Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 68 905
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Разбира се, че никой не учи 5 години "Електронна търговия", просто за да получи средно образование. Това е все едно да кажа, защо да уча 5 години в езикова гимназия за единия език.
[/quote]

Сравнението е абсурдно. Как си представяте живота на днешно време без език? Дали въобще видяхте какво е заложила ЕК като стандарт до 2025 г - възможно най - много жители на ЕС да говорят 2 + 1 желателно езика. Като за двата се гони високо ниво. Някак си електронната търговия стана част от нашето ежедневие все повече, но по никакъв начин не може да се сравнява с владеене на езици.

# 211
  • София
Аз тоя интерес към испанския език не го разбирам...къде се реализирате с този испански...
В Латинска Америка 🌎 и се успокояват с мисълта, че това е втория език в света, на който говорят най - много хора.
Няма един единствен плюс, който да ме убеди в смисъла на изучаването на точно този език. Отговори от рода "харесва ми" вървят принципно за възрастен човек, който е решил да научи просто още един език. Занимавам се с езици и не ди позволявам да омаловажавам който и да било език, но в крайна сметка трябва да изкарваме пари, за да живеем. А в тая работа място за емоции няма.
Никога не съм гледала на гимназиалната диплома като средство за вадене на хляба. Тя е само стъпало по пътя.

ПП. Ако трябва непременно да търсим пряко практическо приложение на езика, в Испания има чудесни университети. Едни от най-добрите бизнес училища например са там. И за медицина е на много високо ниво.
Иначе само английският е задължителен и, в преобладаващите случаи, достатъчен. Всеки друг език не се знае дали някога ще ти потрябва, но пък може точно той да ти отвори някои врати. А и Европа не е света. В САЩ испанският е много по-ценен от немски и френски например.

# 212
  • София
sanaka, за съжаление няма как да предвидим как човек ще си вади хляба и точно с коя диплома ще бъде това.
Ти колко човека познаваш, които да учат в тези толкова добри испански университети? Щото аз не познавам нито един. Иначе да, рекламират се много, спор няма.

# 213
Аз пък познавам хора, които са изключително добри в това, което работят и изобщо не им е необходим чужд език. Гледни точки много и най-различни.

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 23:51 от Анонимен

# 214
  • София
Да, но човек не знае, какво ще му предложи животът и един или два чужди езика биха му помогнали много в някой момент, дори испански.

# 215
  • София
Разбира се, че никой не учи 5 години "Електронна търговия", просто за да получи средно образование. Това е все едно да кажа, защо да уча 5 години в езикова гимназия за единия език.

Сравнението е абсурдно. Как си представяте живота на днешно време без език? Дали въобще видяхте какво е заложила ЕК като стандарт до 2025 г - възможно най - много жители на ЕС да говорят 2 + 1 желателно езика. Като за двата се гони високо ниво. Някак си електронната търговия стана част от нашето ежедневие все повече, но по никакъв начин не може да се сравнява с владеене на езици.
[/quote]

Това е доста едностранчиво твърдение. И за всякакви езици ли говорим на ангро, защото тук никак, ама никак не мога да се съглася. И трябва ли непременно да вляза в езикова гимназия, за да науча език? Ако ми потрябва, има как, без да ми трябват 5 години за това.

Да не говорим, че само след десетилетие, или дори по-рано, очаквам почти съвършени автоматични преводачи от и на всякакви езици.

Разбирам, че необходимостта от ползване на чужди езици е въпрос на личен опит. И тъкмо затова, не бих използвала толкова категорични твърдения. Тъкмо тая вечер обсъждахме искаме ли да запишем малката в 133-то с руски и за какво аджеба ще ѝ е от полза, щом на нас не ни е потрябвал изобщо в живота, а не е като да не сме го учили. Не ме разбирайте погрешно, аз съм ЗА 133-то и недоказано полезния руски език. Смятам, че допълнителен език развива мозъка, но нямам очаквания за реално ползване след години.

# 216
  • София
sanaka, за съжаление няма как да предвидим как човек ще си вади хляба и точно с коя диплома ще бъде това.
Ти колко човека познаваш, които да учат в тези толкова добри испански университети? Щото аз не познавам нито един. Иначе да, рекламират се много, спор няма.
Само от тазгодишния випуск дванайсетокласници на Испанската дъщеря ми има 3-ма приятели, които отиват да учат в Испания. И съвсем не са единствените от випуска. Всяка година не малко деца от Испанската отиват там. Испания е една от опциите, които обмисля дъщеря ми. Просто имат малко специалности на английски и затова не са толкова популярна дестинация като Нидерландия например, която добре използва Брекзит, за да развие университетски бизнес.
Една от най-добрите ми приятелки също завърши университет там - междуродни отношения - и точно испанският й отвори вратите за успешната й дипломатическа кариера. Кардиологът Иво Петров е специализирал в Латинска Америка.

