СЕДМИ клас 2019/2020 - Трето класиране - (27.07. - 02.08)

• 52 905
  • 990
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Ако ще сме ДО отново, ще трябва да купуваме още един комп. Малкият го изкара на телефона, което за някои неща си имаше предимство. Единственото хубаво ще е, че няма да се става рано и да се пътува. Все с нещо трябва да се успокоим... Все пак се надявам да си е присъствена годината.
Не могат да те задължат. Друг въпрос е, че почти никой не се опъва.
Това само за този етап ли важи? Минали години ни казваха, че опция за избираеми са БЕЛ и мат само, никой наистина не протестираше и сме си ги писали тях.

# 46
ФУЧ не са задължителни за никой от образователните етапи.

# 47
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дидева, сега отворих линка за Стем. Пише, че в паралелка СТЕМ СХН например, профилиращи предмети са Инф. и ИТ. Ако тази паралелка е в професионално училище и детето кандидатства един ден в университет в това направление, то ще има проблем с приема спрямо дете, което идва от профилирано обучение с паралелка СХН? Защото университетът няма да се интересува от хорариума по Инф. и ИТ, а ще гледа хорариум по МАТ и БЕЛ, примерно?  Не мога да разбера каква е разликата в СТЕМ паралеки от профилирано и от професионално обучение.

# 48
Понятието СТЕМ не внася някаква добавена стойност. Дадена паралелка е или профилирана, или професионална без значение в какво училище е. Конкретно СХН е профилирана паралелка. Професионалните паралелки нямат профилиращи предмети. Ученик в профилирана паралелка може да избере математика за ПП и така да има от 2+4 до 2+8 часа математика във втори гимназиален етап без да броим ФУЧ.  В професионалните паралелки такъв избор няма. Там може да е само ФУЧ, ако изобщо бъде предложен такъв вариант.
Допълвам се. Разлика има и по отношение на ДЗИ. Учениците от профилираните паралелки ще полагат два задължителни ДЗИ - по БЕЛ и по профилиращ предмет. Учениците от професионалните паралелки - само един, този по БЕЛ, но ще трябва да се явят и на задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - по теория и практика на професията.

# 49
  • София
Да се запиша и аз в новата тема Simple Smile
Успех на всички участващи на трето класиране!
По отношение на кандидатстващите едновремено и в ДУ и в ЧУ - Преди години дъщеря ми и не искаше и да чуе за ЧУ (след лични впечатления от няколко деца в различни ЧУ), но кандидатства само за да ни угоди, с уговорката, че ако я приемат няма да са запише. А ние настоявахме да се пробва и в ЧУ заради ниските резултати, които показваше на ПИ. Накрая я приеха и в едно от най-добрите ЧУ и в ЕГ от "първи ешалон". Съответно отказахме ЧУ поради тотално нежелание от страна на детето.
По същота логика може и да има обратните случаи.

# 50
Благодаря за новата тема! Успех на участващите в третото класиране!
Дъщеря им и хареса училището, в което я приеха, сега се "отвори" възможност в едно от училищата, които искаше да отиде и беше на по предно желание, но категорично отказа да участва! А и съм супер доволна, че ще са само една смяна - сутрин от 8.00 часа до към 14.00 часа  SmirkSmirk

# 51
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, разликата между профилирана и професионална я разбрах, но се обърках от това, че някои се водят стем паралелки. Би трябвало да има някаква разлика в преподаването на някои предмети, ако е стем, поне по заявки на МОН. Ще се види в следващите 5 години.

# 52
Трети опит. Няма такава разлика нито в учебния план, нито в преподаването. По-ясно от това не мога да го кажа.

# 53
  • София
Гадамер, STEM паралелки са тези, които са ориентирани към природните науки, математиката и технологиите.
Ако в НТБГ сте приети в специалност Електронна търговия, то вие сте в STEM паралелка.
http://uchitel.bg/kakvo-trjabva-da-znaem-za-stem

# 54
Успех на учасващите в трето класиране!
Може ли да помоля за линк за групата във Фейсбук за учебници на старо, някой я беше пускал, но не помня кой.

# 55
Аз мислех, че е нещо като иновативни паралелки, някакви технически подобрения в преподаването Simple Smile

# 56
  • софия
Успех на учасващите в трето класиране!
Може ли да помоля за линк за групата във Фейсбук за учебници на старо, някой я беше пускал, но не помня кой.

# 57
Аз мислех, че е нещо като иновативни паралелки, някакви технически подобрения в преподаването Simple Smile

И аз така си мислех или се надявах да е, първоначално.
Слънчевата го е написала добре. В нашето училище се мъдри Стем срещу математическата, природните науки, предприемачеството. Съответно срещу чуждоезиковата няма.

# 58
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ами като няма разлика, защо има изобщо наименование СТЕМ?! Взимат евро пари, ако сложат това "Стем" ли?

# 59
  • София
Пак казвам, че поведението на децата до определена възраст, за мен, е отражение на поведението на родителите.
Прик

Това е толкова вярно! Може би и от там идва приказката, че няма лоши деца.

Ако дете не бъде класирано и на трети етап, как разбира в кои училища има свободни места, за да кандидатства на четвърто? Предполагам ги обявяват в сайта на РУО. Но какви са критериите? Например в IАЕГ (условно я избирам), дори и да има свободно място, как ще се запише дете с нисък бал (предполагам, че на последен етап са точно дечицата с ниските балове)?

Общи условия

Активация на акаунт