Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 69 076
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
Аз познавам дете ,завършило Попов /гаджето на голямата/.Не знам каква е средата,училището,учителите  и т.н.,но със сигурност знам какъв младеж е.Като знам,че е и единствено дете и всичко се върти около него не очаквах да е толкова разумен и възпитан. Завърши първи във випуска си с пълен отличен и сега е студент.Дори средата да не е била по-,по-,най- неговия пример показва,че който иска постига мечтите си без значение в каква среда се намира. Разбира се стига да не се поддаде на лошата среда,а за това си трябва домашно възпитание.

# 256
  • Sofia
За НПМГ децата трябва по-рано да са осъзнали, че искат да кандидатстват, за да могат да се подготвят. Повечето се съсредоточават само върху БЕЛ и МАТ. Ние живеем до НПМГ и няколко пъти съм предлагала, но въпреки, че е от семейство на лекари, тя категорично не иска да учи медицина, химия и биология. Няма интерес и към програмиране, за физика да не говорим. Малката ще я следя по-отрано дали има интереси в тази област.
а ние сме  точно обратното, дълго време разсъждавахме и накрая решихме, че кандидатстването пак ще трябват частни уроци, а и не се знае дали мечтата за вет.медицина ще остане, за сега действаме по плана отличен първи "степен" работен един и добър втори, евентуално паралелки с разширено  биология и химия, уроци и кандидатстване тук или чужбина вет.медицина

# 257
Здравейте!
Включвам се в темата като майка на седмокласник, с молба за мнение.
Говориите за "неелитнитни" училища, в тях предполагам влизат и Професионалните гимназии. Не можах да намеря отделна тема затова пиша тук. Прочетох за доволни от Ломоносов, но за други? Например Магкахан, Киров, Хенри Форд, Попов? Освен нивото на обучение основно ме интересува средата, в която попадат децата.
А някой дали има мнение за паралелките с дуално обучение?
Моят син е прекрасно дете, но не му се учи изключително много. Търся училище, което след като завърши да може да има и идея за професия. Той обича и се интересува от автомобили, може и нещо с програмиране (няма да му стигне бала за Джон Атанасов, затова гледам паралелки те в Киров). Но основното ми е да не запишем в училище, в което средата ще го дърпа надолу.
Много ще са ми полезни всички лични мнения за този тип училища. Благодаря предварително!
От училищата с Приложно програмиране, мисля, че Киров е най-лошата опция (като среда). Ако няма възможност за Джон Атанасов, гимназията по телекомуникации или Попов са по- добри опции. Познато дете пред 2-3 години успя от Киров да се прехвърли в 9-ти клас в Джон Атанасов, но как незнам. Не беше доволно от средата и обстановката.

# 258
Здравейте, благодаря за темата Simple Smile .. лично на мен ми е много полезна. Може ли да ви попитам как бихте класирали/подредили 1-во(никъде не намерих коментари за това училище), 7-мо, 127-мо ( една скоба за 127-мо изчетох по-назад в темата ...но ако правилно съм разбрала то е с интезивно изучаване на език първата година и след това се профилира с някакъв предмет- това значи статут на езикова гимназия).Един въпрос за НТБГ също - там също първо се учи език и след това се профилират ?...тоест е нещо като 2 в 1 = езикова + техникум ...извинявам се предварително ако на някой му звучат глупаво въпросите, но вече съвсем се обърках с толкова училища и класации Sad  Питам за НТБГ, защото някъде една майка споменаваше, че не е сигурна колко език ( руски беше ако не се лъжа) е научило детето....Ние гледаме към езикова гимназия ...но надали ще се класираме за елитните и за това поглеждам към неелитните такива Simple Smile...Благодаря за помоща предварително.

# 259
  • Отвъд алеята зад шкафа
НТБГ е ИИЧЕ, но колко език ще научи детето е относително - зависи от  личното му желание и това какъв учител ще има. Дори в една и съща ЕГ, някои ученици научават повече от други, при лош учител цели класове страдат.

# 260
  • у дома...
Всички изброени от вас училища първата година са с интензивно изучаване на чужд език - през първата година имат между 18 и 20 часа седмично чужд език.

# 261
  • София
Седмо училище е добро училище. Доколкото помня, с малко по-високи резултати от 127-мо, което също не е лошо.
Класациите с резултати от матурите са някакъв ориентир.

