Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 092
  • 765
  •   1
Отговори
# 705
Давам му пробиотик по препоръка на педиатър.

# 706
Това го разбрах. Аз питам има ли медицинско основан повод. Защото пробиотици не бива да се взимат ей така, "профилактично", нито от деца,нито от възрастни.
Кърмата съдържа пробиотици, цял микробиом, цял коктейл така да се изразя, който се предава от майка на бебе.
То е като да се взимат витамини профилактично без да има дефицит човек.

# 707
Здравейте,

Много ви моля за помощ. Бебето ми е на 11 дни, скоро се прибрахме от родилния дом, там имахме успех и тя сучеше, само веднъж додадох 20 мл АМ, но тя и не се заинтересува особено за повече. Наддаваше си 30 - 40 гр на ден. Откакто сме се прибрали, сякаш суче малко по-вяло, а и гърдите ми са по-меки. С помпата изцеждам 100мл от двете гърди - значи имам някаква кърма. Бебето суче 20 мин на всяка гърда и най-много е изсуквала 50 мл общо, за 40 мин., според канарчето, което наехме.

Слагам я колкото може по-често на гърда, но накрая на деня, показва, че яде по 10 грама за 20 мин от гърда.

Много съм притеснена, така въобще не може да нададе. Събират се около 300 гр за цял ден, като включа кърмата, която съм изцедила.

Родена е 2900, смъкна 2700гр и я изписаха 2890. Бюстът ми е огромен по рождение, отпуснат, с големи зърна и й е трудно и да засуква.

Моля за помощ какво да правя, да я оставям ли да цока колкото иска, или само по 15 мин на гърда. Пия лактогонен чай, ям орехи и овесени ядки, не знам какво да направя повече. Какво е нужно още?

Благодаря предварително.

# 708
Меренито ни е много показатилно и често грешно. Ако не яди няма да пишка и да ака. Ако не приема достатъчно мляко ще е обезводнено и фонтанелата ще е хлътнала.
Детето се оставя да суче колкото иска, не 15 мин и на всяко кърмине се дават двете гърди. Реално погледнато 100 мл за едно ядне са достатъчни за толкова малко бебе. За деня трябва да има 8-12 кърмения, т.е.приз 2 часа макс.

# 709
Честито бебе!
Кажете колко наакани и напишкани памперса има за едно денонощие. Колко кърмения има за едно денонощие и двете гърди ли давате на хранене?
Меренето не се прави така. Първо,защото бебето не яде еднакво всеки път,второ защото няма как да сметне изпишканото и изаканото. Мерете веднъж на ден,по възможност сутрин, без дрехи. Така ще видите дневното наддаване.

Кърма имате, повече от показателно е изцеденото количество. Вместо да давате кърма с шише,давайте и двете гърди на хранене и бебето седи на гърда,докато пусне само или заспи.
В каква поза кърмите?
За голям бюст ще ви е удобно поза футболна топка. Опитайте 2 дена така и пишете посли как е дневното наддаване. За да се прецени дали има нужда от корекция на засукването.

# 710
Здравейте мили мами, задавам въпроса си с ясното съзнание, че е питам много пъти, но изпадам в паника и нямам време да търся. А въпреки изчетените теми и изгледаноте видеа, сега всичко ми е каша.
Бебенце се роди днес след обяд, нормално (с епидурална и онситоцин ако има значение) 2-3 часа след това ми го дадоха, сложих на гърда но то леко я лапва и заспива. В моментите в които се пробуди, му я подавам в различни пози, изтисквам леко на ръка облизва капките, но не суче стабилно. Лапне гърда и заспива. От 4 5 часа почти само спи върху мен, а от болницата казват да се храни на 3 часа. Първия път отказах формула, но сега ме е страх ако цяла нощ не засуче? Моля някоя мама за съвет, може и на лично. Благодаря

# 711
Слагайте на гърди все така, то е новородено, яде буквално капки

Нормално е да заспива постоянно. Действате си добре.