# 217
Илит, абсолютно съм съгласна с теб!
Според мен малко внимание се обръща на някаква професиинална насоченост в обучението. Почти не останаха професионални паралелки.

# 218
Мен ме интересува професионалната насоченост и възможността да си вадиш хляба, точно със средно образование....даже не точно да си вадиш хляба,а да живееш добре...и честно казано дори в темата за училища втори и трети ешАлон пак ми омръзна да пишете нон стоп за топ десет...ми първо огромния процент хора (към които спадам и аз ), не сме в топ десет, не сме болно амбициозни, искаме да си живеем живота, не да се спукване от учене, защото честно казано не виждаме и смисъл и второ темата е за другите училища в крайна сметка..

# 219
Точно така е. Спорът в последните страници е напълно безсмислен и неинформативен. Единствено полезно бе инфото на Noel, че е доволна от обучението в гимназията на 22ро. Аз се интересувам от Джон Атанасов,  ПГ по телекомуникации. Ако има някой дете, което учи там, ще се радвам са сподели за учителите, средата, специалните предмети....

# 220
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз само да добавя, че имам няколко приятели с деца, завършващи или завършили НТБГ, много доволни от училището. Децата продължават след това с висше образование, но още през стажовете в 11 и 12 клас, получават възможности за реализация. И разбира се, паралелките са ИИЧЕ, така че не остават без чужд език. От класа на дъщеря ми има едно момче, на първата родителска среща дойде сестра му, първа година студентка (също завършила гимназията) и разказа, че тя и семейството са останали много доволни от гимназията и затова брат й целенасочено е кандидатствал именно там. Дъщеря ми е в Икономическа информатика - учебният план включва предмети, които смятам, че ще са й от голяма полза, с каквото и да реши да се занимава един ден.

# 221
  • софия
Мен ме интересува професионалната насоченост и възможността да си вадиш хляба, точно със средно образование....даже не точно да си вадиш хляба,а да живееш добре...и честно казано дори в темата за училища втори и трети ешАлон пак ми омръзна да пишете нон стоп за топ десет...ми първо огромния процент хора (към които спадам и аз ), не сме в топ десет, не сме болно амбициозни, искаме да си живеем живота, не да се спукване от учене, защото честно казано не виждаме и смисъл и второ темата е за другите училища в крайна сметка..
Помисли пак, прочети - https://kaksepishe.com/eshelon/

Не съм знаела, че това да се справяш добре в училище е болна амбиция и пречи да си живееш живота. Точно обратното е - доброто образование осигурява по-качествен живот и гимназията е етап от придобиването му (на доброто образование). Иначе, те и циганите дори и гимназия не завършват, не се спукват от учене и си живеят живота екстра според техните критерии и разбирания. Смисъл от учене няма, само загуба на време. Въпрос на ниво "в крайна сметка".

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 08:40 от zvаnchе

# 222
  • София
Със сигурност, ако сега трябва да редя желания, бих предпочела НПМГ и другата икономическа гимназия, също и ако детето го влече и програмистките гимназии пред нещо като езикова гимназия. Навремето освен обичайните, вече познатите ни най-желани езикови, математическите и НПМГ сложихме и двете икономически.

# 223
  • Отвъд алеята зад шкафа
За НПМГ децата трябва по-рано да са осъзнали, че искат да кандидатстват, за да могат да се подготвят. Повечето се съсредоточават само върху БЕЛ и МАТ. Ние живеем до НПМГ и няколко пъти съм предлагала, но въпреки, че е от семейство на лекари, тя категорично не иска да учи медицина, химия и биология. Няма интерес и към програмиране, за физика да не говорим. Малката ще я следя по-отрано дали има интереси в тази област.

# 224
Аз искам детето ми да учи езици или икономика, но категорично отказва - иска биология .
Ще се съобразя изцяло с неговите желания - така или иначе само гимназията за мен не е достатъчна като образование . Нека да учи каквото харесва в момента, за университета ще мисли след десети клас. Всичко може да се учи и извън училище - толкова пари изсипахме за частни уроци, постиженията на децата са си техни индивидуални не на училището.
 За мен е важно в момента гимназията да покрива хорариума часове по предмети за да може да кандидатства каквото реши в последствие.
Възпитаник съм на елитна гимназия (вярно преди 100 години) , после на елитен университет и имам доста впечатления от конкурентната среда, борбата за оценки, вербалната агресия и мръсните номерца. Тази среда категорично не бих искала да бъде среда на детето ми.
В момента тя учи в елитна прогимназия и аз съжалявам за това  - ами потресена съм колко елементарно ги обработват - или трябва да са в топ десет  или в БУЗЕМА , защото все едно няма нищо по- средата. Идеална почва за бъдещи невротици.

Общи условия

Активация на акаунт