Идвам пак на прясна глава да дообсъдя серията, която снощи започнах тепърва да гледам в 1 след полунощ...защото уж щях само да видя началото...и си легнах към 4 след това, понеже не можах да я спра, сърце не ми даде.

Не съм успяла още да ви изчета, виждам, че сте коментирали от Сряда-насам, но ще кажа на мен какво ми направи най-силно впечатление.
Хареса ми разговорът на Зейнеп с психоложката - даде ѝ неутрална перспектива за ситуацията, в която се намира, дано ѝ помогне да открие силата в себе си и да спре да се жертва в името на всички, забравяйки собственото си съхранение и щастие.
Тази женица хем я разбирам, хем дори самата ѝ физиономия ме изкарва извън нерви, все едно аз съм на мястото на Зейнеп. Много добре са подбрали актрисата.
Тя все пак се вижда, че има някакво зачатие на съвест, макар и недостатъчно, като се има предвид всички добрини, които получи от Зейнеп.

Дразни ме този драма-куин маниер да се врътне и да избяга от всяка конфронтация, която изважда проблема наяве - сякаш тя е жертвата в тази ситуация. И стягането на куфара, и бягството ѝ след като Зейнеп ѝ каза някои истини - бяха ненужно драматични и отчаяни опити да бъде център на внимание и да предизвика съжаление и обич...ама насила хубост не става. Ако ще да се съдере, ясно е, че Мехди няма да я обикне и приеме вместо Зейнеп. За него е просто чувство на дълг, който прерастна в некомфортната позиция на нерешителност. Няма полезен ход и за него, но ако не направи нещо в най-скоро време, ще изгуби съпругата, която уж истински обича.Дори и с нейното безгранично търпение, няма дълго да продължи, рано или късно нещо безвъзвратно се прекършва и после...край!
Много ми се иска в следващите епизоди да се появи някой по-подходящ за Зейнеп мъж - не, че ще я разделят с Мехди, в крайна сметка те са ГГ, но поне да даде перспектива и на двамата - защото колкото и добър и честен да е Мехди, все пак средата, в която е отрасъл, културата му - са с ограничен капацитет, който не му достига напълно, за да я оцени във всичките ѝ измерения. Той я обича, но си е свикнал с техните порядки, колкото и компромиси да прави, пак не е достатъчно, пак не стига.
За Бенал - от фраговете за 14ти епизод става ясно, че отвличането ѝ няма да продължи дълго, супер-Мехди пак ще се намеси и ще спаси положението. Дано не го намушкат пак..

Хубаво я пазят в къщата, ама не можеше ли поне да ѝ наемат някоя близка къщурка, или пък Зейнеп и Мехди да се изнесат заедно с Кибрит - кому е нужно да се търпи тази токсична атмосфера - то по-зле от затвор.
Колко ли много хора живеят в такива обстоятелства, после се чудим как възникват разни сериозни заболявания - инсулти, инфаркти, онкологични... Тази атмосфера трови.
Дъщерята на Султан, Емине също не ми хареса в епизода. Изтъкана от чувство на вина и несигурност, много ѝ се иска да пасне на "висшето общество", но колкото повече се мъчи, толкова повече си личи, че не е от там.
Сцената с кандидат-годеницата в магазина за дрехи, когато тя промърмори, че явно допускат всякакви хора вече...според мен се отнасяше точно до това. Не за външен вид, защото Емине беше облечена добре, а за обноските ѝ. Начинът, по който говореше на обслужващия персонал, това грубовато и надменно поведение, което всъщност прикрива несигурността ѝ - точно това беше проява на лош вкус, който другата забеляза.
Хайде, спирам с анализите, че стана твърде дълго.
Може би е добре, че този път гледам сериала на порции, по 1 епизод седмично, за да асимилирам и психически да се настроя до следващия.
Преди 3 месеца, когато го открих, вече бяха излезли всички епизоди от 1ви сезон, затова с удоволствие си направих маратон, но гледането наведнъж започва до такава степен да влияе, че чак ги сънувах по едно време.

/споделям защитата от Лили 

Дори Нух е насъбрал огорчение към леко снизходителния и пренебрежителен маниер на Мехди -уста, който само знае да върти тая броеница и да суче мустак, уж иска да успокои, но звучи сякаш никой друг няма по-сериозни от неговите проблеми. (Този мустак дано да прерасне в брада, поне по-нормално да изглежда)