# 712
Много благодаря за бързия отговор, страх ме е при следващото идване да ме обвинят че памперса още е празен и да ми връчст шишето. А за първите дни когато е толкова малко стомахчето, как се ориентираме по памперсите. Сигурно не важи правилото 3 5 наакани и 5 6 напишкани Expressionless

# 713
Първи ден 1 наакан тъмнозелен памперс (изкарва мекониума) и един напишкан са в норма. За другите дни има тук инфо.

https://www.namama.bg/article/imam-li-dostatachno-karma--parviia-mesec/
 И табличката https://www.namama.bg/article/tablica-karmene-na-bebeto-nasoki-z … armeshtata-mayka/

Ако не е започнало да отделя мекониум и да пишка, хубаво ще дадете АМ, но си дайте малко време с бебока, не е минало едно денонощие още. Изчакайте мъничко.

# 714
  • Terra incognita
Сиси, два пъти съм раждала в чужбина. Бебето първите часове не беше до мен, за да мога да се вдигна и възстановя след секциото. След това дават бебето и не го отделят за целия престой, с мен денонощно. Тук добавки от адаптирано мляко не се дават, а хранене на новородено на 3 часа е просто абсурдно. Минават по стаите и постоянно напомнят бебето да е на гърда. И всичко се случва много естествено. И никое бебе не е умряло от глад, защото не е получило добавката си. Първите дни бебето се нахранва с коластра колкото чаена лъжичка и това му е достатъчно. А за да потръгне кърменето, бебето трябва да е постоянно на гърда във всеки удобен момент. Напълно нормално е да заспива, всички го правят. Гъделичкай го, размърдвай гърдата. Лека- полека ще започне да събира сили и да суче по повече. Това е толкова естествено и не мога да разбера защо в бг родилни домове още следват тези отживелици за хранене на 3часа и дохранване на новородено, като по този начин провалят кърменето на голям процент от родилките. Също така даването на вода, чайове, сокове след 2 месец- това са практики от миналия век, които вече са отречени. Добре, че в днешно време има интернет и всяка заинтересована майка може да се ограмоти.

# 715
Ваня, LittleCactus, благодаря за отговорите.

От 7 памперса напишкани, 6 са и наакани, но някои обилно, а други - по-малко. Фонтанелата не е хлътнала, бебето си изглежда спокойно. И двете гърди предлагам на ядене, като яденетата са 8, 9 или 10 за денонощие спрямо желанието й. Видя ли, че си хапе ръкавиците, или плаче, слагам на гърда. Притеснява ме това, че тя може да виси на гърдата и 40 мин без да пуска и аз да мисля, че суче, а то да си играе като с биберон. 

Бях се изцедила с помпа сутрин, защото късно вечер сученето не й стига и си иска още и тогава й давам кърмата. Кантарчето го взехме по настояване на педиатъра, иначе и на мен ми се струва излишно меренето преди и след сукане всеки път.

Кърмя я в поза футболна топка, но през нощта сме в поза легнали една до друга. В биологична поза не става, защото бюстът ми е много разлят настрани.

Бебето е родено секцио, като си я получих на следващия ден и веднага почнах да я слагам на гърда - тя ми предизвика коластрата и след 2 дни вече беше бяло-жълтеникавото преходно мляко.

В болницата определено сучеше по-активно и захапваше с по-широка уста и голям апетит. Какво мога да направя още?

# 716
Здравейте, скоро не съм се включвала, но от два-три дни имам проблем. Моето момиче вече е на 3 месеца и 5 дена. Всичко до сега беше прекрасно, сучеше си около 8-9-10 пъти на денонощие, като държа по 5 минути на всяка гърда, защото стигнах до извода, че преяжда. Съответно имаше и ефект и намали повръщанията. Естествено, като я видя, че не й стига додавам и още малко. Относно силния рефлукс спрях млечните продукти и вече почти не повръща.
Както споменах от няколко дни се случва следното :след едната гърда я вдигам да се оригне и предлагам другата. Тя като усети, че я слагам в поза за кърмене и започва да мрънка, лапва зърното и веднага го изплюва, започва да реве и няма вариант да я накарам да суче. Кърма имам, пробвала съм и да й изцедя малко в устата, но няма ефект. Пробвала съм и в друга поза-пак няма ефект. Забравих да кажа, че не става въпрос за една и съща гърда, защото ги сменям. Това се получава винаги на втората. На какво може да се дължи това?

