Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

 • 3 746
 • 161
 •   5
Отговори
# 15
 • Мнения: 12
На 1 седмица новороденото трябва да има средно по 6-8 памперса с урина и 3-5 с ако за 24 часа. Изпражненията на кърмените бебета са полутечни яркожълти с малки бели примеси.

Мекониумът отделен ли е? Зеленото ако? Имало ли е жълто до сега?
За съжаление, от описаното бих ви казала още утре да идете на безплатната консултация с неонатолога към болницата, в която те раждали или друг. Да се премери детето да се види общия вид. В дохранването няма нищо лошо. То понякога спасява кърменето.
Колко кърмения има за 24 часа,жълтеница? Как протече раждането? Колко е родено детето,колко наддаде в болницата? Разкажете още малко. От двете гърди ли се храни на кърмене? Като е на гърда, чувате ли преглъщане, на всяко 2-3 суквания трябва да има преглъщане. Но може да чуете цъкане също, има ли го това?

Аз още докато бях в болницата последния ден ги питах, те казват спокойно всичко е нормално, колко стомахче има едно бебе.
Само мекониумът, мисля че отдели. Кърмим се по 7-8 пъти на денонощие. Раждането мина нормално, роди се 3060 и не наддаде в болницата, понеже бяхме само три дена там , а теглото му тогава спада и то в нормалните граници. От двете гърди се храни, гледам да ги сменям на 15мин. горе долу, като има и преглъщане .

# 16
 • Мнения: 5 871
Малко са ви храненията. Малко са и памперсите. Минимумът е 8 кърмения за 24 часа, увеличете ги. Не сменяте вие гърдите, оставяте детето на гърда, докато пусне или заспи  после сменяте. Прочетете първи пост,има закован текст. Гледайте на 2 часа максимум да има кърмене,през нощта може 4-часова пауза. Потърсете и се обадете на близък консултант утре, за да отхвърлите  негова помощ евентуални затруднения при бебето, да види засукването, да ви покаже пози.
Пак казвам, заведете си детето при неонатолога, имате безплатни посещения, важно е да се види дали наддава, защото към момента от описанието звучи като сигнал,че не получава достатъчно мляко. Може да се оправи  увеличаване на кърменията, може да не суче ефективно,може да са много неща. Не чакайте,а се свържете и с консултант, и с лекар, който да прегледа детето.
Много е важно дали е  отделен мекониумът,дали е имало жълто ако, "май" не е достатъчно. Не казахте за жълтеницата. Ако има - ще се успива и трябва да будите вие често. Потърсете помощ.

# 17
 • Пловдив
 • Мнения: 306
Здравейте.Една позната ми вика да съм спазвала минути на кърмене,да не го прехраня,че тя била прехранила синът си преди 23 години и бил п;овръщал,та и в болница били .Аз знам,че с кърма не може да се прехрани и че не се храни под минути..Аз си го храня когато поиска и колкото иска..Някой път седи малко,друг път-повече..Една консултантка ми беше казала да не превишавам 1 час,за да мога и аз да си почивам..

# 18
 • Бургас
 • Мнения: 7 819
Момичета, съвместима ли е фотоепилацията с кърмене?
Обмислях да си купя фотоепилатор миналата година, но забременях и се отказах, защото не се препоръчва по време на бременност. Сега се чудя може ли с кърменето да се правят процедури или да го отложа отново?

# 19
 • София
 • Мнения: 7 328
Здравейте.Една позната ми вика да съм спазвала минути на кърмене,да не го прехраня,че тя била прехранила синът си преди 23 години и бил п;овръщал,та и в болница били .Аз знам,че с кърма не може да се прехрани и че не се храни под минути..Аз си го храня когато поиска и колкото иска..Някой път седи малко,друг път-повече..Една консултантка ми беше казала да не превишавам 1 час,за да мога и аз да си почивам..

