Tичане (6)

• 76 641
  • 759
  •   1
Отговори
# 615
Момичета, някоя да е имала проблем с коляното - по специално плика синдром ? Първо се опасявах за менискус, но май е това. Ортопеда каза, че може и само да мине, ако не - опрерация. До тогава никакво тичане и без планински преходи Sob

Намерете добър физиотерапевт за второ мнение и терапия.
Повече за ортопеди не искам и да чувам. В потрес съм от безхаберието на някои.

# 616
Аз водя детето при един физиотерапевт, но е на 87 години и взима 60 лв за 20 минути физиотерапия. Ако някой се интересува, мога да дам телефон на лични, но се ходи много пъти и общо взето разхода си е цифра. При нас за сега има успех, но не е решен напълно въпросът. Аз се притеснявах детето ми да не остане инвалид, заради проблем с лакътя. И се надявам въпросът да се разреши, но като цяло не смея да препоръчвам, за да не подведат някого. Ужасно неприятно е да имаш проблем с крайниците, уж не се умира от него, уж медицината напреднала, но ние се балтахме при сто доктора и решение никакво.

# 617
  • София
Днес малко над 2 км без спиране.
Не съм очаквала, че ще напредвам толкова бързо.

# 618
Рентген на коляното правен ли е?

# 619
Случвало ли ви се е да ви болят (сякаш) глезените при ходене? В неделя правих доста дълго бягане и от тогава като ходя ме наболява в района на глезените. За първи път ми се случва и не знам дали е нещо нормално, което ще си мине, или трябва да тренирам специално за глезени нещо?

# 620
При мен проблемът с болката се оказа спукване на тибията. Идея си нямам как съм го направила това при тичането .
Добре, че не продължих да се напъвам до тичам въпреки болката, защото можеше и до счупване на крайника да се стигне.

# 621
  • София
Всичко се разгрява преди тичане - стъпала, глезени, колене, тазобедрени стави, ханш, кръст, ръце, врат. Има много причини, поради които може да Ви болят глезените. Не е нормално и е причина човек да промени нещо в тичането.

# 622
Малко хора тичат правилно.При спринтьори отнема години да се научиш да бягаш разхлабено,да имаш оптималната стойка и тн.
Повечето хора си мислят,че могат просто да почнат да тичат,след като години наред не са спортували...
Обърнете внимание как бягате-стойката,стъпването.Често причината за болка е,че се натоварва повече дадена част от тялото.Разгряването също е много важно,както беше написано по-горе.Маратонката трябва да е малко по-голям номер от това,което носите като обувка обикновено.Поне 2 см трябва да има отпред разстояние между пръстите и подметката. И качествени маратонки за бягане-аз такива в Декатлон досега не съм виждал..И разбира се...след около година средно маратонките трябва да се сменят..

# 623
Напълно съм съгласна с Ricko7. И още нещо  - сводове. Не всяка маратонка е подходяща за всеки тип стъпало. Има високи сводове, ниски. Бягането с маратонки, които са удобни на някой друг или препоръчвани от не знам кой, или пък просто защото били на някаква марка, но несъобразено с анатомията на стъпалото могат да доведат до травми и подобни болезнени усещания също.

Не знам къде има в момента машинки за диагностика на стъпалото и доколко е квалифициран персонала, който ги обслужва, но при болки появили се по време на бягане си заслужава да хвърли човек едно око какво е положението със сводовете. Може и при ортопед.

# 624
И аз се завръщам към групата ви. След като стигнах до 5 кв два пъти в седмицата поради ред причини- лошо време, болни деца, работа- спрях и сега рестартирах Couch to 5km.  Относно болката в глезените - като стартирах много се стараех- изчетох всички теми, за да видя опита ви и се разгрявах и обувки избрах и въпреки всичко имах силни болки в глезените и оток- оказа се от трасето- беше под наклон- като аз не тичах по посока на наклона . Успех и приятно тичане на всички!

# 625
Много може да са причините за болка в глезените.Ако боли на всяко бягане...нещата не са ок и си обърнете внимание.
При мен почна с дискомфорт в глезените,после почна силно да ме боли коляното и след рентген се установи артроза 1 степен.Имах стара футболна травма на глезена още от студентските години,после операция на бурсит преди десетина години точно до кокалчето.Бягах си нормално,но вече функционално знаех,че не  на 100 процента-отслабено е всичко там отдясно.Трябваше да сложа наколенка,но се отнесох нехайно към нещата...
Та,внимавайте-имате ли болка в няколко последователни кроса...не продължавайте с идеята,че е временно,ще отмине и тн

П.П Болка в глезените може да има и от наднормено тегло...В такъв случай се почва с ходене и като се свалят килограми се преминава към бягането.За мъже границата е около 95 кг,за жени 75 кг...

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 20:18 от Ricko7

# 626
Много благодаря на всички, които споделиха опит за проблеми с глезените. Осъзнах, че не съм дала много информация, но има шанс да е било и от наклона в допълнение към разстоянието, защото за първи път бягах по наклон. Дадох си почивка 5 дена и ми мина май, ще пробвам утре-вдругиден да изляза пак да тичам и се надявам, че ще е без проблеми.

Между другото, имаше едно мнение за маратонките и сводовете, което напълно подкрепям. Аз преди имах проблеми с коленете, което ортопедът каза, че е от походката и в бягането се изостря. Направиха ми подметки по стъпалото (които си ги нося в стабилни маратонки за бягане, не е само от подметките) и сега съм 6 точки, никакви проблеми с коленете не съм имала.

# 627
  • София
Днес 4,5 км без почивка.

# 628
  • София
Съжалявам, че пускам последователен пост.
Утре ще има благотворително бягане в Борисовата градина. Само 1 км, но с добра кауза. Аз ще участвам.

https://facebook.com/events/s/%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1% … 1271469123506014/

# 629
  • София
Който не може да отиде, а има желание да помогне на момичето, има и банкова сметка, по която може да се преведе сума.

Общи условия

Активация на акаунт