ЮНЧЕТО е вече на годинка и припка в близката градинка - Тема 10

• 22 885
  • 772
  •   1
Отговори
# 630
https://firstaid.redcross.bg/home/courseinfo/6/
Аз планирам към края на месеца да изкарам този курс. Присъствен е, има и практически модул, струва 60 лв, 6 астрономически часа, мисля че беше.
И мен много ме е страх от задавяне. И, като ви чета, няма съществена разлика между лапетата - и Александър натъпква устата с ябълки или хляб и няма сила, която да го спре. Режа му ябълката на по-тънки парчета, но не ги иска. Награбва голямо и пъха бързо в устата. Точно като хамстер.

# 631
Ще ходя до педиатърката тази седмица и вече ще се поинтересувам за ваксината за варицела кога най-рано мога да я поставя. Интересно ми е тази лекарка, която е казала, че имало странични ефекти и боледували от къде го знае, тъй като съвсем от скоро е в Бг... и така да е защо според нея е по-добре да боледува детето от болестта до 7 дни с темп и 12 дни с пъпки вместо предполагаемите два-три дни...на мен като ми я слагаха в Италия ми обясниха, че е много лека и не се очакват странични ефекти никакви. Единствено се сещам казаха ако вдигна Т в рамките на месец след ваксина (поради някакво заболяване, от ваксината не се очаква) да не пия аспирин.
Иначе за задавянето - най-големият ми кошмар и страх! Баткото ми се задави с едно парче свинско месо на 4 г, мъжът ми му приложи Хаймлих, но той беше вече голям. Иначе за бебе сто пъти съм гледала и на лекции съм ходила и пак не помня, явно в страха и паниката си забравям. Има платени курсове и безплатни лекции и клипчета

# 632
Ами преди заспиваше като си гушне играчката и дам биба. Сега всеки ден е различно. Имаме люлеещо столче, вече 3 пъти заспива сама на него докато се люлее, ако е много изморена идва на леглото и се гушва. И аз почвам леко да мрънкам и тя повтаря по мен и се успива. НО имахме вчера случай например, явно зъб някойй ще излиза много рев и сополи, давах панадол и с люшкане я приспах. Ама иначе много смешно ми стана като заспа за първи път на кончето Grinning Милата цял ден не можа да заспи и към 5 часа като се залюшка 15 мин на него и заспива, точно като по клипчетата в нета хахаха. Та още осъвършенстваме заспиването без биба, ама няма как - трудно ще е. Тя на гърда не ми заспива от много време и не иска така, освен през нощта, ама тя през цялото време докато суче.

И аз изпитвам ужас от задавяне... Задавяла ми се е най-много от вода и всеки път като яде нещо или пие съм нащрек.. Дано да не се случва на никого!!!

# 633
Milk-chok, кажи после какво е казала вашата лична. Нашата каза, че 1 месец след морбилито може спокойно да се сложи и срещу варицела.
Аз се ваксинирах през август и септември (две дози общо през 6 седмици) и нямах абсолютно никакви странични ефекти. Дори бях забравила, че съм си я слагала. Но всеки реагира различно, особено децата. Въпреки това съм решила да я сложа на малкия, че ако е като мен и не я изкара по ясли и градини, ще го мисля като порасне. Не че ваксината е 100% гаранция, че няма да я хване, но шансът е доста по-малък.

# 634
  • София
Хоуп много съжалявам за случката! Всички сме нащрек за пустото задавяне, то ме отказа от ЗВБ...имаме приятели, които изгубиха детенце от това....аз в края на осмия месец исках да ходя на курс, но навехнах глезена и после малкото се роди и сме си скачени....този на БЧК звучи добре, само с тия 6 часа отсъствие, не знам...уж са големи, но пак ми е трудно да мръдна без нея. Онлайн съм гледала как се прави Хаймлих, но наистина паниката е лош враг и при реална ситуация, се чувствам неподготвена. Онзи ден се зачерви в опит да преглътне нещо голямо, малката кака и беше дала кочан царевица, изяден...уж само го смучеше, а тя си отхапала от самия кочан и напъва да го глътне....

