ЮНЧЕТО е вече на годинка и припка в близката градинка - Тема 10

• 22 900
  • 772
  •   2
Отговори
# 600
Евче, за какви деца със СОП говориш, това е съвсем друга категория нужди. И да има по-нататък ситуация за логопед не е изобщо страшно. Големият ми син имаше сериозни артикулационни проблеми (С, З, Ч, Р изобщо не се получаваха, докато свикне да позиционира езика добре голям зор беше). Тръгна на логопед на 3,5 г, ходи година и малко всяка седмица. До края на 4-та група в градината може би 90% от децата ходеха или бяха ходили на логопед. Добре че в днешно време повече се обръща внимание на тези неща, не е като в нашето детство.
За сополите- аз големия го бях научила да прави муси-муси и така като се намусеше и духнеше излизаше всичко. Краен вариант- разревавате го и гаранция всичко изхвърча Wink аз лично ползвах аспиратора за прахосмукачка, иска- не иска, лягах отгоре му и малко инвазивно, но няма как, той много почваше да кашля иначе

# 601
  • WonderLand
Аз да се похваля, че моя най-после разбра, че прахосмукачката помага да му олекне и сега вместо да пищи в истерия и ужас от нея по цял ден ни търси да му я пуснем. Освен това си я сглобява сам с аспиратора и го дава на баща си да му дърпа "попол". И не само това, осъзна, че от инхалатора му олеква и си го търси, като свършим с инхалацията реве за още Laughing Шантава работа  😅

# 602
Ехааа силвър дрийм, много е напред младежа. Ние чакаме следващия зъб и съм на тръни. Вчера сестрата казала (в яслата), че е леко зачервено гърлото и ако има сополи няма да я вземе. Ама тя е добре засега и отиде и днес. Но с това гърло.. Вече се чудя какво гледат, при личната като отида, ако й кажа, че има оплаквания задължително според нея и гърлото е леко зачервено, в същото време час по късно унг казва, че нищо й няма на гърлото, на частен кабинет също казват, че нищо й няма на гърлото. Мед сестра в градина (майка ми), го гледа преди това също казва, чисто е. Та не знам въпросната сестра която за първи път го вижда, дали е червено или не е. Никакви оплаквания няма. Аз така или иначе й давам имунобор всеки ден.

# 603
И на двете ми дъщери гърлата им винаги са леко червени, нищо че са здрави, дъгите ли и аз не знам. Като бием ваксина винаги казват това, но я бият. Няколко пъти ходим при една лекарка за малката, като кажа че имала Т, задължително гърлото е много червено според нея, тогава кара каката да си отвори устата и казва, че и нейното е доста червено. Ама тя без сополи, без кашлица, без Т , ядеше си сладоледа и никакъв проблем. Явно просто при някои деца дъгите са си така, знам ли...

# 604
Elsi86, благодаря много, че сподели. Аз си мислех, че нашата педиатърка така си измисля, но явно да, има разлика в гърлото. Иначе знам от майка ми, че и за мен на времето много са се плашили докторите, който го види и е казвал - аууу еди какво си.. Аз имам големи сливици и за бебка така ми казваха, че и нейните се оформят големи. Ако още нещо се появи ще го мисля (нали чакам сополи - аз вече съм маниак на тази тема, само ходя и проверявам - мокър/сух нос, "духай носа")

# 605
Аз съм логопед. До към 4-5г е нормално да имат леки артикулационни неточности в произношението на думите. Например да заместват, разместват, изпускат някои звукове. До 2 г е крайния срок за проговарянето, а до 3г за фрази и прости изречения. Така че има време, всякодетесе движи с различни темпове. Моя казва само 5 думи, а всеки ден се заминавам с него.

Здравейте мами! Следя ви непрекъснато. При нас общо взето положениеето е това: 12 зъбчета. След доставяне на морбили нямаше никакви странични ефекти. На годинка 2 месеца и половина проходи, все така слабичка си е в момента е може би около 7600, но пък е здрава да чукам на дърво дори хрема не е имала, въпреки че не я пазя много. С говоренето казва само мама не знам колко е осъзнато, казва не, срички си повтаря както и някакви бебешки неща.
Maiathebee, какво ще ми препоръчаш за стимулиране на проговарянето? Не знам, предполагам има значение, но детето се отглежда в двуезично семейство. Аз и говоря само на български.

