Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

 • 3 737
 • 161
 •   3
Отговори
# 30
 • Мнения: 5 871
Не е желателно все още. Нека да свикне със сукането първо, да се регулира кърмата. Сега е голям рискът биберонът да замести гърдата и от там да откаже да суче или да намали храненията на гърда. Много помага да сложиш бебето по корем върху теб. Топли им се коремчето и обикновено заспиват. Също торбичките за затопляне с костилки, носенето в слинг. Ще минат коликите, търпение 🤗

# 31
 • София
 • Мнения: 552
Вече и другото ми зърно е така! Така че ще си рева и ще кърмя явно, защото точно сега няма как да го отбия, а и той заспива само на гърда. Ще изляза за черен чай и почвам компресите. Само не разбрах как изведнъж зъбите започнаха да пречат.....

# 32
 • Мнения: 1 204
Черния чай много ще ти помогне. Аз преди 2 седмици бях с разранени зърна докато бебето се закачи на гърда. Не виждах как докато то ги третира ще зарастнат раните, но е факт че ми се оправиха зърната, а не съм спирала да в кърмя. При мен помогна максимално стоене без горни дрехи вкъщи, за да дишат зърната. Като си лягах си слагах компресите от черен чай, мажех с крем Ланолин и ползвах колектори за кърма. За мен тези колектори за върховно откритие - първо, че събираха кърмата, която тече, второ че не ми се търкат зърната в дрехите, могат да дишат и като ги намажа с крем, крема не се изтърква в дрехите.

# 33
 • Мнения: 1 219
Тъй като след раждането вдигам кръвно, придружено с главоболие, доктора ми изписа допегит - сутрин и вечер по 1,в листовката обаче пише, че активното вещество преминава в кърмата, има ли вариант да го пия и да пропускам 1 кърмене или да се изцеждам например.

# 34
 • Мнения: 1 204
Възможно ли е от много кърма бебето да го боли коремчето? На почти 3 седмици е като вече споменах, според мен има колики, но според роднини факта, че на всяко мрън е на гърдите ми, понякога и по 4-5 часа (реално не яде, само ги дъвче и спи) претоварвало коремчето му. Има моменти, в които наистина си мисля, че е преяла, защото връща доста голямо количество, на няколко пъти се е случвало и през носа да излиза.
Има ли такова нещо и трябва ли да внимавам колко често я слагам на гърда и колко стои? Това е единствения вариант да я успокоя.

# 35
 • Мнения: 5 871
Тъй като след раждането вдигам кръвно, придружено с главоболие, доктора ми изписа допегит - сутрин и вечер по 1,в листовката обаче пише, че активното вещество преминава в кърмата, има ли вариант да го пия и да пропускам 1 кърмене или да се изцеждам например.
Активното вещество на медикаментът е methyldopa

Напълно съвместимо,не е нужно да се пропуска кърмене или да се цеди. Спокойно кърмете.

Медиса, детето има колики. Нормално нещо, през което минава почти всяко бебе.
Няма такова нещо като претоварено коремче от кърма. Кърмата се обработва за много кратко време. Кърмено бебе не може да преяде,то яде колкото има нужда.
Връщането на мляко е нормално  физиологично обусловено. Има клапичка на корема,която все още не е  затворена. Към 4ти месец това се променя и връщането спира. Ако детето повръща на фонтан постоянно,тогава гастроентеролог трябва да го прегледа. За да не връща много се кърми в поизправени пози (главата да е по-високо от тялото), държи се детето изправено 15-20 мин след хранене, може да се повдигне матрака леко или да се сложи пеленка под главичката. Но пак ще връща. Това е нормално и минава с порастването.

Едно време е имало практики детето да се държи гладно по цяла нощ и да се храни под режим. Днес имаме достатъчто информация, изследвания, медицински препоръки и специалисти. Може да кажеш на роднините си,че благодариш,но си говорила със специалисти и си прочела международните препоръки и бебето  добре.

Ако вече спи и "гняви" зърното,го изваждай с пъхане на кутрето в ъгъла на устата.

# 36
 • Мнения: 1 204
И аз предполагах, че това ще ми отговориш. Много благодаря. Бабите ме обсипват от непотърсени съвети и акъли. Добре, че не ги слушам, защото сега и кърма нямаше да имам, и бебето нямаше да суче.

# 37
 • Мнения: 5 871
Те не го правят от лошо, само,че им е трудно да разберат,че това, което те са правили/са ги съветвали, днес не се прави. Че времето минава, медицината напредва, сега имаме и достъп до толкова много информация,те не са. Та,не им се сърди, ако можеш просто любедно игнорирай. Ако идва у вас консултант,може ако има други роднини,да ги оставиш да си зададат въпросите, да си поговори с тях, може да помогне да разберат.
Но те поисканите съвети все ще валят и за какво ли не - къпане, обличане, хранене,спане, прохождане. Много нерви трябват 😆

# 38
 • Мнения: 12
Здравейте мами, бебчето ми е на 10 дена. От 2 дена постоянно плаче щом го махна от гърдата, тръгва да суче, после заспива с гърда в уста, а реша ли да го махна се започва рев. Ака и си пишка нормално. Та се чудя на какво може да се дължи това.

