Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 183
  • 765
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте момичета. Днес бяхме на първа консултация и бебето ми е станало 4 кг и 700гр,а го изписана 2 и 800. Аз мислех, че не се наяжда и му давах всеки път като плаче, дори на половин час понякога. Казаха да го сложа на режим от 3 часа, иначе щял да има проблеми по нататък.. Според вас какво да правя той не се успокоява по друг начин...

# 541
Мария, за наддаването не се наемам да казвам, дали е нормално или не е. Мога само да споделя, че при моето беше над 1200 първия месец, при положение, че се роди 4+  кг. А за честото сукане, може защото е по-малко бебенцето било и съответно по-малко стомахче, а и по-лесно се измаря. Това с трите часа се казва редовно и без причина и на мен ми е казвано, ми не го спазвах..

Как ви се радвам и завиждам, че си кърмите децата до бала Simple Smile Simple Smile
Аз се мъча като грешен дявол тука почти месец. Намаля ми кърмата, разбирам по сухите памперси и намаленото слюнкоотделяне. Слагам я да суче на всеки буден период два пъти - след ставане и преди слагане за сън. Сутрин след кърмене и вечер като я приспя и поне единия й дневен сън, аз ги прекарвам с помпата на празен ход за допълнителна стимулация, а също и нощем ставам по един път. Общо взето имам поне 3 часа с помпата закачена за мен. Детето няма нерви да я върши тая работа. А, едновременно с това кърмене на всеки буден интервал по два пъти по половин час, някак си смествам и ядене на твърдата храна, и то става едно... нямаме време да си поиграем, да четем от тия разправии...
И не знам, докога ще изкарам така...

# 542
Мария, нормално е наддаването. Ако се задържи след втория месец така, т.е. 3 месец пак е 2+кг е хубаво консултация с неонатолог за всеки случай. Особено ако сте с таткото високи,едри,нищо очудващо. Водете си се по бебето,както до сега.
Тони,те памперсите в жегата нормално да са по-сухи. Слюнкоотделянето пък няма отношение.
Кажи как точно протича храненето през един ден,заедно с твърдите хранения.

# 543
Става сутрин към 7 и следва около 20 минути обилно хранене (сутрин имам) последвано от минимум 20 минути с помпата.
Към 8 30 пак кърмене, за около 20 минути и после спи.
Към 10 30 като се събуди пак кърмене минимум 20 минути гледам да е.
Към 11 30 твърда храна по збд, гледам да предлагам два зеленчука и един плод + вода. Плескането е с различна продължителност според настроението й.
Към 12 30 пак кърмене, тука вече не удържам 20 минути... после спи до към 14 00
Като се събуди пак кърмене, след час твърда храна и преди кратката й следобедна дрямка пак кърмене около 16 00 за около 10 -15 минути, после кратка дрямка 30 минути, през което време аз се цедя. Като стане й давам изцеденото.
Към 18 45 пак вечерното кърмене, гледам поне 20 минути. Тя няма търпение, после цеденото от предната нощ + сутрешното цедено, което е около 150 -200 общо. Изпива си го и ляга към 19 30. Аз от 20 до 21 се цедя (power pump).

Няколко уточнения:
винаги предлагам двете гърди
Детето много се разсейва, като спре да й пуска, няма желание да виси по гърдите ми.
Няма интерес към яденето нощем, затова аз ставам да се цедя, но някои нощи пропускам Sad
Ако не й давам вечер си заспива и пак не се буди. Понякога е гладна при заспиването и плаче за още преди да заспи.
Сега въвеждам от вчера две промени в захранването й:
1. В 14 първо давам твърдата храна, после дояждането, че й там ми се ще да ума малко напредък
2. Почвам да предлагам и трето хранене, каша някаква, примерно овесена, но не очаквам да свикне скоро с лъжица да яде.

А и последно, пия много вода, много лактогенен чай, който аз си правя и една паница овесени ядки сутрин.

