Най-неверни клишета, които се приемат като мъдрости

• 10 598
  • 196
  •   1
Отговори
# 105
Нямах предвид конкретно и точно само теб. Ти беше повода, но подобно мислене се среща доста в темата, аз го и казах.

НУ = необходимо условие
НДУ = необходимо и достатъчно условие

Пример: Искаш да влезеш в дом без алармена система, само с ключалка. НДУ за да отвориш вратата е да имаш ключ.  Ако обаче апартаментът е и  с аларма, тогава ключът вече е само НУ (защото без него не можеш да отключиш), но вече не е достатъчно само да имаш ключ, а трябва да знаеш и как да деактивираш алармата.

# 106
Интересна тема. Бях срещала един списък с  мъдрости, които се оказа, че сме свикнали да ги четем и казваме непълни. А всъщност, си имат допълнение. И то до голяма степен променя смисъла на  мъдростта.
В момента се сещам за едно "клише":
" Дума дупка не прави" .
На пръв поглед не прави, но всъщност изобщо не е така. Думите имат голяма сила и могат да  променят, преобръщат съдби, обстоятелства, светоглед...с думи  може да бъде повлияно дори физическото и психическото ни състояние.
Не случайно съществуват словотерапията, молитвите...

# 107
А, тази от тези, за които има и така, и онака Wink

- Дума дупка не прави. Смисълът е, че думите отлитат и не остава следа.
- Казана дума, хвърлен камък. Смисълът е, че поетият словесен ангажимент е неотменим.

Ние си имаме доста такива, за според случая и характера на човека.

# 108
Клишета с послание, че всичко е възможно, човек може всичко и няма граници, тип "Който иска да направи нещо, намира начин, а който не иска - намира оправдание" и т.н.

# 109
Интересна тема. Бях срещала един списък с  мъдрости, които се оказа, че сме свикнали да ги четем и казваме непълни. А всъщност, си имат допълнение. И то до голяма степен променя смисъла на  мъдростта.
В момента се сещам за едно "клише":
" Дума дупка не прави" .
На пръв поглед не прави, но всъщност изобщо не е така. Думите имат голяма сила и могат да  променят, преобръщат съдби, обстоятелства, светоглед...с думи  може да бъде повлияно дори физическото и психическото ни състояние.
Не случайно съществуват словотерапията, молитвите...
Съжалявам,но не е вярно. Човек въздейства на друг човек с погледа си,с чертите на лицето и тембъра на гласа си,(всички те са уникални и присъща само на конкретният човек). Думите сами по себе си нямат значение. Има значение кой Ви казва "Обичам те!",а не самите думи.

# 110
Клишета с послание, че всичко е възможно, човек може всичко и няма граници, тип "Който иска да направи нещо, намира начин, а който не иска - намира оправдание" и т.н.

е то много зависи и какво искаш - разбира се има невъзможни неща или невъзможни за постигане от определен човек. Това, че се използва за глупости или когато искаш да накараш човек да се почувства виновен не го прави невалидно.

# 111
Относно "Мисли позитивно" смятам, че се е превърнало в клише, защото доста хора го използват като вид успокоителни думи, които казват на друг човек, преживял наскоро нещо негативно.
Често го правят, защото не знаят какво друго да кажат.
Например, току-що си преживял най-разрушителния край на връзка, на която си държал и споделяш за това с приятел, а той иска да те успокои и дали от незнание какво да каже, дали защото не може да се постави в твоята ситуация, ти казва "Мисли позитивно."
При което, в такъв момент ти идва просто да му нахлупиш пожеланието за позитивно мислене на главата. 😁
Няма как да се мисли позитивно по препоръка или заради съвет.
Или мислиш позитивно, или не.

# 112
  • София
Ако в момента, в който ми е супергадно някой ми каже "мисли позитивно", така позитивно ще му кажа какво мисля, че ще се откаже от фразата за цял живот.

# 113
  • München, Deutschland
За мен и моя опит, това е най-вярното клише от всички. Считам, че винаги има начин и винаги има надежда. Правя изключение за определени здравословни състояния, разбира се.

# 114
За мен и моя опит, това е най-вярното клише от всички. Считам, че винаги има начин и винаги има надежда. Правя изключение за определени здравословни състояния, разбира се.

За мен особено силна е втората част - вижте всички държавни служители Wink

# 115
deaf, да, зависи кава енергетика се влага в думата. А в израза " обичам те" пък ептен
Всеки един от нас, в зависимост от чистотата на сърцето ни, оттам- помислите ни, има различно трептене/ вибрация.

Обичта,  любовта са голяма тема, много клишета има и в нея.

# 116
  • София
Не са с претенции за мъдрости, но клишета които редовно ме дразнят:
- "Ти го заслужаваш", често използвано в рекламите. Как пък знаят кой и какво заслужава?
- "Имаш такива хубави деца, от какво си недоволна/за какво си ядосана/ как може да се депресираш" - Универсален аргумент за успокоение от майка ми, който никога не ме успокоява.
- "Ако Иван ти каже да скочиш от прозореца, ще скочиш ли?" - Най абсурдния въпрос от детските ми години. Странно е, че някои учители продължават да го употребяват. Как може да се сравнява това, че Иван е казал, че няма да има час с това да скочиш от прозореца?

# 117
- "Ти го заслужаваш" ме дразни и мен. Абсолютно никаква логика. Понякога добавят още нещо, но абсурдът се запазва - ти си жена и затова заслужаваш... Чакай, бе, никой нищо не заслужава по принцип. Освен основни човешки права, но те касаят възможности, по-скоро.

- "Имаш такива хубави деца, от какво си недоволна/за какво си ядосана/ как може да се депресираш" -
Това ще го разбереш малко по-късно - колко дребни са повечето ужасни проблеми,  в сравнение със семейството.

- "Ако Иван ти каже да скочиш от прозореца, ще скочиш ли?" Това си е много логично. Ясно, че се преекспонира, ама то е за да впечатли. Като цяло има много смисъл и той общо взето се свежда до анализ и обмисляне, а не сляпо следване.

# 118
Едно от най-дразнещите според мен и доста невярно - ,,Залудо работи, залудо не стой!", да кипи безмислен труд според мен е почти толкова лошо, както и да не се предприема нищо; Също и ,,Не оставяй днешната работа за утре" - от напрежението непременно да се направи нещо тук и сега на момента, се получава огромен стрес като цяло (и това на някои хора им е ежедневие).

# 119
+1
Аз съм на обратния принцип - залудо стой, но залудо не работи.

Общи условия

Активация на акаунт