Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 67 770
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Интересно в училищата, в които има профилирани езикови паралелки, дали ще имат избор за трети и четвърти профилиращ предмет след 10 клас. Например  гледам 119-то - там има хуманитарна паралелка, паралелка с профил "проридно науки" и паралелка с профил ЧЕ - руски и някакъв втори език. За първите две ясно, но езиковата, дали ще може да избира допълнителен профил от съществуващите? Голямата ми дъщеря завърши 10 клас в Първа АЕГ и там избираха трети и четврти профил, но в по-малките училища, дали ще е така?

# 451
  • у дома...
Биология и Химия са двата профилиращи предмета след 10 кл. по ДПП за 2020 г.

Клер, би трябвало да имат право на избор. Макар, че в миналогодишния план-прием 30 СУ бяха заложили 3 профилиращи - ИЕ/АЕ/БЕЛ за чуждоезиковата паралелка.

# 452
  • София
То и в Първа АЕГ при приема имаше заложен трети профилиращ, но в края на 10 клас имаха избор.
За 127-мо също знам, че тазгодишните 10-класници имаха избор, друг е въпросът, че поради малко желаещи не се е сформирала група по математика.

# 453
Здравейте, опитвам се да си обясня приликите и разликите за НТБГ и НФСГ - освен, че в първата се изучава интензивно първата година език до колкото разбирам и виждам , както в езиковите гимназии, а във втората не- други разлики има ли?. Интересува ме успяват ли да научат език?...и чувам негативни отзиви за НТБГ, а в същото време виждам по-високи балове за прием след 7-ми клас.От друга страна след 12-ти по резултатите от матурите НФСГ е по-напред.Ако трябва да ги подредите двете училища как бихте ги сложили?...опитах се да намеря повече информация , но освен един пост на една майка във връзка с руски език друго не видях Sad...Много ви благодаря предварително.

# 454
  • София
НТБГ и НФСГ не са езикови гимназии, така че няма как да очаквате същото изучаване на език. Това са професионални гимназии - едната по икономика и финанси, другата по търговия.
Ерго - децата, които влизат там, не влизат, за да учат език, а за да овладеят професия.
Разликата е, че с диплома от НФСГ хипотетично можеш да започнеш работа на каса в някоя банка.
С диплома от НТБГ - да станеш счетоводител.

# 455
НТБГ и НФСГ не са езикови гимназии, така че няма как да очаквате същото изучаване на език. Това са професионални гимназии - едната по икономика и финанси, другата по търговия.
Ерго - децата, които влизат там, не влизат, за да учат език, а за да овладеят професия.
Разликата е, че с диплома от НФСГ хипотетично можеш да започнеш работа на каса в някоя банка.
С диплома от НТБГ - да станеш счетоводител.
Много Благодаря за разяснението nana77 ....явно се подведох по интензивното изучаване на език ,което първата година е представено като хорариум часове  както това в езиково училище ...но явно не е така Simple Smile

# 456
  • България, София
Привет!
Дали някой има отзиви за Национално средно училище София - паралелката с АЕ и рисуване. Трети профилиращ предмет ще бъде ИТ. За четвърти няма яснота засега.
Чувам добри отзиви. Ако някой има повече впечатления, ще съм благодарна.
За моята госпожица тази паралелка е една от най-желаните. Мисля, че комбинацията между рисуване и ИТ е добра.

# 457
  • София
Здравейте, опитвам се да си обясня приликите и разликите за НТБГ и НФСГ - освен, че в първата се изучава интензивно първата година език до колкото разбирам и виждам , както в езиковите гимназии, а във втората не- други разлики има ли?. Интересува ме успяват ли да научат език?...и чувам негативни отзиви за НТБГ, а в същото време виждам по-високи балове за прием след 7-ми клас.От друга страна след 12-ти по резултатите от матурите НФСГ е по-напред.Ако трябва да ги подредите двете училища как бихте ги сложили?...опитах се да намеря повече информация , но освен един пост на една майка във връзка с руски език друго не видях Sad...Много ви благодаря предварително.

