Как си подреждате времето?

• 3 735
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
Леле направо сте супер, ако знаете как ми улекна да споделя това което ми тежеше. Явно много съм ги разглезила, бебчо постоянно реве и е само на ръце- мойте. Каката почти не правеше нищо сама преди да се роди малката и сега е доста трудно да я накарам да прави каквото и да било в къщи. Чакам я до към 00:00 да легне и то с големи мъки и караници. И докато си взема душ малката вече е станала-това ставане през 2 часа ме побърква, докато сложа глава на възглавницата и имам чуството че пак ставам Simple Smile. А явно таткото ми найстина е за красота 😄😄😄.

# 16
Пробвай с бебеносене в слинг. Така малката ще е до теб, но ще си със свободни ръце.
Ако плаче от колики, консултирай се с педиатър за капки - няма гаранция, че ще помогнат, но може да пробваш.
Събота и неделя таткото да се ангажира, за да поспиваш повече.
Голямото дете може да си поиграва или наглежда бебето, докато свършиш нещо. Може и в домакинството да помага.

Скептична съм слингът доколко ще ѝ помогне да се справи с домакинстването. Не знам от личен опит ли говориш, аз раница съм ползвала и все още ползвам. Абсурд да чистя с нея или да готвя. Нито мога да се наведа с нея, да заредя пералня и пр., нито да взема нещо от по-високо, нито мога примерно да режа зеленчуци и да кулинарствам. Освен всичко друго е и опасно. Естествено, има плюсове - бебето се успокоява от друсането и близостта, не е толкова травмиращо носенето за гърба и кръста, както носенето на ръце, ама домакинстването определено не спада към тези плюсове.

# 17
Я ги строявай бързо в две редици Joy Вечер таткото да слага каката да спи,за да може и ти да спиш с бебето,все пак те спят през нощта,ти си тази,която спи за по минутки

# 18
Тъй като ми се налагаше да работя от къщи поне по няколко часа дневно по време на второто майчинство, а в ДГ на голямото ми дете имаше епидемия (почти пандемия) от скарлатина, денят и работата ми бяха строго организирани.
Купихме робот за почистване на под и всеки ден беше настроен да почиства апартамента,
Малкият до 5, 5- 6 месеца беше само на кърма и нямах ангажименти за подготвяне на храна за него. След това го захраних с готови пюрета, а след 10 месеца го записахме на кухня. За останалите- в близост до нас бяха отворили нещо като заведение за бързо хранене(без маси), в което можех да поръчвам храна. Ежедневно приготвяха около 10 различни готвени яденета, супи и скара, които можеше предварително да заявиш по седмично меню. Времето за вземане на храната го използвах за разходки на децата. Готвех не повече от 2-3 пъти седмично, обичайно през почивните дни. Бях купила занимателни книги (Моливко, Крокотак и т.н.), пъзели и конструктори тип Лего, за занимания на голямото дете. За малкия  имахме един шезлонг люлка, в който се чувстваше прекрасно и много се забавляваше с играчките и не се налагаше да го дондуркам цял ден. Ако трябваше да излизам по работа, ангажирах почасово жена. След 3 месечна възраст на малкия спрях да гладя всички дрехи. Не чистех пода с парцал и не бършех прахта всеки ден. И като допълнение, винаги съм разчитала на помощ в домакинството от страна на мъжа ми, но той можеше да се включва след работа и почивните дни. Малкият като порасна и не спеше толкова често, излизахме навън при всяка възможност.

# 19
Не се отчайвай, ще мине и този период. Както споменаха преди мен, важно е да разпределяте задълженията с бащата.
Давам идея за наемането на домашна помощница, поне за следващите няколко месеца. Моя позната преживя така бебешките месеци на дъщеричката си и беше мн доволна. Мисля, че не излиза безкрайно скъпо, ако сметнеш 2-3ч./ седмица в продължение на  няколко месеца.

# 20
За мен решението е да ставам преди децата, защото при мен майчинството е кратко, а аз съм с малки, породени деца. Като стана в 5, имам време да спортувам, да се оправя и на човек да заприличам, нещо да направя за закуска.... да подредя малко и случаааайно ако децата се успят...да си свърша по-голяма част от работата. После вече нещата са на магия. При нас, обаче, таткото участва активно в гледането на децата и домакинството. Предимно вечер. Играе с децата, той ги къпе, оправя за сън и в повечето случаи приспива...поне едното.
Включи таткото, стегни каката и нещата ще станат. Тя е големичка, може да се мобилизира. 😁

# 21
  • Варна
НСЧ, не съм на твоето мнение. Аз се оборудвах с повечко уреди наскоро и осезаемо усетих разликата.

# 22
Леле направо сте супер, ако знаете как ми улекна да споделя това което ми тежеше. Явно много съм ги разглезила, бебчо постоянно реве и е само на ръце- мойте. Каката почти не правеше нищо сама преди да се роди малката и сега е доста трудно да я накарам да прави каквото и да било в къщи. Чакам я до към 00:00 да легне и то с големи мъки и караници. И докато си взема душ малката вече е станала-това ставане през 2 часа ме побърква, докато сложа глава на възглавницата и имам чуството че пак ставам Simple Smile. А явно таткото ми найстина е за красота 😄😄😄.
Чакаш седемгодишно да легне в 00.00 часа? Моля? До колко спи сутринта? А като тръгне на училище?
В 21-21,30 макс трябва да е в леглото. Без компромиси. Ако има детска стая спираш да пипаш там - да си оправя сама, ако иска да й е оправено. Като не си оправи няма излизане/ телевизия/ телефон... Може да слага масата и да мие чиниите. Може да хвърля боклука. Определи й някаква сума джобни, да речем 5лв за седмица. Тези пари да си ги харчи за бонбонки, сладолед, въртележки... Ти не купуваш. Ако иска джобни ще помага.
Таткото по списък може да пазарува на връщане от работа. Не готвиш тристепенна менюта, а бързи неща, дето след заготовката се готвят сами.  Гладиш само на бебето, на другите само най-належащото. Пералнята пере сама, зареждането и пускането й са 5 минути, после програмата си върти, а ти правиш нещо друго.