# 606
Здравейте мамчета. Някоя от вас да е имала детенце с бронхиолит? Сутринта ходихме до спешния, че малката започна да диша тежко и ни поставиха диагноза бронхиолит. Сега ще е на инхалации с пулмикорт и вентолин и да се надяваме да не се вложи иначе ще ни хоспитализират. Та въпроса ми е при вас как е минало само с инхалации или?

# 607
patenceto, ние имахме, но лек (след отит, 10 дни антибиотик и се оказа, че в следствие на повече на брой инхалации сме вкарали течност в десния бронх) и минахме само със сироп. Но кашлянето беше около 10 дни. За мен тогава притеснителното беше, че един ден си загуби гласа (и беше дрезгав), но се оказа, че точно тогава е изкашляла всичко.

# 608
Димитрова_87 какъв сироп пихте? Дишаше ли тежко малката? Аз се притесних понеже искаха да ни оставят в болницата въз основа на по ниска сатурация 90%, но когато я измерваха малката не спря да се дърпа и не мога да съм сигурна, че е измерена правилно и отказах хоспитализация. Няма други симптоми освен тежкото дишане , но диша по-тежко като й е запушен носа,и появила се кашлица от сутринта. Надявам се от инхалациите да се оправи

# 609
patenceto, не, дишаше нормално. Имаше сополи и кашляше доста на често (м. Юли беше), затова я и заведох на лекар ( на частно една събота вечер). Сега като се връщам назад, толкова се бях притеснила, че 4 дни след като започна сиропа, продължаваше да кашля, водих я и при личната - тя ни прати и на снимката, за да е сигурно, че не е пневмония (нищо, че не вдигаше температура). Тя ни изписа инхалации, обаче аз реших да я водя на пулмолог за по-сигурно и пулмоложката каза, че само със сиропа ще мине, без инхалации и действително след още 5 дни всичко беше минало. Ако сте в София, разходете се за второ мнение. Пихме - мукоплант лека нощ. Най-добре пулмолог да я чуе, но със сигурност ще искат снимка мисля.

# 610
  • София
Баткото ми жеше с бронхиолит на 9 месеца, пулмикорт и вентолин, оправи се за 5-6 дни. Не се е налагала хоспитализация, а той беше бая на ръба на пневмонията тогава. Кортикостероидите действат много бързо, ще се оправите. Пулмикорт-а не веднъж го е спасявал. Вентолина го пихме на сироп, но по-добре е да е за инхалации.

# 611
Димитрова_87,ditmade благодаря за успокоението. Надявам се да съм постъпила добре като отказах хоспитализацията за момента, но мислейки логично само заради една сатурация,която едвам я измерихме да се мъчи детенце в болницата и при това Ковид положение... Направих й инхалацията и сега спа доста по-добре и няма това толкова тежко дишане да се надяваме със следващите да е още по-добре. Извинявам се, че разводнявам темата, но пък може и да е полезно за някоя мама.

# 612
На 7 месеца като имаше бронхиолиот, но за под годинка си е задължително хоспитализирането и бяхме в болница за седмица. Беше и тя на инхалации и АБ на инжекции. Много помагат инхалациите, така че стискам палци да се разминете само с това. ❤

# 613
Здравейте мамчета. Някоя от вас да е имала детенце с бронхиолит? Сутринта ходихме до спешния, че малката започна да диша тежко и ни поставиха диагноза бронхиолит. Сега ще е на инхалации с пулмикорт и вентолин и да се надяваме да не се вложи иначе ще ни хоспитализират. Та въпроса ми е при вас как е минало само с инхалации или?

Август бяхме с бронхиолит.
Започна с лека темп. която отмина, но почна хрема и кашлица. При преглед чуха, че дишаш по трудно и ни пратиха на снимка, която показа бронхиолит. Изписаха АБ и ни дадоха 3 дни за по обрение иначе болница. Е на втория почна да се подобрява и след 10тинс дни мина всичко.

# 614
Какъв антибиотик са предписали? Докторката в Пирогов се чудеше дали да й изпише антибиотик ама не й се искаше понеже преди 2 седмици е пила Клацид.

Общи условия

Активация на акаунт