Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Най-неверни клишета, които се приемат като мъдрости

 • 7 982
 • 197
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 123
1. Животът е прекрасен (може и да прекрасен за някои късметлии, но за повечето хора е шитня)
2. Каквото дадеш това ще получиш (почти никога не е вярно - често получваш точно обратното или даваш много и получаваш малко или напротив - даваш малко и получаваш много. Зависи кво ти е писано - на всеки различно)
3. Усмихни се на света за да ти се усмихне и той (зависи от усмивката ти - някои имат странна или отблъскваща такава и по-добре да избягват да я показват)
4. Учи се от чуждия опит (приложимо за общовалидни факти, но не и за специфичните черти на отделните характери - почти никога чуждия опит не може да се приложи в отношенията между хората)
5. Човек сам си е виновен за отношението на другите към него (пожелателно, но далеч не винаги вярно. С мен различните хора се държат различно, а аз съм си една и съща с всички. Как ще се държат хората с теб зависи повече от самите хора, а не от теб самия)
6. Квито родителите, такива и децата или както си възпиташ детето такова ще бъде (най-великата глупост циркулирала някога в пространството. Странно че тази простотия продължава да битува, при положение, че животът е пълен с доказателства, че е напълно невалидна)

допълвайте

Последна редакция: нд, 26 юли 2020, 09:27 от bubanka

# 1
 • Мнения: 1 760
Останете приятели (след връзка или брак).
Няма такова чудо, има добри отношения (евентуално), но не и приятелство.

# 2
 • Мнения: 769
1.Животът е прекрасен.
Аз лично не го разбирам като "Животът е песен, всеки получава всичко наготово, всичко е цветя и рози." По-скоро го разбирам като " Всеки ден, в който дишаш има поне една причина да се усмихнеш, да се зарадваш, да се опиташ да си по-добър/да се справиш по-добре."
Никой не ни обещава да ни е лесно или хубаво. Или си го правим такова, или го търпим каквото е.
2.Каквото дадеш това ще получиш.
Никога не съм го разбирала. Давам, защото съм решила да дам, независимо дали материално или време, отношение, чувства. Не давам, за да получавам, съответно не очаквам нищо.
3.Усмихни се на света, за да ти се усмихне и той.
Тук не става дума за физически недъзи и "грозни" според някой усмивки. Става дума за цялостно отношение. Когато то е позитивно към другите, нещата са по-лесни, хората са по-добри към теб самия, отколкото ако само мрънкаш и се мръщиш.
4. Учи се от чуждият опит.
Приложимо при по-големите и осъзнати хора. При тийнейджърите и младите, стената е имагинерна, докато не се сблъскат в нея. След няколко сблъсъци, най-често не им трябва поговорката, че да я спазят.
5.Човек сам е виновен за отношението на другите към него.
Определено е грешно в по-голямата си част. Понякога наистина сме виновни. Но рядко. По-често някой решава да си изкара гадното върху нас.
6. Също тотално грешно.
Децата са отделни индивиди, които правят своите грешки, независимо от опитите на възрастните да им "помагат". Най-често стигат само до извода в точка 4.

# 3
 • Мнения: 13 931
Във всяко подобно обобщение има някаква част истина, но съвсем нормално не е универсално валидно. Според мен ти правиш грешката да търсиш 100% покритие.

Сигурна съм, че много хора са убедени, че животът им е шит, ама незнайно защо като дойде време за умиране никой не го прави с готовност.
За усмихването - не трябва да се приема в пряк смисъл Simple Smile
За чуждия опит съм напълно съгласна с клишето по принцип, даже и за отношенията между хората. Много по-мъдро е да не се учи човек от собствените грешки.
И за отношенията съм съгласна с клишето - третият принцип на Нютон важи и за отношенията между хората - ако ги натискаш се втвърдяват и наежват, ако отстъпваш и те спират да натискат.
И за точка 6 - животът е пълен с изключения, но те не са повече от правилата, а изключенията са следствие на обстоятелствата, не на някаква произволна случайност. Може да си от семейство на пълни простаци, ама ако попаднеш в добра среда  да не станеш простак. Случва се. И обратното се случва. Но като цяло селяндурите пръкват селяндури.

# 4
 • Мнения: 3 123
Давайте още клишета, и аз ще допълвам като ми хрумне

Останете приятели (след връзка или брак).
Няма такова чудо, има добри отношения (евентуално), но не и приятелство.

аз с всички, които имат желание бих останала приятел. Разбира се ако не ми вредят или са опасни по някакъв начин. Мъже, с които съм била интимна ги усещам близки завинаги. Еле пък деца ако имаме.
Между другото в Дания това е доста разпространено. Пак не всички датчани го приемат, но много разделени наистина си остават приятели и даже си празнуват празници заедно, ходят заедно на почивка с новите си половинки и т.н. Не е невъзможно - зависи какви са били отношенията и как сте се разделили.

# 5
 • Мнения: 355
Аз се сещам за "Всичко се връща." Не се наемам да го коментирам, не съм във философска вечер нещо. Но и за него важат част от горепосочените разяснения.

# 6
 • Мнения: 3 123
Аз се сещам за "Всичко се връща." Не се наемам да го коментирам, не съм във философска вечер нещо. Но и за него важат част от горепосочените разяснения.

Това е единственото успокоение в определени ситуации. Може и да я вярно и да се връща в следващия живот. Ще ми се да вярвам, че е така

# 7
 • Мнения: 310
1.По - умният отстъпва.
2.Всяко зло за добро.
3.Всяко чудо за три дни.

# 8
 • Мнения: 1 613
"Скромността краси човека" . Едно време може и така да е било,  но не и сега. Човек без самочувствие и вяра в себе си трудно успява в каквото и да е и нищо привлекателно в това не виждам.

# 9
 • Мнения: 561
1.Лесно майка не се става - това като го чуя и ми причернява
2.Всички майки са така - същото като по т.1
3.Живота е прекрасен - за кого?

# 10
 • Мнения: 726
"Каквото не те убива, те прави по-силен". Това го мразя от сърце.

# 11
 • Мнения: 3 123
1.Лесно майка не се става - това като го чуя и ми причернява
2.Всички майки са така - същото като по т.1


особено казано от хора, които не са майки, но със самочувствие, че ги разбират нещата

"Каквото не те убива, те прави по-силен". Това го мразя от сърце.

това като се замислиш си е вярно. Аз съм така жестото очукана от живота, че се чудя как още съм жива. Гадно ми е няколко дни и след това ме обзема дежурния напълно неоснователен оптимизъм. Но поне ме зарежда с жизнени сили

# 12
 • София
 • Мнения: 44 259
Трябва да избираш дали да си прав или да те обичат.

# 13
 • Мнения: 8 255
Цитат
3.Всяко чудо за три дни.
Вярно е,според мен.Най-голямото за девет.Като погледнем и политическите изцепки,ами да.Забравят се всякаквите му долни изпълнения,кражби,лъжи и пак от същото.

# 14
 • До сърцето...
 • Мнения: 3 478
"Каквото не те убива, те прави по-силен". Това го мразя от сърце.
И аз! Толкова празна патетика, и се употребява за глупости основно.


Цитат
3.Всяко чудо за три дни.
Че това е народна мъдрост и е абсолютно вярно. Според мен, разбира се, и според моя опит.

Общи условия

Активация на акаунт