ЮНЧЕТО е вече на годинка и припка в близката градинка - Тема 10

• 22 902
  • 772
  •   1
Отговори
# 585
Моята е все при кака си, взима й моливите, флумастрите, пастели си беше хапнала. Другата седмица като я пусна на градина, ще видим какви ще ги върши хах. Иначе обожава да играе с тобрата с капачки, дето ги събираме, щипко, сашета вит.ц, пробиотик, все такива интересни неща: )

# 586
ZedTeeEM, честито за новата думичка. Simple Smile
А за нощния сън не се притеснявай,  скоро ще сменят времето и вместо 22:30 ще стане 21:30...
Гледам, че много от вас са писали,  че децата им казват думички с К, нашата не може да го произнася този звук и с мъжа ми се тревожим вече. Като и кажа "кажи К - каки", тя казва "т -тати". Навсякъде К е заместено от Т. Хляб е Таб, куку е туту, тиктак е титтат и много още примери имам. Четох,  че ако до навършване на година и половина не изкара К, вече е проблем Sad
Аз също съм имала абсолютно същия говорен дефект и на 3 години ме водиха на логопед, даже си и спомням малко от това. Сега си говоря чудесно. Криво ми е, не искам детето ми да се води проблемно и със СОП (специални образователни потребности), заради едно К. Не знам дали не е прекалено рано за водене на логопед, тя не може да се съсредоточава все още за да прави упражнения. Вкарала съм се във филма, знам че е още рано, ама имам усещането,  че няма да се научи сама да го казва Sad

# 587
  • София
Не се шашкай, това не е толкова притеснително. Много е малка още. Баткото ми е на три и не може д аказва Р и Л, също не може да казва някои определени гласни, ако са долепени. На пчела казва Фчела и не може да го каже по никакъв начин правилно. Дори той е малък още и доктора ме посъветва да го оставя на мира поне до към 5.  А и да се наложи да се води на логопед, голяма работа. Детето си е нормлано, това ще мине.

# 588
Леле, Евче, къде го измисли, детето вече със СОП, недей чети в нета, там пише какво ли не. Каката ми проговори на 2,  сега е на 6 и не млъква. Не се филмирай и чети по-приятни неща. Най-много да посещава логопед, нищо страшно не е: )

# 589
  • София
Добро утро!
Евче и аз смятам, че не е притеснително, това до кога "трябва" да се случи нещо, сме го разбрали, че при всяко дете работи по различно време....
Имам приятелка логопед, ще я попитам тези дни като се видим.
Елси подсети ме, че щях да търся цветни щипки, на каките им беше любимо....ние също подреждаме капачки в бутилка, орехи, кестени, вече разбира за какво служи капачката и прави опити да отваря...

# 590
Аз съм логопед. До към 4-5г е нормално да имат леки артикулационни неточности в произношението на думите. Например да заместват, разместват, изпускат някои звукове. До 2 г е крайния срок за проговарянето, а до 3г за фрази и прости изречения. Така че има време, всякодетесе движи с различни темпове. Моя казва само 5 думи, а всеки ден се заминавам с него.

# 591
Благодаря, момичета, то човек трябва да си каже какво го тревожи. Сега съм къде къде по-спокойна. Помагаме на малките с каквото можем, пък и дори да се наложи специализирана помощ, не е края на света.
Мая, ще си доста полезен член на групата  Grinning

# 592
Здравейте Simple Smile
Моята госпожица за сега е от мълчаливите 😂 казва много малко думички и то ако и се наложи,  предпочита да сочи и да вика  - ъъъъ 😂 иначе казва мама, баба, Тата, уда (вода) , кака и разбира се - НЕ 😂 има и други думички, които обаче са на бебешки и не можем да ги разберем много какво означават.

# 593
  • София
Между моите деца разликата е огромна, но предполагам се дължи на фактора 'голям брат от който да се учим'. Баткото до две години бешвсамо на ' ъъ',няма мама,няма тате. Малкия казва абсолютно всичко, че понякога използва и словосъчетания. Започнал е и да брои до 5, абе не мога да се оплача.