# 23
  • София
И аз се присъединявам - голямата в леглото в 9. Даже почни да я приготвяш от 8 - гасиш лампите, спираш телевизора, оправяш леглото.
За дрехите - опъваш ги добре на простора и стига толкова. Без гладене.

# 24
Имам бебе на 9 м. И кака на почти 8г. Сама съм с двамата от два месеца, мм работи и се прибира към 6-7-8 вечерта. Когато се прибере поема малкия, памперси, заиграване с него и т.н. Каката много помага през деня. Съои с него, ако е на кеф играе с него, ако не е вика по него. Той не е ревлив, но понякога вика и мрънка. Пазарувам, пера, готвя, каката яде по 5 пъти на ден, което осзначава да й сложа й да изчистя след нея. Стаята си оправя сама, подреждаме заедно прането. Включи я в задълженията, тя може да помага, особено с бебето. Мъжът ти също, като се прибере, все пак детето е и негово. Чистя почти всеки ден, защото се разнасят адски много боклуци от количката. Прахосмукачката ми отнема между 7-8 мин.
Бебето вероятно има колики. Пробвай да даваш пробиотик (ако не си). Ако и кърмиш, представям си каква хамалогия е на два часа. Особено ако се налага и да се цедиш. Та, разпредели малко отговорности с останалите и ще видиш, че нещата ще тръгнат по-гладко.
Каката ляга в 9:30-10, бебето в 8:30-9.

# 25
  • София
Аз не бих втвърдявала изведнъж подхода към голямото дете, със сигурност в момента има ревност и още свиква с бебето. Също и не бих очаквала да помага извън игра или собствено желание, бебето си е отговорност на възрастните. Постепенно обаче можете да напаснете лягането вечер и подреждането на нейните собствени неща. Обаче, аз съм с момче на 4г та може и да е по-различно при по-големите каки, не знам.
Таткото обаче си е съвсем пълноправен родител и според мен не трябва жалене там. Я си представи че нещо ти се случи, дори елементарен апендицит примерно и си извън строя за някакво време. Шок и половина ще е ако всичко трябва да свърши, а досега се е "стараел да помага". Децата имат нужда от адекватен родител по всяко време и като си се нагърбила с всичко не правиш услуга нито на мъжа си, нито на тях.
Може и да не е особена отмяна ако тепърва му даваш инструкции как се готви мусака примерно (ако не може да готви), или как да пусне пералня/сгъне прането, но си е вид инвестиция не само за черни дни, но и за ежедневните ангажименти след втория - третия път.

# 26
Аз затова споделих, защото нашата кака беше на 7 когато бебето се роди. Едно е с дете на 4, момче, друго е с момиче на 7. И все пак си зависи от детето. Нашата е грижовна. Даже сега сутрин иска тя да го облича и да му сменя памперса, когато е само напишан, разбира се. Има известна ревност но обикновено не е към нас, а по скоро към други деца, които искат да се занимават с малкия, вместо с нея. Но като цяло не е ревнива и възприема нашето грижовно поведение към бебето, което позволява донакъде да се разчита на нея.

# 27
Скрит текст:
Леле направо сте супер, ако знаете как ми улекна да споделя това което ми тежеше. Явно много съм ги разглезила, бебчо постоянно реве и е само на ръце- мойте. Каката почти не правеше нищо сама преди да се роди малката и сега е доста трудно да я накарам да прави каквото и да било в къщи. Чакам я до към 00:00 да легне и то с големи мъки и караници. И докато си взема душ малката вече е станала-това ставане през 2 часа ме побърква, докато сложа глава на възглавницата и имам чуството че пак ставам Simple Smile.
А явно таткото ми найстина е за красота 😄😄😄.
Ами, време е да го свалиш от "картината на стената", за да си заеме мястото на съпруг и баща.   Yum
И моите деца са със 7 години разлика, вече попораснали....без активното участие на баща им не става.Особено когато голямата почне училище, ще ти се стъжни още живота.

# 28
И аз се присъединявам - голямата в леглото в 9. Даже почни да я приготвяш от 8 - гасиш лампите, спираш телевизора, оправяш леглото.
Какви лампи в 8? Тогава си е светло още, децата са навън по хладно, след като цял ден са стояли вътре в жегите.
Не бих го причинила на детето си през ваканцията, ако е възпитано да кротува и не вдига шум. 22:30-23 ч. е по-реално време за лягане на тази възраст. Проблемът ѝ не са децата, а шетането. Нагърбила се е с всичко, затова не успява. Да си гледа децата, когато е сама, другото - вечер двамата за 1 час и ще се наредят много лесно нещата.

# 29
  • София
Е, може би прекалих. Аз излизам с малкия към 18-18.30, висим навън до 21.30 и към 22.30-23 е вечерял и в леглото.

Общи условия

Активация на акаунт