Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 69 091
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Новата паралелка   в 18 СУ  ще е профил “Природни науки” с биология и химия и интензивно изучаване на английски език

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 13:32 от sssani

# 421
    Здравейте! Ако дете е записано в паралелка с профил СХН, едната матура ще е по Бел, но другата как се определя? Езикът ли ще е? Ако не е с трети или четвърти профил математика или Физика излиза, че възможностите за продължаване на образованието  ще са ограничен след това. Или се бъркам?
Другата ще е по профилиращ предмет .За СХН на национално ниво това са информатика и информационни технологии, като ще има още един или два, избрани на по-късен етап ( обикновено в края на десети клас).
Благодаря!

# 422
  • София
В 18-то в справочника отново са само езикови паралелки, не знам как да се ориентирам коя е тази с природни науки...Ще проверя в сайта на училището.
Поправям се! Намерих я паралелката.

# 423
В ДПП виждам:
18 Средно училище "Уилям Гладстон", ГР.СОФИЯ   0902   Природни науки - АЕ интензивно   профилирана   
(2 * БЕЛ + 2 * МАТ) + (1 * БЕЛ + 1 * М)

# 424
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не знам каква е общата концепция на МОН за българското образование, но прави впечатление уклонът към професионално образование и природни науки - интегрално НВО в 7 клас, закриване на профилирани паралелки за сметка на професионални, откриване на STEM профили..

# 425
  • София
Относно 51 СУ - невероятно училище...! Моето дете учи там. Дава се възможност на всяко дете да се развива, твори, да се изявява с каквото и както може и да сбъдва мечтите си!
Учителите са интелигентни, възпитани и разбрани, на академично ниво /повечето в гимназиалния курс са преподаватели във висши учебни заведения/.
Невероятна материална база - не знам дали в София има такава в друго държавно училище. Всички учебни стаи са ремонтирани, със съвременен дизайн и интериор. Има много иновативни идеи /места за отдих - дивани на всеки етаж и библиотеки, скулптури и рисунки на учениците, вкл. и в тоалетните/, компютърни зали, камери във всяка стая... В двора на училището има параклис, фитнес уреди, зеленчукова градина, тенис маси ... Непрекъснато има интересни инициативи за изява на децата ... Учителите се държат с децата с уважение, дават им възможност да се изявят, да отстояват собственото си мнение и да се конкурират помежду си. За мен това е образец за училището на бъдещето...

Благодаря за меннието, но бихте ли учитнили за гимназиалния етап ли говорите? в кой клас е детето ви, каква паралелка?

# 426
Това беше заявено още с първите правила за планиране и реализиране на ДПП в осми клас през 2019 г.
 - увеличаване на приема на ученици в посока на STEM профили и професии;
 -  повишаване на дела на приетите в VIII клас ученици в професионални гимназии и в паралелки с професионална подготовка ( през 2019 беше фиксирано - 2%, горе-долу в тези рамки се движат и през следващите две учебни години, предполагам, че ще се запази и през следващите).
По тази причина едни паралелки изчезват, а се появяват други.
Интегралните изпити в четвърти, седми и десети клас са възможност, а не правило. Засега.

# 427
  • София
В ДПП виждам:
18 Средно училище "Уилям Гладстон", ГР.СОФИЯ   0902   Природни науки - АЕ интензивно   профилирана   
(2 * БЕЛ + 2 * МАТ) + (1 * БЕЛ + 1 * М)
Благодаря и аз я намерих, недогледала съм. Остава ми чуденката само за 7-мо дали има, или няма природни науки.

# 428
Не виждам такава паралелка. Три чуждоезикови и една СХН.

# 429
  • София
Много благодаря на всички отговорили. Моля, ако някой има впечатления от 12-то да сподели. Преди 1-во или след него?

# 430
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дидева, това увеличаване, повишаване и прочие в ДПП е ясно, но ми и интересна Голямата цел на тези промени. Вероятно това, че бизнесът от години се оплаква, че няма добре подготвени кадри, има някаква връзка с тези реформи.

# 431
Само да споделя, от мой личен опит от преди 20 години, че учителката по биология (г-жа Вълкова) в 1-во е страхотна. Много добре обясняваше и държеше всеки да бъде изпитан върху всичко. До колкото знам все още е там.

Аз лично имам само хубави спомени от това училище Simple Smile

# 432
[url]Звучи добре след завършване да имаш професия, но да избираш такава още в 7 клас е неразумно. До 12 клас интересите ще се променят, като някои следва да се породят в самата среда, в която учи детето, но в повечето случаи не става така.
При синът ми се породи желание за СХН след организирана беседа в училище с ментор в ИТ сферата. Да, обаче след като разбра какво точно се учи, че са заложени точни науки, започна колебание. Математиката я бутаме някак си с допълнителни уроци, но няма как да е постоянно на уроци и по език, и по математика и тн.
Относно госпожите, които са ни преподавали и на нас, родителите, съм скептично настроена. В сегашното ни училище активните госпожи, които си вършат работата с удоволствие са млади, или на средна възраст. Повечето по-възрастни имат значителни пропуски или в налагането на дисциплина в час, или в начина на преподаване. Разбира се има и изключения!
Дано децата попаднат в среда, в която да се чувстват на място! url]

# 433
  • Ланкър, планините Овнерог
Здравейте
Някой има ли прясни впечатления от 138-мо? По-точно от японската паралелка и тази с корейски, която е професионална туризъм? Не мога да намеря в сайта много информация, а за корейската хич.

# 434
  • София
Колко пресни, става ли да са пресни от зрелостник на познати? По техни ввпечатления са доволни. Не зная подробности.

Общи условия

Активация на акаунт