Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 67 682
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
Ох а къде беше побликувано какви предмети и по колко часа ще се учи от даден предмет? Виждам, че в 7мо има и паралелка софтуерни и хардуерни науки с АЕ, за тази паралелка нещо да знаете? И в тази връзка как мислите има ли смисъл да се записва подобна паралелка ако не е в Джон Атанасов и др подобни елитни училища
https://7-mo.com/uchilishtna-dejnost/uchebni-planove-v-gimnaziya/
Ще споделя лично мнение като родител на момче, завършило - 7-мо преди 3 години. Тогава нямаше паралелка със софтуерни и хардуерни науки. Синът ми беше профил - английски, испански, трети профилиращ - математика и четвърти - информационни технологии. Получи чудесни ниво по английски, почти никакво по испански, много добра подготовка по математика и никаква по информационни технологии. Казваше, че компютрите е училището са много зле и нищо съществено не научи. Негов приятел завърши в Джон Атанасов - Компютърни науки и пак нищо не научи, дори не си взе накрая държавния изпит по специалността. Познавам още едно момче, което учи там и пак хич го няма по специалността. Със сигурност, обаче, има деца, които научават доста неща. Просто трябва да имаш интерес към програмирането и да се занимаваш редовно. Освен това трябват добри учители по специалността, а не знам откъде ще ги намерят - те работят в IT сектора, а не стават учители.

# 571
Ох а къде беше побликувано какви предмети и по колко часа ще се учи от даден предмет? Виждам, че в 7мо има и паралелка софтуерни и хардуерни науки с АЕ, за тази паралелка нещо да знаете? И в тази връзка как мислите има ли смисъл да се записва подобна паралелка ако не е в Джон Атанасов и др подобни елитни училища
https://7-mo.com/uchilishtna-dejnost/uchebni-planove-v-gimnaziya/
Да, видях го, но имаше някъде такава информация за всички училища на едно място, за да не влизам на 100 места. Но къде вече забравих

# 572
  • София
Без да абсолютизирам - приличните учители си личат по резултатите на питомците си.
Ако едно дете е силно мотивирано, то вероятно ще направи максималното и маминка ще пише в темите за елитните у-ща. Тук е вече за не толкова спряганите.

Коментирате приличните учители, но не и приличните хора…
И само за пример- в класа на сина ми, повечето деца са с 5 по БЕЛ и в същото време с около 85-90 т. на НВО БЕЛ. За съжаление, точно тези 11т разлика в балообразуването ще нареди родителите в тази тема!
Иначе, благодарим за разбирането. Мнението Ви беше абсолютно на място и особено полезно

# 573
  • София
Мислете хладнокръвно, а не емоционално! Тук се мисли стратегически. Ако желаете две паралелки, които са с различни балове, пишете първо тази, която е с по-високия бал.
 Ако имате максимален бал от 200 точки на изпитите, но пишете първо 7-мо, а след него СМГ, то ви класира автоматично в 7-мо и изобщо не гледа нататък, че сте писали СМГ и балът евентуално може да ви стигне и за него. Казват ви честито в 7-мо и толкова.

# 574
  • София
Андариел, всички са наясно с това. Но ако искаш 7-мо повече от СМГ, първо пишеш 7-мо.

# 575
  • София
Надявам се да са наясно всички, но явно не са. Все още има хора, които не са наясно и всеки път се чудят.  Аз съм свикнала да обяснявам по сто пъти, колкото е нужно. Не разбирам ти защо трябва да се дразниш.

# 576
  • София
Аз не се дразня, но ти непрекъснато подчертаваш как първо трябва да се пишат по-високобаловите паралелки, а това просто не е вярно. Редят се според желанията, а не според бала.

# 577
  • София
Не подвеждай хората. Става въпрос за желания+бал. При равни други желания, първо е по-високобаловата паралелка. Иначе е все едно да имаш 100 лева, да харесваш обувки за 60 и обувки за 80, но да пишеш по-напред обувките за 60, а после тези от 80. При класирането на желанията ще ти изпратят обувките за 60 лева, а тези от 80 остават мираж, нищо че имаш 100 лева. Еко еднакво искаш тези от 60 и тези от 80 , първо пишеш тези от 80. Ако не искаш обувки от 80 няма никакъв смисъл да ги слагаш в списъка. Затова хората да правят сметка не само на желанията, а кое е най-желаното, после по-малко желаното, по-по-малко желаното. Ако не им трябва СМГ няма никакъв смисъл да го пишат ни след 7-мо, ни преди 7-мо.

# 578
Момичета, чета ви и виждам, че коментирате 7-мо, 127- мо и други...и понеже мисля как да редя резерви...какво мислите за 134-то и 30-то ( виждам, че в разни класации 134-то излиза доста на пред - имам в предвид след НВО в 12-ти клас ) .

# 579
  • София
Андариел, няма равни желания. Реди се точно по реда на желанията - от най-желаното надолу. Това, че за теб бала е най-великият критерий на света, не го прави всеобща истина. Ако някой заблуждава - това си ти. И пак, тъй като явно не ти е станало ясно, в тази тема хората не обсъждат СМГ, Испанската, НЕГ и подобни. Прочети пак внимателно заглавието и го осмисли.

# 580
  • София
Аз продължавам да се чудя защо тази тема се превръща в съвети за редене на желания и балообразуване...? Прочетете заглавието и се придържайте към него,за да е полезна.Миналата година тук търсех полезни мнения за конкретни училища,и намирах информация . Сега потребители като мен,които биха били полезни с мнения от опит,просто ще спрат да четат,защото фокуса е тотално изместен.

# 581
Момичета, чета ви и виждам, че коментирате 7-мо, 127- мо и други...и понеже мисля как да редя резерви...какво мислите за 134-то и 30-то ( виждам, че в разни класации 134-то излиза доста на пред - имам в предвид след НВО в 12-ти клас ) .
За 134то съм чела добри отзиви и миналата година го бях сложила също като резерва, след 32, 22, 127, 7мо - все пак имайте предвид, че ние ги редяхме резервите според езиковите предпочитания на детето (АЕ+НЕ), наред с други критерии като ДЗИ представяне, локация, отзиви и т.н. Ако не гонехме тази езикова комбинация, може би и по-нагоре щеше да е.

# 582
  • София
Аз продължавам да се чудя защо тази тема се превръща в съвети за редене на желания и балообразуване...? Прочетете заглавието и се придържайте към него,за да е полезна.Миналата година тук търсех полезни мнения за конкретни училища,и намирах информация . Сега потребители като мен,които биха били полезни с мнения от опит,просто ще спрат да четат,защото фокуса е тотално изместен.

Да, и аз бих искала повече мнения за конкретни "не елитни" училища.

Сега гледах учебния план на 134-то, СХН - АЕ се учи по 18 часа седмично, което е добре. Информатика е само 2 часа, ако правилно съм разбрала. Това за 8 клас.

# 583
  • sofia
Разгледайте и за горните класове.
В 8-ми са идентични нещата и като цяло са два варианта: ИИЧЕ - 8 ми клас език и 3-4 предмета (мат, бел, философия и не помня какво още), РИЧЕ - 8-ми клас език доста часове + всички предмети.
В 9-ти и нагоре се включват профилиращите (по професията за професионалните) и часовете по език спадат за РИЧЕ. При ИИЧЕ са малко повече.
Вторият език навсякъде е с малко часове (нещо от сорта на 2 часа седмично).

# 584
  • у дома...
Прочетете няколко страници назад за тези училища. Към какъв език се е насочило детето?

Общи условия

Активация на акаунт