# 39
 • Мнения: 739
Провокирана от дискусия относно съня и разнопосочните техники за самостоятелно заспиване и тн... засегна се темата, че бебето не само че трябва да има режим, но и премахването на нощното кърмене като подпомагащо съня действие, питам- до кога всъшност, на практика, реално, Трябва да се кърми нощем, целяйки само и единствено да дадем на бебето максимално най- доброто. Има ли такова универсално правило? И ако се премахне нощното кърмене, доколко се отразява това на лактацията? Има ли опасност премахвайки нощното кърмене да се окаже, че вече нямаме толкова кърма и бебето да е недохранено?

# 40
 • Бургас
 • Мнения: 7 819
Аз нощно кърмене насилствено не махам. Малкия ми син го кърмих 15 месеца и през цялото време си сучеше и през нощта.
Дъщеря ми обикновено заспива към 22-23 часа и се буди към 4-5 сутринта за
хранене. На 3 месеца е и я кърмя на поискване. Не ми е намаляла кърмата от голямата пауза, която прави. Само първите 2 дни се събуждах с препълнени гърди, но после се регулира положението.

# 41
 • Мнения: 5 871
Кристалин,
Тези "съвети" за сън, са крайни и са в противес  с добрите практики за кърмене. Нощното кърмене не се "маха". Да, ще окаже огромно влияние на лактацията, както и "въвеждане" на режим. Бебетата постоянно увеличават нуждите си от кърма и я задават сучейки, понякога увеличават дневни, понякога нощни кърмения. Отнемайки възможността детето естествено да регулира това, няма как да е в негова полза. Ако не се кърми, пак ще се буди и ще трябва да се прави АМ  и да се гушка.
Има достатъчно примери сред нашите майки и баби, за точно такива практики и колко е било успешно и кърменето, и заспиването.

Знам,че има едно циркулиращо видео в youtube, замислете се къде и кой сертифицира тези хора, даващи подобни съвети. Иначе всеки е свободен да вярва в каквото поиска. Международните препоръки за кърмене на поискване са факт.

# 42
 • Мнения: 739
Мдам... някакви скрити реклами на прохождащи "професионалисти" под формата на "свръх полезно и поучително видео". Хем знам и пак се поддадох. Чак тъпо ми стана, че нямаме режим и моето бебе си прави каквото си поиска ... Да заспива в Х часа, да спи точно 56мин и после да играе 76.8минути и .... Е как да го накарам? Тези свръх амбициозни числа само карат младата майка да си мисли, колко грешки прави и че веднага трябва да потърси професионалист. А, чакай бе, ам то по случайност видеото е с такъв, я чакай да и звънна... Ей тъй стават кашите. Неуверена майка= неспокойно бебе и влизаш в омагьосания кръг...
Благодаря ти кактусче, че отново ме отрезвяваш

# 43
 • Мнения: 48
Аз ще споделя, какво аз направих. Не давам съвет на никой, но темата е и за споделяне на опит...

До около 4 месеца, детето постепенно намали нощните си хранения до само едно около 4 часа през нощта. Като я удари регресията на съня в 4 месец, имаше 2 седмици, в които кърмих за приспиване по 4 пъти на нощ. За около две седмици й мина долу горе регресията и започна да яде два пъти около 1 и после около 4 часа. След като тук там започна да пропуска отново храненето в 1 часа, аз започнах в нощите, в които се буди, да я оставям без да я храня. Тя си смуче малко палеца или биберона и заспива. Ако се разплаче - давам. Понякога пращам баща й, да я гушне за минута две. Така сега пак сме на едно нощно хранене в 4 часа. После яде сутрин към 7, 7 и 30, когато се събуди. За мен това е идеално. В 4 едната страна, в 7 другата и има стимулация, а и за мен има сън. Все пак детето има функционираща майка. Така тя прави дълга пауза от 19 30 вечерта, до около 3 30, 4 сутринта.
Да уточня, че бебето е с големички размери, повече от добро наддаване и т.н. Също през деня детето си яде на 2, макс 3 часа.

Сега ще я захранвам и очаквам пак да има нощни будения за цокане. Ще ги уважа за един период на адаптация, после пак ще се опитам да насърча дълга пауза.

Знам бебе, което се буди да суче на 45 минути. Това за мен е много натоварващо за майката и ако аз съм в тази ситуация, бих взела мерки. Колкото и да е на поискване, нощем по-често от час е твърде изморително.

Та това с дългата пауза е повече за родителите, отколкото за бебето. Но и ние сме хора...

Послепис: не знам, за кое видео става дума, стана ми интересно.

# 44
 • Мнения: 212
Здравейте, бременна съм в девети месец. Надявам се да се справя с кърменето като родя, но това, което тези дни ме притеснява е, че все още гърдите са ми на буци. Това нормално ли е за този период от бременността? Не съм стимулирала или масажирала гърдите до сега, тъй като четох, че мога да си предизвикам контракции, а и без това имах прекалено много през бремеността. Мога ли да направя нещо за да улесня кърменето и да имам минимални проблеми с гърдите?

Общи условия

Активация на акаунт