Последна редакция: уикендите сме с раницата на планина по цял ден, та ми остава само вечерното цедене след лягането й, тогава и нейното кърмене и спане не е баш по график, ами спи в раницата и яде, когато стигнем на почивка/полянка.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 13:24 от tonid

# 544
Добавката Л-карнитин съвместима ли е с кърменето?

# 545
Става сутрин към 7 и следва около 20 минути обилно хранене (сутрин имам) последвано от минимум 20 минути с помпата.
Към 8 30 пак кърмене, за около 20 минути и после спи.
Към 10 30 като се събуди пак кърмене минимум 20 минути гледам да е.
Към 11 30 твърда храна по збд, гледам да предлагам два зеленчука и един плод + вода. Плескането е с различна продължителност според настроението й.
Към 12 30 пак кърмене, тука вече не удържам 20 минути... после спи до към 14 00
Като се събуди пак кърмене, след час твърда храна и преди кратката й следобедна дрямка пак кърмене около 16 00 за около 10 -15 минути, после кратка дрямка 30 минути, през което време аз се цедя. Като стане й давам изцеденото.
Към 18 45 пак вечерното кърмене, гледам поне 20 минути. Тя няма търпение, после цеденото от предната нощ + сутрешното цедено, което е около 150 -200 общо. Изпива си го и ляга към 19 30. Аз от 20 до 21 се цедя (power pump).

Няколко уточнения:
винаги предлагам двете гърди
Детето много се разсейва, като спре да й пуска, няма желание да виси по гърдите ми.
Няма интерес към яденето нощем, затова аз ставам да се цедя, но някои нощи пропускам Sad
Ако не й давам вечер си заспива и пак не се буди. Понякога е гладна при заспиването и плаче за още преди да заспи.
Сега въвеждам от вчера две промени в захранването й:
1. В 14 първо давам твърдата храна, после дояждането, че й там ми се ще да ума малко напредък
2. Почвам да предлагам и трето хранене, каша някаква, примерно овесена, но не очаквам да свикне скоро с лъжица да яде.

А и последно, пия много вода, много лактогенен чай, който аз си правя и една паница овесени ядки сутрин.

Последна редакция: уикендите сме с раницата на планина по цял ден, та ми остава само вечерното цедене след лягането й, тогава и нейното кърмене и спане не е баш по график, ами спи в раницата и яде, когато стигнем на почивка/полянка.
След твърдо хранене й предлагай гърда,за да си дояде. Между кърменето и твърдата храна час/час и половина трябва да има пауза,за да огладнее. Като се събуди в 14,защо не седнете да обядвате двете - и след като сте приключили,тогава да даваш гърдата.
Трето твърдо хранене също е добра идея. Като захранваш по звб, взимай я всеки път на масата с теб и яж срещу нея и с нея. Може да й дадеш дори същите неща като на закуска, но нека е на масата. Не е нужно да предлагаш овесът под формата на каша. Можеш да го направиш под друга форма - бисквита, пудинг, палачинка, мъфин, важи за всички зърнени. В зависимост какво си въвела, мога да ти предложа някакви изпитани от мен варианти.

Честно казано не виждам индикация детето да не му стига кърма. Освен това,че се сърди,че няма вечер ( а дали заради това плаче?По какво съдиш,че иска още). Не се буди нощем,заспива си в повечето случаи.
Мисля,че преспокойно може да вкараш повече предлагане на твърда храна+след това кърмене и да си оставиш вечерното цедене, щом й го даваш с шише. Ето сама казваш уикендите си спи и яде,като сте с раничката на преходи. На преходи пак в една кутийка й носиш нещичко,според въведените храни и като спирате да си хапвате, си хапвате всички. Между другото от моя личен опит - сучат доста на преход в раницата,не знам защо,но определено при дъщеря ми се отразяваше.

Кое те притеснява точно и те кара да чувстваш,че не й стига и че е нужно изцеждане?

Л-карнитинът с каква цел е? Медицински предписан ли е?

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 20:02 от LittleCactus🌵

# 546
Леле, Кактус, колко много неща си ми написала Heart

Значи за твърдото хранене, повечето неща ги правя - винаги се храня с нея и аз и обикновено като нейните плодове и зеленчуци, но си посолявам. Поне веднъж дневно се храним тримата и с баща й. И може би ще започна, както си посеветвала първо твърдата храна, после дояждането. Аз започнах да го правя при първото твърдо от няколко дни това. На поход й нося нецапащи храни - банан, круша, сварен картоф, а също и тя като нас намазва малко "джънк" на прехода и й давам от тези пюрета в хартиена кутийка, но условието е сама да се оправя с държането, стискането и т.н. и само на преходи.

А защо смятам, че не й стига... по признаци за дехидратация: сухи памперси, липса на слюнкоотделяне, плач без сълзи, хлътнали очи... такива неща, а после се почна и контролни кърменета, както и мерене на всички дневни памперси. Мисля, че засега крепя положението, ама много ме мори това цедене нон стоп на празен ход. Ето и сега съм с помпата.

