Най-неверни клишета, които се приемат като мъдрости

• 10 595
  • 196
  •   1
Отговори
# 60
Клишето с мечтите не е, за да плаши хората и да ги карат да не мечтаят. По-скоро да имат реална оценка и да не си загубват ума по нещо.
Мечтите никога не се сбъдват, точно когато ги искаш или по същия начин, по който си ги представяш.
Човек обикновено си мечтае за нещо и не си представя реалния път, който трябва да извърви, за да стигне мечтата си. То зависи и от мечтите на всеки. Дори и когато върви към мечтата, често не осъзнава жертвите, които прави. И когато постигне онова, което е искал, често то не е такова, каквото го е виждал в съзнанието си, докато го е нямал. Или просто си поставя следваща, по-висока цел. Или вижда, че е мечтал за нещо, което не е нещо особено. Или пък е платил прекалено висока цена за нещо, което не е чак толкова специално, колкото си го е представял.
Мечтите са хубаво нещо въпреки това.  Човек върви напред, когато мечтае.

Все още не се купува здраве с пари. Стив Джобс не можа да си го купи.

# 61
Човек не може сам да направи всички грешки. Не само, понеже са много, но и понеже много от тях са последното нещо в живота на сгрешилия Wink  та да се учиш от чуждия опит е най-полезното нещо в развитието на човечеството, Без това щяхме отново и отново да откриваме колелото.

# 62
  • Ланкър, планините Овнерог
Но със сигурност е живял повече, отколкото ако нямаше пари. С пари имаш много повече шансове, зависи с какво се бориш. Та, дори и здравословното живеене е скъпо. Да си позволиш читаво лечение струва немалко.

# 63
  • някъде в орбита...
Все още не се купува здраве с пари. Стив Джобс не можа да си го купи.
Точно здраве, или по-добро такова, или по-дълъг живот, или по-малко болка, все с пари се постигат. Никой не дава достъп до специфични лечения или невероятни специалисти ей така, щото съм си пожелала.

# 64
Много богати хора умряха от неличими болести. Не им помогнаха парите.

# 65
А бедните умират от лечими болести, но дали ги топли, че богат може да плати за себе си лечение, щом те не могат?

# 66
  • някъде в орбита...
Много богати хора умряха от неличими болести. Не им помогнаха парите.
Но на някой от десетките хора дет набират средства за лечение в чужбина добре ще им дойдат няколко пачки, пък нека "парите не купуват здраве" за другите...

# 67
Така се коментираше за парите и,когато Домусчиев го диагностицираха с ковид.Затвориха цяла б-ца.А колко хора издъхнаха в линейки от инфаркт,примерно,защото ги разкарват от б-ца в б-ца и никъде не ги приемат.

# 68
Не само раците - доста болести нямат лечение. Но някои имат скъпа терапия - аз имам такова заболяване, което струва скъпо, но тук за сега лекарството се дава безплатно. Не и че помага напълно - поне премахва най-неприятните симптоми. От рак на панкреаса почти никой не оцелява - с пари или без си заминал. Бих дала всичките си пари да се излекувам. Но не мога. В България и Америка може би умират от лечими болести заради бедност. На Дания поне това и е хубавото - че не отказват здравна помощ.

# 69
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
За здравето и парите - когато се разболееш, то - здравето, вече си е отишло от теб. Тогава никакви пари не могат да го купят. Всички навсякъде тръбят колко е важна превенцията. За мен е вярно.
Не, че непрестанно се превентирам за всичко. Но се старая да не занемарявам неща, които мога да правя.

Лошо е, че човек докато не се разболее, се смята за безсмъртен... а после вече няма значение. Много болести оставят трайна следа в организма и вече никога не си здрав, както си бил.

Да, богатите си купуват по-добра храна, по-добро лечение, но и живеят с повече проблеми, наследствени болести, придобити от зора да запазим "синята" кръв чиста, стрес и напрежение има и при тях. Колко хора не са успели да запазят наследственото богатсво, колко се хвърлят от покрива но Уол стриит, загубили всичко за миг.

Това го има и при бедните хора, естествено.

Нещата се уравновесяват и никога не са само бели или само черни.

А за пътят към ада и добрите намерения - понякога се опитваме да помогнем на някого, примерно подаваш му ръка да се изправи и той е ок. След време обаче излиза наяве, че е било по-добре да го оставиш сам да се изправи. Че е пропуснал да научи важен урок, и вместо да се научи да се оправя сам, се е научил да паразитира върху чуждите добри намерения.... Това съм го изпитвала.

# 70
Аз вярвам, че всеки си има път - по-труден или по-лесен и трябва да го оставиш да си го извърви. Ако се опитваш да му го променяш вредиш и на него и на себе си. Та може и това да са имали предвид с Пътят към ада.....

# 71
"Времето лекува болката" от загуба...Не съм съгласна. Има душевни болки и пустош, които никога не могат да бъдат излекувани, според мен.
Другото "40 или 50...е новото 20" . Да бе, да, как не?! Joy

# 72
1.Лесно майка не се става - това като го чуя и ми причернява
2.Всички майки са така - същото като по т.1
3.Живота е прекрасен - за кого?
За майката по т.1 си е вярно,за живота също.

# 73
"Времето лекува болката" от загуба...Не съм съгласна. Има душевни болки и пустош, които никога не могат да бъдат излекувани, според мен.
Другото "40 или 50...е новото 20" . Да бе, да, как не?! Joy

Ама защо търсите във всяка такава сентенция хем 100% вярност, хем буквален смисъл?
Разбира се, че времето лекува болките, иначе щяхме да се побъркаме. Да, нещо остава, ама то е като белег от рана, ама раната е заздравяла, нали? Пък че имало няколко случая, в които болката не е преодоляна, това променя ли същността на нещата?

В голяма степен съм съгласна и с "50 е новото 20" - като сравня сегашният си 50+ годишен живот с този на родителите ми, ми то е по-голя купон от техните 20. Имам предвид всичко - и пътувания, и забавления, и свободен секс и какво ли не. Пък и децата таман си отлитат и оставаме ергени като все едно сме пак на 20 Wink Да не забравяме и постиженията на естетичната медицина и козметика.
Впрочем нали сте чували народната песен "Мари, бабо, гърбава, имаш щерка хубава." Как я тълкувате? За да има бабата млада и хубава щерка трябва да е на 50 или 60 години макс. А вече е гърбава и сбръчкана баба... Днешните 50-60 годишни гърбави и щърбави ли са? И изобщо в народните песни "стара ми майка" е здраво застъпено, което говори за ранното остаряване преди век.

# 74
Сега върша доста по-качествени глупости и лудории, от колкото на 20..)
И да, времето “лекува”. Просто за всеки човек в различно “темпо”.

Общи условия

Активация на акаунт