Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 28 092
  • 765
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Аз каката я оставих веднъж за 3-4 дни, когато беше на 11 месеца и понеже не близваше шише, АМ и изцедена кърма, та я храниха с кисело мляко с лъжичка. Щом пие от чаша и шише със сламка, може и така да пробвате. Първата вечер ще е по-трудно, според мен, но ще се справят, едва ли ще  остане гладно детето Wink

# 181
Здравейте. При силно запушен нос, възможно ли е да се ползват някакви капки за нос за отпушване, съвместими с кърменето?

# 182
Много ви благодаря за отговорите, ще правим проби, но имах нужда от съвет.
Sol, помня, че при запушен нос, тук често съм срещала съвети да се капе ампула витамин Ц.

# 183
Може всичко да се капе и виброцил, и ксилометазолин, и антибиотични, и кортикостероидни капки.

# 184
Мами, помагайте. Бебка е на 1,2 год. Хапва си доста твърда храна, ама си суче вечер през нощта, за преспиване през деня. Не ми беше идвало все още, но от няколкп дни усещам симптоми. Доста си ме боли кръст, корем, яйчници, вече няколко дни. Какво мога да пия сега, като все още кърмя? Нош па, парацетемол? Нормално ли е толкова дни да ме мъчи и да не идва? Забравила съм как беше с каката, дойде ми като я отбих, ама беше на 7-8 мес.

# 185
Нурофен, даже продават такъв за менструални болки.

# 186
Здравейте! Как успявате да научите бебето да не се върти докато се храни и да е малко по-съсредоточено? Започвам да се притеснявам, че вървим към кърмаческа стачка и съм леко притеснена.
Заради въртенето, гукането и разсейването по време на хранене малката взе често да се дави или да поема въздух. Това от своя страна изисква по-често оригване. До тук добре, но напоследък е доста изнервена - почти на 5 месеца е и минава през регресия на съня, потенциално зъбче, може би скок в растежа и за капак някакви колики по никое време. До скоро когато искаше да се оригне ми го показваше като или се обърне на другата страна или засуква и пуска няколко пъти. Последните дни обаче почва сериозно мрънкане, дърпане почти истерично. Следва разхождане, гушкане и опити да я успокоя и оригна. Това си отнема известно време, а тя става все по-гладна, което я изнервя допълнително, нерядко и й се спи.
Оптвах различни неща - смяна на поза, смяна на обстановка, за кожа в кожа не мога и да си помисля, защото вчера само като усетеше, че отиваме към ядене (дори при вида на гърдите ми) и изпадаше в истерия. Оптвам се да я разсея с играчки, имаме си няколко маймунджулъка с нея при които винаги се усмихва и смее. Но при все, че е доста изнервена тия неща помагат колкото да я успокоя за кратко.
Хубавото е, че не е на всяко хранене, но тенденцията не е никак обещаваща, защото започна да се случва все по- често. Тази сутрин имаше такъв случай след който заспа (след половин час успокоение и драми). Тъй като не се беше нахранила съвсем преди съня, побързах да я нахраня докато не е съвсем разбудена, обаче пак започна да се разсейва и заиграва и пак стигнахме до оригването още в началото. После не искаше и да помирише гърда. Без нервните пристъпи, но все пак...
Шишето не ми е много добра опция, защото го отказва. Давам желязо и пробиотик с шише - буквално по 10-15мл. и къде го капя в устата, къде засуква, но определено шишето не й се нрави, въпреки че почти 2 месеца ядеше от шише (изцедена кърма).
Малко повече за бебето - родена в края на 8-ми месец със спешно секцио, хранена изцяло с кърма. Първия месец и половина се хранеше само от шише, тъй като много лениво засукваше и трудно ядеше, постепенно добавях кърмения и така минахме изцяло на кърмене. След няколко дни става на 5 месеца. Давам Малтофер и Инфантс Дофилус. 2 пъти беше на ваксина, другата седмица предстои нова ваксина, заедно с изследвания на желязото. Другия месец има рутинни прегледи на коремчето и главата. Има около 10 хранения на денонощие, нощно време се храни доста бързо и ефективно. Пълни памперси има доволно - от 1 до 3 наакани всеки ден или през ден, напишнаните не съм ги броила, но от нощните до сега са 4 пълни, някои и доста тежки.
Като цяло е жизнерадостно малко човече, сравнително спокойно и рядко плаче и нервничи, но явно й се събраха повечко неща. Иска ми се да й помогна и да си се храни нормално. Моля за съвет и някакви насоки.

