Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 67 663
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Някой насочва ли се към 18-то? Мнения?
(Благодаря на двете майки, към които се обърнах на ЛС и ми дадоха полезна информация. И в двата случая - позитивна).

# 586
  • София
Наше приятелско дете завърши 18-то миналата година с арабски. Много са недоволни - липса на дисциплина и нищо не научи детето от езика. Не го препоръчват.

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 09:37 от denizara

# 587
  • София
Обикновено  чрез часове ИУЧ се допълва по някой час на езиците.
При РИЧЕ обучението е малко по-спокойно защото няма това натрупване в девети клас на предмети.А в края на цялото обучение разликата между ИИЧЕ и РИЧЕ не е много като часове.

# 588
  • у дома...
18то е много добро училище. Две близки деца са ФЕ/АЕ. Едното стигна национален кръг на олимпиадата по френски. Като го почна от А и Б.

# 589
  • София
Някой насочва ли се към 18-то? Мнения?
(Благодаря на двете майки, към които се обърнах на ЛС и ми дадоха полезна информация. И в двата случая - позитивна).
Синът ми учи в 18-то,  завърши 6 клас. Въпрос на късмет е при кой учител се падне детето. Аз не съм доволна от френския, но за сметка на това учителите по английски са супер. Едни и същи са за прогимназиален и гимназиален етап.  Учениците изглеждат нормални тийнове, не съм ставала свидетел на нещо шокиращо (живеем до училището и минавам по няколко пъти на ден оттам).

# 590
  • София
Ох,  Андариел, няма  правило  как да редиш, ОСВЕН в реда, в който искаш според желанията си... Познато дете примерно иска  единствено и само китайски да учи, вманиачено е просто. И ще пише на първо място 138-мо, на второ -18-то, макар че, ако спомените не ме лъжат, 18-то е с по-висок бал всяка една година. Но е проучило, че обучението на упоменатото място  е по-добро. И какво да направи тогава според теб? Да пише 18-то по-напред и да го приемат там ли, понеже балът е по-висок,а и ще му стигне.. Ако бях аз  с такъв интерес (не че съм), щях точно след подобно проучване на по-нискобаловото да заложа за 1-во желание  в конкретния случай, имайки предвид кой води часовете по езика там (дамата пише от години във форума), какви инициативи има за децата, как е подкрепяна паралелката от института "Конфуций", как има нейтив учител и т.н..

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 18:22 от пенсионирана русалка

# 591
138-мо е от малкото езиково-насочени училища, които вземат 3*Бел + 1*мат от матурите. Поне миналата година беше така. Ние лично няма да го пишем, защото не ни е удобно като местоположение.

# 592
  • София
Дъщеря ми завършва осми клас в 18-о с ФЕ/ИЕ.Базата е страхотна, учителката по френски е шестица от тотото.Френската катедра е доста силна.Като цяло езиковото обучение е приоритет в училището и е с традиции от години.Тясно сътрудничество има с всякакви посолства и други институции на съответните страни.Обмени се правят, празници на езиците...Имат и преподаватели,носители на езика.Като цяло сме доволни от тази първа година,макар че преки наблюдения почти нямам заради големият период на дистанционно обучение.Имат собствена платформа за целта,която е много удобна.Обратната връзка и реакция на ръководството не изненада приятно.Имам забележки към 1-2 учителя,но .. навсякъде ги има

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 19:06 от sssani

# 593
Коментирате приличните учители, но не и приличните хора…
И само за пример- в класа на сина ми, повечето деца са с 5 по БЕЛ и в същото време с около 85-90 т. на НВО БЕЛ. За съжаление, точно тези 11т разлика в балообразуването ще нареди родителите в тази тема!
Иначе, благодарим за разбирането. Мнението Ви беше абсолютно на място и особено полезно

Точно това се случи и със сина ми миналата година - представи се супер на НВО и по двата предмета, но в училище и двете госпожи отказаха да го изпитат за 6-ца, защото нямали време - трябвало да изпитват много деца и му оставиха 5-ци за годината. Това в така желаното и "елитно" 22-ро СЕУ. И, както и да го гледаме, това са си - 22 точки,  но...... Сега разбрах, че всичко си е било за добро, защото 127-мо е наистина е страхотно и той, и аз сме много доволни, че е там.

# 594
Лейди Касиопея, а какво ви отказа да продължите в 22-ро? Писахте ли го в желанията?

# 595
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Дъщеря ми завършва 9-ти клас в 18-то ФЕ+ИЕ. Бих казала, че е до учител и желание да се учи. В 8-ми клас й се падна учителка(която не е там вече), която ги галеше с перо и доста от децата закъсаха. В 9-ти дойде много възрастна и ги юрка здраво. Към останалите учители нямам забележки, освен леко към биоложката, която е супер взискателна, а те не са такъв профил.
Успех на всички

# 596
Лейди Касиопея, а какво ви отказа да продължите в 22-ро? Писахте ли го в желанията?

Нито искам да чувам повече за 22-ро, нито искам да си спомням за него. Специално в прогимназията са събрани възможно най-некадърните и мързеливи учителки по БЕЛ и Математика, които съм срещала. 7-ми клас, след като наложиха карантината /март месец/ учителката по БЕЛ влезе онлайн, даде им всички уроци и домашни до края на годината и изчезна. Появи се 2 седмици преди НВО, цитирам "за да ви подготвя за НВО". Учителката по математика не им преподаде нито един урок. Само влизаше, пускаше им по един линк с видеоуроците на Просвета и изчезваше. После ги изпитваше да види дали са го разбрали. Накрая и двете отказаха да изпитат сина ми за повишаване на оценката. Текущите му оценки бяха само 5 и 6. Звъннах, да им се помоля просто да го изпитат - той се беше подготвил чудесно. Учителката по математика каза, че няма време да се занимава с него, защото трябва да изпита други ученици, а учителката по БЕЛ каза, че точно, защото съм си позволила да я притеснявам, нямало да го изпита. Пък и той така или иначе нямало да се  представи кой знае колко добре на НВО, така че да не си правя илюзии /цитирам/. После и двете му казаха "Браво", но какво от това.
Дъщеря ми я приеха там за 1-ви клас, но категорично отказах да минавам пак през този ад.
И гимназията не е цвете. Три негови съученички останаха там, защото го бяха писали, като резерва - и трите плакаха. Две вече ги няма - преместиха се. Родителите не бяха доволни. Но не се наемам да гарантирам, че е точно така, защото не пиша от личен опит - само споделям, какво са ми разказвали родители. Сигурно има и доволни родители, щом гимназията е толкова желана.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 19:38 от Lady Cassiopeia Duval

# 597
  • София
Хубаво, като е само желанието, тогава с високия бал да пишат нискобаловите и това е!После винаги има някой, който се вайка, че не бил разбрал, че писал по-нискобалова паралелка, пък съученичката писала по-високобалова, и въпреки че съученичката е по-зле от нашето виж как влязла, а ние сме по-назад... Може би греша, че се опитвам да предупредя да внимават какво пишат, защото се "стреля веднъж" и после заекът минал баира. Тази мантра само с желанията накрая може да изиграе доста лоша шега, но всеки си решава какво да прави.

# 598
  • у дома...
А какво налага да се сравняваме постоянно с " на чича ми Петка шуринайкин син"? Комплекси? Снобизъм?

# 599
  • София
Човещина. Ходи по хората. Никой не иска да губи и друг да се окаже по-осведомен или да е направил по-добър избор.

Общи условия

Активация на акаунт