Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 69 046
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Привет,

Бихте ли ми казали какво ознавачава STEM профил?
Визирам 127 училище
https://127sou.com/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc-%d1%81%d0%bb%d … 0%bb%d0%b0%d1%81/

Дъщеря ми е в 22-ро в момента и съм безкрайно недоволна!
Може би има някакви разлика между основно и средно образование в това училище или всичките им усилия да са насочени към Средното, но от това, което до момента съм видяла - не бих го писала.

Привет. Синът ми завърши 7-ми клас в 22-ро. И аз, като теб бях потресена и безкрайно разочарована от начина на преподаване там. А навремето е било толкова хубаво това училище - ума ми не го побира как успяха да го сринат така.
Както и да е - сега завършва 8-ми клас в 127 СУ в СТЕМ паралелка. Тези паралелки набират популярност и все повече училища имат такива.
Ето тук можеш да прочетеш повече за този вид парарелки

https://uchitel.bg/kakvo-trjabva-da-znaem-za-stem

Аз съм много доволна от учителите и директора - по-назад съм писала по темата за 127 СУ. Може да погледнеш, за да не се повтарям Simple Smile

# 241
  • София
Вече писах защо намесих НПМГ - заради това, че детето на една от потребителките е с интерес към математиката и питаше за други училища с математическа насоченост. Затова се сетих, че ако детето така или иначе иска математика, а има и желание за СМГ, значи има шансове за НПМГ преди да мисли за кое да е друго училище, което ще има профил математика, но едва ли ще е с нивото на горните две.
Икономическите гимназии и ние ги бяхме писали, имах добри отзиви за тях.
И тъй като професионалните са малко извън обичайните желани, съм много положително настроена към НТБГ и ТУЕС. Единствено затова се включих в темата, защото не всичко е езикова гимназия.

За биология със сигурност бих избрала НПМГ, но не бих поощрила да е профил биология в училище от средата на класиранията, вместо в някоя езикова по-напред. Особено ако иска да учи медицина (и не стигне оценката от изпита за НПМГ), според мен е по-добре езикова с профил биология, защото така или иначе ще трябва да ходи на уроци за кандидатстване, а ще излезе и с чужд език.

# 242
А може ли малко разяснение какво представляват тези паралелки"електронна търговия"? Каква е реализацията завършвайки такава?

# 243
  • София
А може ли малко разяснение какво представляват тези паралелки"електронна търговия"? Каква е реализацията завършвайки такава?

Това е линк към учебния план на специалността:
https://www.ntbg.bg/js/tiny_mce/plugins/ajaxfilemanager/upload/e … yrgovia_20_21.pdf

След завършването и се придобива професионална квалификация "Организатор на интернет приложения" по професионално направление "Приложна информатика". Към момента (9 клас) учат по-задълбочено как се правят интернет сайтове и други приложни програми. В следващите класове учат счетоводство, маркетинг, търговия, търговско право, разплащания и др. + още информационни технологии. Имат и практика.

Какво ще работят? Вероятно повечето завършили ще продължат в университет по направления, които ги вълнуват. Но и да не е нещо свързано с бизнес, със сигурност придобитите в училище знания и умения за работа с приложни програми и за това как работи бизнеса, няма да са им излишни.

За моята дъщеря, това беше първо желание и е много щастлива с избора си. Следващото и желание беше "Икономическа информатика" пак в НТБГ. Лично аз бих предпочела да учи "Оперативно счетоводство", защото като оперативен счетоводител винаги ще си намери работа даже ако следва (ако е в БГ), но "Оперативно счетоводство" в НТБГ е само с първи език руски, което не ни устройваше.

# 244
  • София
Това е линк към учебния план ....

Божкеее, видяхте ли? Паралелките са до буква "К" Rolling Eyes

# 245
  • Отвъд алеята зад шкафа
По принцип са до "ж". Това е най-голямата гимназия в страната. Има и някакви частни паралелки.

# 246
Миналата година гледах учебния план за електронната търговия. Дъщеря ми беше приета там на 2-ро класиране. В общи линии нито икономика, нито информатика или програмиране. не си спомням откъде го взех учебния план - от сайта на НТБГ или от сайта на министерството. По принцип специалността не е към икономическите, а по скоро я водят на хартия към информатика и програмиране.

# 247
аз много се зачудвам за НТБГ, но "банково дело" - някой има ли там да учи, ще ми е полезно да разбера учебния план, много ли е икономически насочен, 11 и 12 клас какви предмети се избират като профилиращи. имам чувство, че не ми допада такава тясна специализация от училище, а по-скоро от университет, но до някаква степен ме привлича, дъщеря ми също.

нтбг има ден на отворените врати на 8ми, ако има желаещи, да кажа.

# 248
  • Отвъд алеята зад шкафа
Всички паралелки учат общи  за всички класове предмети по професията, както и такива, които са само за специалността. Най-добре да се гледат учебните планове, хорариумите и тогава да се прецени.

# 249
В професионалните паралелки няма профилиращи предмети.

# 250
Здравейте!
Включвам се в темата като майка на седмокласник, с молба за мнение.
Говориите за "неелитнитни" училища, в тях предполагам влизат и Професионалните гимназии. Не можах да намеря отделна тема затова пиша тук. Прочетох за доволни от Ломоносов, но за други? Например Магкахан, Киров, Хенри Форд, Попов? Освен нивото на обучение основно ме интересува средата, в която попадат децата.
А някой дали има мнение за паралелките с дуално обучение?
Моят син е прекрасно дете, но не му се учи изключително много. Търся училище, което след като завърши да може да има и идея за професия. Той обича и се интересува от автомобили, може и нещо с програмиране (няма да му стигне бала за Джон Атанасов, затова гледам паралелки те в Киров). Но основното ми е да не запишем в училище, в което средата ще го дърпа надолу.
Много ще са ми полезни всички лични мнения за този тип училища. Благодаря предварително!

# 251
В Киров има ли паралелки с програмиране?

# 252
Да, на сайта  им http://pgea.eu има обявени няколко. Но нямам познати деца там и не знам какво е нивото. И средата в училището, което за мен е много важно.

# 253
Да, на сайта  им http://pgea.eu има обявени няколко. Но нямам познати деца там и не знам какво е нивото. И средата в училището, което за мен е много важно.
аз няколко пъти се двоумях, за това училище, но ни се оказа много далеч и се отказах от него.

Да дам едно положително мнение за ПГ по телекомуникации от колежка, на която детето й е в осми клас там в паралелка икономическа информатика. Каза ми, че е доволна от цялата организация и учебния процес.

И да благодаря за споделеното за Лимонов.Flowers Hibiscus

# 254
  • София
И моят е от неучещите и гледам и аз техникумите. Единствено от телекомуникациите познавам 2 деца и са доволни. За другите се ориентирам по миналогодишния бал, в Киров и особено в Макгахан, са доста по-ниски и ги отписах за нас.

Общи условия

Активация на акаунт