Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 69 169
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
  • sofia
Е, и аз съм мръзнала в Икарусите, пътувах от Овча купел до центъра и е имало случаи сутрин да не мога да се кача в автобуса, ама дайте по-реалистично. Пътят е само един от многото фактори за избор. Отделно зависи и от вида училище и какъв избор има от аналогични училища.
Между някакви с идентичен бал и предлагани езици, ще изберем по-близкото, много ясно.

# 301
  • София
Когато редихме желанията качих дъщеря ми в колата и я разходих до набелязаните  училища.И нещата се визуализираха.Разбира се водещото е паралелката.Но смея да твърдя и един ирационален фактори, който оказа влияние в последствие Има сгради и места,които просто ви привличат.При нас се получи точно  така.Дъщера ми при опознавателната визита остана впечатлена от 18 СУ.В момента учи там и си спомняме неведнъж усещането от онази първа среща с него

# 302
  • у дома...
Дъщеря ми пътува от друго населено място до София. В момента пътува час с влак и половин час с метро до училището. Но е щастлива и доволна. Влезна още на първо класиране в желаното училище и паралелка. Което си беше и единственото желано на 100%. Всички останали 12 паралелки, които писахме, бяха компромисни.

# 303
  • София
Ако училището е категорична мечта, тогава разстоянието не е чак такъв фактор, но при сравнително равностойни като училище желания, със сигурност близкото е за предпочитане.
Времето е единственият невъзобновяем ресурс, с който разполагаме.

# 304
  • София
... но при сравнително равностойни като училище желания, със сигурност близкото е за предпочитане.
... или равностойни нежелания  Flushed

# 305
  • София
Трябва да редите, така че да има по-малко желани, а не нежелани.
Нежеланите са извън подредбата.
Преди няколко години познати дете беше в групата в школата с най-високи входни, резултати, справяше е отлично,  в т.ч на ПИ, но денят на НВО не бе нейния. Резултатите за момче биха стигнали за гимназията, която искаше, но за момиче - не. Прие резултата и последва желанието си неелитна гимназия - доволно е.

# 306
  • София
Като стигне до редене на желания сложете всичко, дори накрая от нежеланите. Колкото повече желания, толкова по-добре.

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 10:50 от Andariel

# 307
  • нейде там, където ....
Като стигне до редене на желания сложете всичко, дори накрая от нежеланите, за да не се окажете в положение да не ви класират, защото не стига балът още на първо класиране, пропускате автоматично и второто и директно отивате на трето, а там вече нещата са рискови. Колкото повече желания, толкова по-добре.

Автоматично участват във второто класиране, не го пропускат! Не заблуждавайте и без това изнервените родители!

# 308
  • софия
При редене на желанията, както неведнъж е казвала Дидева, редите по ред на желанията. Не се ограничавайте от бала на децата. Разбира се съобразявате се с него, но не можете да знаете какъв е балът на другите деца и мястото на "вашите" училища в техните желания. Но не пишете само най-желаните. Винаги пишете и не толкова желани. Работа на системата е да ги класира първо на мястото, за което имат достатъчен резултат.

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 10:48 от zvаnchе

# 309
  • София
Така или иначе и тук във форума, и извън него зная за достатъчно много случаи, в които от родителско недоглеждане децата не можаха да се класират ни на първо, ни на второ, защото не им стигнаха желанията. Да изпишеш повече желания не е кой знае какъв труд, най-много родителя да го заболи ръката и главата от внимаване при попълване на бланката. Седми клас е веднъж, няма да му паднат ръцете на възрастния да попише малко повече.

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 10:50 от Andariel

# 310
Аз знам точно кои училища искам ( третокласни са) и въобще не ми е нужно да пиша училища, които не искам.

# 311
  • София
Тогава рискуваш детето ти да увисне. Има неща, които не са до "искам", а до "трябва".

# 312
Тогава рискуваш детето ти да увисне. Има неща, които не са до "искам", а до "трябва".
Да бе, за третокласните се избиват.

# 313
  • нейде там, където ....
Наредба № 10 от 1 септември 2016 г. за организация на
дейностите в училищното образование
....
Чл. 67. (1) Във втория етап на класиране участват учениците,
които:
1. не са приети;

2. са приети по второ или следващо желание, но не са се
записали и са подали заявление по чл. 66.
(2) Във втория етап на класиране учениците по ал. 1, т. 2 се
класират на мястото си от първия етап на класиране или на по-предно
свое желание.
(3) Резултатите от втория етап на класиране се обявяват от
началника на регионалното управление на образованието.
(4) Класираните ученици се записват в училището или губят
мястото, на което са класирани.
(5) Приемащите училища предават в регионалното управление
на образованието списъците със записаните ученици и свободните
места.

...
Неприятното е, че не знаеш къде е измежду всичките си желания и дали ще се закачи някъде и на второто.

......

Как ще участва във второ класиране автоматично като трябва да подаде заявление в училището от първото класиране, че минава на второ?
Участва във второто класиране, без да подава заявление, АКО не е прието детето на първо класиране.

Имам познати деца, които минаха по този път.

# 314

Общи условия

Активация на акаунт