Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 350
  • 770
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Оф, като почнете някои с тези молове... Това ли са двете възможности? На училище без мерки или "с мама в мола"? Трети и четвърти вариант случайно да ви изплува в главите? Ще стоят вкъщи сами по-големите! А малките ще имат по-голяма база да ги разпределят в малки групи. Варианти има много, айде да не се правим на луди! И да, предпочитам да сведа риска до минимум, все ми е едно дали за месец или година ще се ограничавам, пък който ще да ме нарича параноична! Ще видим наесен или през зимата дали наистина е толкова смешно!

# 166
  • Бургас
За какви маски, шлемове и лични предпазни средства говорите, хора. Баща ми миналия месец го оперираха. В отделението като съм влизала никой от персонала не носеше маски, само някои санитарки. Единствено външните посетители носеха. Нито са го изследвали за Ковид като са го приемали. Днес ми се наложи да посетя две лаборатории и едно ДКЦ, персонала пак без маски. Един много любезен охранител на входа, който напътства хората ме упъти. И той без маска. На ден минават стотици хора покрай него. Спешното отделение беше в съседство. От там излезе някакъв лекар без маска.
Два часа ме препращаха в жегата от сграда в сграда (няколко корпуса са) за една бележка само да правя калабалък. То като се замисля сигурно половината хора, дето щъщаха там са все за някакви бележкки и бележчици. Накрая ми казаха: Елате утре. Вместо да изпращат по служебен път където каквото трябва, стотици хора на ден се разкарват да правят навалица.

# 167
Детето може и да остане при бабата, при положение, че не ходи на училище да се меша с други. Нали контактите ще са им един с друг, могат да излизат и на разходки, стига да не се бутат в други. Пак е социално дистанциране. Ако има желаещи баби.

ДО по избор на родител е добре да има заложено. Самостоятелно обучение не е опция за всеки. Обвързано е със срокове за подаване на документи и изисквания. Трябва разрешение от комисия, ако спуснат насоки на РУО да не разрешава, все ще намерят за какво да се хванат. Ако си самостоятелно, доколкото разбирам не можеш да се възползваш от дистанционното, когато осигурат на другите, нито от безплатни учебници и форми на допълнителна подкрепа. Много по-малка е субсидията за ученик в самостоятелна форма, училищата нямат сметка да се занимават и гледат да те разколебаят.

# 168
Затворено училище и градина не означават затвор вкъщи. Много добре го знаеш, но пропускаш да го вземеш предвид.
                   А какво означава?!?!?! С мама на МОЛ ли? А който няма свободна мама какво прави? Няма баба /въпреки,че бабите рискови и не може да им оставяте децата и да им застрашавате живота/,няма детегедачка или по-точно пари за такава.Оставате в къщи с детето и ако на тате заплатата е до 1500 лв едвам свързвате двата края.При това при много напуснали родители да си гледат децата икономиката също страда и.....дали от глад ще се умира или от вирус ....за мен е без разлика!

Това е ваша гледна точка, не приравнявайте всичко към един знаменател и не привеждайте всичко към своето възприятие. Хората/ Семействата сме различни, имаме различни виждания и възможности. В нашия немалък приятелско роднински кръг чудесно се справят с ИП - ДО и ще продължават както им е по-спокойно, защото приходите  им не са изчезнали понеже има ковид, на някои дори са се увеличили. И те ще си мислят за спокойствието си понеже имат възможност, а вие за хляба си.
 Нямате допирни точки.

# 169

Това е ваша гледна точка, не приравнявайте всичко към един знаменател и не привеждайте всичко към своето възприятие. Хората/ Семействата сме различни, имаме различни виждания и възможности. В нашия немалък приятелско роднински кръг чудесно се справят с ИП - ДО и ще продължават както им е по-спокойно, защото приходите  им не са изчезнали понеже има ковид, на някои дори са се увеличили. И те ще си мислят за спокойствието си понеже имат възможност, а вие за хляба си.
 Нямате допирни точки.
                    Спирам да чета глупости! Какви са ми "допирните точки" изобщо не знаете. Аааа,пропуснах - хляб не ям , защото обичам пасти!!! Smiling Imp

# 170
  • Варна
Мисля, че вие се увличате прекалено... Кои са тези толкова много родители, "напуснали работа да си гледат децата"? Евентуално първокласници и второкласници имат нужда някой да им виси на главите постоянно. Малко самостоятелност им дайте пък на тези деца. И удобно пропускате да отговорите на въпроса кое е за предпочитане - здраво дете вкъщи на ДО или с 25 други в клас, когато короната се развихри подобно на другите есенно-зимни вируси. Някак имам чувството, че грам не отчитате ЗАЩО изобщо говорим за ДО. Не с цел да си правим експерименти, а с цел да се опазим живи и здрави, да му се не види!!!! Щото ако се гътнем нито хлябът ще ни интересува, нито пастите!

