Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 136
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
Вики,наслаждавай се тогава на безкофеиновото кафе и безалкохолната биричка,пък когато прецениш,ще се върнеш към нормалните еквиваленти. Но не са проблем и сега 😉

Причетох статия на Хедра за компресията. Да, всички я правим инстинктивно, но не знаех, че не трябва да се прави в началото Simple Smile
Ема, супер! Малко се забавих с отговора,но да допълня,че ме пита за power pumping, това се прави като време за двете гърди и цели бързо увеличаване за няколко дни. Но може преспокойно да си адаптираш някакъв удобен за теб вариант. Повече от час няма смисъл на помпата да седиш.
Сигурна съм,че със стъпките за меделата ще се получи още по-добре 😊

# 646
Кактусче, да разбирам че първите 20 минути цедене са по 10 минути на всяка гърда ли? Защото аз правя нещо подобно: първо по 10 минути на гърда (веднъж) после по 5 (през останалото време) и така за около час. Дали се води power pumping? Реално едната гърда почива за малко. Също стимулацията само първия път ли се пуска или на всяко местене на другата гърда? Аз съм го правила еднократно досега.

# 647
Здравейте,мамчета! Имам нужда от съвет! Бебчето ми утре става на  3 месеца. Родена е 3840, първият и  вторият месец качваше по около 800 грама, но  уви  третият качи само 400 Sad  Притесненията, че  нещо не е наред  с яденето тръгнаха миналата седмица, когато напълни памперса  само веднъж за  седмицата. Аз отказвах да повярвам, че нямам  кърма, но липсата на  наддаване  е налице Sad Освен това следобедните часове и вечер е доста ревлива. Често си играе  на гърдата като пуска и дърпа зърното като ластик. Като  стисна гърдата уж изтичат капки, но явно това не е показателно за наличието на нужното количество кърма.  При претегляне преди и  след хранене  сутрин  изсуква по около 130 мл, но следобед по  50,  60 мл само Sad Суче по 6-7  пъти на ден, като  от  скоро не се буди през нощта да яде.
   Въпросът ми е дали е разумно да започна веднага да  дохранвам с АМ. Как се дохранва  с него? Как се преценя колко  е  изяло бебчето и с  колко трябва да се дохрани? Ще намалее ли кърмата ми? Или да опитам да увелича количеството кърма, за което да ми дадете  съвет как? А междувременно как да стои  гладно  това бебче?  Объркана съм, бих желала да продължа да си кърмя!
Много  благодаря за отговорите!

# 648
Просто увеличете честотата на кърмене - от 6-7 пъти, ги направете 10, като поне 1 нощно кърмене,ако детето отказва - цедене. И ще се увеличи и количеството. На всяко кърмене давате и двете гърди. През деня на какъв интервал си търси?
Претеглянето го правете веднъж дневно,за предпочитане сутрин,на голо. Важно е колко приема за деня. На всяко хранене ще е различно измереното количество и това е нормално и очаквано. Ние също не ядем еднакъв грамаж всеки път нали? Освен това няма как да се вземе предвид какво е изакано, изпишкано. Мерете всеки ден по едно и също време. Така ще се придобие представа за дневното наддаване.
Вие и мъжа ви колко сте високи/ колко тежите?
Генът също е от значение, ако сте дребнички и слаби, детето няма да наддава главоломно.

В каква поза кърмите? Когато се дърпа и сърди в каква поза пробвате да я храните?

# 649
Виждам, че препоръките тук са са се храни и от двете гърди. В чужди сайтове съм чела, че няма значение дали ще е от двете или ще се редуват. И двете ни деца искат да сушат само от една гърда на хранене и като приключат с нея дори не помири сват другата. Първото го кърми 5 месеца и по независещи от мен причини се наложи да спра. Сега искам да е по дълго, но се тревожа дали няма да намалее количеството с времето.

# 650
Виждам, че препоръките тук са са се храни и от двете гърди. В чужди сайтове съм чела, че няма значение дали ще е от двете или ще се редуват. И двете ни деца искат да сушат само от една гърда на хранене и като приключат с нея дори не помири сват другата. Първото го кърми 5 месеца и по независещи от мен причини се наложи да спра. Сега искам да е по дълго, но се тревожа дали няма да намалее количеството с времето.

