Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 545
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Естествено, че никъде в стая 3 х 3 няма колона вътре. Но в холове (примерно) 5 х 6 съм виждала много колони. А тази сграда, която показа, е малко по-нестандартна. Забележи колко много носещи бетонни стени има, а видях и трегер на една снимка.
Тук се говори, че хората години търсели, парите не били проблем, скосения имало, покривни тераси имало.
Аз с 2 клика за по 10 секунди намерих 2 напълно произволни апартамента и ни колони имаше, ни 3х3 стаи.
А цените им народни 100к Е и 130к Е.

Сега, ясно, че има и изключения с проблеми. Никой не казва че няма.
Въпросът беше, че едва ли не ВСИЧКО е проблемно, и човек търси, търси, търси, и все няма и няма.
А то не е така. Има! Оставете го строителя с колоните и скосовете да си бере кахъра и да не може да си продаде.
Купете си вие хубавото и край. Защо ревете на чужд гроб!?

Наясно сме как живеем голяма част от българите - живот втора ръка с много компромиси. Гледайте някога поредиците Ловци на къщи по FLN - дори и ниския сегмент ми се струва супер лукс по нашите стандарти.
Извод, далеч от реалността!
Тия Ловци на къщи си купуват къщи на Гъ-то на Гъ-то на Географията. На десетки мили от населено място.
Нацъкай в Ботевград, само на 60км и 50 минути от София, какви огромни къщи за без пари има.
Да не говорим за селата, в 50-60км радиус.
В Северна Америка се пътува доста повече до работа и обратно. И като време и като километри.
Ама гледаме едностранчиво. Очите ни в къщите им.

# 376
О, аз на ничий гроб не рева и даже съм от другия лагер - от тези, които оспорват твърденията,  че всичкото НС не става. Според мен има много ставащи и хубави (и аз си купих нещо близко до представите ми). Обаче това с колоните си е факт - растерът на болшинството сгради (да не казвам някакви изсмукани от пръстите проценти) е с колони през около 3 метра. Има и тотално празни пространства, ама те са за офиси. Не знам защо е така, но е факт - спалните над 300 см са кът, а над 330 май почти няма в нормалния сегмент. Моето го купих основно заради спалните по 315 и 305 см. И винаги съм мислела, че ако апартаментът ми беше с 1 метър по-широк (това прави всяка спалня с по 25 см и холът с 50 см по-голяма ширина), щеше да е перфектен. Сега е на границата.

П.П. Разликата между двете спални е, понеже преградната стена е по-тънка от колоната и строителят има избор при две съседни стаи коя стена да е наравно с колоната и при коя да се получава леко ръбче в ъгъла, но да е десетина см по-широка.

# 377
Танграта, ето ти 2 примера
Виж ап. 12 и ап. 14 на 3 ет. - в единия апартамент едната спалня е 3 м. ширина, хубаво, не е 2,98 м. , а с цели 2 см. по-широка. В по-големия апартамент и двете спални са с ширина 3,10 м. и 3,23 м. ширина, но са с дължина 3,18 м. В хубав квартал и добър строител, цената дори на тъмнозелено няма да е 1000-1100 евро на квадрат, вероятно отива към 1800-2000 евро на квадрат. Та не може да се каже, че е евтинджос строител.
https://www.infinityproperty.bg/floorplans/76

Ето ти и в МанЛи по 1000 евро на квадрат - 3 спални - 9,76 квадрата, 12 квадрата и 14 квадрата. Колко ли ще са широки, че няма размери?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15655266703245 … k=5ro16h&f1=1

# 378

Ами не само при къщите е така, а и при кварталите, апартаментите и заплатите им. Мнозина се надяваха след кризата да се върнат 3 милиона българи, но още ги чакаме. Работил съм за малко като общ работник и знам как е от първа ръка в Лондон. Нормални тротоари и улици и в най-забития краен квартал, много зеленина, къщи с дворчета, пътни артерии и т.н. Преди години в София имаше глобално планиране, а сега все едно архитектите липсват. А за самото строителство разходите не са кой знае колко високи - гледам срещу нас 1 кран и 5 работника на кръст, тънки колони, тънко желязо, широки прозорци, преградни стени до минимум, строи се бързо, малки стаи, блока на минимално отстояние от съседите, цената надвишава 2к за м2.

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 14:53 от pooh06

# 379
Понеже гледам една интериорна американска серийка по тв-то, та да кажа, че често в Ню Йорк казват, че нямат място за холна масичка или така наречената у нас трапезна маса, която е малка - квадратна или правоъгълна за повече от 2 души. Все пак в централната част мястото е кът, та и явно си има "стандарт" "нюйоркски  апартамент". Не говоря за супербогаташките апартаменти, естествено.

