СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 12

• 89 484
  • 769
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Здравейте. Следя от известно време темата за СМГ и имам няколко въпроса Simple Smile
Сина ми е 3 клас в момента, като решава само вкъщи сборника " Математика за таланти" когато е в настроение...🙄
Като цяло ми е ясно че шанса му за СМГ или друга математическа гимназия не е голям, но все пак другата година ще пробваме. Не е роден математик Simple Smile Но пък се справя доста добре с математиката като цяло. Само да вмъкна че в момента учи в паралелка към Сдружение Шилер и съм много доволна от немския и като цяло. Но след 5 клас нивото в училището пада, както в доста училища 😒
Доколкото чета в темите без уроци по математика няма да стане ?
Тъй като другата година ще е 4 клас, то моля за помощ къде е най-добре да се запише детето? Вкъщи ще ми е трудна подготовката.
Също така за да има шанс за прием, трябва да се е явил на няколко математически съзтезания и по този начин се определя бала? Няма конкретен изпит за прием? Правилно ли разбирам?
Благодаря и хубав ден.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 09:38 от aleirbag_11

# 151
  • София
Здравейте,
защо да пада нивото след 4 клас? 145-то, което е на Шилер, е в топ 5 в НВО след 7-клас в София, което означава, че преподаването там 5-7 клас е на много добро ниво или поне, че остават мотивирани деца. И ако детето Ви няма изявени мат. наклонности, по-добре да учи в общообразователно училище след 4 клас, а не специализирано в математиката.
Може да го запишете на курсовете към СМГ и ще проверите как се чувства в такава среда, а и ще му е полезно да решава темите в тях.
За кандидатсването - нека да кажат по-скоро сблъскалите се (че моят опит е от преди 8-9 год Grinning ).

Sign Triangular Flag On Post Другата седмица ще има родителски срещи в Тиймс, ето част от Заповедта:

# 152
Състезанията под егидата на МОН, които могат да бъдат включени в бала са: ЕК, ПМС и Математика за всеки. НОМ, НВО и удостоверението също се включват в бала. Всяка година ПС решава кое състезание с какъв коеф. да участва. Математика за всеки, което е "наследник" на старото ОМТ очаквано ще е с най-висок процент и без него няма да е възможен приема. (В сайта има правилник за прием. Обяснено е добре.)

Писано е много по въпроса с курсове или без. Без курсове е напълно постижимо, но щом не желаете да се занимавате вкъщи ще трябва някаква външна намеса (курсове и учители има много, но няма универсален вариант, който да е работещ за всяко дете). Щом детето не гори за математика, може би вижте вариант НПМГ, според мен там ще учат сериозно, но няма да са така силно фокусирани на математиката, както в смг.

# 153
Друг вариат е  НПМГ както се пише по-горе или НДЕГ или да си остане в 145-то до 8 клас и после да решите накъде. Само с курс в СМГ вече не стават нещата, поне след като видяхме миналогодишните задачи от Математика за всеки. Не мога да препоръчам нещо конкретно за съжаление.
П.П 107-мо може да ви бъде възможност, но не знам дали е по-добро от 145-то

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 11:19 от malinkap

# 154
  • София
Здравейте. Благодаря за отговорите.
Детето не е в 145 СУ а в 131 СУ.
От първите паралелки Шилер, когато навлезе Сдружението там преди 4 години.
Иначе за 145 знам че на НВО след 4 клас децата се представят супер.
Но за нашето училище са малко противоречиви мненията след 4 клас. Определено му се вдигна доста нивото откакто има Шилер и всяко година се приемат много деца.
Нашите  реално първи ще покажат какво ще направят на НВО другата година и как са подготвени.
Все пак ще опитаме и за НПМГ, защото озъснавам че той не е на нивото за СМГ. Но ако положим взаимно усилия може и да има шанс.
На мен ми е трудно вкъщи да се подготвяме, мотивацията му често отсъства Simple Smile Просто да започна отнякъде какво ни предстои.
Хубав ден.

# 155
Приемът в НПМГ след 4 клас ще е в математически паралелки на високо ниво, т.е. със същите приемни състезания.

# 156
Защо смятате, че НПМГ ще е на по-ниско ниво от СМГ?
Как НГДЕК се явява алтернатива на училище с математика?
Щом има състезателна математика в училище, не е без подготовка.

# 157
  • София
По-скоро смятам че децата ще се разпределят между НПМГ и СМГ.
Не че е на по-ниско ниво Simple Smile

# 158

Все пак ще опитаме и за НПМГ, защото озъснавам че той не е на нивото за СМГ. Но ако положим взаимно усилия може и да има шанс.

Никой няма как да знае какво ще е нивото в НПМГ, защото това лято ще бъдат приети първият випуск след 4 клас, а нивото на математическите паралелки в гимназията си е бая високо.
Ако детето не е с афинитет към математиката, не го насилвайте.

# 159
  • София

Никой няма как да знае какво ще е нивото в НПМГ, защото това лято ще бъдат приети първият випуск след 4 клас, а нивото на математическите паралелки в гимназията си е бая високо.
Ако детето не е с афинитет към математиката, не го насилвайте.
В никакъв случай няма да го насилвам. Знам че не стават насила нещата....
Той може и решава, но честно казано го мързи и ме е яд на него Simple Smile
Затова въобще не ми е фикс идея да влезе,но определено в 4 клас ще има повече занимания с математиката.

# 160
  • София
И моето дете беше така.Умен е,бързо решава,но е голям мързел.В 4-ти клас ходи на уроци и госпожата тръгнала да му показва втори начин на решение,той я питал "защо му е,нали вече мога да я реша".🤣Решаваше задачи само преди състезания и то такива,които до сега са се падали,пред другото време не е пипнал.Мислех,че хич няма и да влезе,а той взе че успя и хич не беше накрая(някъде на 40-то място май беше).Така че,нищо не пречи да пробвате.Не е толкова важно да решава хиляди задачи,ако е умен и бързо схваща,ще се получат нещата.

# 161
Някой знае ли кои са учителите по математика, които сега изпратиха 12 клас? Или кои ще са учителите, които ще поемат бъдещите петокласници?

# 162
Някой знае ли кои са учителите по математика, които сега изпратиха 12 клас?
Данова и Киселова Simple Smile

# 163
Данова ( май) няма да вземе пети клас, а десети( непотвърдено на 100% инфо).

# 164
Моите деца не успяха да покажат повече от 70% от възможностите си на изпита миналата година. Имаше задачи, които бяха решени (и то от по 5 точки първи модул), но недочетено какъв трябва да е отговорът и т.н. Според мен подцених през последната година явяването на пробните изпити, защото бяха дистационни и децата загубиха тренинг през корона кризата. Иначе 2 години посещаваха курс при много добра учителка по Математика и не мисля, че нямаха подготовка за по-висока оценка.

Общи условия

Активация на акаунт