Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 69 154
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Ако дъщеря ти има бал 350 (не зная сега какви са точките), а приятелката й има бал 400 точки, и двете започнат да пишат желанията по един и същи начин, започвайки от СМГ, АЕГ, НЕГ....... и надолу 18-то, 7-мо и т.н., то приятелката й ще е класирана в училището, което е по-напред. Обаче ако тя пише 18-то, 7-мо, СМГ, НЕГ, а вие запазите своята подредба от СМГ, АЕГ, НЕГ...., то приятелката ще я класират в 18-то, защото е писала първо него и няма шанс за никъде другаде, защото е първото й желание и или се записва там, или се отказва изобщо и отива на трето класиране със съвсем ново заявление за останалите места от първо и второ класиране. Вас може да ви класират пак в 18-то, но на второ класиране имате шанс да мръднете нагоре. Няма да стигнете до СМГ или АЕГ, ако там минималният бал е 450 точки, но пак ще сте в по-добро положение от приятелката.

# 331
  • София
Не става въпрос дете с по-нисък да я измести, а ако са с близък бал, дъщеря ми няма да е класирана по първите си желания, ако сме писали "топ" гимназиите, а другото дете ще е класирано, защото е писало по първи желания училища, в които балът му стига да се класира.
Всъщност разбирам какво искате да ми кажете- дори и ако това училище е в ниските желания на дъщеря ми, тя пак ще бъде класирана там, нищо, че други деца са го писали например като първо желание, но ако са с по-нисък бал, ще бъде класирана тя, а не те. Нали правилно разбирам?
Да точно така. Ако дете с бал 200 е писало училище Х на първо място, а дете с бал 250 го е писало на 35-то място и не му стига бала за по-горните желания, пак то ще бъдe прието в училище Х, а не детето с по-ниския бал, независимо, че го е писало на първо място.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 12:33 от sanaka

# 332
  • София
Благодаря Ви, дами, за доброто обяснение, разясниха ми се нещата.

# 333
  • у дома...
Подредете паралелките според желанията на детето ви. Дори това да означава на първо място СМГ при бал 200. Но включете и училища според бала. Изчакайте резултатите от НВО - често децата ни правят чудеса от храброст. Вижте и статистиките за успеваемост. И преценете. Но се съобразете и с детето.

# 334
  • София
Подредете паралелките според желанията на детето ви. Дори това да означава на първо място СМГ при бал 200.
Всъщност, от горните обяснения разбрах точно обратното. Защото дори ако желанията на детето са на първо място да пише 18-о училище, на второ, 22-о, на трето - 7-о и т.н. училища от втория "ешелон",  първо трябва да пишем СМГ, НПМГ, английска френска и т.н. от топ 10.
Казвам това с предположението, че не всички деца имат първо желание СМГ, НПМГ и т.н.

# 335
  • София
Започнах примерния списък със СМГ, защото тези училища обикновено са от най-желаните с най-космическите балове. За по-лесно разбиране на идеята на класирането.  Ако детето няма желание за СМГ да не го пише, а да започне с училището, което е с най-високия хипотетичен бал на желаност от другите и от самото дете.

# 336
  • София
Ivau, аз мисля да направя нещо средноаритметично между реализъм и желания. Че в СМГ, НПМГ и 1-ва Немска няма да имаме реален шанс ми е ясно, затова просто не виждам смисъл да ги пишем по първите желания. Но примерно може да сложим 35-то, 133-то напред, после 18-то, пък каквото сабя покаже. Ще се осмеля и за английските и френската също...

# 337
  • София
АМа защо да ги пише тия желания ако не  ги иска? Нали затова се наричат желания? ИЛИ пак  ще го играем- да не похабим бала....? На дъщеря ми миналата година записахме първите желания , въпреки че нямаше  шанс за тях никакъв.Ей така- за да ги види черно на бяло.Знаехме си че реалните шансове са  от  номер 5 надолу.НО  какво  пречи да напишете? НИщо не губите.ДОри и химикал не хабите-  на един клик разстояние просто маркирате.Реалисти сте.Вашето  първо желание може и да си остава химера, а реалното първо, което сте сложили на 5-о място да речем си е реалната цел.

