Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Не знам какъв кредит да тегля

 • 3 533
 • 56
 •   1
Отговори
# 45
 • Varna
 • Мнения: 23 096
Няма значение, че не е студентка. Не е длъжна само тя да тегли. Може студентките да изтеглят.
Те студентките не са наясно още, че семейството е в затруднение. Как да го изтеглят този заем, като трябва и до банката да се отиде, и до фронт офиса на университета. Занимавка си е.

Майката гледа обяви за ковид отделение в Благоевград с 2300 БРУТО. Като сложим квартира, заем, и то колко пари ще му останат на този "лекар" ако не се зарази и му  е писано да живее...

Не търся диалог, всичко това е много тъжно. Да не дава господ на никой да се озовава в това положение.
Имам приятелка, която наскоро завърши медицина. Не живее под наем, и не работи в ковид отделение. Доходите и са на половината на горецитираните...Това е България.

# 46
 • Мнения: 51
So Lucky* имам чувството , че Вие единствено ще се успокоите, ако Ви кажа , че няма да успеят моите деца, а ние ще живеем в мизерия и нищета во веки веков.. Ако това ще Ви успокои и няма повече жлъч да бълвате и да се заяждате с хората - гарантирам Ви го. Освен моето спокойствие, ми е важно и Вие да се успокоите. Няма да си простя никога, ако предизвикам чужд инфаркт, на базата на нашия просперитет. Бъдете жива и здрава!

# 47
 • Пловдив
 • Мнения: 2 794
Медицината не е лека специалност,но познавам много деца студенти ,които работят.От началото на пандемията учат онлайн-поне в Пловдив виждам колко нищо не учат.От март до сега все някаква работа може да се започне-макар и почасова,временна и да са се помогне на семейството.Разбирам майчинското Ви чувство да пазите децата от проблеми,но те са твърде големи и отдавна не са деца.Споделете с тях.Убедена съм ,че те ще намерят най-доброто решение.Младите са много по-креативни,комбинативни и по-знаещи от нас.

# 48
 • Мнения: 1 559
При не достатъчно добър доход може да се търси максимален срок на погасяване, така месечните вноски биха паднали и доходът на двамата родители може да бъде достатъчен. Доходът не се дели на 4, а на 2, тъй като децата вече са пълнолетни. Така картината е малко по-оптимистична. Ако пък имат по-добри доходи, могат да погасят предсрочно и няма да има драма.

Извън темата за поисканите съвети: разбирам жената, защо би предприела тая стъпка с взимането на заем - спокойствието цена няма.
Ако моите деца бъдат приети да учат медицина, бих направила всичко по възможностите си, за да се чувстват спокойни и да се съсредоточат върху следването си. Няма равен старт в тази професия - някои са облагодетелствани с родители, които са в тези среди и по-лесно им се получават специализации и обучения. По-важно би ми било децата ми да не си губят времето с битовизми, а да се отдадат на учене, а защо не и на заслужени забавления. Това е инвестиция в бъдещето им, която ще им се  отплати.

И, да, заемите са свързани с допълнителни разходи като лихви, такси, застраховки и какво ли още не, нo има и инфлация.

# 49
 • София
 • Мнения: 472


Един съвет от книгата Лесният Долар

# 50
 • Мнения: 1 559
Долар?! Тук май за левове става дума.
Т.е.съобразявайте се малко с конкретната действителност.

# 51
 • Varna
 • Мнения: 23 096
Долар?! Тук май за левове става дума.
Т.е.съобразявайте се малко с конкретната действителност.
Важен е принципът.
Хареса ми идеята, в първия абзац и напълно подкрепям.

# 52
 • Мнения: 1 559
Много студенти занемаряват качеството на образованието си, за да се издържат. Стипендиите в България не са достатъчно големи, за да са особен стимул. Семестриалните такси нямат нищо общо с тия в американсите университети, за които някои семейста започват да пестят още от раждането на детето.
Иначе, да, на някои студенти следването им се случва между другото. Между другото може да се изкара още една икономика във филиал в Горно Нанадолнище или педагогика, но когато отида на лекар, бих предпочела да не е пренебрегвал четенето за сметка на дейности покрай прехраната си.

П.П. Имах гадже студент по медицина, който беше прекъсвал 2 пъти точно, за да работи  да събира пари. Резултатът - когато той си взимаше държавните изпити, негови състуденти вече специализираха. Така че не виждам каква друга по-добра инвестиция би могла от тази да инвестираш в децата си. 

# 53
 • Мнения: 5 602
Харалда, вие съвет вече не търсите. Аз пиша, за да ви кажа, че напълно разбирам притесненията ви и проблема. Моите деца завършиха в чужбина, потрошихме колосални суми. Бях написала, обаче изтрих лична информация. Във всеки случай беше много трудно, на моменти почти невъзможно, но някак си нещата сякаш сами се наредиха.
Аз също съм майка-орлица и искам да помагам до дупка, но за щастие не винаги се налага.
Пожелавам успех на сплотеното ви семейство!