# 380
...
Най-напред ми излиза ето това:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15937653505939 … k=5rny2k&f1=1
Скрит текст:
Спалните са 3 х 5 и 3х4 метра, но в ЦЕЛИЯ апартамент, няма нито 1 колона и носеща стена вътрешно.
Така де, едната е 323, другата е 293. Така че влизаме в случая, който обяснявах, масово по 298, 315, 335.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15825361616571 … k=5rnzbt&f1=1
137000Е, по 1090 Е на квадрат, 126 кв м тристаен
Отново, няма никакви колони вътре в стаите и стаите са огромни!
2 спални по 20квадрата и 40квадрата хол.
Това са 2 произволни апартамента, на ниски цени и поносима обща цена.
Нито има колони, нито спалните са 3х3.
Спалните изглежда са малко над 3м широчина, обаче мислиш ли, че са удобни като цяло продълговати ? Виж примерния дизайн...еми не е ок. И има следното безумие - ОТ ВХОДНАТА ВРАТА ВЛИЗАШ В ХОЛА не вярвам даже на очите си.

А иначе никой не е казвал, че при 3м щше имаш колона. Но в голям хол съм виждал колона.

Цените дали са ниски, не съм убеден. Втория ап по-скоро да, но той за това е останал свободен в сграда, която скоро очаква Акт 16, а всичко друго е продадено в нея.

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 13:16 от Христо Анастасов 674732

# 381
  • София
...
Извинявай, ама не си прав! Къде е тая спалня 4х5 метра ? Ето:
...
 А иначе никой не е казвал, че при 3м щше имаш колона. Но в голям хол съм виждал колона.
Със сигурност не съм казвал спалня 4х5. Казах 2 спални: едната 3х4, другата 3х5.
Също казах, че няма нито една колона. Т.е. събаряш стената и правиш една огромна спалня. А ако искаш повече стаи, купуваш си по-голям апартамент.

Отначало казваше, че било пълно с колони. А сега, че си "виждал". Е, то и аз казах, че съм "виждал". Въпросът е, че ти ги изкара, все едно че повечето са такива.

За продълговатостта, това е заради огромните парцели и огромни сгради. Като тръгнеш да делиш, няма как да се получи топчесто. Въпрос на реалности. Цените на парцелите не са като преди 20-30г, за същите квартали и локации.
О, аз на ничий гроб не рева и даже съм от другия лагер - от тези, които оспорват твърденията,  че всичкото НС не става.
Ясно, нямах предвид тебе.

Ами не само при къщите е така, а и при кварталите, апартаментите и заплатите им. Мнозина се надяваха след кризата да се върнат 3 милиона българи, но още ги чакаме. Работил съм за малко като общ работник и знам как е от първа ръка в Лондон. Нормални тротоари и улици и в най-забития краен квартал, много зеленина, къщи с дворчета, пътни артерии и т.н.
Ами и аз съм работил, и то не като общ работник. 30% от заплатата ми отиваше за данъци. Други 60% за първостепенни разходи, наем, ток, вода, интернет, храна, транспорт. Оставаха едни 10-20% за непредвидени здравни, самолетни билети. Отделно бях ерген и нямах разходи за деца.
Тая песен и тия големи очи за заплатите им я знам. Това са празни приказки. Разходите им са много по-високи от тукашните. Лишенията, също!
Аз съм с 2но гражданство, безвизов за САЩ. Мога да полетя от днес за утре. Отделно имам търсена специалност и 20г стаж. Ама явно не е така просто и елементарно, дърветата да са отрупани със стотачки и вместо куфари, да тръгваме с празни кошници. За мен празните суперлативи за заплатите на запад са празни дрънканици, на хора без работа. Извинявам се, ако звуча крайно и обидно. Но аз също се обиждам като се говори лошо за България, и възможностите тук. Заминават хора, които нямат жилище, нямат образование, нямат препитание и са в крайна нищета. Отиват там, и заживяват по 10 човека в жилище, работят по 10-15 часа на ден. И скотуват (тая дума сега я измислих). Гурбет му се викаше навремето. Те и София да живеят при тия условия, ще спестяват горе-долу пак толкова. Но тук ще ги е срам от хората. А и няма "тарикатлък", което си е най-големият проблем. Нито пък могат да си направят сметката.

# 382
Не съм казвал, че е пълно с колони. Не прочетох и друг да е казал че е пълно. Спомена се, че има. Няма значение де. Знам и аз, че като търся маломерен, ще попадам на тези. Но ти сам даде приемра, че дори когато си склонен да платиш за достатъчно квадрати - пак е неудобно - продълговати спални и от входната врата в хола. Абсолютен абсурд.

# 383
Продълговатата спалня какво лошо има в нея? Детската ни стая е 18 квадрата, някъде грубо 6 х 3 метра. Но вътре в едната половина се събира "нощен кът" - спалня и ъглов гардероб (само илюстративно - нещо подобно на това долу):
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/BsWaLLaMmlc06auW0PAkfRfr … 1LJEOokSob60L4s5Q

А в другата половина (откъм прозореца) има дневен кът с ъглово диванче (двойка с лежанка) и масичка.

В квадратна стая със същата площ не може да събереш това. Виж, ако стаята беше с двойна квадратура вече е друго.

