушагелов през кои години е бил директор на СМГ? Че имам спомен от един СМГ-ски директор преди години, който леко се поизнервяше като чуе сравнение с НПМГ Joy

# 569
  • София
Дългогодишен зам. директор /по спомен по учебната дейност, може и да греша/ и  временно изпълняващ длъжността директор за една година след уволнението на Антони Стоянов.

Общи условия

Активация на акаунт