# 338
  • София
Какво му е лошото на "да не похабим бала"? В крайна сметка децата са работили за този бал поне две години по курсове и уроци. Нека си го използват на макс. Често се получава уж нямат шансове, уж не искат, пък като ударят печалбата да видиш как после се оказва, че искат. Никой не се отказва от награда, дори в началото да не я е искал особено. Проблемът обикновено е за най-космическите балове, когато е почти сигурно, че ще влязат по първо желание - тогава е проблемът кое да е това първо желание.

# 339
  • София
Проблемът обикновено е за най-космическите балове, когато е почти сигурно, че ще влязат по първо желание - тогава е проблемът кое да е това първо желание.

Хаха, викаш, ние да не се кахърим толкоз чак  Laughing

# 340
  • София
Чакай малко, още сте в първото полувреме, а до финалния съдийски сигнал има много пот да се пролее! Simple Smile Пилците ще ги броите като излязат резултатите от изпитите.

# 341
  • у дома...
Подредете паралелките според желанията на детето ви. Дори това да означава на първо място СМГ при бал 200.
Всъщност, от горните обяснения разбрах точно обратното. Защото дори ако желанията на детето са на първо място да пише 18-о училище, на второ, 22-о, на трето - 7-о и т.н. училища от втория "ешелон",  първо трябва да пишем СМГ, НПМГ, английска френска и т.н. от топ 10.
Казвам това с предположението, че не всички деца имат първо желание СМГ, НПМГ и т.н.
Аз имах предвид, че детето може да има бал 200 и да иска да кандидатства в СМГ. А не, че е задължително да се пишат първо училища от топ 10. Просто следвайте желанието на детето - на първо място запишете най-най-желаната от НЕГО паралелка.

Мивалата година при кандидатстването писахме около 13-14 паралелки. Като само тази на първо място беше единствената желана без забележки или условности- Всички останали бяха компромис - едните бяха с различен първи език, други бяха с различни профилиращи или СТЕМ паралелки, при трети компромисът беше с училището, а последните две бяха мой избор. Приключихме още на първо класиране, първо желание - 30 СУ ИЕ/АЕ/БЕЛ.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 14:41 от Просто_майка

# 342
  • София
Всъщност, от горните обяснения разбрах точно обратното. Защото дори ако желанията на детето са на първо място да пише 18-о училище, на второ, 22-о, на трето - 7-о и т.н. училища от втория "ешелон",  първо трябва да пишем СМГ, НПМГ, английска френска и т.н. от топ 10.
Аз имах предвид, че детето може да има бал 200 и да иска да кандидатства в СМГ. А не, че е задължително да се пишат първо училища от топ 10. Просто следвайте желанието на детето - на първо място запишете най-най-желаната от НЕГО паралелка.

Мивалата година при кандидатстването писахме около 13-14 паралелки. Като само тази на първо място беше единствената желана без забележки или условности- Всички останали бяха компромис - едните бяха с различен първи език, други бяха с различни профилиращи или СТЕМ паралелки, при трети компромисът беше с училището, а последните две бяха мой избор. Приключихме още на първо класиране, първо желание - 30 СУ ИЕ/АЕ/БЕЛ.

Доволни ли сте от избора си на училище?

# 343
  • у дома...
Скрит текст:

Доволни ли сте от избора си на училище?
Абсолютно да! Попадна на страхотни учители, базата на училището е много добра и се подобрява непрекъснато. Не съм чула учител да се държи недобре с децата. Опитват се всячески да накарат децата да учат. Никога не отказват консултации. И оценките са максимално реални. Детето ми е щастливо там. Намери нови приятели.

# 344
  • София
Какво му е лошото на "да не похабим бала"? В крайна сметка децата са работили за този бал поне две години по курсове и уроци. Нека си го използват на макс. Често се получава уж нямат шансове, уж не искат, пък като ударят печалбата да видиш как после се оказва, че искат.
Аз си мисля че.насила хубост не става .И ако нещо се прави с нежелание,ще е мъка пет години.Ето,моето дете не желае да чуе немска реч.Не може да си представи че може да учи някога този език.И категорично не се включи подобна опция нито за първи нито за втори език.И дори да имаше бал за немската не бихме го записали.Това имам предвид . Просто трябва да се следва желанието.Наистина понякога трябва да бъдат подбутвания и насочвани децата,но при явна неприязън и нежелание за нещо,не виждам причина да пиша нежелания и да обричам детето си на нещастие само и само защото в статистиките видиш ли даденото училище е топ.Успвх на децата Всяко ще намери пътя си

Общи условия

Активация на акаунт