# 187
Аз имах широки тънки шалове, с които кърмех навън и когато прекалено много се разсейваше, съм ги ползвала и вътре. Но той беше свикнал с тях, затова ги търпеше. Разнасяла съм го и на ръце - докато суче аз се разхождам в стаята.
Иначе съм чела за кърмене на тъмно, в банята примерно. Също и за слагане на шарени гердани, с които да играе докато суче. Последните две не съм ги пробвала обаче. Най-често си наваксват нощем ако през деня не са се нахранили добре, будят се по-често да сучат.

# 188
Нурофен, даже продават такъв за менструални болки.
Благодаря Кактусче, взех си и пих. Безценни съвети, както винаги Heart EyesДнес почти нямам симптоми, а още го няма МЦ.
Има ли други мами, на които не им е идвало толкова време?
Всички около мен им е дошло вече, взех да се притеснявам, дори тест си правих, но очаквано си е отрицателен.

# 189
  • Бургас
Здравейте!
Имам бебе на три месеца, което кърмя. 😊Мога ли да приемам метилирани форми на витамини от Б група - Б12, Б6, Б9? Както и цинк, заради косопада?

# 190
Има ограничения в дозите на витамини от група б при кърмене.

# 191
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Здравейте.Влизам в темата по спешност, не съм влизала досега и не съм я чела. Но имам спешен въпрос, и тъй като е още рано не мога да се обадя на консултант по кърмене,но ще го направя по-късно.
Родих бебчето на 13 август, вчера ни изписаха от болницата. Кърмя бебето и то е доста лакомо, и тъй като в болницата много ревеше, му предлагах гърди почти постоянно. Снощи обаче едната гърда се наду много,а зърното стана като плоскост и като ужилено от оса и бебето не иска и не може да засуче от нея. Плача и аз, защото сякаш се е запушила. Ходихме през нощта да вземем ръчна помпа. Успях с масаж и топла вода да я изцедя. Последно я изцедих в 3.45ч и събрах 30 мл кърма. Тази сутрин бебето отново не можеше да суче от нея и го нахраних само от другата. В момента спи и не знам какво да направя - да изчакам като се наспи да му предложа отново подутата гърда(което е много рисковано,защото може и да не успея) или да я изцедя отново с помпа? Но докога така?

# 192
Според мен, опитайте да изцедите малко точно преди сукането, за да тръгне струята и да му е по-лесно на бебето. Принципно със сукане най-ефективно се оправят запушвания.

# 193
Здравей, не съм специалист и не мога да дам съвет, но докато се включи и отговори консултант, препоръчвам да погледнете закования текст на стр 1, ако все още не сте го направили. Там има подробно инфо за запушване и как се оправя, има и още много полезно инфо, за да откриете точно вашия случай.
Като съвет мога да кажа само да не се стресирате и разтройвате. Четейки тук съм останала с впечатление, че е често срещано състояние и преминава Simple Smile Успех!

# 194
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Добре, справих се с проблема от тази сутрин със запушената гърда, която всъщност дори не е била запушена.
Сега имам нов проблем. Тъй като зърната са ми станали огроооомни , бебето засуква много трудно, както и да ги стискам , дори вече започвам винаги първо с помпата, докато тръгнат капки кърма и тогава му подавам гърдата, но той упорито реве, и се дърпа, облизва гърдата и я отказва. И така чак след 10 опита се получава. Много се притеснявам да не спрем с кърменето. У нас дори нямам АМ. Но тъй като го приспивам изключително трудно, се наложи да му дам биберон/залъгалка. Сигурно и тя допринася за дърпането от гърдите.... Ох, много съм стресирана. Болят ме зърната, понякога ми ги усуква, трудно намирам удобна поза и все се налага да стискам зърната, иначе ще се задуши детето в гърдата.... Правя всичко възможно, а е адски трудно. Извинявам се за дългия пост, но хормоните ми бушуват яко. И искам да повикам консултант у дома, но не знам какъв е реда, записва се час или...... Имам още 100 въпроса , но ще спра дотук.

Общи условия

Активация на акаунт