Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 69 084
  • 742
  •   1
Отговори
# 270
  • София
От друга, тъй като момичетата традиционно са с по-висок бал, в паралелки с квоти не се ли намалява шанса за класиране на момиче, тъй като ще се приемат по-малко момичета, защото половината клас трябва да е с момчета?
Да, точно така е. Затова и в класиранията по бал се посочва и полът, в две различни колони е.
В паралелките с квоти се вижда, че последното прието момиче обикновено е с по-висок бал от последното прието момче.

# 271
Скрит текст:
... а професионалните паралелки изобщо нямат профили.
Дидева, не за пръв път срещам тази фраза. Може ли да разтълкувате какво означава? Че "специалните" предмети се изучават от всички в паралелката без право на избор ли? Или нещо друго?
Означава, че в професионалните паралелки не се осъществява профилирана подготовка. За сметка на това  имат учебни предмети или модули от отраслова и специфична професионална подготовка, изучавани в избираемите учебни часове ( при профилираните гимназии ПП се изучават в ИУЧ), които често се наричат " специални предмети". Ако сте си харесали професионална паралелка, разгледайте типовия й учебен план, или учебен план от конкретно училище за тази професия.

# 272
  • София
Ако няма профилиращи предмети, матурите в 12 клас по какво са? Или ще има само изпит по професията?

# 273
Задължителният ДЗИ по БЕЛ и задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - по теория и практика на професията.

# 274
  • София
Здравейте,
Благодаря за темичката, много е полезна!
Дъщеря ми засега е харесала 7-мо и 127-мо (заради местоположението), 18-то и 119-то. Моля за мнения за 119-то и 51-во.
Благодаря предварително!

# 275
  • София
Да попитам и аз - мнение за 134-то и за двете паралелки, за Техникума по телекомуникации и за Компютърна графика в 51-во.
Четох назад старите теми, но ще съм благодарна и на по-пресни впечатления и мнения.

# 276
134 еврейското ли е. Мен ме притеснява центърът за наркомани, който е до училището и задължителния иврит, който не е учен до сега от младежът.

# 277
  • софия
Центърът по наркомании, в който преди беше метадоновата програма, е на 1 спирка от 134-то. Наркоманите отдавна си получават дозите на друго място в София.

# 278
  • София
Скоро си мислех дали не се преместили центъра. Преди винаги имаше съмнителни групички в градинката св. Николай и по малките кафенета по Пиротска. В момента районът около 134-то е спокоен.
Синът ми още е шести клас, но с интерес следя мненията ви. Да видим докъде ще му стигнат възможностите и какви ще са желанията му догодина.

# 279
134 еврейското ли е. Мен ме притеснява центърът за наркомани, който е до училището и задължителния иврит, който не е учен до сега от младежът.

Центърът е преместен, а и този проблем го има на всякъде за съжаление, видимо или по-скрито дилари и употреба има във всички училища, не се съмнявайте в това. Дъщеря ми учи в 18 СУ, сънът ми завърши 1Английска, няма училище без този проблем, в т.нар. елитни също. Говорене, споделяне и запознаване с проблема е, което можем да направим, средата в клас е основен момент, да се надяваме да попаднат на съученици.

# 280
  • софия
Естествено, че във всяко училище има проблем "наркотици", но около Центъра по наркомании и в градинката "Св. Георги" беше ужасно. Който не е наблюдавал, той не знае какво беше целодневно и е основателно да се притесняваме, когато подобно място е в близост да училище.
Центърът, не само програмата, наистина е преместен - https://www.24chasa.bg/novini/article/7683985

Това че можем да влияем най-ефективно и основно на собствените си деца е правило, което важи не само по въпроса с наркотиците, а и с всичко останало. Да променим средата или други хора е много по-трудно и не винаги е наша работа.

# 281
  • у дома...
До колкото знам, в 134-то е доста силна СХН паралелката. И английският е преподаван на ниво. Така съм чувала, не е от лични впечатления.

# 282
Аз пък търся някаква прилична гимназия в Люлин или Надежда (живеем в близост до тези два квартала) ...Е няма такова животно.

# 283
  • у дома...
С метрото и около центъра върши работа.

# 284
  • София
Аз пък търся някаква прилична гимназия в Люлин или Надежда (живеем в близост до тези два квартала) ...Е няма такова животно.

Само Класическата, която е в Модерно предградие.

Общи условия

Активация на акаунт