Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 67 727
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Привет,

Намерих тази тема, благодарение на дама, минала вече през тази одисея.
Надявам се скоро да се донапълни с полезна информация.

# 91
Здравейте,
Детето се е ориентирало към професионална паралелка в Професионална гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“ град София. Аз обаче силно се колебая, защото е възможно да не се сформира паралелка. Може ли някой да каже какво ще се случи ако това е първо желание и не се формира паралелка с класирането . Кога се разбира, че няма да има паралелка и какви са възможностите на учениците избрали такава ?

# 92
  • софия
Дали ще има паралелка се знае още преди кандидатстването. Нали трябва да бъде посочена във формата. Всички паралелки във всички училища излизат в сайта на РУО и МОН. ДПП се утвърждава със заповед на министъра на образованието. До края на месеца би трябвало да бъде утвърден.
Бих следила сайта на Дидева. Поддържа най-актуална и проверена информация.

# 93
Дали ще има паралелка се знае още преди кандидатстването. Нали трябва да бъде посочена във формата. Всички паралелки във всички училища излизат в сайта на РУО и МОН. ДПП се утвърждава със заповед на министъра на образованието. До края на месеца би трябвало да бъде утвърден.
Бих следила сайта на Дидева. Винаги поддържа най-актуална и проверена информация.

Паралелката я има обявена като план, въпросът беше какво се случва ако няма достатъчно желаещи деца за нея

# 94
  • София
на сайта на РУО трябва да има сложен план-приемът за учебната година с всички паралелки и бройки за града. Има и други полезни документи обикновено.

# 95
  • софия
Бих следила сайта на Дидева. Винаги поддържа най-актуална и проверена информация.
Паралелката я има обявена като план, въпросът беше какво се случва ако няма достатъчно желаещи деца за нея
Има ли утвърден ДПП за тази година? Доколкото виждам такъв няма. Това, че я има в сайта на училището, не означава, че ще я има за 21/22. Ако я има, поне първата година ще трябва да се формира.

# 96
  • София
на РУО планът с паралелките трябва отдавна да е сложен. Преди беше една огромна екселска таблица.

# 97
  • София
От това, което съм чела предни години, съм останала с впечатление, че ако не се сформира паралелка, служебно ги разпределят в другите паралелки в училището.

# 98
  • софия
Анданиел, пак се изказваш неподготвена. ДПП не е утвърден. Все още е проект. Винаги е бил таблица.

# 99
  • София
така или иначе има документ. Изпитите наближават.

# 100
Аз гледах данните за четвърто класиране и ми направи впечатление че има за едната паралелка останали 15 свободни места, в друга паралелка 10 и за това се питам какво става с тези деца

# 101
  • софия
така или иначе има документ. Изпитите наближават.
Документ, в случая утвърдена заповед, няма, има проект на такава. Приемът се провежда на основание официален ИАА, а не проект на такъв.
Проектът може да е насока, но не бих се доверила на 100%, докато не излезе подписана от министъра заповед.

Kira12, бих се обадила в училището да попитам.

# 102
Може ли някой да каже какво ще се случи ако това е първо желание и не се формира паралелка с класирането . Кога се разбира, че няма да има паралелка и какви са възможностите на учениците избрали такава ?
Вариантите са няколко.
Паралелката се закрива от началника на РУО още в първи етап на класиране. По наредба закриването е преди обявяване на резултатите от първо класиране, което ме навежда на мисълта, че ако паралелката бъде закрита по този начин, просто класират учениците по следващо желание, за което имат достатъчен бал.
Паралелката се закрива след трети етап на класиране, ако записаните в нея са под норматива за минимален брой ученици, началникът на регионалното управление на образованието  насочва учениците към паралелка, в която има свободни места. ( Ученикът не е задължен да се запише там, където е насочен. Би могъл да изчака свободните след трето класиране места и да участва в т. нар. " директорско" класиране.)
По изключение, след съгласуване с финансиращия орган началникът на регионалното управление на образованието може да не я закрива. ( Не знам как точно се взема такова решение, но знам, че се е случвало да бъдат утвърдени маломерни паралелки).

Проектът може да е насока, но не бих се доверила на 100%, докато не излезе подписана от министъра заповед.
ДПП в VIII клас на неспециализираните училища се утвърждава със заповед на началника на РУО.

# 103
  • European Union
Аз гледах данните за четвърто класиране и ми направи впечатление че има за едната паралелка останали 15 свободни места, в друга паралелка 10 и за това се питам какво става с тези деца
Много вероятно е от двете паралелки да са направили една. В някои случаи закриват едната специалност и пренасочват децата към другата, а в други - приемат по половин паралелка от всяка специалност. Директорите решават, а те обикновено избягват да делят класовете по специалности, защото е по-скъпо за издръжка, но зависи колко им е важно да запазят специалността. Най-добре е да се обадите в училището и да кажете, че проявявате интерес за следващата учебна година.

# 104
Аз само ще Ви дам съвет да погледнете страницата на МОН, в която са пуснати абсолютно всички училища, с техните паралелки, разпределени по области. Предполагам, че там ще бъде по-актуална информацията от проекта на РУО.
https://planpriem.mon.bg/

Общи условия

Активация на акаунт