Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 655
  • 765
  •   1
Отговори
# 105
Хаха , педиатърката ми пълни душата.
Не е грешно, това е на поискване.
Подплънки зависи какви използвате. Най- хубавите, на които съм попадала са Лансинох и са на добра цена. На Нук също са хубави, но са доста скъпи. Авент не са хубави, спарват. Има и разни евтини по аптеките и големите магазини като Кауфланд и са всичките много зле, държат мокро, даге някои пропускат и навън.

# 106
Няма старо и ново мляко, няма такова нещо. Кърмата се обработва изключително бързо. Как е наддало детето, щом сте били при педиатъра?

Не е грешно,но наистива е добре да се видиш с консултант за засукването.

# 107
Точно на Авент са ми и не ми харесват.

С консултанткатае се видим, само че другата седмица.
За наддаването: родена 3060,най-ниско тегло 2860, след 21 дни 3760. Май много добре наддава. Спрях АМ и е само на кърма. За сега положението с повръщснето е много добре, поносимо. Стискайте палци така да остане.

# 108
Здравейте Simple Smile Моля за помощ от консултант: в последно време бебето ми (45 дни) нощем суче само от едната гърда на едното хранене и от другата на следващото хранене. Не успявам да дам и двете гърди. Съответно се получават дълги паузи, в които бебето не е сукало от гърдите. Притеснявам се дали това ще доведе до намаляване на кърмата. Непосилно е нощем да пускам помпата след бебето. Моля дайте съвет.

Да допълня, че през деня храня смесено: давам и по 30-45 АМ, а нощем само от гърда.

Давам АМ защото кърмата ми е 40-50 мл с помпа, а бебето следва да пие 110. Ще кажете, че помпата не е показател, но бебето плаче след кърмене и не спи. Не давам АМ на всяко хранене. Страхувам се дали няма да е гладна ако е само на кърма, защото съм опитвала и памперсите са сухи...
Да допълня: кърмила съм снощи в: 22 ч (двете гърди), 2.40 ч. (лява), 5.40 ч. (дясна), 8.20 ч (двете) и т.н.

# 109
Здравейте.Колко време след система с бусколизин и нош па може да се кърми?

# 110
Ема, не съм консултант, но аз бих направила така:
Махам дохранването и предлагам по-често цокане. А дали от една или от две... предлагам и втората, ако детето иска -ще цока. Така няма да са толкова големи паузите и бебето няма да стои гладно, плюс повече стимулация Simple Smile

Аз надвечер (точно преди дългия сън) имам най-малко кърма. Еми, давам й едната, после другата и после да си спи. Логиката ми е, че ако толкова съм нямала мляко, ще се събуди след няколко часа и ще си дояде и това е.

# 111
Здравейте.Колко време след система с бусколизин и нош па може да се кърми?
В болницата не казаха ли😬 може да се консултираш за това със Марияна Енева, ibclc  по телефона или на линията на НАПК, за съжаление само с това мога да помогна. Добре ли си сега?

Здравейте Simple Smile Моля за помощ от консултант: в последно време бебето ми (45 дни) нощем суче само от едната гърда на едното хранене и от другата на следващото хранене. Не успявам да дам и двете гърди. Съответно се получават дълги паузи, в които бебето не е сукало от гърдите. Притеснявам се дали това ще доведе до намаляване на кърмата. Непосилно е нощем да пускам помпата след бебето. Моля дайте съвет.
Ако бебето отказва,няма какво да направите. Но малките бебчета са поспаливи и ако просто е заспало,може да оригнете и да предложите и другата. Ако вече си извръща главата или бута гърдата ок. Как е наддаването за първия месец? Как ви е организирано кърменето през деня? Колко кърмения има за 24 часа, през деня яде ли и от двете?

Да допълня, че през деня храня смесено: давам и по 30-45 АМ, а нощем само от гърда.

Давам АМ защото кърмата ми е 40-50 мл с помпа, а бебето следва да пие 110. Ще кажете, че помпата не е показател, но бебето плаче след кърмене и не спи. Не давам АМ на всяко хранене. Страхувам се дали няма да е гладна ако е само на кърма, защото съм опитвала и памперсите са сухи...
да, какво изпомпвате като количество не е равно на това,което бебето изсуква от гърдите. Това са 2 различни типа стимулация, бебето изсуква пъти повече от помпата. Дори само допирът до детето, действа на хормоните ви така,че да се задейства рефлексът на потичане, помпата това не го може. Тя е машина и не стимулира гърдата по същия начин. Колко би следвало да яде едно бебе на хранене се определя от него самото. 110мл на хранене може да са за дете на мляко за кърмачета с определен режимен брой хранения за деня и пак бебето ще изяде колкото иска. За дете, което суче на поискване е важно да има между 8 и 12 кърмения за денонощие и да пълни памперсите. И на всяко хранене ще изсуче различно количество мляко. Някои бебета ядат по-малко и на често, други повече с по-голям интервал. Но бебето не е машина и няма как да му засичате и давате определени мл всеки път. Това е човече. Като вас. Понякога ще е жадно, понякога гладно,понякога ще иска успокоение и гушкане. Кърменето не е само хранене. Какво значи,че са сухи памперсите? Колко са мокри и колко наакани като не давате АМ? И въобще как протича едно кърмене без дохранването? Опишете го моля.
Да допълня: кърмила съм снощи в: 22 ч (двете гърди), 2.40 ч. (лява), 5.40 ч. (дясна), 8.20 ч (двете) и т.н.

