Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 68 994
  • 742
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Мен ме интересува професионалната насоченост и възможността да си вадиш хляба, точно със средно образование....даже не точно да си вадиш хляба,а да живееш добре...и честно казано дори в темата за училища втори и трети ешАлон пак ми омръзна да пишете нон стоп за топ десет...ми първо огромния процент хора (към които спадам и аз ), не сме в топ десет, не сме болно амбициозни, искаме да си живеем живота, не да се спукване от учене, защото честно казано не виждаме и смисъл и второ темата е за другите училища в крайна сметка..
Помисли пак, прочети - https://kaksepishe.com/eshelon/

Не съм знаела, че това да се справяш добре в училище е болна амбиция и пречи да си живееш живота. Точно обратното е - доброто образование осигурява по-качествен живот и гимназията е етап от придобиването му (на доброто образование). Иначе, те и циганите дори и гимназия не завършват, не се спукват от учене и си живеят живота екстра според техните критерии и разбирания. Смисъл от учене няма, само загуба на време. Въпрос на ниво "в крайна сметка".

Когато учиш в елитна гимназия научаваш, че се пише "ешелон".

Когато учиш в училище с практическа насоченост, научаваш, че когато някой подчертае грешната буква така - "ешАлон", много добре знае, че я изписва грешно, но го прави въпреки това.

# 226
Айде сега всички топ и най да си направите една тема, където да се хвалите кой кой е...и нас да ни оставите на мира, с второкласното и третокласното образование да си живеем като циганите, плс...

# 227
  • софия
Скрит текст:
Мен ме интересува професионалната насоченост и възможността да си вадиш хляба, точно със средно образование....даже не точно да си вадиш хляба,а да живееш добре...и честно казано дори в темата за училища втори и трети ешАлон пак ми омръзна да пишете нон стоп за топ десет...ми първо огромния процент хора (към които спадам и аз ), не сме в топ десет, не сме болно амбициозни, искаме да си живеем живота, не да се спукване от учене, защото честно казано не виждаме и смисъл и второ темата е за другите училища в крайна сметка..
Помисли пак, прочети - https://kaksepishe.com/eshelon/
Не съм знаела, че това да се справяш добре в училище е болна амбиция и пречи да си живееш живота. Точно обратното е - доброто образование осигурява по-качествен живот и гимназията е етап от придобиването му (на доброто образование). Иначе, те и циганите дори и гимназия не завършват, не се спукват от учене и си живеят живота екстра според техните критерии и разбирания. Смисъл от учене няма, само загуба на време. Въпрос на ниво "в крайна сметка".
Когато учиш в елитна гимназия научаваш, че се пише "ешелон".
Когато учиш в училище с практическа насоченост, научаваш, че когато някой подчертае грешната буква така - "ешАлон", много добре знае, че я изписва грешно, но го прави въпреки това.
Не бих заложила на тази теза. Някои потребители по този начин посочват, че някой е написал нещо грешно.

Темите не са за хвалене, а за обмяна на мнения. Да се отричат позитивите на училищата, независимо кои са - условно определени за най-добри или "неелитни", с "болна амбициозност", "да си живеем живота, без да се спукваме от учене, защото няма смисъл от това", е извинение за личностните ни лимитации и неуспехи.
И не на последно място - гимназията е среда и средата в Бузема е различна от тази в СМГ, НТБГ, 133-то, и тя не се определя само от обема и натоварването на учене в тях.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 10:14 от zvаnchе

# 228
За НПМГ децата трябва по-рано да са осъзнали, че искат да кандидатстват, за да могат да се подготвят. Повечето се съсредоточават само върху БЕЛ и МАТ. Ние живеем до НПМГ и няколко пъти съм предлагала, но въпреки, че е от семейство на лекари, тя категорично не иска да учи медицина, химия и биология.
Всички ли отиват медицина от НПМГ?
Като обсъждам с приятели и чуят за паралелката Х и Б, всички казват какво ще прави след това, за какво й е, ако не иска медицина, и направо съм в шах как да редим желанията. Все си мисля, че гимназията не би трябвало да предопределя професията.

За Испания аз имам двама приятели, мои набори, които учиха там. Единият след това надгражда в някакъв бизнес скул в Щатите.

# 229
Добре де, има ли нещо погрешно, в темата за неелитните училища да искаш мнения за Попов, Ломоносов и Джон Атанасов, а не за СМГ.
Успехът е динамична величина, с не статична...аз в моите си очи съм мега успешна личност... Умна, красива, щастлива и благодаря на Бога -здрава-така си възпитавам и децата..