Десислава, наистина на детето не бива да му се ограничава времето за кърмене.Ти се справяш чудесно и от думите ти личи, че следваш нуждите на бебето си. Прехранване може да се получи при хранене с шише, на гърда ще е много, много трудно. Дори бебето да поеме повечко кърма, ще върне излишното и на следващите хранения ще знае да суче по-малко количество. Със сигурност не и е било лесно на твоята позната, но в една ситуация има страшно много фактори и условности, ние не знаем дали бебето не е имало рефлукс или друг здравословен проблем, дали не е хранено под режим-бебетата, хранени на строг 3-часов режим, често бързат да изсучат много кърма, защото знаят, че скоро няма да им бъде дадено. 
Добре е да наблюдаваме бебето наистина да суче и да поема кърма. Има случаи, в които стои 1 час, но реално не се нахранва, защото не може да захапе зърното добре, няма сила да суче и/или е поспаливо. В тези ситуации често помага да се прекъсва сукането на бебето, да се разбужда , да се изчака малко и да му се предложи пак. И задължително- да се прецени позата на кърмене, захапката и сукането дали са адекватни.
 
 Мария, най-честото предупреждение да не се прилага фотоепилация при кърмене е, че поради по-различното хормонално състояние, кожата е по-склонна към пигментни петна.

# 20
 • Пловдив
 • Мнения: 306
Благодаря ,Дези Simple Smile Ще слушам бебето и ще се ръководя по него..То ми се чудят ,че и вода не давам,аз казвам,че това е мое решение..Все пак това е моето бебе,аз си го храня и гледам..Иначе той си качва ударно,аз се бях притеснила по едно време,ама ми казаха,че е нормално..

# 21
 • София
 • Мнения: 1 706
Здравейте, до сега се оправях с четене , но дойде време и аз да питам. Ралица е на 7 седмици (на 7 авг. прави 2 месеца) само на кърма е. Вечер си прави дълги паузи, последното ядене е в 22, събужда се около 2/3 и после около 6. През деня си ядеше на поискване час и половина/ два. Обикновено се наяжда от едната гърда и дори да предложа другата отказва. Последните дни разреди храненията като през деня прави паузи и на 3 часа. В началото гърдите бяха пълни и болезнени, викам ще се регулират, така и стана, но кърмата понамаля. Има, но дребната не се е наяла, а за да преглътне й трябва да дръпне три,четири пъти и тя се изнервя, давам другата гърда и се наяжда. Последните й хранения, колкото време беше на едната толкова и на другата. Пия си чайчета, ям си ядки и други лактогонни, но все пак започнах да се притеснявам дали ще се регулират пак нещата. Ака всеки ден или през ден, мокрите са 5,6. Наддаването за първия месец 1кг, тенденциите са пак за толкова. Да правя ли нещо или да изчакам да видя на къде ще отидат нещата?

# 22
 • Мнения: 283
Ако успява да се наяде от двете, няма нужда да правите нищо. Това си е регулирането - едната е оставала пълна, защото такива са нуждите на бебето и сега тялото произвежда кърма за тези нужди.

# 23
 • Мнения: 5 871
Има логика зад фразата " да се предлагат и двете гърди" на хранене. В гърдата има хормон, наречен локален инхибитор на лактацията. Неговата задача е да спира образуването на мляко. Тоест,ако оставим едната гърда "пълна",този хормон разбира,че няма нужда от повече производство тук. И обратно - ако детето е сукало,се подава сигнал - има нужда от още мляко. Затова казваме,че трябва повече стимулация за повече мляко - ако я няма - тялото ни разчита това като няма нужда да хабя този ресурс,защото няма търсене.

