Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 362
  • 770
  •   1
Отговори
# 150
Въпросът е обсъждан в комисията по образование, но вече цяла седмица не качват стенограмата от заседанието. Даже в момента сайтът на Народното събрание за пореден път не работи.

# 151
Най-накрая някой се загрижи за вида на обучението есента. Омбутсманът пита МОНчовците за екшън план.
https://www.24chasa.bg/novini/article/8858831
                От МОН спокойно могат да отговорят на всички въпроси,че не са готови и не могат да гарантират на 100 % абсолютно нищо! Оставам с впечатление,че не само на Бг ,а и в света не са им нужни умни и образовани хора и....до сега се справят успешно със задачката.
                А въпросите до омбусмана се нещо ,като въпроси до....арменския поп! Очаква се почти същия резултат. Yum

# 152
Най-накрая някой се загрижи за вида на обучението есента. Омбутсманът пита МОНчовците за екшън план.
https://www.24chasa.bg/novini/article/8858831
                От МОН спокойно могат да отговорят на всички въпроси,че не са готови и не могат да гарантират на 100 % абсолютно нищо! Оставам с впечатление,че не само на Бг ,а и в света не са им нужни умни и образовани хора и....до сега се справят успешно със задачката.
                А въпросите до омбусмана се нещо ,като въпроси до....арменския поп! Очаква се почти същия резултат. Yum
Аз лично съм доволна от поставяне на въпроси, защото е очевидно, че план няма! Планът е да пробват и като започнат да капят децата и учителите и близките да минат на ДО. Маски няма, прегради няма, сапун няма, дистанция каква- на 30 деца минимум, а в междучасието.... Нека мисирките не се занимават само с протести и магистрали а и те да питат....

# 153
  • Варна
Абсолютно план няма. Безобразие е това, което плещят - присъствено начало, без маски и толкоз. Ама верно ли? Ако почнат да регистрират по 1000 случая дневно пак ли началото ще е присъствено и без всякакви предпазни мерки?

# 154
За мен единствено възможно решение е - като не се спазват никакви мерки да се даде възможност на родителя да прецени дали ДО или присъствено, но без да ми искат диагнози и да ми поставят условия. То е ясно, че в БГ всеки се вади сам за косата от блатото!

# 155
  • Най-красивата страна
Няма как да оставят родителите да преценят по какъв начин ще се провеждат учебните занятия.
Половината деца на училище,а другата половина вкъщи-няма как да стане.

Според мен ,ако ситуацията остане такава,каквато е в момента,децата ще започнат присъствено учебната година.
И вероятно после,когато започнат да откриват случаи на корона вирус в училищата,което ще е неизбежно,тогава ще върнат ДО.

А и не се знае до септември какво ще се случи....

# 156
  • София
По-скоро очаквам учителите да се усетят, някои родители да се усетят и да започнат да задържат децата си вкъщи. Просто страхът за собствената кожа и тази на детето ще надделее, когато започне годината. Сега е лято и всеки си мисли, че цялата работа е на майтап - децата го изкарват леко или без нищо, не предават инфекцията, значи всичко е ок, ако има да се случва нещо, то със сигурност ще е на други хора.

# 157
За мен единствено възможно решение е - като не се спазват никакви мерки да се даде възможност на родителя да прецени дали ДО или присъствено, но без да ми искат диагнози и да ми поставят условия. То е ясно, че в БГ всеки се вади сам за косата от блатото!

Аз ако имах дете, не бих го пуснала, след като няма да има дори опит за използване на предпазни средства. Не беше ли уредена в последните години възможността за доманшо образование, само с изпити по предметите в края на срока/годината?

# 158
  • София
Да ти кажа, ако сега моите бяха ученици, независимо малки или големи, щях да предпочета дистанционно, защото нямаше да ми се рискува с това идими-дойдими.

# 159
  • Варна
Ми и аз предпочитам ДО. Сигурно съм единствената сред приятелките и познатите ми, но това е положението - страх ме е!