Кърмата няма да намалее ако има често кърмене. Тук важи правилото на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече. И най-важното - никакви залъгалки, вода, чай до захранването

# 651
О, да, знам си аз, дори не ми минава през ума да предлагам 😁

# 652
Не съм сигурна какво се има предвид под тук. Но препоръката за кърмене от двете гърди ще получите от всеки консултант по кърмене към НАПК или ЛЛЛ, или такъв в чужбина. Има си обяснение, пряко свързано с физиологията на гърдите и процесът по образуване на кърма, коментирахме го буквално на миналата страница, прочетете това https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/amp/

Има си някои изключения на жени, които имат наистина обилни количества мляко и могат да си позволят с оглед превенция на хиперлактация, да редуват гърди. Но за кърмене на новородени бебета,това е абсолютно есенциално за установяване на едни добри количества мляко.

Няма как да коментирам вашия казус без детайли по него. По принцип майката предлага, ако детето категорично откаже - добре. Но това обикновено е случай не с малки бебета,а вече поотраснали.

Интернет е чудесно и пълно с информация място. Но той не филтрира информацията. Информацията си я филтрират потребителите. Както има достоверни източници на информация, има и подвеждащи. В чужди статии или в български статии какво пише, е без значение, ако източникът не е достоверен и не се позовава самия той на научно-доказана информация.
В случая Ви давам достоверен източник. Има множество други такива в първи пост.

# 653
Благодаря за подробния отговор. Да, предлагам и двете, но е факт, че и двете ми деца отказват втората, с изключение на периодите на скок в растежа и първите дни след раждането. Като цяло нямам проблем с количествата, поне засега ☺️

# 654
Вие предлагате, детето решава 😊Стига детето да наддава и да пълни памперсите, това ви интересува. Това са индикациите,че получава достатъчно мляко😉

# 655
При мен също беше така, отказваше 2рата гърда като новородено. Кърмихме се с протектори за гърди, винаги предлагах и втората, но нямаше никакво желание. Отделно според мен имах лека хиперлактация и много силно потичане  а кърмата. Към 4-5 месец едва взе да суче и от двете на всяко кърмене, а сега на 9м си и мрънка за втората гърда.
Благодаря за подробния отговор. Да, предлагам и двете, но е факт, че и двете ми деца отказват втората, с изключение на периодите на скок в растежа и първите дни след раждането. Като цяло нямам проблем с количествата, поне засега ☺️

# 656
Изпробвах съветите, които ми дадохте, но нищо не помага, бебо пак повръща. Явно ще е така до захранването. Но ако можех поне да го намаля това повръщане. Много е гадно да минат 2 часа, а той още да връща. Така не може и да се отпусне да заспи.

# 657
Мислех, че съм отговорила 😳 явно съм пропуснала.
В случая схемата е за цедене едновременно на двете гърди,ползва се от майки на недоносени обикновено,които цедят количества за поддържане на лактацията.
Идеята е това да се прави 1-2 пъти за рязко увеличаване на количеството,не се прави всеки ден.
Да ти правиш подобна стимулация,но пробвай първото цедене да е до капка на гърда и после другата, после пак 1-вата, дори да е на сухо,за да наподобиш този ефект.
Иначе спокойно можеш да си изцедиш всяка гърда до капка и толкова.
Стимулацията е за започване на цеденето на гърда, т.е еднократно за всяка гърда е достатъчно.
Мисля,че си се справяш добре.

# 658
  • Варна
Здравейте,
Вчера момиченцето ми ме ритна в гърдата и от тогава през цялата нощ до сега гърдата ми е твърда и адски болезнена. Напипвам твърда бучка. Боли ме от най-елементарното движение или докосване. Цедих се с помпата, пих лецитин, правих студени и топли компреси, слагах си зелев лист, но за момента нищо не ми помага. Слагам бебето да суче от тази гърда, но тя се изнервя, може би защото струята е слаба и започва да плаче. Моля ви, дайте ми съвет какво още мога да направя? Наистина боли ужасно. Дори не мога да си взема детето е да си го гушна 😖

# 659
  • Terra incognita
Какви са сигналите, че кърмата не достига, освен недоброто наддаване? Аз се пообърках последно време с това мерене, с дрехи, без дрехи, с дебели, с тънки.
Направих две- три контролни кърмения и не останах никак доволна. Приема между 40- 70 мл и то с много голяма мъка, ядосва се, отказва, опъва се.

Общи условия

Активация на акаунт