фиброаденом-да го махам ли?

• 194 063
  • 762
  •   1
Отговори
# 240
В крайна сметка не е толкава страшно след като го махнеш и със сигурност вече знаеш, че е само фиброаденом и в него нищо не се крие... Вече минаха 9 месеца от моята операция и съм съвсем добре. В началото поизчетох доста и се поизплаших, че едва ли не тия фиброаденоми никнат като гъби и трябва да се опирераш често често, но явно не е точно така. Добре съм и съм си съвсем спокойна. Не съжалявам, че се оперирах.

# 241
  • София
И аз го махнах преди 2 години и не се е появил отново. Имам други два миниатюрни, но не мисля да ги махам, ако не пораснат.

# 242
И аз имам фиброаденом и на 24 ми е операцията. Ще се оперирам при доктор Белинов в клиниката в Аспарухово, във Варна. Моля ако някой е минал вече от там да сподели опит.

# 243
Момичета,изчетох темата докрай и ми и направо онемях  Sick Колко много от вас са се подлагали многократно на операции.Преди 2 седмици при профилактичен преглед ми откриха,по думите на доктора доброкачествено образование-5 мм с ехограф,каза че е добре да го наблюдаваме и да отида след 6 мес отново (по-рано нямало смисъл,защото трябва да се види дали расте и с колко) Много се шашнах,три пъти го питах дали не е злокачествено,той ми каза че е убеден (взе да ми обяснява че туморите били по-плътни образования и хвърляли сянка и т.н.) и че преди се е считало,че може да се изроди,но не било вярно,само ако нараства ще го оперираме и не се препоръчвало на жени преди 35 ,защото можело да забременеят и тогава заради хормоните пак да се появят.Беше нещо от този род,не съм специалист да боравя с термини.Сега като ви чета,всичките се оперирате,че чак ви го изследват със съмнение за злокачествено  Sick Направо съвсем ше шашнах,а уж обяснявах на мъжа ми,че не било опасно.Доктора,който ме прегледа е хирург-онколог и е известен в града.Мисля да се допитам до още едно лекарско мнение.Но определено се шашнах  Confused

Пп Christian',опитах да ти пратя съобщение,но пощенската ти кутия е препълнена.Ще се радвам да се включиш с коментар,предполагам си медицинско лице.
Един въпрос ме тормози:възможно ли е на ехограф да се види дали е доброкачествено или злокачествено?

Последна редакция: ср, 17 сеп 2008, 13:59 от DARI_76

# 244
  • София
Здравей, и аз имам 5 милиметрова бучка и не смятам да я махам. По-нагоре писах, че миналия фиброаденом ми го махнаха, но той беше сантиметър и половина. Не знам дали на ехограф може да се прецени, не на 100% със сигурност.

# 245
Оперираха ме миналата година от 18 мм фиброаденом. Тогава гърдите ми бяха напрегнати и болезнени, но и бучката се напипваше. От няколко дена чувствам същите болки, но не напипвам нищо. Дали е възможно пак да се е образувало нещо?

# 246
DARY 76 не се плаши, аз  съм на 44 вече и за това ми препоръчаха да го махна, за да го изследват. На моята възраст имало риск 10% да се изроди в злокачествено. Знаех, че го имам поне шест месеца преди да се оперирам, а ходих и при трима различни лекари за мнение. На ехограф мисля, че не могат да определят точно, за това ми направиха пункция, която също не дава точни резултати и мамографска снимка, която дава по-добра представа за нещата. Сега съм си добре и не се притеснявам, както преди.

# 247
Привет,момичета!Аз бях на лекар преди 2 дни,както писах моето удебеление е от 6 години без да се е променил като размер.Лекарят-онколог ми каза да отида в онкологията на преглед след 2 седмици,понеже ще отсъства и там ще ме прегледа с техните ехографски апарати,които отчитали с по-голяма точност в сравнение от тези на гинеколозите/с една дума имало различни видове ехографи,или нещо такова/.Каза ми,че ако е киста,ще има пункция,за да издърпа течността,а ако е фибораденом ще го изреже ,понеже при евентуална бременост може да започне да расте и да всее паника.Ще Ви информирам допълнително.Стискайте палци!
Също ми каза,че на ден се изследват по такива направление поне по 20 жени,явно тези образувания са станали много "популярни" сред всички възрастови групи.