# 160
Аз за сега нямам притеснения. Дъщерята се върна на градина от 26.05, ходи си всеки ден, бяха малко деца (до 10 приблизително в тяхната група). Сина завърши втори клас, беше 2 седмици на занималня в училището, група до 10 деца, с маски само влизаха и излизаха от сградата. От 29.06 ходи на лятна занималня по цял ден - на входа има 2 изтривалки за дезинфекция, мерят Т, дезинфектант за ръце, вътре са само с пантофи, групи по 4-6 деца. От понеделник и сестра му е при него, че не й се ходи вече на градина Simple Smile 4 група беше. Неговия клас са 18 деца, рядко са едновременно всички. За първокласничката предполагам пак ще са до 20 деца. Единствено ме притеснява, че няма топла вода в училището. Sad  Ние с мъжа ми не сме спирали с ходенето на работа (пътуваме с градски транспорт), единствено до края на май се редувахме през ден, за да може някой да стои с децата вкъщи. След месеците на онлайн учене определено не виждам как ще се справя с работата и двама ученика, ако се наложи... Sad

# 161
По-скоро очаквам учителите да се усетят, някои родители да се усетят и да започнат да задържат децата си вкъщи. Просто страхът за собствената кожа и тази на детето ще надделее, когато започне годината.
                 Извинявай,но едно въпросче .......колко време ще си ги задържат в къщи...месец,година,10 години...защото аз не мисля,че вирусът ей,така ще си изчезне и мисля ,че на негово място може да  дойде и още по-страшен.От както има човечество все е имало епидемии,пандемии и вируси.И сега имаше "птичи","свински" и.....след тях корона.
                 Абсурдно е да направим от децата си първо - затворници и второ - параноици.
                 Въпросът за тръгването на у-ще има и компромисен вариант /мое лично мнение/ :Тези,които не се страхуват пускат децата си присъствено /какво ще спазват докато са в у-ще е друга тема,за това не уточнявам/ и учителят докато преподава е онлайн и включва децата на тези,които се страхуват да ги пуснат и предпочитат ДО.Така и "вълкът сит и агнето цяло"!

# 162
  • София
Вече писах - зависи кое е по-малкото зло от две-три, от които трябва да избираш. Страхът за живота е по-силен от страха за някакви хипотетични паранои. А чак затворници едва ли, освен ако не ни сложат под карантина. Затворено училище и градина не означават затвор вкъщи. Много добре го знаеш, но пропускаш да го вземеш предвид. Затворници и параноици повече се усещат родителите и го предават на децата. Първо възрастните си искат предишния живот.
Може откак човечеството да съществува да има пандемии, че и войни има, но човек много бързо променя точката от "винаги, ама някъде в миналото, някъде другаде, някъде други хора" от "ами сега, и на мен ми дойде до главата, как да се спасявам".

# 163
Затворено училище и градина не означават затвор вкъщи. Много добре го знаеш, но пропускаш да го вземеш предвид.
                    А какво означава?!?!?! С мама на МОЛ ли? А който няма свободна мама какво прави? Няма баба /въпреки,че бабите рискови и не може да им оставяте децата и да им застрашавате живота/,няма детегедачка или по-точно пари за такава.Оставате в къщи с детето и ако на тате заплатата е до 1500 лв едвам свързвате двата края.При това при много напуснали родители да си гледат децата икономиката също страда и.....дали от глад ще се умира или от вирус ....за мен е без разлика!

# 164
  • София
окей, значи на баба не ги оставяме, за да не застрашаваме живота на баба, обаче в градината и в училище ги оставяме, защото там не застрашават живота на учителките? Ти сама го постави това за застрашаването на бабите, не аз, затова го коментирам. Иначе учителките сами трябва да се погрижат за правата си, не съм им адвокат.
 Ще ходят на разходки в парка, не в мола. Или всички деца все в мола ходят, когато не са на градина и на училище? В мола нали пари се харчат, не е като да обиколиш два пъти алеите в парка безплатно при това. В парка могат да ритат топка и да тичат колкото искат. И едва ли чак ще са затворници, винаги има по едно-две деца и една-две познати майки, с които се контактува. Но пак е по-лазлично от 15 деца в затворено помещение в училище и градината.

А и както казах, въпросът е в избора между две злини. Ако се окаже, че нещата вървят накриво, а изборът е между здраво дете вкъщи, отколкото заразено в училище, то кое ли ще изберат родителите, как мислиш?

Общи условия

Активация на акаунт