# 230
  • Отвъд алеята зад шкафа
Разбира се, че не всички отиват медицина. Но дъщеря ми няма интерес към химия и биология като цяло. Иначе имам познато момче, което от профил Х и Б от НПМГ, записа Психология в СУ.

# 231
Според мен НПМГ и Търговско банковата гимназия спадат към елитните училища..доста е тъпо да имаш потенциал обаче за лекар, а да станеш психолог...Blush

# 232
  • у дома...
Има деца, за които испанският е мечта. И то голяма. И, о небеса, вече дори си планират последващо обучение, свързано с испанския език. И в България, и в Испания. Между другото, ползвайки различни възможности и стипендии, в испански университет семестъра може да ти струва 150 евро.

Твоята мечта не е моя, моята не е твоя. И моята мечта не е мечта на детето ми.

# 233

Твоята мечта не е моя, моята не е твоя. И моята мечта не е мечта на детето ми.

Точно така. Може ли вече да се фокусиране върху споделянето на информация за училищата и да не умаловажаваме желанията на децата.

# 234
  • София
Съвсем се оспами тази тема и информацията от последните няколко страници не е полезна за никого. Това е тема за НЕелитните училища. Всички знаят кои са елитните - няма нужда да се обсъждат тук. Истината е, че и сред т.нар. НЕелитни училища има много добри, с много добро ниво на преподаване, с много добри учители и директори, с деца, които искат да учат и т.н. Разберете, че дъвчейки само етнитните гимназии пречите на хора, които наистина имат нужда да прочетат повече и за останалите училища. А всички, които сме минали през ужаса наречен "7-ми клас" знаем колко много майки търсят информация, четат и се интересуват

# 235
  • София
Много ми хареса, че темата се раздвижи. Много са ми полезни мненията на момичетата за Ломоносов и НФСГ. Че и за 22-о училище.
Понеже на моите хора не им се учи, ама въобще. Единствено ги спасява, че са умни. И си мисля, че е по-добре да идат в някоя професионална гимназия, поне да получат някакви практически умения. Защото ако продължава така, няма да се стигне до университет.
Според мен в "елитните" и езиковите успяват онези, които учат и се стараят. Другите, накрая - нито език, нито нищо. То и за професионалните важи същото, ама все си мисля, че там нали е по-практическо обучението, може нещо да ги заинтересува, момчета са.
Засега, като гледам резултатите от пробните изпити и оценките в дипломата, клоним към 350-380 точки.

И последно, ако някой с близнаци е минал по пътя, може ли да сподели как са редили желанията? За двамата еднакви желания или са правили разместване? Наясно съм, че ако влезе единият, влиза и другият. Нямат и кой-знае какви изявени интереси, така че не може да играят роля желанията им.

# 236
  • София
Прочетох добри мнения за НТБГ, но има ли някой с пряко наблюдения за НФСГ. Имам познато дете което учи икономическа информатика в НФСГ и е доволно, но повече мнения по добре.

# 237
  • София
Не знам защо се води такъв спор за езикова или професионална гимназия, когато всичко е индивидуално.
Ето, моят син в осми клас има покрито С1 ниво на английски. Еми за какво му е английската гимназия? Други езици не го вълнуват, така че е безпредметно напъване за ФЕГ, НЕГ и прочие, ако ще не елитни, космически училища да са.
Интересува се от компютри, затова избрахме Ломоносов - тоест професионална гимназия. И не сбъркахме.
Така че - най-добрият съвет към майките на седмокласници - водете се по детето, не по статистики за елитарност.

# 238
  • София
Привет,

Бихте ли ми казали какво ознавачава STEM профил?
Визирам 127 училище
https://127sou.com/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc-%d1%81%d0%bb%d … 0%bb%d0%b0%d1%81/

Дъщеря ми е в 22-ро в момента и съм безкрайно недоволна!
Може би има някакви разлика между основно и средно образование в това училище или всичките им усилия да са насочени към Средното, но от това, което до момента съм видяла - не бих го писала.

# 239
  • София
Привет,

Бихте ли ми казали какво ознавачава STEM профил?
Визирам 127 училище
https://127sou.com/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc-%d1%81%d0%bb%d … 0%bb%d0%b0%d1%81/

Дъщеря ми е в 22-ро в момента и съм безкрайно недоволна!
Може би има някакви разлика между основно и средно образование в това училище или всичките им усилия да са насочени към Средното, но от това, което до момента съм видяла - не бих го писала.

STEM /Science, Technology, Engineering, Math/ най-общо означава Наука, Технология, Инженерство, Математика.

Общи условия

Активация на акаунт