В случаят разреждането и по-големите интервали на кърмене, сукането от едната гърда се е отразило в количеството. Но няма нищо тревожно, щом детето суче на поискване и си наваксва сега.
Но за ваша информираност - количество кърма се увеличава с повече кърмене, не с чайове, не с ядки, не с храни.
 Малките новородени бебета често заспиват на едната гърда, тогава е редно да сменим гърдите и  да сложи бебето и на другата. Те заспиват, защото сукането е ужасно трудоемко за тях, изморява ги.  Някои майки вероятно умилени от спящото дете си казват, ето то заспа, но поне в началото е важно да предлагаме и двете  гърди, пък детето ще реши. Ако извръща глава, бута я и т.н. няма нужда. Просто на следващото хранене се започва с тази гърда, която не е стимулирана на предното кърмене.
Ето и статията на Хедра по тематаhttps://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/amp/

# 24
 • Мнения: 1 204
А да попитам по време на целия период на кърмене кърдите са толкова големи? През бременността бях с чашка Д, сега нямам сутиени които да ми стават.
И друго - постоянно ли тече кърма? Една случайна покупка се ойаза най-доброто ми попадение - колектори за кърма. На всяко кърмене се пълнят до горе и общо само от това потичане на кърмата събирам около 50мл. Това нали не е признак на свръхлактация?
Питам, защото ми казаха, че тези неща са така само през първия месец, после гърдите си ставали нормални.

# 25
 • София
 • Мнения: 552
Момичета, имам нужда от помощ и съвет! Моят човек направо ми е направил рани на едното зърно - отпечатали са се зъбчетата му в основата на зърното и като го кърмя и захапе направо умирам от болка! Не ми се е случвало досега, зъби има отдавна, нито съм усетила да ме хапе нарочно, но явно му се забиват там зъбчетата. А и поза не сме сменяли, нищо по-различно, идея нямам как се е получило! И сега съм в ужас как ще го кърмя след малко и през нощта, реве ми се! А това е гърдата с повече мляко и по принцип с нея винаги ми е било по-лесно и удобно. Мажа с Лансинох, но дупките си стоят. Направо не знам какво да правя....

# 26
 • Мнения: 5 871
Дупките са рана или отпечатък? Направи си компрес с черен чай, 2 торбички в една чаша и като изстине, накисваш един тампон и на мястото. И давай приоритетно другата гърда, за да може да зарастне.
Редакция:

Медиса,
Ще си върнат предишния размер гърдите, но първите месеци е нормално да са размер или повече по-големи. Потниците за кърмене пробвала ли си? В лидл ги пускат периодично,трябва да загледам имат ли по-големи размери за по-пищни бюстове.
За колекторите - в жегите не е желателно да престоява кърма в тях, защото стават идеална среда за развитие на бактерии. Ако това е  спонтанно изтекла кърма преди 10ина минути, ок,но ако часове наред се събира кърма в тях, не е много препоръчително да се ползва.

Спонтанно изтичане просто означава, че имаш силен рефлекс на потичане и добро количество мляко. Нищо притеснително. Някои жени пръскат кърма,толкова силен е рефлексът при тях, други никога не успяват да намокрят тениската 😁 като мен, индивидуално е.

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 21:37 от LittleCactus🌵

# 27
 • София
 • Мнения: 552
Кактусче, дупките са като пробита кожа и отдолу се вижда " месо" все едно, но са като отпечатък на двете зъбчета. Но няма кръв, просто кожата е пробита. Още утре сутринта отивам да си купя черен чай. Няма как да не я давам тази гърда, тя ми е водещата, а и аз вече кърмя само вечер, нощем и един път през деня за заспиване. Та ако не я давам съвсем ще намалее, а исках поне още месец да го кърмя....Ами, ще стискам зъби и ще пробвам друга поза, да видим.....

# 28
 • Мнения: 5 871
За 2-3 дена ще зарастне, намали малко даването й, за да заздравее. Няма да се отбие за 2 дена, ако му даваш другата гърда, спокойно. Или поне ги редувай и давай повече другата.

И по случай Световна седмица на кърменето
http://www.podkrepazakarmene.com/wbw-2020-program-1032.html
Заповядайте!

# 29
 • Мнения: 1 204
Още един въпрос - относно биберона. Ще сгреша ли ако и дам? На 3 седмици е, от няколко дни е с колики и само на гърда се успокоява, но според мен не е опция защото после много връща. Знам, че до 6-7 седмици не е желателно да и се дава.

Общи условия

Активация на акаунт