# 594
  • WonderLand
Дитмейд, браво на него 🤓 и моя е същия бъбривец, всичко говори, учи много бързо нови думички и вечер докато цока ме изпитва 😅 Сега се учи да използва "моля" и "благодаря". Той ни е първо дете и си го гледаме сами, а аз не съм най-приказливия човек на света, но ето. До дете си е 🤷‍♀️

# 595
  • София
При нас 'благодаря'  и ' заповядай' звучи еднакво,но иначе е много вежлив, казва Будаааааай и за двете думи Joy

Много ми е лесно сега. С баткото беше голяма мъка до две и нещо не можехме изобщо да се разберем, сега е песен.

# 596
Мале колко бърбориви деца имате. Баткото до към 3г. не говореше много след 2г започна да казва повече думи , но проговори на английски и е голяма лудница, че много малко хора го разбират какво иска.Малката за сега казва ам-ам за ядене и вода, и ба ба е за всичко друго но с различни интонации. По различни начини казва ба ба когато е за баба и за животните казва ба ба пак по различен начин. От време ба време казва иж и сочи с пръст за виж и маха с ръчичка и казва та та за чао. Иначе много разбира какво й говориш. Научихме се да събираме играчките иначе до скоро беше кеф само да ги разсипва, но сега като почне да ги прибира и си пляска сама с ръчички за браво.Не говори ама е голямо мрънкало и все за нещо мрънка особено ако излезна от стаята почва да пищи. За сега не бързам да прогпваря че баткото и така ми е надул главата и нищо не можем да чуем от ТВ че не млъква колкото и да му казваш да мълчи.

# 597
При нас всеки ден е различен. Баба и дядо й бяха на гости за 4 дни. Първия ден на всичко им викаше - ака, на втория - кика, на третия взе нещо друго да им обяснява- ама все едно изречение. Вчера пък явно зъби тръгнаха пак (цели 15 дни записахме, без нов зъб, последния с болест изби на 25-ти). И основно хапеше и гризеше разни неща, не й се говореше. Иначе си казва - баба, мама, тата, дядя, ето, ето го, опа, бау бау (на кучето), бухууу (на бухала) и някакви такива.

# 598
За говорене казва отделни думички: мама, тате, баба, деди, ля(леля), мау(котката), бау-бау(куче), папа(пате), пипи(пиле), нана(като тр да спи или да си гушне играчката за сън, бамба(бибата), тете(цвете), БА (на всичко което и прилича на топка). И други несвъзрани работи. Не и се притеснявам за това, че още не може да казва К или друго. Пляска с ръце като направи нещо за браво, ама и като прави бели 🤣. На тема е да ми обува обувките и да ходи из апартамента, също така да се облича сама с някакви дрехи, ама стига до шията или до крачол. Та се съблича за да се облече отново. Сама си слага шапките на главата, иначе не дава аз да и я слагам. Като цяло не дава нищо някой друг да прави все иска сама и изпада в истерия ако тръгнеш ти. Сега пак не яде нищо като е болна, пак е свалила. Беше н 1г и 3м 8.200, вчера я мерих 7.800... много ме тормози това неядене.
Днес клъцнах бибата, че от 2 месеца постоянно иска вече да стои с нея и реве за нея, а я бяхме оставили само за приспиване. Ядосва се и я хвърля, дано свикне без нея, трудно заспа преди малко, но заспа.

# 599
На Мирослав също не му се говори много много. Казва кака, тате,па-па, имитира кон. Казва и мама,но не винаги по предназначение. Даже в повечето пъти съм тате,но с друга интонация.😆 Прави ми впечатление,че не ме разбира или се прави на "ударен". Още не мога да го разбра.
Каката съм я водила на логопед. Но при нея проблема беше друг. Проговори раничко. Хубаво казваше думичките които знаеше. На 1г. 4 м. беше първата и операция. След нея нямаше проблем. На 1г. 8 м. беше втората и по тежка операция. След нея тя млъкна. И така до три години и половина. След това говореше,но нито думичка не се разбираше-нищичко. Около пет вече беше наваксала доколкото е възможно. Проблемни останаха ц,ч,ш,щ. И двете и учителки в детската градина бяха и логопеди. Много и помогнаха. При едната ходи и на няколко сеанса,които помогнаха да оправи тези звуци.
Прави ми впечатление,че все повече деца проговарят след две години и половина.

Общи условия

Активация на акаунт