ако имате съмнения,че детето не получава достатъчно кърма, е редно първо да потърсите помощ, тоест да се свържете с консултант, да дойде при вас, да види засукването, позата, да огледа детето за анатомични особености. Това през форума не става. Има безброй индивидуални ситуации, и на място най-бързо и лесно ще се изключат някои евентуални пречки. Или пък на видео консултация. Дохранването се случва тогава, когато има медицински показания за това. Детето губило ли е тегло? Колко е родено? Има ли друго медицинско обоснование за включване на добавка? Съветът ми е срещнете се с консултант и действате в посока махане на добавката. Има доброволни консултанти,работим безплатно,има и ibclc консултанти, консултациите им са платени. И в двата случая, няма нищо срамно, страшно или притеснително, жени като вас, минали по същия път, чиято кауза е да помагат на други жени. В момента има и събития в няколко града на НАПК и Ла Лече Лига, тях също може да посетите с бебето и да получите помощ на място.

# 112
Здравейте, съвместими ли са с кърменето ползването на ампули срещу косопад Деа с плацента?
И още нещо - това с предлагането на двете гърди през нощта и при мен е проблем. Може ли напътствие как да стане това, след като бебето е заспало буквално 'като пън'?

# 113
Кактусче добре съм сега, разминах се със системите. По спешност отидох със силни болки в корема, но се оказа чревен проблем. Изписаха ми обаче дуспаталин, който като чета не съм сигурна дали е много ОК.

http://e-lactancia.org/breastfeeding/mebeverine-hydrochloride/product/

Като попитах за алтернатива, и питаха на колко е детето, което кърмя( като  чуха че е на 1 г и 2 месеца) и почна една лекция..... И не му дадоха алтернатива....

# 114
Свържи се с Марияна, тя е фармацевт, освен консултант, със сигурност ще ти даде адекватна информация. Като й напишеш името в гугъл, ще ти излязат контакти,ако нещо не ги намираш на лс ще пратя.

Може да се ползват локално препарати за косопад, но на този етап косопадът е хормонален и ще продължи още няколко месеца независимо от добавките,ампулите и т.н.

Ако бебето наддава добре и отказва втората гърда, всичко е наред. Твоето бебе през деня яде често, тъй че не е проблематично,че нощно не суче и от двете. Просто не забравяй на следващото хранене да предлагаш другата.

# 115
Момичета, не съм чела цялата тема, но имам нужда от бърза консултация. Кърмя синя си, на 6 седмици, на поискване, той е с хрема и беше леко вял през нощта и сутринта и едната гърда се напрегна и не можа да се изпразни в 4 и в 10 сутринта. По обяд почна лека болка в един сектор, но не напипвам нито конкретна бучка, нито е червено. Дадох в 14ч тази гърда и уж бебето я изсука, аз натисках болезнената област в посока на зърнто, но болката се усили. Втресе ме и вдигнах 38 градуса. Сега аз бях болна тия дни, но се оправих, та не вярвам да е от това. Правих горещ душ, пих два лецитина и цедих с помпата, но гърдата не е пълна, не е напрегната, само 40мл изцедих. Ще пратя мъжа за зелка след час. Много ме притеснява обаче темературата. Също и не знам сега кога да я дам на бебето, не искам да я хиперстимулирам също Sad

Запушването, или поне там, където мисля, че е, е под ключицата, мн високо, оттам започва болката и надолу

# 116
Давате приоритетно тази гърда на бебето. Не натискайте. Може лек и нежен масаж в посока към зърното,ще помогне ако го правите докато бебето е на гърдата. Пийте парацетамол или нурофен за температурата. Не е  нищо притеснително. Явно запушено млечно каналче, със сукане ще се оправи,но не става веднага, понякога няколко дена е така. Не ползвайте помпа,ако няма напрежение/твърдост.

# 117
А другата гърда да не прецакам и нея? Или да я цедя нея? Уф. Аз доста се раздадох с мачкането и помпата.

# 118
Няма да я прецакате,просто давате първо тази  после другата. Няма нужда да цедите. По-спокойно с помпата и мачкането😄 уплашила сте се и сте действали по инерция,но по-скоро да ви боли от натискането в повече. По-спокойно, ще мине, търпение.

# 119
  • Несебър
Помощ! Дъщеря ми е на 2 седмици, родих секцио. Още от както ми я донесоха на третия ден е с един три часов буден интервал през деня, в който иска само да си хапва. Вече се заглежда в нещата наоколо и когато я храня след 20тата минута започва да нервничи, рита, дърпа се от зърното, после пак като зверче го търси да го налапа. Супер много ме изтощават тези периоди и не знам какво да правя. Храним се на няколко пъти през това време. Мисля че имам достатъчно кърма, но тя по принцип си суче ленивичко.

Общи условия

Активация на акаунт