СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 12

• 89 486
  • 769
  •   2
Отговори
# 165
Данова ( май) няма да вземе пети клас, а десети( непотвърдено на 100% инфо).

А знаете ли кога ще се потвърди? И дали ще вземе всички 10ти класове?

# 166
  • София
Като се вземат предвид всички часове математика в една паралелка, т. е. 9 часа на седмица, се получава, че един учител може да води точно две паралелки. 18 часа в общи линии е седмичния норматив на учител. Няма как да е 6 паралелки по 9 часа на седмица.

# 167
Данова ( май) няма да вземе пети клас, а десети( непотвърдено на 100% инфо).

А знаете ли кога ще се потвърди? И дали ще вземе всички 10ти класове?
Нямам представа, това ми е инфо от нейните абитуриенти.По два класа водят обикновено, но може да вземе и само един.

# 168
И моето дете беше така.Умен е,бързо решава,но е голям мързел.В 4-ти клас ходи на уроци и госпожата тръгнала да му показва втори начин на решение,той я питал "защо му е,нали вече мога да я реша".🤣Решаваше задачи само преди състезания и то такива,които до сега са се падали,пред другото време не е пипнал.Мислех,че хич няма и да влезе,а той взе че успя и хич не беше накрая(някъде на 40-то място май беше).Така че,нищо не пречи да пробвате.Не е толкова важно да решава хиляди задачи,ако е умен и бързо схваща,ще се получат нещата.

A как се отразява на такова дете големият обем домашни по математика в 5-ти клас (поне за такива четох в по-старите теми)?
Как са организирани времево допълнителните школи?
И остава ли време на децата за някакъв спорт? Какъв и къде?
Всякаква сравнително актуална информация ще ми е от полза.

# 169
  • София
Моят син успява да ходи на спорт след училище, но с цената на по-късно прибиране и съответно лягане. Преди тренировките му бяха от 19 ч., през втория срок обаче започна да посещава тези от 20 ч., защото часовете му бяха до 19:10. Не бих го спряла от спорт обаче.

Школа по информатика за начинаещи имаше в няколко различни дни и различни часове, така че ако има желание за посещаване, все ще се намери вариант. За мен лично проблем е продължителността /4 часа/. Ако детето посещава школа през седмицата, във въпросния ден изобщо няма време да пише домашни или да се готви по други предмети.
Школата по математика беше за 2 часа в събота, което е приемливо. За другите школи нямам информация, моето дете не ги е посещавало.

# 170
А някакъв спорт към самото училище има ли?

# 171
  • София
Не знам честно казано. Преди няколко седмици ни пуснаха анкета за това какъв спорт иска да тренира детето в 6-ти клас - изборът беше между футбол и баскетбол.

# 172
И аз бих искала да разбера повече по нещата, за които е писала Алисса и ще съм благодарна за всяка информация. От 5ти клас целодневно или полудневно са? На скоро пак някой се възмущаваше за ежедневните домашни, но аз чак сега се усещам, че ако учат полудневно е нормално да имат такива. Непрекъснато чувам коментари в тази насока, 50 задачи на ден за домашно, 100 задачи на ден за домашно, но зависи от толкова неща. Вашите впечатления какви са, натоварват ли се? На дъщеря ми в момента й е интересно и сама си търси, макар че е целодневно и доста решават в училище. Но все си мисля, че това е период и може и да отмине.  И затова ми е интересно какви са впечатленията на родители с деца в училището. Предварително ви благодаря за коментарите. Simple Smile

# 173
  • София
Аз 50 или 100 задачи за домашно от днес за утре не съм виждала. 20-30 - да, може би и по 40 е имало понякога, но когато са много, са били по-скоро еднотипни, за да се затвърди даденият вид задачи.
Всички класове са на смени, доколкото знам няма целодневно обучение в това училище.

