За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 455
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 4 859
Не съм писала ,че е задължително цвеклото ,но с него си става характерния червен цвят .Руснаци и украинци без цвекло и заквасена сметана  не го признават ,но все пак сме в бг  .Вариант е за зимата и с кисело зеле вместо прясно .
Също и тези ,които го обичат гъст ,може с лука,моркова и цвеклото да запържат червен пипер и брашно. Тази смес се слага към вече поуврелите картофи и зеле и сварения боб.

Рускиня и укрсинка са ме учили да правя борш,като украинката го правеше със свинско.

# 166
  • Мнения: 746
Прясно филе от риба как може да стане с хрупкава коричка на фурна? Опитах да го овалям в царевичен грис и не се получи хрупкаво.

# 167
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Не съм писала ,че е задължително цвеклото ,но с него си става характерния червен цвят .Руснаци и украинци без цвекло и заквасена сметана  не го признават ,но все пак сме в бг  .Вариант е за зимата и с кисело зеле вместо прясно .
Също и тези ,които го обичат гъст ,може с лука,моркова и цвеклото да запържат червен пипер и брашно. Тази смес се слага към вече поуврелите картофи и зеле и сварения боб.

Рускиня и укрсинка са ме учили да правя борш,като украинката го правеше със свинско.
И мен, и при тях съм хапвала най-вкусния борш. Иначе супата не е само тяхна, правят я поляци, молдовци, литовци, белоруси, румънци, може и още да има. И за борша цвеклото е задължителна съставка, присъства в рецептите и на изброените народи, иначе си е просто зеленчукова супа с месо или без. В действителност боршът е вид супа на базата на цвекло,  което му придава характерния червено лилав цвят.
Вкусен ми е, но ми идва вповече врътнята около него, пък и трябва сама да си го ям, нещо не му налитат моите хора.

Mia_Sophie, с галета и пармезан съм яла печена риба, коричката си беше точно хрупкава. Но, докато беше топла, като престои, вече не е същото. Вкъщи я овалвам само в галета, според мен пак става хрупкава коричката.

# 168
  • Мнения: 876
Здравейте!
Разполагам със сериозно количество манголд,но за съжаление нямам опит с приготвянето му. Харесах си от нета  рецепта за сърми,но пък ми се струва ,че листата му не са подходящи и няма да се справя/имат червена,жилава  част по средата на самото листо,която трябва да се отстрани,защото е много твърда и жилава/
Та,моля ви,ако някой е готвил и има под ръка някаква сполучлива рецепта с листа от манголд,да я даде тук или на лс.

# 169
  • София-Младост
  • Мнения: 24 050
Всичко, което правиш със спанак, можеш да го напраиш с манголд.
Твърдата жилка леко я изрежи, ако смяташ, че няма да се навият, съвсем за кратко ги топни във вряла вода, за да омекнат и да се навият.

# 170
  • Sofia
  • Мнения: 29 024
Хубава баница става с манголд.

Благодаря за съветите за борша.
Направих го с наличните продукти,имах и цвекло,но не сложих...добре се получи,вкусен е.

# 171
  • Мнения: 43 321
Ще пека заек в слоукукър. За първи път ще готвя такова месо.Какви подправки му подхождат?

# 172
  • София
  • Мнения: 12 651
Ще пека заек в слоукукър. За първи път ще готвя такова месо.Какви подправки му подхождат?

Черен пипер, инд. орехче, магданоз, пресен лук.

# 173
  • Мнения: 1 464
Имам бяла риба, как да я приготвя?  Каква гарнитура ще е подходяща?

# 174
  • Мнения: 75
Здравейте! Миналата година август затворихме буркани от 400 гр. с ропотамо с риба. Варени са над 2 часа. Искам да ви питам имат ли някакъв срок понеже са ни останали около 60 бурканчета , стават ли за ядене, понеже нямаме маза и ги съхраняваме в южен апартамент и е топло. Има ли опасност да се натровим? Благодаря предварително за отговорите!

Последна редакция: пн, 03 авг 2020, 21:54 от PETINKA_1970

# 175
  • София
  • Мнения: 12 651
Имам бяла риба, как да я приготвя?  Каква гарнитура ще е подходяща?

Рибен гювеч

Риба с доматен сос с маслини

# 176
  • Мнения: 9 445
Петенка ,Това е риба по-добре ги прибирай в хладилника

Имам бяла риба, как да я приготвя?  Каква гарнитура ще е подходяща?
http://pep-4o.blogspot.com/2018/11/blog-post_16.html?m=0 така филета, или с маслен сос,  че е суха http://pep-4o.blogspot.com/2012/07/blog-post_25.html?m=0
Гарнитура картофено пюре сотирани картофи или свежи зеленчуци

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 09:53 от пеп-4o

# 177
  • Мнения: 2 113
Искам да изпека чушки, но нямам чушкопек, а котлоните са ми нови и керамични и не ми с иска да рискувам да ги нацапам. Някакви идеи? На тиган дали ще се изпекат?

# 178
  • София-Младост
  • Мнения: 24 050
Аз пека във фурната, или на долен+горен реотан или на грил отгоре и въртиш.

# 179
  • Sofia
  • Мнения: 559
Някой купувал ли е хубава къри паста и от къде? Харесвам тази:



Купувала съм я от Кауфланд, но сега не намирам там.

Общи условия

Активация на акаунт