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 00:29 от Uncommon

# 54
 • Мнения: 51 003
Разбирам те. Изглежда смяташ, че кредит е неизбежен, мисълта ми е да спестите колкото можете повече, преди да изтеглите този кредит. Вие тези пари така или иначе ще ги дадете за децата. Но примерно ако вноската по кредит излиза 400 лв, просто отделете 400 лв месечно отсега - за такси, за общежитие, за джобни... Защото 3 месеца по 400 лв за 1200 лв и едно е да ги имаш спестени, друго е да ги вземеш назаем и да им платиш 5-8-10% лихва отгоре. На 1200 лв 5% лихва са 60 лв, дребничка сума изглеждат, но едното дете може да яде една седмица с тези пари - защо да ги даваш на банката, ако може да ги дадеш на детето?
Сега като погледнах  гледната ти точка ми се струва разумен твоят съвет и най-вероятно това ще направя. Явно проблема е , че премислям много нещата за месеци напред и излишно всявам паника. Ще изчакам и ще преценя. Правилно казвате, че нещата могат много да се променят. Още веднъж момичета много Ви благодаря за съветите и мненията, бяха ми много полезни и ме поуспокоиха малко!

Айде и аз да се изкажа...

Идеята да теглиш някакъв кредит е когато ти трябват едни пари НАКУП. Веднага за нещо...всичките. А ги нямаш в момента.

 Идеята на потребителката е друга - не й трябват всичките пари накуп и сега, трябват и за после, да има всеки месец да дава някой лев за издръжка на децата.
Което обезсмисля идеята да се обримчи с кредит. Освен лихвите, за един мижав кредит от 2000 лева, провяравх наскоро за позната, тръгваш от 70 лева такса разглеждане на документите, после лихвите, други такси предоговаряне и сумата ще ти набъбне с едни пари, които няма смисъл да даваш.

Наистина, заделяй сега от заплатата. Така или иначе, ако теглиш заема, ще заделяш всеки месец за да имаш за вноската. Направо заделяй всеки месец, без да теглиш кредит.

Този мъж не работи ли? Да заделя и той. Каква е тази минимална заплата - в строителството може да взема двойно. Примерно.

# 55
 • София
 • Мнения: 204
Здравейте
имам нужда от помощ. Дъщерите ми са студентки и понеже са в трудна специалност нямат възможност да работят поне още две-три години. Аз работя и получавам 820 лв. чиста заплата/на държавна работа/. Мъжът ми се води самоосигуряващ се на минимална заплата. До сега кретахме криво ляво с тяхната издръжка, но в тези извънредни епидемични условия стана невъзможно поне за сега да ги издържаме. Имам жилище, а и малко семейно хотелче, което сега не работи, заради обстановката. Нямаме кредити и задължения. Ще се наложи тази година да теглим заем за да ми подсигурим още една спокойна година поне. Мисълта ми е дали ще ми разрешат да тегля ипотечен кредит от 30 000 лева за пет години, но няма да отива за покупка на ново жилище или ремонт, а за издръжка на децата, като сигурните доходи са само моята заплата. Не съм теглила до сега кредит, освен че изплатих един лаптоп и ми е много объркано. Според вас какъв кредит мога да тегля, или е абсурд да ме одобрят?

Привет Haralda.

Директно на въпроса Ви. Можете да изтеглите ипотечен кредит от 30 000 лв. Но няма как да стане за 5 години, защото с 3% лихва на година, чисто математически вноската ще Ви бъде 539 лв. (без таксите и застраховката имущество например.) Ако обаче го изтеглите за 10 години, то вноската ще е 290 лв, което ще Ви е ок като натоварване на месец. Вие сте на държавна работа. Ако сте и държавен чиновник, банките много харесват такъм профил клиенти.

Сделката стои на две основи - Вашата кредитоспособност и на обезпечението - Вашия имот. При ипотечни кредити съотношението между общ дълг към нетен доход е 60%. С други думи, ако нямате други задължения към финансови институции, банките биха ви отпуснали кредит с 492 лв вноска, което е 60% от 820 лв. Аз лично това съотношение ме плаши и обикновено съветвам хората да не теглят кредит с повече от 30 - 35% от нетния си доход. Във Вашия случай - 287 лв са 35% от 820.00 лв.

Обезпечението също е важно. То трябва да е чисто от тежести и това се удостоверява с Удостоверение за тежести издадено от Агенцията по вписвания. Банката, ако имотът е в София или големите градове, ще финансира между 70 и 80% от пазарната оценка на имота. Пазарната оценка на имота се прави от компании, които са лицензирани за тази дейност и са вписани в Комисията за финансов надзор. Всяка банка има договори с такива фирми. Оценката на един апартамент струва между 120 и 150 лв. Това е също част от цената на кредита. За да го илюстрирам като пример, за да вземете кредит от 30 000 лв, оценителната компания трябва да го оцени поне на 37 500 лв, защото 80% от тази сума е 30 000 лв. Ако имотът е панел, тогава оценката трябва да е 42 858 лв, защото 70% от тази сума е 30 000.00 лв. Почти всички банки правят разлика между панелно строителство и тухла. Панелните се котират по-ниско.

Не забравяйте, че при ипотечна сделка има и други първоначални разходи, като нотариалните такси. При изповядване на сделката при нотариус и вписване на договорна ипотека, сумата ще е около 420.00 лв. Банките имат и първоначални еднократни такси.

Това е като начало. Стана като лекция.

Успех и хубава вечер!

# 56
 • Мнения: 51
Mariangeorgiev, много Ви благодаря за изчерпателната информация. Засега при нас нещата започнаха да се развиват благоприятно. Момичето ми започна работа в болница. Заплащането не е много високо, но ще трупа опит и заплатата ще и позволи да се издържа сама. Остава само издръжката на малката, която на този етап не може да работи, но издръжката на едно дете  е далеч по-лесно. Клоним към студентски заем за покриване на таксите. Опитваме се да отложим тегленето на заем, колкото се може повече. Информацията, която ми дадохте беше изключително полезна и със сигурност ще е много полезна и на други потребители изпаднали в нашето положение!

Общи условия

Активация на акаунт