# 248
presty,как така пункцията не дава точни резултати?А за мамографията съм чувала че облъчва.Правила съм си преди години и сега съжалявам.Азс май ще изчакам 6 мес да видя дали расте и тогава ще му мисля.Както ме посъветва доктора.Но ще направя стрийптиз и на още един доФтор  Mr. Green за по-сигурно.

# 249
Здравейте.
И аз имах фиброаденом-8/4 мм.,който беше открит през 2004 год.От тогава ходя на редовни профилактични прегледи на ехограф,през 6 месеца.Последния ми преглед беше миналия месец.
Фиброадемома беше изчезнал.
Много съм радостна и щастлива.
Между другото,все още си кърмя бебка.(само вечер)

# 250
  • софия
Здравейте на всички,на 17 съм и онзи ден ми махнаха така наречения фиброаденом,който си беше голям и лекаря и за миг не се поколеба че трябва да ме оперира за да ми го махне.. с местна упойка беше.. малко съм наплашена че съм толкова малка пък имах такова нещо в себе си.. поне си го видях като ми го махнаха,щеше ми се да го пипна ама докато ги помоля и те го изнесоха.. не съм чела цялата тема защото нямам много време но някой може ли да ми каже дали след като са му го махнали един път се е появило отново?

# 251
DARI 76, правилно си решила да се консултираш и с друг лекар, аз се оперирах при третия  - беше най-готиния... Майтапя се. Всъщност той най-подробно ми обясни защо е по-добре да го направя. Аз не съм от тези дето много редовно ходят по доктори и за това най-вече реших да се отърва по-бързо. Мамографска снимка се прави за по-точно диагноза. На ехографа само ми казаха, че вече имам нещо повече от киста, а от пункцията не е много сигурно, че това нещо повече не е злокачествено.

# 252

Един въпрос ме тормози:възможно ли е на ехограф да се види дали е доброкачествено или злокачествено?

Moже да ти звучи парадоксално, но често на ехографа се вижда много по-добре, отколкото на мамограф. Особено когато гърдите са млади, с по-плътна структура. Направо не знам нашите лекари с какъв акъл са ме пращали на мамограф! И да ми говорят после глупости, че контурите били неясни и най-вероятно било карцином. #Cussing out Е, оперираха го - аденом се оказа. Много некадърно направена операция в онкологията в Дървеница. Не искам да разказвам последствията, че тук четат бъдещи пациентки. Явно не са го и изчистили добре, защото пак се появи. След втората ми операция в чужбина нямам оплаквания, даже поправиха грозния белег - сега почти не личи.
За това, че аденомът щял да изчезне сам... хм, кой лекар твърди това? Понякога кистите се пукат и резорбират, но те са балончета, пълни с течност, а аденомът е плътно клетъчно образувание. Ще ми е интересно да чуя мнения по този въпрос...

# 253

ЗДР.ВСИЧКИ,Казвам се Валя, на 41г., от Ямбол. На 25.09.2008 при проф. преглед с ехограф ми казаха, че имам фиброаденом- 9,5 мм. Не трябвало да го оперирам,а само да го наблюдавам. В Ямбол нямаме специалист.Аз прочетох всичко във форума и реших да се оперирам.Предложиха ми мн. добър коремен хирург, но аз се колебая. Имам здр. застраховка в добр. осигурителна мрежа ДОМ-ЗДРАВЕ.Те ми казаха, че могат да ми осигурят преглед в СВЕТА СОФИЯ- БИВША ТИНА КИРКОВА.Мога ли да разчитам на тях .Ако някой е ползвал услугите им , нека сподели впечатления.  БЛАГОДАРЯ.БЪДЕТЕ ЗДРАВИ.

# 254
Валентина не бързай да се оперираш! Направи всички необходими изследвания и фиброаденома трябва да се наблюдава. Не се стресирай,защото така няма да си помогнеш.Моята история е от преди 28години. Прочети я в''Като че ли жените по-често се разболяват от рак''Там подробно съм описала какво се случи с мен тогава, когато бях на 24 години.Размисли се, какво човек сам може да  си причини ,с начина на своето мислене.
Желая ти силна вяра и дано  успееш да победиш страховете си! newsm10

Общи условия

Активация на акаунт