Здравейте. Би трябвало подготовката по първия език в тези училища да е достатъчно добра, за да може да се работи с него някой ден. Имам предвид ако учителят си е на мястото, защото часовете са достатъчно. Аз самата съм завършила такова училище дори с език, различен от английски, и въпреки че не го бях го ползвала почти 20 години, в последните две години работя точно с него, в комплект с професионалното образование.
Чувала съм добри отзиви за тези две училища от гледна точка на среда и дисциплина. Задълбоченото изучаване на счетоводство във всички специалности, както и другите базови - микро и макроикономика, дава само плюсове за бъдещото кандидатстване и следване, освен професия. Абсолютно не е невъзможно да си намери работа като счетоводител /най-конкретната длъжност/ и само с тази диплома. Но разбира се, дипломата от ВУЗ в днешно време е много желателна. От моя клас всички завършиха висше икономическо, такава беше средата като пример. Ако за мое или приятелско дете някой ден трябва да дам съвет, ще ми бъде много трудно кое да посъветвам като избор - топ езикова гимназия или тези двете /изключвам СМГ, ТУЕС и други специфични училища, защото там профилите на кандидатстващите са различни/, защото и двата варианта имат своите плюсове.  Но ако няма бал или желание за топ езикова гимназия, бих посъветвала за тези двете със сигурност.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 02:36 от Maidenly

# 458
  • В царството на игрите:)
Здравейте, опитвам се да си обясня приликите и разликите за НТБГ и НФСГ - освен, че в първата се изучава интензивно първата година език до колкото разбирам и виждам , както в езиковите гимназии, а във втората не- други разлики има ли?. Интересува ме успяват ли да научат език?...и чувам негативни отзиви за НТБГ, а в същото време виждам по-високи балове за прием след 7-ми клас.От друга страна след 12-ти по резултатите от матурите НФСГ е по-напред. Ако трябва да ги подредите двете училища как бихте ги сложили?...опитах се да намеря повече информация , но освен един пост на една майка във връзка с руски език друго не видях Sad...Много ви благодаря предварително.
На практика първата година се учи само език в НТБГ с хорариум като в езикова паралелка, но така е в много училища, които не са езикови. В Джон Атанасов е по същия начин въпреки, че е професионално училище. И, да езикът би могъл да се научи ако ни спестят извънредните положения. Много зависи и от детето. Аз съм майката с руския, за което съм безкрайно недоволна, защото щеше да е  бонус освен специалност да научи и нов език, но не би. Синът ми е в "Електронна търговия" и аз съм от доволните родители от училището. Балът за влизане в НТБГ през последните години е  по - висок от НФСГ.

# 459
  • София
Мисля, че след толкова хвалби двете гимназии може да преминат към елита 😀 някой с 490 бал ще каже няма да ходя в СМГ, отивам в НФСГ Simple Smile

# 460
  • В царството на игрите:)
Мисля, че след толкова хвалби двете гимназии може да преминат към елита 😀 някой с 490 бал ще каже няма да ходя в СМГ, отивам в НФСГ Simple Smile
Аз казах, че съм доволна, а не, че е "елит" Simple Smile И, да, в класа на сина ми имаше бал 460 в годината, в която влезе /не бяхме ние - хахахаха/ . Случаите, са различни, както желанията и идеите на децата Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 10:32 от milmich

# 461
Ами то и балът на второ класиране миналата гид. в НТБГ не е никак нисък. Много малко над него беше 18то и 32ро

# 462
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дъщеря ми влезе с бал над 430 в НТБГ миналата година.

# 463
Дъщеря ми влезе с бал над 430 в НТБГ миналата година.
Да, това имам предвид. Явно на първо класиране сте се записали

# 464
Ами то и балът на второ класиране миналата гид. в НТБГ не е никак нисък. Много малко над него беше 18то и 32ро

Балът в НТБГ и 32-ро и 18-то се образува по различен начин. В първото е МАТ*3 + БЕЛ*1. Във другите две МАТ*2 и БЕЛ*2.

Общи условия

Активация на акаунт