# 717
  • Terra incognita
Абсолютно всички млечни ли спря?
Моето бебе има ужасни колики и от днес и аз спрях млечните, за да видя дали не е от тях. Но се чудех дали маслото може да се остави.
Колко време трябва дамине, за да се види има ли рвзултат? Някъде четох, че е около седмица..

# 718
Медиса, може да е стачка, пробвай с различни пози на кърмене, прочети тези статии
http://www.podkrepazakarmene.com/325-325.html
https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2015/12/02/strike/amp/

Вики, спира се всичко млечно, маслото също. Поне 2 седмици трябва, за да се изчисти организма. Ваня ще допълни, тя има опит с дъщеря си. Но ако има непоносимост към млечни детето, ще има и други симптоми, не само колики. Но нека Ваня обясни за това.

Dragoness, бебета не ползват майките за биберони. Бибероните са измислени,за да заместят майчината гърда.
Кърменето не е само хранене, то е утеха, то е болкоуспокояващо, то е сигурност, то е връзка с майката, от която новороденото има нужда. 9 месеца сте го носила и сега това малко същество от топлата и сигурна среда, трябва да се адаптира в една студена външна такава, само. Разбира се,че ще иска да е постоянно върху майка си и да чува сърцебиенето, да усеща мириса, диханието й, прочетете какво е четвъртия триместър. Това е очаквано и нормално поведение на бебето. Ако виждате,че бебето е приключило да се храни, слагате кутре в крайчеца на устата, между венчетата и така разваляте вакуума. Но не местете бебето веднага след заспиване, изчакайте да не навлезе в активна фаза на кън поне 15ина минути. Спете заедно на леглото,слагайте го по корем върху вас също, това ще помогне то да се чувства спокойно и близо до мама.

Коластрата си я има още преди да родите. Мит е,че жените нямат коластра или чакат да тръгне, тя се произвежда още в периода 16-22 седмица г.с.. https://www.instagram.com/p/CGF8GE0JUaC/?igshid=1qfv70yfzcbhb ето това е една чудесна инфлуенсърка 😁 консултант и акушерка, има напоследък доста постове по темата за новородените,спането, коластрата, приветствам ви, ако имате инстаграм, да я погледнете. В случая е поста за коластрата.

Детето получава достатъчно кърма според напишканите памперси и нужната честота на кърмене. Както казах, мерете няколко дни веднъж на ден при еднакви условия и тогава може да се прави някакво заключение какво е наддаването дневно. Другото мерене преди и след нищо не ни казва. Давайте гърди вместо шише и след 4-5 дена, кажете как е положението. На тоя етап аз не виждам проблем. Нека да се види наддаването. Ако се съмнявате,че бебето не засуква правилно - консултация с доброволен консултант по кърмене или ibclc,по форум няма как да се видят тези неща.

# 719
При спиране на млечни се спира всичко, абсолютно всичко и телешко, четат се етикети, при което отпада почти всичко купено. След две седмици се прави провокация като се хапва 1 порция нещо млечно и се следи за реакции. Ако няма промяна за 2 седмици диетата се спира. Освен колики може да има и слуз в акото, както и кървави нишки. Аз по детето съм разбирала, че диетата е нарушена, защото ме бяха нахранили с кюфтета от кайма смес, т.е. с телешко. Освен млечните и други храни може да са проблем. Моето дете повръщаше много и акаше почти само слуз като ям яйца. Голямата ми имаше кръв акото като ям ядки...в общи линии не съм кърмила без ограничения в диетата, но към днешна дата децата ядат всичко.

Общи условия

Активация на акаунт