# 384
Оф, пак се върнахме в изходна позиция - който няма пари да купи 160 квадрата, от които използваеми 120, са "хора, които нямат жилище, нямат образование, нямат препитание и са в крайна нищета". За разлика от пишещите тук във форума.

# 385
  • София
Оф, пак се върнахме в изходна позиция - който няма пари да купи 160 квадрата, от които използваеми 120, са "хора, които нямат жилище, нямат образование, нямат препитание и са в крайна нищета". За разлика от пишещите тук във форума.
Казах, че това са хората лелеящи и идеализиращи живота на запад и величаещи емиграцията на всяка цена. Не е споменавано квадратури и жилища.
Това беше отговор на тезата, че видиш ли, на запад къщите им палати, а заплатите директорски. Стъпват сутрин на рози, а вечер са във френски ресторанти с бутилки вино по 1500$.
Има си и предимства и недостатъци и на 2те места.
Изобщо, как съчини горната комбинация, акълът ми не побира.

# 386
Заминават хора, които нямат жилище, нямат образование, нямат препитание и са в крайна нищета.

Заминават всякакви хора и не само крайно нуждаещи се. Несериозно е да твърдим, че от 3 милиона българи зад граница всички са необразовани или бягат от България само по финансови причини..

Като споменахме САЩ, при висококвалифицираната работа заплатите стигат 6-цифри (включително и за невисшисти, като позиции по подръжка пр. електротехници, ВИК и др.), което означава, че за 3~5 години може човек да изплати среден клас къща за $250'000 близо до мегаполиса и работата си. Тук за подобно жилище трябва да работиш много, много повече, а подобни 6-цифрени заплати в лева са рядкост.

Колкото до данъците не е лошо да са такива, за да има нормална социална, здравна, пенсионна системи и градска среда, силна държава, в която не може да посягаш на учител, лекар, полицай.

Не е лесен имигрантския живот в никакъв случай. Като неможе да си позволиш бутилка вино за 1500$ си купуваш неща на супер промоции от веригите и гладен няма да останеш. Но според мен най-ценното предимство  е шанса да получиш по-адекватно образование и заплащане, с което да се доближиш до живота на средностатистическия местен жител, да те уважават повече като човек и гражданин.

https://www.payscale.com/research/US/Job=Electrical_Engineer/Salary

https://www.payscale.com/research/US/Job

https://www.zillow.com/home-values/

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 16:19 от pooh06

# 387
Здравейте. Мога ли да попитам в тази тема за ориентировачен наем. Имам гарсониера 44 кв ЕПК 3ет. южно изложение в Банишора, която не е ремонтирана. Банята е от СОЦ времето. Обзавеждането с което разполага е : легло от икеа, скрин икеа, маса икеа, малък диван, пералня аег като всичко е ново и неизполвано. И  на 5 мин от метростанция. Какъв наем мога да взема г/д ? Благодаря ви!

# 388
[И има следното безумие - ОТ ВХОДНАТА ВРАТА ВЛИЗАШ В ХОЛА не вярвам даже на очите си.

Това ‘безумие’ е доста често срещано в САЩ, на мен например ми харесва и специано прекроихме апартамента, за да е така, така че вкусове разни....

# 389
  • София
Като споменахме САЩ, при висококвалифицираната работа заплатите стигат 6-цифри (включително и за невисшисти, като позиции по подръжка пр. електротехници, ВИК и др.), което означава, че за 3~5 години може човек да изплати среден клас къща за $250'000 близо до мегаполиса и работата си. Тук за подобно жилище трябва да работиш много, много повече, а подобни 6-цифрени заплати в лева са рядкост.

Колкото до данъците не е лошо да са такива, за да има нормална социална система и градска среда. Както и функционирането на силна държава, в която не може да посягаш на учител, лекар, полицай.

Не е лесен имигрантския живот в никакъв случай. Като неможе да си позволиш бутилка вино за 1500$ си купуваш неща на супер промоции от веригите и гладен няма да останеш. Но според мен най-ценното предимство  е шанса да получиш по-адекватно образование и заплащане, с което да се доближиш до живота на средностатистическия местен жител, да те уважават повече като човек и гражданин.
Циклим едно и също. Аз ти обяснявам, че 90% от заплатата са първостепенни разходи и данъци, ти отново ми обясняваш, че с 100к БРУТО ще може да изплатиш къща за 3 години.
Като ти остават по 10к от тия 100 какво ще изплатиш със 10к!?
След като къщите са по 300-3000к $ !?

Противоречиш си, и накрая сам си признаваш (подчертаното в червеното), "гладен нямало да останеш".
Ми добро утро! Демек, в България си останал гладен, та да идеш в САЩ да не оставаш гладен.
Аз не казах ли точно същото!? Който е бил гладен, е перфектен за емиграция.
И колко точно е достъпно висшето образование в САЩ и като се "доближиш до средностатистическия местен жител" ще хванеш Дедо за шлифера ли? Средностатистичея местен жител тъне в мизерия. Да не употребя по-крайния епитет, именуван на стари български обуща.

Общи условия

Активация на акаунт