# 635
Моята и тя пъха без да дъвче, уж завърта из устата, ама реално цяло го преглъща - омлет с домат последно бях й дала да си гризе и омлета го гълташе, ама домата беше трудно. Иначе царевични пръчици и бисквитки дъвче, другите неща се гълтат цели - банан, нектарина, хляб. За момента ефективно кашля като се задави (поне засега). Дави се с каквото намери - вода, мляко, храна. Истината е, че никой не е подготвен емоциалнално и психически. Иначе вероятно имаме основната подготовка (лекционни). Аз на много лекции ходих като бях бременна и бчк за шофьор сме карали. Ние си хапем бибата. А и реално като гледам единственото, което я успокоява за зъби е. И не знам кое е по-добре - да изгризе боята и играчките (дървени) или бибата. При нас и двете са на почит за гризане (включително вчера пробва да изгризе ръба на дивана - дървен е, ама й се опря, че е голям).

# 636
И мен също ме е страх от задавяне. Дано не се случва. В началото когато й давах шише със сламка всеки път се давеше с водата и изтръпвах.
Ние сме по-добре. Все още й свиркат дробовете, но е сравнително по-малко. Опитва се да кашля ама нещо се стряска и спира та педиатътката ни изписа сироп за да подпомогне изкарването на секрета. Наистина инхалациите са "вълшебни". След втората инстанция вече дишаше много по-добре и с всяка следваща се подобрява,но си трябва време за да мине.
Ние още не сме сложили морбилито ама тъкмо бях решила да я водя и се разболяха. Сега ще видим кога и как ще е. Пък и за варицелата се чудя.

# 637
https://firstaid.redcross.bg/home/courseinfo/6/
Аз планирам към края на месеца да изкарам този курс. Присъствен е, има и практически модул, струва 60 лв, 6 астрономически часа, мисля че беше.
И мен много ме е страх от задавяне. И, като ви чета, няма съществена разлика между лапетата - и Александър натъпква устата с ябълки или хляб и няма сила, която да го спре. Режа му ябълката на по-тънки парчета, но не ги иска. Награбва голямо и пъха бързо в устата. Точно като хамстер.

Update за курса към БЧК: https://www.redcross.bg/brc_courses
"Първа долекарска помощ на деца до 8 годишна възраст
Курсът е предназначен за обучение на персонал на детски градини и ясли, детегледачи, родители, ръководители на детски лагери, зелени училища и треньори.
Обучението се провежда по специална 8 часова програма разработена от Швейцарския Червен кръст.
Лекарите, провеждащи обучението, са педиатри с опит и са преминали специално обучение от експерти на Швейцарския Червен кръст."

Сега се обаждах в БЧК. Оказа се, че няма кой знае какъв интерес към този курс. Преди 2 седмици е имало група и сега се сформира нова. Когато се запишат 10 души, тогава ще се проведе пак. Цената е 60 лева. За София се провежда на бул. Дондуков. Така че, ако има някоя мама от София, която иска да го изкара, нека се обади на 02 843 10 47, за да се запише в желаещите.

# 638
Момичета, някоя от вас сблъсквала ли се е с
Escherichia coli в изпражненията на детето? Как ги лекувахте, колко време отне, случайно ли ги хванахте или детенцето имаше симптоми?

# 639
  • София
Здрвейте мами, днес реших да се включа в една готина инициатива. Размяна на детски книжки според възрастта. Целта е да се зарадват повече дечица с книжка, а ангажимента е изпращане на една книжка. Ако някоя желае да се включи, нека ми пише, за да й изпратя правилата.

# 640
Изпратиха ми правилата на това във фб и ми се струва, че Само първото дете получава книжки. А така всеки да изпраща и да намираш още 6 човека ми се струва невероятно.

# 641
  • София
И на мен ми се струва невероятно да се получат 36 книжки, но все пак ще пробвам, пък ако някой изпрати ще е добре дошла. Ако не, ще зарадвам детенце. Simple Smile

# 642
На мен педиатърката нищо не можа да ми каже за ваксината за варицела, защото сега били много ангажирани с противогрипните. Ще съм благодарна ако споделите как да си я набавя, кога се слага и т.н

# 643
  • София
Можеш да си я поръчаш във всяка аптека, а дори в някои може и да ги има налични. На мен ми казаха, че може да се слага по всяко време попринцип, но пролет и есен било най-добре. Ако някой има друга информация да сподели. Мисля, че  Silver Dream беше поръчала, ако не се лъжа.

# 644
  • WonderLand
Ditmade, не съм поручвала още, само питах в аптеката до нас, малка квартална аптека, не някоя верига. От там ми казаха, че като поръчам пристига на следващия ден. Мислих да сложим, но с това боледуване ще изчакам още малко, може би пролетта ще сложа, че нали сме назад с ваксините, та ни предстои скоро още една и не ми се иска да му сривам повече имунитета точно сега. Пък и не бързам, ние почти с никого не се виждаме, та няма толкова от къде да хване.

Общи условия

Активация на акаунт