Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 653
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Но да се върнем на имотите и пазара
https://business.dir.bg/imoti/vsichki-novi-imoti-izlezli-na-paza … e-prodadoha-barzo

Аз по принцип съм скептична към такива статии от агенции, а тази конкретно хич не я долюбвам, но написаното в по-голямата си част ми се струва поне логично. И някои изводи съвпадат с мнения на Томева - няма нови обяви, нямаааа! Сушаааа!

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 16:27 от Не се сърди, човече

# 196
Но да се върнем на имотите и пазара
https://business.dir.bg/imoti/vsichki-novi-imoti-izlezli-na-paza … e-prodadoha-barzo

Аз по принцип съм скептична към такива статии от агенции, а тази конкретно хич не я долюбвам, но написаното в по-голямата си част ми се струва поне логично. И някои изводи съвпадат с мнения на Томева - няма нови обяви, нямаааа! Сушаааа!

Тук един +1 и от мен, съдейки и по това как ми отмъкнаха 2 под носа, в рамките на ден докато искам втори оглед Grinning

# 197
То хора не останаха в тази държава, а вие за обявите се кахърите..

Но това изречение най-добре онагледява ситуацията:

"Част от продавачите се оттеглиха от пазара заради несигурността от бъдещето, а по същата причина част от купувачите се активизираха с намерения да инвестират спестяванията си."

Дано имат спестявания и не си останат само с намеренията Wink

# 198
То хора не останаха в тази държава, а вие за обявите се кахърите..

Но това изречение най-добре онагледява ситуацията:

"Част от продавачите се оттеглиха от пазара заради несигурността от бъдещето, а по същата причина част от купувачите се активизираха с намерения да инвестират спестяванията си."

Дано имат спестявания и не си останат само с намеренията Wink

И? Какво на кого казваш? Точно това изречение се въртеше във форума като най-вероятния сценарий от март месец насам. А който има спестявания и намерения ще си ги вложи, другите ще чакат митичния балон и страдащите собственици, готови да си продадат апартаментите на безценица, за да не гладуват.

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 16:33 от Не се сърди, човече

# 199
Прави впечатление, че всички тези анализи за пазара на недвижими имоти се правят от имотни агенции, които имат интерес пазарът да не е в застой. Тоест едва ли биха си признали, ако има застой или спад на пазара на имоти...

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 16:34 от Не се сърди, човече

# 200
А кой точно да направи такъв анализ? Анализи се правят от хората, които имат интерес за такъв. Аз лично няма да седна да правя платен анализ на пазара. Ти, ако тръгнеш утре да продаваш готварски печки, ще направиш анализ на пазара за готварски печки. Маркетинг 101.

# 201
Да, и ти си права, но това означава, че анализите не следва да се приемат за чиста монета.

# 202
  • София
Така е, но също така прави впечатление, че критиките на тези анализи се правят от хора, които имат интерес и надежда цените да паднат. Което също не е много обективно.

Тук специално, във форума (мисля) не пишат строители и почти никакви брокери. Т.е. няма хора с пряк интерес.
Може би мъничко косвен, например, някой, който вече си е купил, има изгода да му се вдига стойността на имота.
Но от личен опит с 2то, споделям, че това не е основателен мотив за да се формира пристрастеност "за" или "против" някаква теза. Твърде е дребно като фактор. Разбира се, да се има предвид, че повечето купили са го направили преди 3+ години. Едва единици са купували последната година и искат да "оправдаят" постъпката си при сделка, сключена на "високите цени".

# 203
Да, и ти си права, но това означава, че анализите не следва да се приемат за чиста монета.
Така е. И понеже няма безпристрастен анализ, а никой индивид няма достатъчно пазарна информация да си направи такъв за себе си, от там следва, че пазарът е изначално непознаваем Simple Smile А всеки се самоубеждва в това, което му се иска да бъде.
Така е, но също така прави впечатление, че критиките на тези анализи се правят от хора, които имат интерес и надежда цените да паднат. Което също не е много обективно.
Скрит текст:
Тук специално, във форума (мисля) не пишат строители и почти никакви брокери. Т.е. няма хора с пряк интерес.
Може би мъничко косвен, например, някой, който вече си е купил, има изгода да му се вдига стойността на имота.
Но от личен опит с 2то, споделям, че това не е основателен мотив за да се формира пристрастеност "за" или "против" някаква теза. Твърде е дребно като фактор. Разбира се, да се има предвид, че повечето купили са го направили преди 3+ години. Едва единици са купували последната година и искат да "оправдаят" постъпката си при сделка, сключена на "високите цени".

Не е, разбира се. Всеки се мъчи да се самоубеди в тезата, която му е най-изгодна спрямо положението. Психология.

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 16:30 от Анонимен

# 204
Именно заради субективния интерес на агенциите да повлияят на клиентите си, чрез интервюта по медиите, казах, че се отнасям скептично към подобни "анализи". Но Томева, също на база собствен непредставителен опит, писа, че няма нови имоти на пазара. Съдейки от писанията на Симона, те също обикалят от известно време и нищо ново не се появява. Съвсем непредставително е това, естествено, но все пак е основа за размисъл. За цените вече не ми се ще да коментирам, че там е майка плаче на статистиката.
Laughing

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 16:34 от Не се сърди, човече

# 205
От хоум ту ю ми звъняха, понеже ми имали телефона и съм търсил едно време имот да се счита преди 1-2 години, та да проверят дали си търся още. Явно има голям глад, за да звънят наред.

# 206
От хоум ту ю ми звъняха, понеже ми имали телефона и съм търсил едно време имот да се счита преди 1-2 години, та да проверят дали си търся още. Явно има голям глад, за да звънят наред.

Принципно не е съвсем така. Не говоря за имотите, не знам как е, но по принцип даже и в период на бурен растеж шефовете най-горе натискат за още повече, което понякога няма как да стане и затова се стига и до абсурдни методи само и само да се вдигнат още малко продажбите.

# 207
В района, в който аз търся почти няма нови оферти. Факт е, че следя само от 7 месеца и не знам какво е било преди, но за последните 7 месеца беше следното:
-> излезна един добър апартамент - изчезна за седмица
-> стоят си няколкото обяви, които си бяха там като почнах да търся
-> предполагам има оферти, които просто не са по обяви, но няма как да знам това.

# 208
Именно заради субективния интерес на агенциите да повлияят на клиентите си, чрез интервюта по медиите, казах, че се отнасям скептично към подобни "анализи". Но Томева, също на база собствен непредставителен опит, писа, че няма нови имоти на пазара. Съдейки от писанията на Симона, те също обикалят от известно време и нищо ново не се появява. Съвсем непредставително е това, естествено, но все пак е основа за размисъл. За цените вече не ми се ще да коментирам, че там е майка плаче на статистиката.
Laughing
Не знам до колко са обективни критериите на Симона, наистина. Това не е показателно. То в търсачката според това какви критерии си задал, може и нищо да не излезе като обяви. Не значи, че няма предлагане.

# 209
Задавам от 3-стаен до мезонет, ЕПК и тухла, с етаж над 3, до 120 000 евро и само сменям квартали да видя какво къде се предлага. Последните дни дори не съм гледала, че то ми писна да си гледам едно и също, но уикенда пак ще започна. Над тези цени не мога да кажа.

Общи условия

Активация на акаунт