НТБГ си е професионално училище, просто през първата година се учи интензивно чужд език почти като в езикова гимназия, но до там свършват приликите. По-нагоре няма предмети, изучавани на чуждия език. Няма и профилиращи предмети от общообразователните, а има специални такива. Най-грубо казано, вместо повече Биология, примерно, се учи Предприемачество. Вместо повече История, се учи примерно Счетоводна отчетност.
Часовете по стандартните предмети са по-малко, отколкото ако ги изберете като профилиращи в друго училище. Предполагам, че има задължителен минимум часове по всеки предмет от общообразователните, който всяко училище покрива и след това започват разликите.
Което е много хубаво, така всеки може да си избере по-интересни за него неща за учене.

Честно казано, все още не ми е ясно, и не го намирам черно на бяло, как точно тия профилиращи предмети ще имат отношение към висшето образование. Разбира се, че помага да имаш допълнителни часове по химия, ако искаш да учиш после фармация, но не виждам как ще те спрат да учиш Архитектура, да речем, ако се присетиш на по-късен етап.

# 262
  • София
Аз за 127 СУ вече писах, но да кажа и за 7-мо - нямам личен опит, но имам две приятелки, чиито деца миналата година го завършиха. И родителите, и децата бяха много доволни. Бала им беше висок, на матурите се справиха добре, а и казаха, че езика се учи много сериозно. Вече са студенти.
Според мен 7-мо, 127-мо си се конукрират и няма разлика между тях. За 32-ро може да се каже, че е на същото ниво, макар, че за там съм чувала разнопосочни мнения. Но не се наемам да ги повтарям, защото не съм разпитвала задълбочено, тъй като ми е много далече и не ми е било приоритет.
Без да претендирам, че е 100 % истина ще споделя какво четох миналата година - в плана на МОН е заложено намаляване на езиковите паралелки за сметка на СТЕМ паралелките. Така че профилирането няма как да се избегне. При нас /127 СУ/ ще се учат и предмети на английски от 9-ти клас, а 11-ти и 12-ти си остават само езиците и профилиращите предмети.
Надявам се да съм била полезна. Успех!

# 263
  • у дома...
По новата  програма във всяко едно училище остават основни 3 или 4 профилиращи предмета в 11 и 12 клас. Обикновено това са двата езика + още два предмета.

# 264
При нас /127 СУ/ ще се учат и предмети на английски от 9-ти клас, а 11-ти и 12-ти си остават само езиците и профилиращите предмети.
Плюс БЕЛ, математика, гражданско образование и ФВС.
По новата  програма във всяко едно училище остават основни 3 или 4 профилиращи предмета в 11 и 12 клас. Обикновено това са двата езика + още два предмета.
Ако става дума за профил " Чужди езици". В друг профил езиците може изобщо да не попаднат сред профилиращите предмети, а професионалните паралелки изобщо нямат профили.

# 265
  • София
Здравейте, дами! Може ли да обясните на един absolute beginner в темата за кандидатстването след 7-ми клас, защо е по-добре да се пишат по-напред училища с квоти, отколкото такива без? Как влияе това на баловете и класиранията? Искам да си разясня напълно.

# 266
  • Отвъд алеята зад шкафа
Квотите се търсят или избягват по-скоро по чисто субективен критерий. Ако няма квоти, в езиковите паралелки обикновенно преобладават момичета, а в "техническите" и "математически" - момчета. Тоест детето може да попадне в "мъжки" или "женски" клас. В училища с квоти няма как да се случи подобно нещо - половете са с равен прием по брой места и съответно детето се съревновава за наполовина по-малко места с деца, само от неговия пол.

# 267
  • София
Хм. Защо да е по-добре?
Редите желанията според това, което наистина иска детето. Системата ще го подреди там, където му стига балът според желанията.
Наличието на квоти влияе върху бала дотолкова, че гарантира места и за двата пола, тъй като традиционно момчетата са малко под момичетата като успеваемост в тая възраст.
В желани паралелки без квоти, почти няма момчета. Затова училища като 22-ро са почти като девическа гимназия.

# 268
  • София
... а професионалните паралелки изобщо нямат профили.
Дидева, не за пръв път срещам тази фраза. Може ли да разтълкувате какво означава? Че "специалните" предмети се изучават от всички в паралелката без право на избор ли? Или нещо друго?

# 269
  • София
Ами прочетох в предните страници на темата, че квотите имат влияние върху класиранията. Моята логика е, че от една страна в паралелки с квоти е добре, защото има равен брой момчета и момичета. От друга, тъй като момичетата традиционно са с по-висок бал, в паралелки с квоти не се ли намалява шанса за класиране на момиче, тъй като ще се приемат по-малко момичета, защото половината клас трябва да е с момчета?

Общи условия

Активация на акаунт