СЕДМИ клас 2019/2020 - Трето класиране - (27.07. - 02.08)

• 53 019
  • 990
  •   1
Отговори
# 90
Морала е нещо лично и всеки  има собствено разбиране. Никого не укорявам, защото кой знае кое е правилно? И да ти размахва пръст.
Лично аз няма да мога да запиша дете в ЧУ и след месец да се отметна, при условие че сме сядали на маса и сме се договаря ли, отстъпки са ми правили и прочие. Такъв човек съм. Думата ми означава нещо, подписаните договори също. Не знам просто с какви очи ще ги погледна. Как ще им кажа, че изведнъж реших да не е е там. Нали и те си направиха плана и финансовия разчет и извикаха моето дете, а не друго. Просто аз така разбирам нещата. Правиш си сметката и решаваш. Ако си дал дума си я спазваш.

# 91
  • София
А ако въобще такова нещо няма и някой тийнейджър си говори 5 за 4, а  бг мамите критикуват подхода на  имагинерни "виновници" без морал? Да, едва ли главата на някой 13-14 годишен  ще роди такива планове, особено, когато последният не познава  детайлите около класиранията. Но може просто да е коментиран в семейството подобен вариант като възможен предвид вратичките, което обаче хич не значи, че е приложен на практика. Може и да е, разбира се. Но няма как да знаем..

# 92
  • София
Аз се чудих дали някой ще стигне дотам, че да подпише договор и да загуби пари само заради застраховка един вид. Невероятно ми се струваше. Но който го може си го може... И за кефа се плаща, но моля бъдете внимателни да не плащат и околните. Аз много емоционално преживях  всичко мин год. Едно единствено дете ни делеше от класиране в желаното училище на 2ро.Наложи се да преживея стреса около 3то и после силна радост. Най-вероятно от всичко това направих ужасен дерматит по лицето.
Желая на всички успех!

Това няма нищо общо с чуждите деца и техните решения. Какъв дерматит сте получили и колко сте емоционална, останалите не ги засяга по никакъв начин и нито дължат обяснения, нито извинения, че има деца с по-висок бал, или по-заможни родители, които са искали точно същото, каквото и вие за вашето дете и обикновено тази мисъл е приоритетна.
За да отговоря на първия въпрос, ще кажа, че има жени, чиито един чифт ботуши е на стойност въпросната застраховка на стойност 1/4 от таксата. А дамската им чанта е на стойност, гравитираща около годишната такса в частно училище. Само, за да добиете бегла идея за евентуалните възможности, които би имало едно такова семейство.
Има йерархия и в нашата конкретика тази йерархия се формира от въпросния бал, който детето е успяло да извоюва. И спрямо тази цифра, всички останали надолу по веригата се съобразяват. И обратното. Съобразява се с онези над него и техните избори.

# 93
  • София
Теории може да развиваме всякакви, но самата дама, която сподели това, каза че детето искало да опита просто за спорта. Без да има никакво намерение да се записва. Ние това коментираме, не финансовите възможности и емоционалните неволи на евентуално пострадалите.

# 94
  • София
Всяко дете има възможност да кандидатства за трето или четвърто класиране, независимо дали се харесва или не.
Лично аз считам, че системата е справедлива.

# 95
  • София
Никой не обсъжда тук правото като право. Всички сме за него. Обсъждаме мотивите това право да се ползва за нещо изкривено като кандидатстване за спорта с ясната идея, че не би се записал ако те приемат.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 17:56 от green_dawn

# 96
  • София
Да, нещата не се свеждат до права, а до намерения. Всеки има право да кандидатства, но има ли морално право да пречи на другите след като няма намерение да се запише? В това е  въпросът - в морала, не в правото.

# 97
  • София
Никой не обсъжда пук правото като право. Всички сме за него. Обсъждаме мотивите това право да се ползва за нещо изкривено като кандидатстване за спорта с ясната идея, че не би се записал ако те приемат.
Винаги има изключения, но всяко дете си е в правото да пробва на следващи класирания. Това е според наредбата. Останалите обсъждания са излишни и са бла-бла.

# 98
Някой може ли да ми разясни  какво е Дигитална креативност? И извънкласните дейности са нещо като бившите кръжоци ли?

# 99
  • София
Да го кажем на някой, също с висок бал, който е бил на 0,25т от заветното място в първо желание, но без възможност да се озове там заради спортист, който се възползва от пропуск в системата и няма намерение да се записва. Съжалявам, че не го намирам за бла-бла. Реално имаме случай на неравнопоставеност - дете, записано в ДУ, трябва да се отпише и с оригинал на свиделството да кандидатства в гнездо с всичкия риск за това, а дете, записано в ЧУ не носи никакъв риск, че дори може да го прави за спорта.

