Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 69 055
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
  • Ланкър, планините Овнерог
Достатъчно пресни са от зрелостник Simple Smile но от какво са доволни? Някои ученици са си доволни от училищата, защото са лежерни, не им дават зор. Научил ли е добре езика и с кой език е бил? В корейската ме тревожи, че е профил " туризъм" и не знам колко учат самия език, а той е важният в нашия случай (за 18-то почти нямам надежди)

# 436
  • София
Редовни часове, дисциплина, обучението по японски е сериозно, имат накрая някакъв специален изпит, но не разбрах дали получават сертификат. Бегла ми е информацията.
Да допълня - за японски и всякакви екзотични езици бих сложила 18-то и после други училища с тези езици.

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 20:47 от Andariel

# 437
  • София
За новата учебна година се очертава класен на японската паралелка в 18то да е Захари Вучев. Мога да кажа само две думи за него - големи късметлии ще са тези, които попаднат на него като учител.
Големият ми син завършва 8 клас японска паралелка и като цяло е доволен. Има разни административни неуредици, които ми бъркат в здравето, но гледам щом на него не му пречат да не им обръщам внимание.
За всички, които са се насочили към по-екзотичните източни езици - бих провела сериозен разговор с децата доколко сериозен им е интереса, а към родителите - доколкото е възможно следете децата редовно да учат по езика.

# 438
  • София
Да, и при нас го имаше този момент на интерес към екзотичните езици, но тогава сключихме нещо като сделка - ако изкара много висок бал влиза в СМГ, НПМГ или езикова от първите четири езикови със стандартните езици, а ако продължава да иска екзотичен език, осигуряваме частни уроци. Сега, вече години по късно изводът беше "добре, че не ме послуша за източните езици". Продължава да има интерес към източните, но не е чак толкова силен, че да ходи на уроци поне за момента. Но харесва източните култури.

# 439
Не знам, при моите доста време ги държи това с източните езици, а аз нямам нищо против да учат такива. Голямата ми дъщеря е първа година ЮИЮА в СУ, още от 9-10кл си го беше наумила и сега с голям кеф учи индонезийски, корейски(толямата й любов), а по-натам и виетнамски. В 7кл й беше зор за ФЕГ, не се класира там, паралелно с МОН кандидатства в Приложното и слава Богу, там учи. Влечението към френския замина в девета глуха, но дойде корейския и си остана. Та, знам ли утре какво ще й харесва на малката, а трябва сега да се избира. За английски не напирам , така или иначе в днешно време се научава, немски не ще и да чуе, математика, физика, химия са далечни за душата й. Пък и наистина не виждам лошо в източните езици. Китайския все пак се говори от най-много народ.

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 23:01 от Гита Ог

# 440
  • София
Чувала съм, че китайската паралелка в 138-мо е много силна, с дейна и амбициозна учителка, която пише и тук във форума. Чудя се как е цялостното ниво на училището обаче...

# 441
Да, за китайската им знам, ама мойто е или корейски, или японски (или к-поп, или анимета демек), китайски точно не ще. То накрая може и нищо от тези да не е, предвид представянето й на матурите, но да имам идея с реденето и даването на акъл.

# 442
Природна паралелка има мисля и в 12то. Полезен по тематика на паралелките е справочникът от началото на седмокласната тема.

# 443
Аз се интересувам от информация за 134-то училище (еврейското). След 7 клас изисква ли се децата да имат еврейски корени, трябва ли да знаят иврит, за да кандидатстват там. И въобще всичко, което някой може да сподели, ще е от полза.

# 444
  • София
Аз се интересувам от информация за 134-то училище (еврейското). След 7 клас изисква ли се децата да имат еврейски корени, трябва ли да знаят иврит, за да кандидатстват там. И въобще всичко, което някой може да сподели, ще е от полза.
След 7 клас няма нужда от еврейски произход. Не е необходимо новопостъпилите гимназисти да знаят  иврит  (то и къде да го научат извън това училище). Иврита е втори език в училището за всички. Започват от "алеф", "бет". Никой не притиска гимназистите, които не са го учили от 1 клас, да го научат така, че да се явят на изпит в 12 клас за диплома. Но и никой не ги ограничава, ако им хареса и искат да получат такава (ценна ми се струва на мен). Разделят випуска на 2 групи: начинаещи и напреднали и така се водят часовете.
По профилираните предмети (природни науки, софтуерни и английски) имат повече от много добри преподаватели и подготовка. Част от преподавателите в софтуерната подготовка преподават и на студенти. Имат ученическа телевизия, която сами си правят. Дисциплината е на сравнително добро ниво. При някои преподаватели е много строго, при други - по-лежерно, но така е на повечето места.

# 445
След 7 клас няма нужда от еврейски произход. Не е необходимо новопостъпилите гимназисти да знаят  иврит  (то и къде да го научат извън това училище). Иврита е втори език в училището за всички. Започват от "алеф", "бет". Никой не притиска гимназистите, които не са го учили от 1 клас, да го научат така, че да се явят на изпит в 12 клас за диплома. Но и никой не ги ограничава, ако им хареса и искат да получат такава (ценна ми се струва на мен). Разделят випуска на 2 групи: начинаещи и напреднали и така се водят часовете.
По профилираните предмети (природни науки, софтуерни и английски) имат повече от много добри преподаватели и подготовка. Част от преподавателите в софтуерната подготовка преподават и на студенти. Имат ученическа телевизия, която сами си правят. Дисциплината е на сравнително добро ниво. При някои преподаватели е много строго, при други - по-лежерно, но така е на повечето места.

Много благодаря за коментара. Изключително полезен е. И успех на всички деца Simple Smile

# 446
  • София
Гита Ог и моята е запалена по анимета (по к-поп не). Преди месеци имаше интерес към 18-то, но размисли и природните науки сега са й приоритет. В 18-то също има такава паралелка, но се опасявам, че няма да стигне балът дотам.
arino, аз съм си купила хартиен справочник на Веди и се разкарвам с него из цялата къща, направо ми е вече настолното четиво. Отделно цъкам и по екселската таблица от справочника на МОН. Но писах тук по-скоро за съвет и отзиви за конкретните училища, като преподаване, среда и т.н. Чета и старите теми...

# 447
  • у дома...
127-мо е с много добри паралелки по природни науки. Поне такова инфо имам от миналата година.

# 448
  • София
127-мо е с много добри паралелки по природни науки. Поне такова инфо имам от миналата година.

А вярно ли миналата година балообразуващите предмети са били Биология и Химия? Тази година са Математика и БЕЛ...

# 449
  • София

А вярно ли миналата година балообразуващите предмети са били Биология и Химия? Тази година са Математика и БЕЛ...
Не мисля. До сега не съм виждала нито една паралелка там да е обявена с различни от математика и БЕЛ балообразуващи предмети. Даже сега погледнах план-приема за 2020/2021 и се убедих на 100%

Общи условия

Активация на акаунт