# 174
  • София
Здравейте, да споделя моя опит. Имам близначки, които бяха 5-7 клас в СМГ, едната продължи и в гимназиален етап. В 5-6 клас тренираха фигурно пързаляне, едната почти професионално. Това означава всеки ден, по 3-4 часа на ден тренировки. Имаха големи домашни по мат, които успяваха да напишат за около час, много рядко до час и половина. Не са се оплакали в нито един момент. Но ученето по всички други предмети се случваше в събота. Те учат на блокове и имат по веднъж седмично разказвателни предмети, както и литературата беше веднъж седмично. Съответно домашните и ученето по тези предмети се случваше в събота след обяд. Обаче това са момичета Simple Smile Имам и един младеж, когото може би ще приемат сега в пети клас. Той съвсем не е толкова организиран. Живот и здраве, догодина ще споделя как се е справил той.
А, по отношение на домашните. Не знам по колко задачи са имали, защото домашната се даваше на брой страници, а не на брой задачи Wink

# 175
  • София
Аз домашни от 50 -100 задачи не съм виждала.Не виждам да се е презорил много .На спорт в момента не ходи,но ходи 2 пъти в седмицата на БЕЛ и 2 пъти на английски.Днес например е излезнал в 9 сутринта и ще се прибере към 20.15 ,защото е на английски. Не знам,кога успява да учи,явно запомня бързо,а и домашни пишат и в междучасията,но не го е закъсал(в 5-ти клас завърши с две 5-ци,другото е 6,сега май пак ще е така).Когато са първа смяна ,са от 7.30 до 14.10 ,а втора - от 12.40 до 19.10.

# 176
Здравейте, синът ми е в СМГ от 5 клас , сега е в осми. В 5 клас посещаваше 3 допълнителни школи -информатика , математика и астрономия в училището. В 6 клас спряхме едната школа , но започна волейбол 3 пъти седмично .В училище друг спорт(извън часовете по ФВС) за малките ученици нямаше , поне при нас  . Това , което избирахме - футбол или баскетбол , е 1 час ФВС допълнително , нещо като модул се води. Винаги е успявал да си напише всичко навреме, не е учил в къщи след 20.00 часа , завършвал е досега с пълно 6.
P.S. Целта ми не е да хваля сина си . Искам да покажа , че с добра организация и най-вече с желание от страна на детето, има време и за домашни , и за спорт.

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 13:10 от M.Mihova

# 177
Домашните по математика са най-големи - и от днес за утре, и през ваканциите. Броят задачи зависи от вида им. Даста са, но мисля, че всички се справят с това, все пак те идват в гимназията подготвени. Школите така или иначе са по избор, всеки преценява според детето си, но когато има през седмицата, времето определено е проблем. Особено когато са втора смяна. Школа от 10 часа за нас означава тръгване в 9 и реално няма време за нищо. За първа смяна понякога - прибиране към 18 часа. В неделя тази година имахме две школи, но като са любими само транспортът беше предизвикателство. По мои наблюдения повечето ходят на по няколко извънкласни занимания, доста деца спортуват, но не в училище. В гимназията има само за горните класове спорт.   

# 178
  • София
Хе хе, то вие хубаво ги давате за пример тези деца, които са на челни места по олимпиадите или влизат с пълна стипендия не къде да е. Ама ги казвайте тези неща за отправна точка 😛.
Домашното е много. Според мен 5 клас е нещо като школовка за новоприетите деца. Да свикват да се трудят много. Но не е само по математика, а и по всички предмети. Учителите са изискващи, но и общото ниво на децата е много високо, трудолюбиви са и си учат.
Има време за спорт, ако детето си управлява добре времето. Ако не му се отделят толкова време и усилия за учене, ще му е по-трудно.
Наистина сме имали по 50-100 задачи за домашно, но са били решими за 1-2 часа.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 14:47 от zazu1

# 179
Моето е било при същите учители като близначките на Есма, синовете на Зазу и на M.Mihova. Не си спомням да е успявала някога да свърши с домашни в светлата част на деня или само за час. Ако е имало такива дни, то те са били рядкост. Имали са домашни и до 100 задачи, но просто примерчета. Въпреки това са си времеемки за изписване. Никога не е скатавала от домашни или да отиде с ненаучен урок, т.е. все пак времето стига и за по-бавни деца, било то и захапано от нощите понякога. Не е успявала никога за една събота да научи за цяла седмица. Не е ходела на спорт, само на АЕ. На школа по химия в смг е ходила в седми клас, а и първи срок на пети клас ходи на школа по математика. С пълно 6 беше само в 7 клас (може би защото бяха ДО или защото тогава дават повечко). Очевидно беше, че не е за смг, затова и не пожела да продължи след 7-ми клас там (балът ѝ стигаше). С математиката се справя прилично и не е имала проблеми с този предмет.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 14:48 от Maria 007

Общи условия

Активация на акаунт