# 171
Самостоятелното обучение е за ученици над 16 години. То е по желание на ученика и не е нужно да доказва каквото и да било. Имат право на консултации и се явяват на изпити в три сесии. Много трудно изкласяват и се ползва най-вече като наказание за нередовно присъствие в училище.
Индивидуалната форма на обучение е за деца, които по здравословни причини не могат да присъстват в часове в клас. При това положение учителите посещават ученика по график в дома му и там му преподават. Залагат се 1/3 от хорариума по всеки предмет. Пишат се текущи, срочни и годишни оценки. Ученикът е вписан и в дневника на класа си.
Току-що съфо Емка от една фб група написа, че след 3,5 месеца у дома заради вируса (да си гледа детето) днес са й казали, че губи работата си. Остават на заплатата на мъжа й, имат две деца.
На света и в България в частност не са само добре платени хоум офис майки и бащи, които могат да се позволят да работят от вкъщи и да се затворят. Сигурно не са много, но има и лекарски семейства с малки деца. Те трябва да работят. Има самотни майки/ бащи, които са обречени на глад без заплата. А ученици първи втори клас не могат да бъдат оставени сами на ДО.

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 18:58 от Mama Ru

# 172
                Абсурдно е да направим от децата си първо - затворници и второ - параноици.

Стига с тази драма вече. В момента децата ти затворници ли са? Всяко лято, в което не ходят на училище по 3 месеца, в затвора ли ги държиш? Много издиша този аргумент.

Като гледам в темата, повечето хора са за ДО при сегашните условия.

# 173
  • Варна
Аз предпочитам моя син да стои сам вкъщи, отколкото да учи в една стая по цял ден с 25 деца. Втори клас е и е достатъчно разумен! Аз навремето в първи клас седях сама вкъщи и не съм умряла, айде сега, не са малоумни второкласниците. Мнооого ги подценявате днешните деца. С таблета и телефона от тригодишни, обаче самѝ вкъщи - сакън. Интересно.

# 174
Тука става въпрос не за самостоятелна форма, а за ДО. Ако всички учители са съвестни и провеждат обучение ежедневно онлайн, ситуацията е съвсем различна. На познато дете втори клас, г-жата ги е държала всеки ден 4уч. часа, като са имали и междучасия и са писали всичко необходимо по математика и български. Г-жата по английски е качвала видеа и също е провеждала онлайн уроци. Родителите не се е налагало да се намесват в образователния процес, освен да оправят разпаднали се връзки

Самостоятелното обучение е за ученици над 16 години. То е по желание на ученика и не е нужно да доказва каквото и да било. Имат право на консултации и се явяват на изпити в три сесии. Много трудно изкласяват и се ползва най-вече като наказание за нередовно присъствие в училище.
Индивидуалната форма на обучение е за деца, които по здравословни причини не могат да присъстват в часове в клас. При това положение учителите посещават ученика по график в дома му и там му преподават. Залагат се 1/3 от хорариума по всеки предмет. Пишат се текущи, срочни и годишни оценки. Ученикът е вписан и в дневника на класа си.
Току-що съфо Емка от една фб група написа, че след 3,5 месеца у дома заради вируса (да си гледа детето) днес са й казали, че губи работата си. Остават на заплатата на мъжа й, имат две деца.
На света и в България в частност не са само добре платени хоум офис майки и бащи, които могат да се позволят да работят от вкъщи и да се затворят. Сигурно не са много, но има и лекарски семейства с малки деца. Те трябва да работят. Има самотни майки/ бащи, които са обречени на глад без заплата. А ученици първи втори клас не могат да бъдат оставени сами на ДО.

# 175
Ох как и на мен ми се иска и на училище спокойно да ги пусна и на допълнителните занимания, НО ... я вдигне температура едно от децата, ще умра от притеснение. Я влезе в болница, никога няма да мога да си простя, че съм го пуснала... Предпочитам да се застраховам, отколкото да рискувам живота на детето си при Реална опасност.
Разбирам ги и хората, на които им е необходимо да пуснат децата си по детските заведения, но ... аз искам да мога да направя своя избор и да има възможност за ДО по желание.

# 176
МОН вместо да се пипат зад ушите, трябваше ваканцията да измислят  подпомагащи обучения за учителите, които се затрудняват да работят с платформите. Трябваше да напишат препоръки един випуск да работи с до две платформи, а не всеки учител да качва и провежда часове на 99 различни места и децата да се чудят кое къде да следят.

# 177
  • София
В темата за вируса една потребителка описа тревогите си от последните дни, когато децата й са се разболяли с гърло и температура - водене по лекари, правене на снимки, правене на ПСР. А в момента е лято и системата не е чак толкова натоварена. Представяте ли си какво ще стане през есента и зимата, ако изобщо присъственото изтрае до зимата?

# 178
  • Варна
Представям си и буквално се ужасявам от перспективата.

# 179
Не само. Всеки ученик в задължителна училищна възраст може да премине в самостоятелна форма, стига да му разрешат.
Има регламентирана и дистанционна форма за обучение, но към момента там ограниченията са по-строги.
Предстои скоро да видим и окончателния вариант на новите текстове за ОЕСР в иновативните училища и при извънредни обстоятелства.

Общи условия

Активация на акаунт