Нашите цветя - обща тема 2

• 35 312
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
  • софия
Отчупих си тези и съм ги сложила във вода в очакване да ми дойде музата и имам време да ги засадя. Не съм и сигурна къде точно ще ги позиционирам.
Скрит текст:
Дървото на живота (?) даже е пуснало коренчета. Едното клонче е малко изстрадало, но растението беше пред строеж, надявам се да не го уморя.

# 586
Магни, редактирах си предишното мнение, да не те заблудя. Аз само чета за бонзаите в интернет, явно има много заблуждаваща информация. Вземам си думите назад Grinning Grinning Grinning
И аз искам да опитам, но досега не съм се занимавала. Даже си търсих портулакария, защото според един сайт била подходяща за начинаещи.
Ако решиш да опиташ, моля те споделяй какво се случва с растението!

# 587
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Simple Smile Simple Smile Това обяснява всичко. Simple Smile
щом при вас е многогодишна, вдървява се стъблото, значи няма проблем да си я правиш каквото поискаш.
виждала съм снимки на бонзай бръшлян. не мога да си представя колко години трябва да чакаш  за да стане стъбло като на дърво. Simple Smile един палец дебело.

и още нещо. класическите бонзаи са дървета. държат ги в много плитки саксии, за да ограничат растежа. ти не искаш да го ограничаваш, искаш да има форма на бонзай. стрижи смело и оформяй с тел "клончетата" които искаш да стърчат или да висят. Simple Smile

допълвам се с Simple Smile

# 588
Благодаря ви момичета. Нищо не пречи да опитам с ваша помощ. Ще режа, ще снимам и ще наблюдаваме какво се случва. Но със сигурност ще отнеме време. Бързо се хваща, мога да рискувам с по-голямото, че има доста по-дебело стебло. А и винаги мога да си хвана ново, бързо се хваща. Между другото опита да си завъдя жасмин се оказа неуспешен. И във вода и в пръст изгниха клончетата. Ще чупя нови или най-добре напролет ще си купя готов отледан. Simple Smile Юката обаче е добре. Октомври ще събирам семена от палмите. Майка ми отглежда прекрасни такива след всяко гостуване при мен. Крайно време е да си завъдя и аз. Simple Smile

# 589
Скрит текст:
Отчупих си тези и съм ги сложила във вода в очакване да ми дойде музата и имам време да ги засадя. Не съм и сигурна къде точно ще ги позиционирам.
Скрит текст:
Дървото на живота (?) даже е пуснало коренчета. Едното клонче е малко изстрадало, но растението беше пред строеж, надявам се да не го уморя.

Дървото на живота се захваща много лесно и не е нужно да чакаш да пусне корени. На мен ми се хващат отчупени клончета, просто ги бодвам в земя, не са нужни коренчета. Направо ги засаждай, защото то не обича много вода и има опасност да изгният така.

# 590
За дървото на живота - бях си чопнала две клончета, едното боднах директно, а другото във вода първо. Експеримента ми Joy показа, че директно засятото се захвана много бързо, дори не залиня, а другото още не може да се оправи съвсем, вече месец е в саксия. Thinking
Да ви покажа и новото попълнение. От приятелка, която го гледа, обаче не знае какво е. Аз реших, че е някаква хавортия, може би защото много се зарибих по тях и искам да си събера различни. Как мислите, на прав път ли съм?

# 591
  • софия
Сега ще ме карате довечера да се занимавам със садене, а не го предвиждах така Simple Smile Чаках вдъхновение.

# 592
Здравейте, отглеждам на два балкона калдъръмчета и тагетис. Проблем се появява само на единия балкон, което е доста странно според мен.
Листата на цветята започват бавно да побеляват, като с времето обхваща цялото растение и цветята умират.
Със сигурност не брашнеста мана, тъй като съм виждала как изглежда.
Тези петна  не могат да се махнат и сякаш обезцветяват листата.
Не виждам никакви насекоми, освен дребни мушици от влагата.
Ако някой се е сблъсквал с този проблем ще съм благодарна да сподели.
В интернет не успях да открия нищо подобно.

Последна редакция: сб, 29 авг 2020, 15:42 от vania7

# 593
Много полезна информация за дървото на живота, в момента съм боднала едно клонче в пръст и следя. 3-4 седмици минаха, засега не мога да преценя - не се е наперило още, но и не е спихнато.
И моите тагетеси страдат от нещо такова - те така си и порастват - с бели точки по листата, сигурно семената са заразени. А май и по другите е тръгнало, но то лятото попремина, така че каквото, такова. Невените вече ми лазят по нервите и мисля скоро да освобождават, а следващата година въобще да не садя - много високи са и с течение на сезона с все по-дребни и жълти цветчета. Нито един оранжев не остана - всичките станаха жълти.
Намерих и снимка, на която се виждат точно тези бели точки по листата на тагетеса:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 29 авг 2020, 01:19 от Rayna13

# 594
Искам да ви покажа един суколент ,подарък от една съфорумката didka  за което много и благодаря!

И кактуса ми пак ме зарадва

# 595
  • София
Кротоните ми 3 пъти се пробваха да цъфтят и все им окапваха пъпките. Накрая единият цъфна
Скрит текст:
Четох в нета, че е възможно да загинат след прецъфтяване. Дано оцелеят.
Листата определено са по-хубави и интересни от цветчетата.

Добри, помня че си писахме на ЛС за някаква китка... Забравих Flushed

# 596
  • Пловдив
Rayna, според мен си имаш акари по тагетисите. Едни така ми загинаха, целите станаха в паяжинки после. Случва се често по балконските светя, и едни карамфилчета така ми заминаха. Има препарати за пръскане, но не можах да ги спася Sad

# 597
  • Карлово
Невените вече ми лазят по нервите и мисля скоро да освобождават, а следващата година въобще да не садя - много високи са и с течение на сезона с все по-дребни и жълти цветчета. Нито един оранжев не остана - всичките станаха жълти.
Тази година на всички хора невените не са като предходната година.
Аз миналата година харесах на съседка и и поисках расад, но послед един по един оскубах всички корени по посочената от тебе причина. Няма догодина да рискувам  с тях. Ще опитам клалдаръмчета, че са по нисички, само да не ги преполея.

# 598
И моите невени бяха много смотани тази година, за разлика от миналата, и се чудих какво им става. Миналата година цъфтяха месеци наред и си бяха нисички добре оформени. Поне ще знам, че тази година лошият им вид не се дължи на моите нежни грижи Grinning

# 599
  • In transit
Момичета, далиите многогодишни ли са?
Моите нещо поизгоряха от слънцето и се маносаха листата. Изрязах ги доста издъно, но пак тръгнаха...мисля да ги засадя в двора, но дали ще могат да презимуват на открито?

Данилу, бързо възстановяване.

Общи условия

Активация на акаунт