# 100
  • софия
Не просто за спорта, а за "забавление". Доста ще да му е нерадостен живота, ако забавленията са такива.

# 101
Всяко българско дете има право да участва във всеки един етап от класирането. Няма спор!!!
Иде реч до това на даден етап детето и родителите да решат и да бъдат коректни с училището, което са избрали и да прекратят кандидатстване по натам. Ние бг мамите сме отглеждали, чели, информирали.Няма да е лошо освен  образованието  да показваме и някакви изконни качества на децата-целенасочено ст, принципно ст, уважение към парите, защото някой за тях е полагал труд.
Само като инфо. Големия ми син завърши ЧУ. Изобщо не се включихме в конкурса за ДУ

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 18:19 от Анонимен

# 102
Може пък точно от вас и от всички митове за ешЕлони и прочие да са се амбицирали и увлякли Wink

# 103
Когато се появи за първи път он лайн кандидатстване, тук имаше откровени мамешки постове с "да им объркаме намеренията". Ставаше въпрос за "спортното кандидатстване, " когато липсва каквато и идея за записване в др област, например и не, не става въпрос за последващ размисъл или за тестване на непозната система. А за чиста проба идиотия, подкрепена с" космически бал". Ама така, кеф да си видиш златото на първо място в емнайсет области и кеф да им е гадно на другите. Вероятно, идиотията си ходи и с последващите класирания. Имах наблюдения върху паралелки, при които свободните на 3-то се пълнят с високи балове, по-високи и от 2-ро, а после на 4 се появяват пак местата в пълния си блясък, пардон, брой.Не казвам, че и това е "спорт", но в конкретния случай имам повод за съмнения.

Щом системата позволява, нека го правят. Но и в правото има понятие "шиканиране". А пък в живота има понятие "достойнство 'Иначе, казвала съм го по друг повод, висок бал не е равнозначно на висок морал.

# 104
  • София
Да, нещата не се свеждат до права, а до намерения. Всеки има право да кандидатства, но има ли морално право да пречи на другите след като няма намерение да се запише? В това е  въпросът - в морала, не в правото.
По тази хипотеза - кандидатстване за спорта, за забавление, без реално намерение да се записваш - мисля, че няма две мнения относно моралното й измерение. Инфантилно-комплексарска проява от аграрен характер.
Но къде е неморалното в това да учавстващ в класиранията, с намерение да се запишеш, ако си се подсигурил с ЧУ, което ти е, да речем, трето желание след две от ДПП? Понеже беше изказано такова мнение, което аз продължавам да не разбирам.
Морала е нещо лично и всеки  има собствено разбиране. Никого не укорявам, защото кой знае кое е правилно? И да ти размахва пръст.
Лично аз няма да мога да запиша дете в ЧУ и след месец да се отметна, при условие че сме сядали на маса и сме се договаря ли, отстъпки са ми правили и прочие. Такъв човек съм. Думата ми означава нещо, подписаните договори също. Не знам просто с какви очи ще ги погледна. Как ще им кажа, че изведнъж реших да не е е там. Нали и те си направиха плана и финансовия разчет и извикаха моето дете, а не друго. Просто аз така разбирам нещата. Правиш си сметката и решаваш. Ако си дал дума си я спазваш.
Има договор и има нещо, наречено задатък/капаро, което представлява именно правото ти да се откажеш, като го загубиш. И никак няма да се посвенят да ти го задържат, ако се откажеш по някакви съвсем непреодолими за теб причини /например уволнение/, а не по желание. Целта му е именно да покрие евентуални финансови загуби. Те все пак не ми правят услуга, а сключват с мен двустранен възмезден договор. И тези ЧУ, които имат наплив, ще си запълнят мястото, че ще имат и печалба от моето капаро /или неустойка/. Тези, които нямат наплив и не могат изобщо да си запълнят паралелките, пак ще спечелят поне от капарото/неустойката, защото ако не бях им ги платила като гаранция и толкова нямаше да имат. Всъщност, с последните не бих и сключвала договор - те и в средата на годината ще приемат детето. По тази логика и всеки, който се е записал на първо/второ класиране е неморално да учавства в трето и нататък, защото вече е дал дума на училището, в което се е записал на предходните класирания.

Общи условия

Активация на акаунт