и като капак, педиатърката каза -три заместени храненета и две кърменета. Аз си знам, че са глупости, ама като и съм в този неуверен момент и съвсем..

Мерси пак за съветите, Кактус Simple Smile

# 547
А педатърката какво каза за плача без сълзи и очичките? Фонтанелата провери ли?Колко са памперсите?  Кожата как е?
Ами изморитерно е цеденето, да. С чашката как е? Опитва ли да пие?
Може би да идеш на второ мнение за тези ти съмнения при някой двуг педиатър.

Иначе супер за преходите и храненето. Нощно време ли ти е най-успешно цеденето? Може евентуално да вкараш две вечерни или едно нощно и едно ранно-сутрешно, пък през деня да не се занимаваш с цедене. Дависи кога си лягаш/ставаш.

# 548
Кактус, тя е от старата школа. Тя ми каза, че детето е без забележки. Понеже сега и кръв и урина има и всичко е в норми и тя малко все едно не ме чува. Каза да давам водичка. Аз й давам, с чашка за шот след всяко хранене с твърда храна. Изпива две-три чашки без разливане почти.

Иначе да - нощем и сутрин след сутрешното цокане на детето в 7 е най-обилно цеденето. Но уж моята логика беше, че трябва да се цедя, в моментите, в които нямам кърма, за да кажа на тялото си да заимам. Затова цедя в следобедния сън на детето към 16 и нещо и после като заспи към 20:00.
Но много по-лесно ще ми е да цедя в 3 и в 5 през нощта, по-бързо ще изцедя.

А и да добавя, вече след като започнах сериозно с мерене на детето, цедене и т.н. се оправи хидратацията: сълзите и лигавенето се върнаха и памперсите са добре, контролните кърмения... преди обед добре, следобедите вече... сушава работа, ама аз додавам и така. Детето е добре, само майката тука се жалва..

# 549
Здравейте, имам бебче на ,1 месец, изцяло на кърма.
Въпросът ми е защо тя нервничи и постоянно се мърда върху гърдата ми по време на кърмене. Позата е без значение , винаги мърда и се наглася и доста дърпа и се извива.

# 550
Не е много по темата, но все пак да попитам. Бебе на 3 м, заспива на гърда, легнали. След 2-3 часа местя в кошарата. В предвид, че захладнява как да я пъхам в чувалче без да я събудя...Вие как процедирате. Сутрин ако мрънка я взимам в леглото, но това означава да стоя отвита (нали не трябва да ги завиваме поради риск от задушаване).

# 551
Бебето завивайте с неговата си завивка, а вас с вашата. Ако държите да е чувалче, тогава го приготвяте отворено в леглото и поставяте бебето и се молите ципа да не го събуди или бебето в чувалчето при вас, но не под вашата завивка. Голямата ми дъщеря спеше в чувалче, не я будеше ципа, но беше пристрастена към него и не искаше и лятото да спи без. Едва я накарах да почти 3 години да спре да спи с чувалче. На малакта хич не сложих, защото ме плашеше перспективата и тя да не иска да спи без него, а тя от бебе си спи все отвита.

# 552
Еми aз мойто бебе cи го зaвивaвaх, и обиколници имaше cъщо. Но той много къcно зaпочнa дa cе върти и кaто цяло cпи cпокойно.
Кaто c унеcе бебето, приготвяш cи чувaлчето и леко му cлaгaш крaчетaтa и ръчичките вътре и зaтвaряш ципa. Aко cе cъбуди - пaк нa гърдa. Но кaто цяло е изнервящa процедурa, aз cъм опитвaлa двa, три, пъти.
 A aко е много мaлко, под три меcецa, не бих го cлaгaлa в чувaлче.

# 553
  • Terra incognita
Привет! Имам бебе на 26 дни, кърмя на поискване. Изписаха я 2.780кг, в петък беше около 3.600 кг.
Напоследък забелязвам странно поведение по време на кърмене. В началото засмуква добре, гълта шумно и бързо и след няколко минути пуска зърното, играе си с него, нервира се, плаче и това може да продължи около час и повече.
Аз мисля, че не й стига кърмата, дали това е причината за това поведение?
Как мога да увелича лактацията, освен с често слагане на гърда?
Да добавя, че не се цедя, не изпитвам нужда.

# 554
Аз не виждам нужда да правите каквото и да е. Просхо кърмете и няма да има проблем. Поведението може да се сменя и всяка седмица.

Общи условия

Активация на акаунт